Σάββατο 20 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΗΠΑ
Νέες αμερικανικές επιδρομές

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΣΤΟΥΤΓΚΑΡΔΗ.-

Νέες επιθέσεις κατά των "ζωνών απαγόρευσης πτήσεων" εξαπέλυσαν, χθες, αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη, όπως ανακοινώθηκε τόσο από την αμερικανική στρατιωτική διοίκηση, όσο και από το επίσημο ιρακινό πρακτορείο ειδήσεων.Επιδρομές σε ιρακινές θέσεις πραγματοποιήθηκαν τόσο στο Βόρειο, όσο και στο Νότιο Ιράκ, τονίζεται στην ιρακινή ανακοίνωση. Οπως μετέδωσε το ιρακινό πρακτορείο, 12 σχηματισμοί εχθρικών μαχητικών αεροσκαφών, που απογειώθηκαν από τις στρατιωτικές βάσεις της Σαουδικής Αραβίας και του Κουβέιτ, πραγματοποίησαν επιδρομές, χθες το πρωί, στις νότιες επαρχίες Βασόρα, Μουθάνα και Ντι Καρ, ενώ δέχτηκαν τα πυρά των ιρακινών αντιαεροπορικών. Σχεδόν την ίδια ώρα, 11 σχηματισμοί εχθρικών αεροσκαφών, που απογειώθηκαν από τη βάση του Ιντσιρλίκ, πραγματοποίησαν επιδρομές στο Βόρειο Ιράκ εξαπολύοντας δύο πυραύλους αέρος - εδάφους, τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση. Το ιρακινό πρακτορείο ειδήσεων δεν αναφέρει τίποτε για ανθρώπινες απώλειες ή ζημιές.

Τις επιθέσεις, μόνο στο Βόρειο Ιράκ, επιβεβαίωσε ο λοχαγός Τόνι Κέμπερ από την Ευρωπαϊκή Διοίκηση των αμερικανικών δυνάμεων στη Στουτγκάρδη. Ο Κέμπερ επανέλαβε τη γνωστή, πλέον, αμερικανική ρήση περί πραγματοποίησης περιπολίας από δύο αμερικανικά "F-16", τα οποία "αναγκάστηκαν" να εξαπολύσουν πυραύλους εναντίον ιρακινών αντιαεροπορικών, επειδή "εγκλωβίστηκαν" από τα ιρακινά ραντάρ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η "ζώνη απαγόρευσης πτήσεων" στο Βόρειο Ιράκ τέθηκε σε ισχύ, το 1991, με στόχο την... "προστασία των Ιρακινών Κούρδων" που κατοικούν στην περιοχή. Ενώ τα αμερικανικά αεροσκάφη πραγματοποιούν "περιπολίες" στην περιοχή "για την προστασία των Κούρδων", ο τουρκικός στρατός συνέχιζε και χτες τις εκκαθαριστικές του επιχειρήσεις κατά των ανταρτών του ΡΚΚ, έχοντας εισβάλει στο έδαφος του Βορείου Ιράκ. Η καταδικαστική ανακοίνωση της Βαγδάτης και το αίτημά της για άμεσο τερματισμό της επιχείρησης και αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων δε φαίνεται να εισακούεται από κανέναν...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ