ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 21 Φλεβάρη 1999
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ"
Ενίσχυση των μαχόμενων δικηγόρων

Συνέντευξη με τον Βασίλη Δημόπουλο επικεφαλής της παράταξης και υποψήφιο πρόεδρο του ΔΣΑ

Μια εβδομάδα απέμεινε μέχρι ν' ανοίξουν οι κάλπες που θα αναδείξουν τον νέο πρόεδρο και το διοικητικό συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας(ΔΣΑ) για τα επόμενα τρία χρόνια. Οι υποψήφιοι πρόεδροι και σύμβουλοι μπήκαν στην τελική ευθεία της εκλογικής μάχης μοιράζοντας αφειδώς υποσχέσεις και στα προγράμματά τους μιλούν - γενικά και αόριστα - για την ανόρθωση του κύρους των δικηγόρων, ενώ παραθέτουν μακροσκελείς καταλόγους ανεφάρμοστων αιτημάτων που την επομένη των εκλογών τα ξεχνούν.

Στις εκλογές αυτές δίνει τη μάχη και η "Δικηγορική Αγωνιστική Κίνηση" (ΔΑΚ), η παράταξη που φιλοδοξεί και υπόσχεται να εκφράσει τα συμφέροντα των δικηγόρων με μικρά και μεσαία εισοδήματα και κυρίως των νέων δικηγόρων.

Εξάλλου, ο επικεφαλής της παράταξης και υποψήφιος πρόεδρος του ΔΣΑ Βασίλης Δημόπουλος είναι σαφής: Θα παλέψουμε - μας είπε σε μια σύντομη συνέντευξη στο "Ρ" - για ένα σύλλογο αγωνιστή, διεκδικητή, υπερασπιστή των συμφερόντων της κοινωνικής πλειοψηφίας των δικηγόρων και όχι λέσχη των μεγαλοδικηγόρων.

- Γιατί να επιλέξει ένας δικηγόρος στις προσεχείς εκλογές, από τις εννιά παρατάξεις, τη ΔΑΚ;

- "Η παράταξή μας δεν υπόσχεται παραδείσους, δεν παραθέτει ατέλειωτους καταλόγους απίθανων - ανεφάρμοστων αιτημάτων, στα οποία ούτε οι συντάκτες τους πιστεύουν. Ο συνδυασμός μας προτείνει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα συσπείρωσης, αγώνα και δράσης. Η ΔΑΚ έδειξε στην πράξη επί χρόνια ολόκληρα ότι είναι συνεπής στους λόγους της, υπερασπιζόμενη ανυποχώρητα τα συμφέροντα της πλειοψηφίας των δικηγόρων. Η ενίσχυση του συνδυασμού μας θα είναι ενίσχυση της πλειοψηφίας των μαχόμενων δικηγόρων, μικρών και μεσαίων εισοδημάτων, των νέων, των δικηγόρων του καθημερινού μόχθου, ενίσχυση του ρεύματος της διεκδίκησης και αντίστασης. Γι' αυτό και καλούμε τους συναδέλφους σε μια ευρύτατη αγωνιστική συσπείρωση και δράση για να αναδειχτεί επιτέλους η άλλη αντίληψη για τη δικηγορία και τους λειτουργούς τους".

- Σε ποια κατάσταση βρίσκεται σήμερα το δικηγορικό σώμα της Αθήνας και τι προβλήματα αντιμετωπίζουν οι δικηγόροι;

- "Οι επικείμενες δικηγορικές εκλογές πραγματοποιούνται σε συνθήκες βαθιάς και πολύπλευρης κρίσης, σε στιγμές αγωνίας για το παρόν και το μέλλον του δικηγορικού επαγγέλματος. Τα κυρίαρχα συνδικαλιστικά ρεύματα οδήγησαν την τελευταία δεκαετία το ΔΣΑ στην αδράνεια, στην υποταγή και στο συμβιβασμό. Αποφεύγουν με κάθε τρόπο να μιλήσουν ανοιχτά, αποκρύπτουν και συσκοτίζουν τις συνθήκες της κρίσης, όμως τα προβλήματα των δικηγόρων είναι υπαρκτά και δε γεννήθηκαν ξαφνικά.

Είναι αποτέλεσμα της συντηρητικής πολιτικής όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, με αποκορύφωμα βέβαια τη σημερινή πολιτική των "εκσυγχρονιστών". Πολιτική που συρρικνώνει την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων, αυξάνει το κόστος απονομής της δικαιοσύνης, καθιστώντας ολοένα και πιο απρόσιτη την πρόσβαση των φτωχότερων λαϊκών στρωμάτων σ' αυτή και συνακόλουθα στις δικηγορικές υπηρεσίες".

- Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια έχουμε το φαινόμενο των μεγαλοδικηγορικών γραφείων...

- "Πράγματι, στο έφορο αυτό έδαφος αναπτύσσονται και γιγαντώνονται τα μεγαλοδικηγορικά γραφεία - μεγαλοδικηγορικές επιχειρήσεις - συγκεντρώνοντας το μεγαλύτερο μέρος της ύλης, με αποτέλεσμα μεγάλος αριθμός δικηγόρων μικρών και μεσαίων εισοδημάτων και ιδιαίτερα νέοι να οδηγούνται στην επαγγελματική περιθωριοποίηση, στην υπαλληλοποίηση με εξευτελιστικούς όρους και τελικά τον εξοβελισμό από το επάγγελμα.

Η ανάπτυξη αυτού του μοντέλου, του μεγαλοδικηγορικού γραφείου, αποτελεί αρνητική εξέλιξη για τον ίδιο τον κοινωνικό ρόλο του δικηγόρου, οδηγεί στην αποπροσωποίηση της σχέσης δικηγόρου - εντολέα, στην απώλεια της επιστημονικής οντότητας του δικηγόρου.

Καθιστά την υπεράσπιση και τη δικηγορία τεχνοκρατική - "αριστοκρατική" και την απομακρύνει από τη μαχητική δικηγορία - ρήξης με το κατεστημένο, όπου και όταν αυτό απαιτείται".

- Υπάρχει απάντηση σ' αυτά τα προβλήματα;

- "Η απάντηση σ' αυτές τις εξελίξεις πρέπει να δοθεί από τους μαχόμενους δικηγόρους. Είναι η αντίσταση ενάντια στην υπαλληλοποίηση και εξόντωση των δικηγόρων στη διαμόρφωση της δικηγορίας των λίγων, της "ελίτ", του κατεστημένου, η αγωνιστική δράση για την υπεράσπιση των δικηγόρων μικρών και μεσαίων εισοδημάτων, την επαγγελματική - επιστημονική οντότητα του δικηγόρου με αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και ζωής, δικηγόρους υπερασπιστές και συμπαραστάτες των συμφερόντων των εργαζομένων, των κοινωνικών και ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών των πολιτών".

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

Σήμερα, Κυριακή 21 του Φλεβάρη, στις 10.00 π.μ., στον Παλαιόπυργο Τρικάλων γίνεται το 40ήμερο μνημόσυνο του αγωνιστή

ΒΑΣΙΛΗ ΚΡΕΣΣΟΥ

Γεννήθηκε το 1928 στο χωριό Μαλακάσι Τρικάλων. Από μικρός δούλευε στα Τρίκαλα και στη Λάρισα σε διάφορες δουλιές και συνδέθηκε με το εργατικό λαϊκό κίνημα. ΕΠΟΝίτης, στην Κατοχή από το 1943, πολέμησε τους κατακτητές και από τις τάξεις του ΕΛΑΣ.

Στον Εμφύλιο, από το 1946 στο ΔΣΕ, ονομάστηκε αξιωματικός. Στις μάχες του Γράμμου τραυματίστηκε σοβαρά στο αριστερό πόδι του.

Το 1947 οργανώθηκε στο ΚΚΕ, το οποίο υπηρέτησε με πίστη και συνέπεια ως το τέλος της ζωής του. Πολιτικός πρόσφυγας στη Ρουμανία από το φθινόπωρο του 1949, δούλευε στο σιδηρουργικό εργοστάσιο της Χουνεντοάρα.

Ηταν άνθρωπος συνεπής, ιδεολόγος, κοινωνικός και παρά τη σοβαρή αναπηρία του, ποτέ δεν έμεινε πίσω από τις υποχρεώσεις του προς το ΚΚΕ.

Πέθανε στις 13 Γενάρη 1999 στα Τρίκαλα, έπειτα από βαριά αρρώστια.

Στη μνήμη του αγαπημένου μας πατέρα, συζύγου και παππού προσφέρουμε 50.000 δρχ. στην ΚΟ Τρικάλων και 50.000 δρχ. στην ΚΟΒ Ερευνας της ΚΟ Αθήνας για τις ευρωεκλογές.

Η οικογένειά του

Εκδηλώσεις Επιτροπών Ειρήνης

Σύσκεψη των Επιτροπών Ειρήνης Πελοποννήσου πραγματοποιείται την Τετάρτη 24 του Φλεβάρη στις 5.00 μμ στο Φιλοτεχνικό Ομιλο Τρίπολης (Εθνομαρτύρων 25 στην Τρίπολη), προκειμένου να συζητηθούν πρωτοβουλίες για τη δραστηριοποίηση του φιλειρηνικού κινήματος που παλεύει ενάντια στη Νέα Τάξη των ιμπεριαλιστών και για την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

  • Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη και η Παναθηναϊκή Επιτροπή (ΕΕΔΥΕ - ΠΕΔΥΕ),διοργανώνουν την ετήσια συνεστίαση του κινήματος ειρήνης στο κέντρο "ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΣ",οδός Ανδριανού 101, Πλάκα, την Κυριακή 28 του Φλεβάρη 1999 στις 9.00 μμ.

Συντροφιά στους φίλους της ειρήνης θα κρατήσουν οι καλλιτέχνες Παντελής Θαλασσινός, Γεράσιμο Ανδρεάτος, Δέσποινα Ολυμπίου, Μαρία Αλεξίου και η 10μελής ορχήστρα τους.

Συσκέψεις των ΚΟ του ΚΚΕ

Η ΚΟ Κέντρου Αιγάλεω ΚΚΕ καλεί τους οπαδούς και φίλους του Κόμματος σε συζήτηση για τη Συνθήκη του Αμστερνταμ, που θα γίνει στα γραφεία της την Πέμπτη 25/2 και ώρα 7.00 μμ.

  • Η Επιτροπή Αττικής Μεσσήνιων Ετεροδημοτών του ΚΚΕ διοργανώνει συγκέντρωση συζήτηση την Πέμπτη 25/2 στις 7.00 μμ στα γραφεία της ΚΟΑ (Κοτοπούλη και Βερανζέρου).
Εκδηλώσεις αντιστασιακών
  • Το Παράρτημα ΜΑΚΡΥΝΕΙΑΣ (Ν. Αιτωλοακαρνανίας) της ΠΕΑΕΑ πραγματοποιεί σήμερα στις 10 π.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του Λυκείου Γαβαλούς, Γενική Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση.
  • Ο Δήμος ΑΙΓΙΟΥ και το Παράρτημα ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ της ΠΕΑΕΑ οργανώνουν σήμερα στις 11.30 π.μ.,στην πλατεία Αγ. Λαύρας Αιγίου, την ετήσια εκδήλωσή τους προς τιμήν των 17 πατριωτών Αιγιωτών, που εκτελέστηκαν στην Πάτρα με επικεφαλής τον παπα - Θόδωρο από τους Γερμανούς. Επίσης θα τιμήσουν και τα 56 χρόνια από την ίδρυση της ΕΠΟΝ. Καλούνται οι φορείς και όλος ο αιγιώτικος λαός να τιμήσουν με την παρουσία τους τους πεσόντες και την Εθνική Αντίσταση.
Συνεστίαση
  • Το Παράρτημα ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ της ΠΕΑΕΑ πραγματοποιεί συνεστίαση την Παρασκευή 26 - 2 - 99 στο κέντρο "THE RIVER", στη Φραγκοκλησιά. Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 67.11.404 ή 68.16.913 μετά τις 7 μ.μ.
  • Το Παράρτημα ΛΑΡΙΣΑΣ της ΠΕΑΕΑ πραγματοποιεί συνεστίαση την Παρασκευή 26 - 2 - 99 στις 8 μ.μ.,στο κέντρο "ΚΙΒΩΤΟΣ" (τέρμα τρίτου λεωφορείου Αλκαζάρ).

Η Πανελλήνια Ενωση Επαναπατρισθέντων Πολιτικών Προσφύγων (ΠΕΕΠΠ) καλεί τα μέλη της με τις οικογένειες και τους φίλους τους, να πάρουν μέρος στη συνεστίαση που διοργανώνει για την Κυριακή 28 - 2 - 99 και θα διαρκέσει από τις 12 το μεσημέρι έως τις 5 μ.μ. Η εκδήλωση θα γίνει στο κέντρο "ΑΙΓΑΙΟ", Αχαρνών 436 και Κωνσταντά 6. Για τη μετάβαση χρησιμοποιούνται τα λεωφορεία Α9, Β9, Γ9 και με τα τρόλεϊ 6η στάση "Κοκκινάκη" ή Ηλεκτρικός, στάση Αγ. Ελευθέριος. Τηλέφωνο κέντρου: 25.25.351.

Προσφέρουν για τη μάχη των ευρωεκλογών
  • Ο Γιάννης Ζήκος προσφέρει, μέσω της ΚΟΒ του "Ριζοσπάστη" 100.000 δρχ. στη μνήμη των ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ,ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗ,ΜΠΑΜΠΗ ΓΚΟΝΤΖΟΥ,ΓΙΑΝΝΗ ΦΩΤΟΝΙΑΤΗ και των άλλων συντρόφων από την Αρτα.
  • Ο Κλέων και η Ιωάννα Παπαλοϊζου προσφέρουν, μέσω ΚΟΒ Εκδοτών - Βιβλιοπωλών 100.000 δρχ.
  • Ο Βασίλειος Κυριακάκης από την Κατερίνη προσφέρει στη ΝΕ Πιερίας 25.000 δρχ. στη μνήμη της γυναίκας του ΧΑΡΙΚΛΕΙΑΣ ΚΥΡΙΑΚΑΚΗ και όλων όσοι έδωσαν τη ζωή τους στον αγώνα για το σοσιαλισμό.
  • Η Ντόλια Μαυροπούλου - Αγάπη από το Ελεύθερο Γρεβενών προσφέρει 15.000 δρχ. αντί για μνημόσυνο του πατέρα της ΙΩΑΝΝΗ ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ μέλους του ΚΚΕ και αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης.
  • Η Αφροδίτη Κοντογιώργη προσφέρει 30.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Εγκλουβής Λευκάδας στη μνήμη του συζύγου της ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ ΚΟΝΤΟΓΙΩΡΓΗ.
  • Η Μαρίκα Μεγαλομάστορα προσφέρει, μέσω ΚΟΒ Μελισσίων 50.000 δρχ. στη μνήμη του συζύγου της ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΕΓΑΛΟΜΩΣΤΟΡΑ,αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης.
  • Η Σοφία Κιούση προσφέρει, μέσω ΚΟΒ "Τρεις Γέφυρες" 20.000 δρχ. στη μνήμη του αξέχαστου και αγαπημένου συζύγου της ΛΕΥΤΕΡΗ ΚΙΟΥΣΗ.
  • Η Αννα Κοντιζα προσφέρει 100.000 δρχ. στη μνήμη του αγαπημένου αδελφού της ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΟΝΤΙΖΑ.
  • Στη μνήμη του ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΠΕΚΙΑΡΟΓΛΟΥ τα αδέρφια του Δάφνη και Λάζαρος προσφέρουν, μέσω ΚΟΒ Τζιτζιφιών Καλλιθέας 10.000 δρχ.
  • Το Σωματείο Συνταξιούχων ΤΣΑ Πειραιά - Περιχώρων και Νήσων προσφέρει 30.000 δρχ. στο ΚΚΕ, γιατί είναι το μόνο κόμμα που υποστηρίζει τα προβλήματα των συνταξιούχων.
Το προφίλ της ΔΑΚ

Η ΔΑΚ είναι ένας συνδυασμός με νέους, δραστήριους δικηγόρους και εκφράζει τη μαχόμενη γενιά των δικηγόρων.

  • Είναι ο συνδυασμός που έχει το μικρότερο μέσο όρο ηλικίας - 38 χρόνια - των υποψηφίων συμβούλων.
  • Είναι ο συνδυασμός που έχει τις περισσότερες γυναίκες στο ψηφοδέλτιό του. Από τους 24 συνολικά υποψήφιους συμβούλους, οι 10 είναι γυναίκες.
  • Είναι ο συνδυασμός που έχει μόνο μαχόμενους δικηγόρους. Καμιά σχέση με μεγαλοδικηγόρους, καθηγητές πανεπιστημίων και υπάλληλους του κατεστημένου.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ