Κυριακή 21 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ"
Ενίσχυση των μαχόμενων δικηγόρων

Συνέντευξη με τον Βασίλη Δημόπουλο επικεφαλής της παράταξης και υποψήφιο πρόεδρο του ΔΣΑ

Μια εβδομάδα απέμεινε μέχρι ν' ανοίξουν οι κάλπες που θα αναδείξουν τον νέο πρόεδρο και το διοικητικό συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας(ΔΣΑ) για τα επόμενα τρία χρόνια. Οι υποψήφιοι πρόεδροι και σύμβουλοι μπήκαν στην τελική ευθεία της εκλογικής μάχης μοιράζοντας αφειδώς υποσχέσεις και στα προγράμματά τους μιλούν - γενικά και αόριστα - για την ανόρθωση του κύρους των δικηγόρων, ενώ παραθέτουν μακροσκελείς καταλόγους ανεφάρμοστων αιτημάτων που την επομένη των εκλογών τα ξεχνούν.

Στις εκλογές αυτές δίνει τη μάχη και η "Δικηγορική Αγωνιστική Κίνηση" (ΔΑΚ), η παράταξη που φιλοδοξεί και υπόσχεται να εκφράσει τα συμφέροντα των δικηγόρων με μικρά και μεσαία εισοδήματα και κυρίως των νέων δικηγόρων.

Εξάλλου, ο επικεφαλής της παράταξης και υποψήφιος πρόεδρος του ΔΣΑ Βασίλης Δημόπουλος είναι σαφής: Θα παλέψουμε - μας είπε σε μια σύντομη συνέντευξη στο "Ρ" - για ένα σύλλογο αγωνιστή, διεκδικητή, υπερασπιστή των συμφερόντων της κοινωνικής πλειοψηφίας των δικηγόρων και όχι λέσχη των μεγαλοδικηγόρων.

- Γιατί να επιλέξει ένας δικηγόρος στις προσεχείς εκλογές, από τις εννιά παρατάξεις, τη ΔΑΚ;

- "Η παράταξή μας δεν υπόσχεται παραδείσους, δεν παραθέτει ατέλειωτους καταλόγους απίθανων - ανεφάρμοστων αιτημάτων, στα οποία ούτε οι συντάκτες τους πιστεύουν. Ο συνδυασμός μας προτείνει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα συσπείρωσης, αγώνα και δράσης. Η ΔΑΚ έδειξε στην πράξη επί χρόνια ολόκληρα ότι είναι συνεπής στους λόγους της, υπερασπιζόμενη ανυποχώρητα τα συμφέροντα της πλειοψηφίας των δικηγόρων. Η ενίσχυση του συνδυασμού μας θα είναι ενίσχυση της πλειοψηφίας των μαχόμενων δικηγόρων, μικρών και μεσαίων εισοδημάτων, των νέων, των δικηγόρων του καθημερινού μόχθου, ενίσχυση του ρεύματος της διεκδίκησης και αντίστασης. Γι' αυτό και καλούμε τους συναδέλφους σε μια ευρύτατη αγωνιστική συσπείρωση και δράση για να αναδειχτεί επιτέλους η άλλη αντίληψη για τη δικηγορία και τους λειτουργούς τους".

- Σε ποια κατάσταση βρίσκεται σήμερα το δικηγορικό σώμα της Αθήνας και τι προβλήματα αντιμετωπίζουν οι δικηγόροι;

- "Οι επικείμενες δικηγορικές εκλογές πραγματοποιούνται σε συνθήκες βαθιάς και πολύπλευρης κρίσης, σε στιγμές αγωνίας για το παρόν και το μέλλον του δικηγορικού επαγγέλματος. Τα κυρίαρχα συνδικαλιστικά ρεύματα οδήγησαν την τελευταία δεκαετία το ΔΣΑ στην αδράνεια, στην υποταγή και στο συμβιβασμό. Αποφεύγουν με κάθε τρόπο να μιλήσουν ανοιχτά, αποκρύπτουν και συσκοτίζουν τις συνθήκες της κρίσης, όμως τα προβλήματα των δικηγόρων είναι υπαρκτά και δε γεννήθηκαν ξαφνικά.

Είναι αποτέλεσμα της συντηρητικής πολιτικής όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, με αποκορύφωμα βέβαια τη σημερινή πολιτική των "εκσυγχρονιστών". Πολιτική που συρρικνώνει την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων, αυξάνει το κόστος απονομής της δικαιοσύνης, καθιστώντας ολοένα και πιο απρόσιτη την πρόσβαση των φτωχότερων λαϊκών στρωμάτων σ' αυτή και συνακόλουθα στις δικηγορικές υπηρεσίες".

- Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια έχουμε το φαινόμενο των μεγαλοδικηγορικών γραφείων...

- "Πράγματι, στο έφορο αυτό έδαφος αναπτύσσονται και γιγαντώνονται τα μεγαλοδικηγορικά γραφεία - μεγαλοδικηγορικές επιχειρήσεις - συγκεντρώνοντας το μεγαλύτερο μέρος της ύλης, με αποτέλεσμα μεγάλος αριθμός δικηγόρων μικρών και μεσαίων εισοδημάτων και ιδιαίτερα νέοι να οδηγούνται στην επαγγελματική περιθωριοποίηση, στην υπαλληλοποίηση με εξευτελιστικούς όρους και τελικά τον εξοβελισμό από το επάγγελμα.

Η ανάπτυξη αυτού του μοντέλου, του μεγαλοδικηγορικού γραφείου, αποτελεί αρνητική εξέλιξη για τον ίδιο τον κοινωνικό ρόλο του δικηγόρου, οδηγεί στην αποπροσωποίηση της σχέσης δικηγόρου - εντολέα, στην απώλεια της επιστημονικής οντότητας του δικηγόρου.

Καθιστά την υπεράσπιση και τη δικηγορία τεχνοκρατική - "αριστοκρατική" και την απομακρύνει από τη μαχητική δικηγορία - ρήξης με το κατεστημένο, όπου και όταν αυτό απαιτείται".

- Υπάρχει απάντηση σ' αυτά τα προβλήματα;

- "Η απάντηση σ' αυτές τις εξελίξεις πρέπει να δοθεί από τους μαχόμενους δικηγόρους. Είναι η αντίσταση ενάντια στην υπαλληλοποίηση και εξόντωση των δικηγόρων στη διαμόρφωση της δικηγορίας των λίγων, της "ελίτ", του κατεστημένου, η αγωνιστική δράση για την υπεράσπιση των δικηγόρων μικρών και μεσαίων εισοδημάτων, την επαγγελματική - επιστημονική οντότητα του δικηγόρου με αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και ζωής, δικηγόρους υπερασπιστές και συμπαραστάτες των συμφερόντων των εργαζομένων, των κοινωνικών και ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών των πολιτών".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καταγγέλλει απολύσεις ασκούμενων δικηγόρων(2013-03-05 00:00:00.0)
Παράσταση διαμαρτυρίας στο δικηγορικό σύλλογο(2011-01-28 00:00:00.0)
Κάλεσμα για κλιμάκωση του αγώνα(2001-05-10 00:00:00.0)
Σε διαχειριστικό μηχανισμό μετατρέπεται ο ΔΣΑ(1998-11-27 00:00:00.0)
Σε βάρος και των πολιτών τα μεγαλογραφεία(1996-02-21 00:00:00.0)
Στο προσκήνιο ο δικηγόρος της καθημερινής δουλιάς(1996-02-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ