Κυριακή 21 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Πάνω απ' όλα η είσπραξη της "φθοράς"

Η ηγεσία της ΝΔ αντιμετώπισε την υπόθεση Οτσαλάν με το ένα μάτι στις ευρωεκλογές ή διπλές εκλογές, αν γίνουν, γιατί η ίδια δε ζήτησε άμεσα εκλογές, και το άλλο στους Αμερικανούς. Από τη μια, θέλει να εκμεταλλευτεί την έντονη δυσαρέσκεια και λαϊκή οργή από τους κυβερνητικούς χειρισμούς στην υπόθεση, για να ενισχύσει τη θέση της μπροστά στις ευρωεκλογές, αλλά, ταυτόχρονα, προσέχει να μη δυσαρεστήσει τους "ισχυρούς συμμάχους", βγαίνοντας "εκτός των ορίων" ή αμφισβητώντας τη "γραμμή" των ΗΠΑ.

Το βασικό γι' αυτήν ήταν και είναι να αξιοποιήσει το "ναυάγιο" της υπόθεσης, για να καταγγείλει την "ανικανότητα" της κυβέρνησης και να δημαγωγήσει με τις συνέπειες αυτής της ανικανότητας ("διασυρμός της χώρας σε φίλους και εχθρούς, προσβολή της αξιοπρέπειας και τιμής του ελληνικού λαού"). H κυβέρνηση δεν μπορεί να τα αντιμετωπίσει ούτε τα μικρά ούτε τα μεγάλα θέματα, ήταν το προπαγανδιστικό σλόγκαν, με προφανή στόχο να ενισχύσει τη δική της "εναλλακτική λύση".

Επί της ουσίας. Δεν κρύβει ότι θα προτιμούσε να μην δεχτεί καθόλου η κυβέρνηση τον Οτσαλάν. "Πιστεύουμε ότι ήταν βαρύ λάθος να εμπλακούμε σε όλη αυτή την ιστορία ως χώρα", δήλωσε ο Κ. Καραμανλής. Ταυτόχρονα, προκειμένου να μη φανεί ότι υστερεί σε υποστήριξη στον αγώνα των Κούρδων, αλλά παίρνοντας υπόψη του και τις εσωκομματικές πιέσεις και ισορροπίες, εμφανίστηκε να αποδέχεται και τη λύση της "προσωρινής φιλοξενίας". Ομως, έθεσε μια βασική προϋπόθεση. Πρώτα θα έπρεπε να έχει εξασφαλιστεί κάλυψη από το "διεθνή παράγοντα", εννοώντας προφανώς τις ΗΠΑ και την ΕΕ. Με άλλα λόγια, η πολιτική της είναι ταυτόσημη με αυτήν της κυβέρνησης, αλλά επιχειρεί να πείσει ότι αυτή θα διαχειριζόταν καλύτερα και αποτελεσματικότερα την υπόθεση, χωρίς δηλαδή να εκτεθεί η χώρα. Αν δηλαδή βρισκόταν στην κυβέρνηση η ΝΔ, θα εξασφάλιζε ώστε ο Οτσαλάν να μην πατήσει το πόδι του σε "ελληνικό έδαφος".

Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, ότι οι μόνες προτάσεις που έκανε για την υπόθεση Οτσαλάν ήταν ότι θα αναλάβει πρωτοβουλίες: "Πρώτο να λάμψει η αλήθεια, δεύτερο να αποκαταστήσει την τιμή της χώρας, τρίτο να αποκατασταθεί το αίσθημα αξιοπρέπειας των Ελλήνων, τέταρτο, να μην συμβεί ποτέ ξανά κάτι ανάλογο".

Είναι περιττό να σημειωθεί ότι η ηγεσία της ΝΔ ήταν ενήμερη για τις κινήσεις Οτσαλάν, πιθανότατα από την πρώτη στιγμή. Μπορεί να μην την ενημέρωσε, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος, η κυβέρνηση, αλλά είχε πληροφορίες τουλάχιστον από βουλευτές του κόμματος, που έχουν στενές σχέσεις με τον ηγέτη του ΡΚΚ και τον "παρακολουθούσαν" σε κάθε του βήμα. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, να ήταν ενημερωμένη από τους ίδιους τους Αμερικανούς, οι οποίοι, κατά πώς το συνηθίζουν, θα φρόντισαν να έχουν τη "γνώμη" της για το θέμα. Βέβαια, η ηγεσία της ΝΔ, γνωρίζοντας ότι και οι ΗΠΑ συμμετείχαν ενεργά στο "παιχνίδι", προτίμησε να κρατήσει αποστάσεις και να παρακολουθεί την έκβαση της υπόθεσης. Εκτίμηση ηγετικών στελεχών της ΝΔ είναι ότι η κυβέρνηση χειρίστηκε με το συγκεκριμένο τρόπο την υπόθεση Οτσαλάν, γιατί "είχε εφησυχάσει, έχοντας δεδομένη την κάλυψη και την προστασία των Αμερικανών". Ομως, οι τελευταίοι "τους άδειασαν", επιλέγοντας να εξυπηρετήσουν με άλλο τρόπο τα δικά τους συμφέροντα.

Με το βλέμμα στις κάλπες

Ετσι, ο Κ. Καραμανλής μάλλον ανέμενε να σκάσει η "βραδυφλεγής βόμβα" Οτσαλάν στα χέρια της κυβέρνησης Σημίτη. Μετά την έκρηξη, αυτό που έκανε ήταν να επιχειρήσει να μαζέψει τη δυσαρέσκεια και τη φθορά. Η στάση αυτή είναι άμεσα συνδεδεμένη με την εκλογική τακτική για τις ευρωεκλογές. Οπως έχει ξεκαθαρίσει, θα πρόκειται για μια γενικευμένη εκλογική μάχη, με χαρακτηριστικά ταυτόσημα των βουλευτικών εκλογών. Εχει ήδη προσδιορίσει ότι θα επιχειρήσει να μετατρέψει τις ευρωεκλογές σε δημοψήφισμα "ναι ή όχι στην κυβέρνηση Σημίτη", ή "είστε ικανοποιημένος ή όχι από την κυβέρνηση". Ο Κ. Καραμανλής δήλωσε στη συνεδρίαση της ΚΟ, την περασμένη Τετάρτη, ότι ο εκλογικός στόχος είναι "στις ευρωεκλογές, η ΝΔ πρώτο κόμμα". Η υπόθεση Οτσαλάν πιστεύουν ότι "εξουθένωσε" το κυβερνών κόμμα και ότι ο "Κ. Σημίτης είναι σε δεινή θέση, δεν μπορεί να σταθεί, ο κόσμος τον θεωρεί υπεύθυνο και δεν ξεγελιέται". Ταυτόχρονα, πιστεύουν ότι είναι πολύ πιθανό πως θα τεθεί θέμα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ στο συνέδριο. Η φθορά του ΠΑΣΟΚ πιστεύουν ότι δεν είναι αντιστρέψιμη και ότι "ούτε ο Αβραμόπουλος μπορεί να τους σώσει". Ειδικά, για το δήμαρχο, εκτιμούν ότι οι συνθήκες για το εγχείρημά του έχουν δυσκολέψει, αλλά προτιμούν να μην κάνουν προβλέψεις, για το αν θα επιχειρήσει, τελικά, το "αποφασιστικό βήμα".

Μπορεί το ΠΑΣΟΚ να "δουλεύει" με την πολιτική και τη συμπεριφορά του για λογαριασμό της ΝΔ και του δικομματισμού, αλλά οι εργαζόμενοι δεν έχουν ανάγκη από μια αλλαγή φρουράς στη διαχείριση της εξουσίας σε βάρος των συμφερόντων τους. Το ζητούμενο είναι να ξεφύγουν από τον εγκλωβισμό του δικομματισμού και να ενισχύσουν με τους αγώνες και την ψήφο τους τη λύση που ανταποκρίνεται στα συμφέροντά τους και σε αυτά του τόπου: Τη συγκρότηση του παλλαϊκού μετώπου και την ψήφο στο ΚΚΕ.

Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ