Κυριακή 21 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ Ν. ΚΑΛΟΥΔΗ
Το παράδειγμά του διαπαιδαγωγεί και εμπνέει

Πριν από ένα χρόνο, στις 24 Φλεβάρη 1998, άφησε την τελευταία του πνοή, χτυπημένος από βαριά ασθένεια, ο κομμουνιστής, ο λαϊκός αγωνιστής Ν. Καλούδης.Η απώλειά του υπήρξε μεγάλη για το εργατικό και κομμουνιστικό κίνημα της χώρας μας. Η κληρονομιά του πολύτιμη. Οι παρακαταθήκες του λαμπρές. Το προσωπικό του παράδειγμα, το ήθος και η αυταπάρνησή του αποτελούν πηγή διαπαιδαγώγησης και φρονηματισμού, θα φωτίζουν πάντα το δρόμο όσων μπαίνουν στη σκληρή ταξική πάλη για να υπηρετήσουν την εργατική τάξη.

Ο Ν. Καλούδης γεννήθηκε στις 21 Μάη 1917 στα Καρδάμυλα της Χίου. Ο πατέρας του ήταν ναυτεργάτης με προοδευτικές ιδέες. Σχολείο πήγε ως την τετάρτη τάξη του εξατάξιου Γυμνασίου, αλλά αναγκάστηκε για οικονομικούς λόγους να διακόψει και να αναζητήσει δουλιά στον Πειραιά, στα τέλη του '33. Αρχικά στον Πειραιά ο Ν. Καλούδης θα εργαστεί ως εμποροϋπάλληλος, ως μανάβης γυρολόγος και ως εργάτης στην κατασκευή καραβιών. Στο τέλος του 1935 μπαρκάρισε με φορτηγό καράβι ως βοηθός καμαρότου και από τότε συνέχισε το ναυτεργατικό επάγγελμα, ως ναύτης, μέχρι το 1945, με μια διακοπή δύο, περίπου, ετών για να υπηρετήσει τη θητεία του στο Πολεμικό Ναυτικό. Στη διάρκεια του πολέμου ταξίδευε με φορτηγά και μεταγωγικά καράβια ελληνικής, παναμαϊκής και αμερικανικής σημαίας και πήρε μέρος στην απόβαση που έγινε από τα συμμαχικά στρατεύματα στο Αντζιο της Ιταλίας.

Στις γραμμές του εργατικού - επαναστατικού κόμματος

Με το προοδευτικό κίνημα των ναυτεργατών συνδέθηκε από την πρώτη στιγμή, όταν έπιασε δουλιά στο πρώτο καράβι. Τότε έγινε μέλος της "Ναυτεργατικής Ενωσης" που είχε για έδρα της τη Μασσαλία, γιατί ήταν εκτός νόμου στην Ελλάδα.

Ο Ν. Καλούδης πήρε δραστήριο μέρος στη συνδικαλιστική δράση που αναπτύχθηκε στη θάλασσα. Υπήρξε αντιπρόσωπος της ΟΕΝΟ σε καράβια και λιμάνια του εξωτερικού, εκλέχτηκε γραμματέας του τμήματος της ΟΕΝΟ στη Νέα Υόρκη και γενικός γραμματέας της ΟΕΝΟ. Στο διάστημα 1946 - 1952 έμεινε στη Νέα Υόρκη, γραμματέας του εκεί τμήματος της ΟΕΝΟ. Εκεί έκανε στη φυλακή και στο Νησί που κρατούσαν τους ξένους, περίπου δύο χρόνια, με διαλείμματα. Το 1941 έγινε μέλος του ΚΚ ΗΠΑ στη Νέα Υόρκη, αφού δεν υπήρχε οργάνωση του ΚΚΕ. Μετά την απελευθέρωση πέρασε στο ΚΚΕ που στο μεταξύ είχε φτιάξει ξεχωριστή οργάνωση. Δούλεψε ως υπεύθυνος της Κομματικής Ομάδας του σωματείου και για μια περίοδο γραμματέας της ΚΟΒ ναυτεργατών της Ν. Υόρκης. Μεταξύ των καθηκόντων του την περίοδο 1946 - 1949 ήταν η στρατολογία και η αποστολή, από τους ναυτεργάτες, μαχητών στο ΔΣΕ. Ονομάστηκε πολιτικός επίτροπος στο βαθμό του λοχαγού με απόφαση του ΓΑ του ΔΣΕ. Το 1952 απελάθηκε από τις ΗΠΑ στην Πολωνία, που του έδωσε πολιτικό άσυλο, πέρασε στη συνέχεια στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ και ανέλαβε υπεύθυνος της συνδικαλιστικής και εργατικής επιτροπής της ΚΕ του Κόμματος.

Από τη θέση του ηγέτη

Μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ ο Ν. Καλούδης εκλέχτηκε στο 8ο Συνέδριο του Κόμματος το 1961. Από τη θέση αυτή αγωνίστηκε για την προώθηση της κομματικής πολιτικής και την υπεράσπιση των αρχών του μαρξισμού - λενινισμού, που βάλλονταν απ' την ομάδα που προκάλεσε τη διάσπαση στη 12η Ολομέλεια, το 1968. Σ' αυτή την Ολομέλεια εκλέχτηκε μέλος του Πολιτικού Γραφείου και στάλθηκε για οργανωτική δουλιά στη Δυτική Γερμανία. Αργότερα πέρασε στην Ελλάδα επικεφαλής του παράνομου κλιμακίου της ΚΕ. Πιάστηκε από τα όργανα της Χούντας το Μάη του 1970 μαζί με άλλους συντρόφους του κλιμακίου και τον Ιούλη δικάστηκε από στρατοδικείο και καταδικάστηκε σε ισόβια δεσμά. Πέρασε από τις φυλακές Κορυδαλλού, Επταπυργίου και Κέρκυρας. Το Φλεβάρη του '73 με δικαστική απόφαση διακόπηκε για 6 μήνες η έκτιση της ποινής του λόγω ανηκέστου βλάβης. Ηρθε σε επαφή με άλλα μέλη του κλιμακίου της ΚΕ και με τα γεγονότα του Πολυτεχνείου πέρασε στη βαθιά παρανομία. Ξαναπιάστηκε το Φλεβάρη του '74 μαζί με τους Αντ. Αμπατιέλο, Δ. Γόντικα, Μίνα Γιάννου και άλλους συντρόφους και αφού τους κράτησαν στην ασφάλεια στη συνέχεια τους μετέφεραν στο Μπογιάτι. Στο Μπογιάτι ο Ν. Καλούδης πέρασε δέκα μέρες βασανιστηρίων κι από κει μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο σε κακή κατάσταση. Μετά στον επίτροπο κι έπειτα στις φυλακές Κορυδαλλού απ' όπου αποφυλακίστηκε με τη μεταπολίτευση.

Ο Ν. Καλούδης εκλέχτηκε μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο 9ο, 10ο, 11ο και 12ο Συνέδριο του Κόμματος. Στη μεταπολιτευτική περίοδο δούλεψε σε διάφορους τομείς της κομματικής δράσης και για πολλά χρόνια υπήρξε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ. Μέχρι την τελευταία του πνοή βοηθούσε το Κόμμα μ' όλες τις δυνάμεις που διέθετε.

Αυτός ήταν ο αγωνιστής, ο κομμουνιστής ηγέτης, ο άνθρωπος Ν. Καλούδης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ