ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Φλεβάρη 1999
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Τεχνητή κινητικότητα δημιουργούν οι Αμερικανοί

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.-

Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας,δήλωσε ότι δεν αντιτίθεται στην επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη, στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σε δηλώσεις στη Λάρνακα ο Δ. Χριστόφιας πρόσθεσε ότι τόσο ο Ι. Κασουλίδης, όσο και όλοι μας, θα πρέπει να προσέξουμε την προσπάθεια των Ηνωμένων Πολιτειών να δημιουργήσουν τεχνητή κινητικότητα αυτή την περίοδο, γιατί βρίσκεται, ή θα βρεθεί ακόμα στη γωνία η Τουρκία λόγω του θέματος του Αμπντουλάχ Οτσαλάν, αλλά πολύ περισσότερο για να πάει στις εκλογές η Τουρκία ανώδυνα. Κατά συνέπεια, είπε ο Δ. Χριστόφιας, χρειάζεται από δικής μας πλευράς προσοχή.

Καταλαβαίνω, πρόσθεσε, ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση, διότι η δημοτικότητά της βρίσκεται στο ναδίρ και χρειάζεται στηρίγματα για να ανεβάσει το κύρος και του Προέδρου και της ίδιας.

Καταλήγοντας είπε πως δε θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί με οποιονδήποτε τρόπο, άγαρμπα και λανθασμένα, το εθνικό θέμα για να γίνει κάτι τέτοιο.

Αποχωρεί ο Τόμας Μίλερ

Ο Τόμας Μίλερ αποχωρεί από τη θέση του ειδικού συντονιστή για το Κυπριακό εκ μέρους του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Την πληροφορία μετέδωσε σήμερα το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, επικαλούμενο ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες του.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, ο Τ. Μίλερ θα αποχωρήσει μέσα στο καλοκαίρι για να καταλάβει τη θέση του πρέσβη των ΗΠΑ στη Βοσνία.

Ελεύθεροι να επιστρέψουν οι Τουρκοκύπριοι

Οι Τουρκοκύπριοι που μετανάστευσαν πριν την τουρκική εισβολή είναι ελεύθεροι να επιστρέψουν στην ελεύθερη Κύπρο και τις περιουσίες τους. Για το λόγο αυτό το νομικό τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας τροποποιεί τη νομοθεσία για τις τουρκοκυπριακές περιουσίες στις ελεύθερες περιοχές, ώστε να τερματιστεί η διαχείρισή τους από το υπουργείο Εσωτερικών.

Ο γενικός εισαγγελέας, Αλέκος Μακρίδης,αναφερόμενος στο θέμα αυτό είπε ότι με την αλλαγή της νομοθεσίας κανένας πρόσφυγας δε θα εκδιωχθεί από το χώρο που βρίσκεται. Είπε επίσης ότι η τροποποίηση στη νομοθεσία θα γίνει για να υπάρξει προσαρμογή στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή για έγκριση και που προβλέπει ότι όλοι οι Τουρκοκύπριοι, οι οποίοι εγκατέλειψαν την Κύπρο πριν την τουρκική εισβολή και ζουν στο εξωτερικό, θα μπορούν να διαχειριστούν όπως θέλουν τις περιουσίες τους στις ελεύθερες περιοχές. Το κράτος, πρόσθεσε ο γενικός εισαγγελέας, αναγνωρίζει και προστατεύει το δικαίωμα περιουσίας των πολιτών και ουδέποτε υπήρξε θέμα οικειοποίησης των τουρκοκυπριακών περιουσιών.

ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ
Να μετατοπιστεί ο αγωγός καυσίμων

Ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ, Ν. Γκατζή και Αχ. Κανταρτζή, στη Βουλή

Να μετατοπιστεί ο αγωγός καυσίμων που διασχίζει το Βελεστίνο Μαγνησίας και απειλεί τη ζωή των κατοίκων του, ζητούν οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής και Αχιλλέας Κανταρτζής με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή για τους υπουργούς Εθνικής Αμυνας, Ανάπτυξης, ΠΕΧΩΔΕ και Εσωτερικών. Στην ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ αναφέρεται συγκεκριμένα:

"Το Βελεστίνο για δεκαετίες ζει με τον εφιάλτη πιθανής έκρηξης του αγωγού υγρών καυσίμων που διασχίζει την πόλη. Οι κάτοικοι αισθάνονται ναρκοθετημένοι. Το ότι δεν έχει συμβεί το μοιραίο, είναι θέμα τύχης, αφού ούτε ο δήμος, ούτε η αρμόδια πολεοδομία έχουν υπόψη τους τη μηκοτομή του αγωγού που διασχίζει την πόλη.

Πάγιο αίτημα των κατοίκων και της δημοτικής αρχής του Βελεστίνου, είναι η μετατόπιση του αγωγού εκτός πολεοδομικού ιστού. Δυστυχώς σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 8.2.99 στο δημαρχείο του Βελεστίνου με τη συμμετοχή και εκπροσώπου του υπουργείου Αμυνας και με θέμα τη μετατόπιση του αγωγού εκτός πολεοδομικού ιστού της πόλης, αποφασίστηκε μερική μόνο μετατόπισή του "λόγω τεχνικών δυσκολιών".

Στην πραγματικότητα τέτοιο θέμα δεν υφίσταται, αφού η σημερινή εξέλιξη της τεχνολογίας και της επιστήμης, επιτρέπει την αντιμετώπιση των όποιων τεχνικών δυσκολιών. Ετσι το θέμα είναι να υπάρχει η αναγκαία πολιτική βούληση και βέβαια να διατεθούν οι απαραίτητες πιστώσεις. Στην προκειμένη περίπτωση, είναι φανερό ότι οποιοδήποτε οικονομικό κόστος είναι αποδεκτό, αφού έτσι θα αποσοβηθεί ο κίνδυνος - ακόμα και για την ίδια τους τη ζωή - εκατοντάδων και χιλιάδων ανθρώπων.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι υπουργοί, ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση και πότε, ώστε ο αγωγός υγρών καυσίμων να μετατοπιστεί ολικά εκτός πολεοδομικού ιστού του Βελεστίνου, πριν είναι πολύ αργά;".

Ψηφίστηκε ο νέος ΚΟΚ

Ψηφίστηκε χτες στη Βουλή ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ), ο οποίος θα τεθεί σε ισχύ δύο μήνες μετά τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αιτιολογώντας τη μη ψήφισή του εκ μέρους του ΚΚΕ, ο βουλευτής του ΚόμματοςΣτ. Παναγιώτου τόνισε μεταξύ άλλων ότι ο νέος ΚΟΚ δεν ανταποκρίνεται στα συμπεράσματα του πορίσματος της Διακομματικής Επιτροπής, το οποίο συζητήθηκε πρόσφατα στη Βουλή. Και δεν ανταποκρίνεται, τόνισε, γιατί αντί για μείωση των ατυχημάτων έχουμε αύξηση. Συγκεκριμένα, τα τροχαία από 24.681 το 1997 έφτασαν σε 24.875 το 1998 και τα θανατηφόρα την ίδια περίοδο από 1.892 έφτασαν στα 1.970.

Υπογράμμισε δε ότι οι τέσσερις παράγοντες που συνθέτουν το πρόβλημα της οδικής ασφάλειας - ο χρήστης, το όχημα, η οδική υποδομή και ο έλεγχος του συστήματος - αγνοούνται και έτσι ένας ΚΟΚ όσο καλός και να είναι, δεν μπορεί να περιορίσει από μόνος του τα ατυχήματα.

Ζήτησε δε το σχεδιασμό και την ανάπτυξη των μέσων μαζικής μεταφοράς μέσα από ένα πυκνό δίκτυο, προκειμένου να μειωθεί η κυκλοφορία των οχημάτων, καθώς και τη λήψη μέτρων για την ποιότητα της κατασκευής των δρόμων, οι οποίοι κατά 85%, όπως λέει το ίδιο το ΥΠΕΧΩΔΕ, είναι ακατάλληλοι. Ο νέος ΚΟΚ, τόνισε, αποτελεί μία εκλεκτική αντιγραφή κωδίκων της Γαλλίας και της Γερμανίας, ενώ δεν προβλέπονται μέτρα για την επαρκή σήμανση των δρόμων και την οδική σύνδεση μεταξύ διαφόρων περιοχών της χώρας.

Ρυθμίσεις για τα δάνεια

Θέλοντας να καλλιεργήσει ένα "φιλολαϊκό προφίλ" για να διασκεδάσει προφανώς τις εντυπώσεις από το φιάσκο Οτσαλάν, το υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε χθες στη Βουλή τροπολογία με την οποία μειώνεται η εισφορά του νόμου 128/75 για τα τραπεζικά δάνεια.

Συγκεκριμένα, από 1η Απριλίου η μειωμένη εισφορά 0,12% του παραπάνω νόμου που ισχύει για ορισμένες μόνο τράπεζες, επεκτείνεται στα στεγαστικά δάνεια που δίνουν όλες οι τράπεζες. Από την ίδια περίοδο η μειωμένη εισφορά 0,12% επεκτείνεται και στα δάνεια που χορηγούν σε αγρότες, κτηνοτρόφους, αλιείς και αγροτικούς συνεταιρισμούς και τα άλλα πιστωτικά ιδρύματα εκτός της Αγροτικής που έχει σήμερα αυτό το προνόμιο. Επίσης προβλέπεται η επέκταση της εισφοράς αυτής και σε περιπτώσεις δανείων καταναλωτικής πίστης που θα χορηγηθούν εφεξής από οποιοδήποτε πιστωτικό ίδρυμα.

Από την 1η Απριλίου του 2000 μειώνεται στο μισό (δηλ. σε 0,6%) η παραπάνω εισφορά "σε σχέση με δάνεια σε δραχμές ή συνάλλαγμα από πιστωτικά ιδρύματα που λειτουργούν στην Ελλάδα καθώς και από πιστωτικά ιδρύματα του εξωτερικού".

Οπως αναφέρεται στην ειδική έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους η ετήσια μείωση εσόδων του προϋπολογισμού θα είναι 35 δισ. δρχ και για το τρέχον έτος θα ανέλθει σε 3 δισ. δρχ.

Δραστηριότητες των Επιτροπών Ειρήνης

Για την εκλογή νέων Γραμματειών και αντιπροσώπων για το Συνέδριο της ΕΕΔΥΕ, πολλές Επιτροπές Ειρήνης προχωρούν σε Γενικές Συνελεύσεις:

  • Η Επ. Ειρήνης Κυψέλης την Κυριακή 28/2 στις 10.30 πμ στα γραφεία της, Καλλιφρονά 30.
  • Η Επ. Ειρήνης Αγ. Δημητρίου τη Δευτέρα 1/3 στις 6.00 μμ στα γραφεία της (Παπάγου και Βάλτου).
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Αλίμου διοργανώνει εκδήλωση την Τετάρτη 3/3 στις 7.00 μμ στο Πολιτιστικό Κέντρο (Ιωνίας 79 Ανω Καλαμάκι), με θέμα: "Βαλκάνια και ο ρόλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης".
Συνεστίαση των ΕΕΔΥΕ - ΠΕΔΥΕ

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη και η Παναθηναϊκή Επιτροπή (ΕΕΔΥΕ - ΠΕΔΥΕ) διοργανώνουν την ετήσια συνεστίαση του κινήματος ειρήνης στο κέντρο "ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΣ",οδός Αδριανού 101, Πλάκα, την Κυριακή 28 Φλεβάρη 1999 στις 9.00 μμ.

Συντροφιά στους φίλους της ειρήνης θα κρατήσουν οι καλλιτέχνες Παντελής Θαλασσινός, Γεράσιμος Ανδρεάτος, Δέσποινα Ολυμπίου, Μαρία Αλεξίου και η 10μελής ορχήστρα τους.

Ενας ΚΟΚ, όσο καλός και αν είναι, δεν μπορεί να περιορίσει από μόνος του τα ατυχήματα



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ