ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Φλεβάρη 1999
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Aπεργία σήμερα σε ηλεκτρικό - πράσινα λεωφορεία

Χωρίς ηλεκτρικό σιδηρόδρομο και πράσινα λεωφορεία θα παραμείνει σήμερα η πρωτεύουσα, λόγω της 24ωρης απεργίας που κήρυξε η Ενωση Εργαζομένων ΗΣΑΠ, αντιδρώντας στην επιχειρούμενη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, που προωθούν κυβέρνηση και διοίκηση, μέσω των νέων κανονισμών εργασίας.

Ο απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο και τα πράσινα λεωφορεία άρχισαν από χτες, με την 4ωρη στάση εργασίας (1-5 μ.μ.) συνεχίζονται σήμερα με την 24ωρη απεργία, ενώ έχουν προγραμματιστεί άλλες δύο κινητοποιήσεις για αύριο με νέα στάση εργασίας τις ίδιες ώρες (1 - 5 μ.μ.) και την ερχόμενη Τρίτη, 2 Μάρτη, με νέα 24ωρη απεργία. Ωστόσο, το ΔΣ της Ενωσης Εργαζομένων ΗΣΑΠ έχει προαναγγείλει κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων από την ερχόμενη εβδομάδα, αν κυβέρνηση και διοίκηση επιμείνουν στην εφαρμογή των νέων κανονισμών εργασίας, οι οποίοι μεταξύ των άλλων, προβλέπουν: Διακεκομμένο ωράριο, εναλλασσόμενες βάρδιες, περικοπή των ημερών ανάπαυσης κλπ. Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι με όλα αυτά, επιχειρείται η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, που ισχύουν πολλά χρόνια τώρα και προειδοποιούν ότι είναι αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν, με τον αγώνα τους, την εφαρμογή των "αντεργατικών - αντισυνταγματικών κανονισμών εργασίας".

Στο μεταξύ, απεργικές κινητοποιήσεις από την ερχόμενη βδομάδα, προαναγγέλλει και η Ενωση Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ (τρόλεϊ), καταγγέλλοντας ότι η διοίκηση "αιφνιδιαστικά και χωρίς να έχει προηγηθεί διάλογος, εφαρμόζει εδώ και λίγες μέρες νέα εξοντωτικά προγράμματα εργασίας".

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ "ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ"
Συγκροτούν επιτροπές στους χώρους δουλιάς

Σειρά πρωτοβουλιών για την οργάνωση της αντίστασης των εργαζομένων ενάντια στην κυβερνητική πολιτική ιδιωτικοποίησης της "Ολυμπιακής Αεροπορίας" και της περαιτέρω ανατροπής των εργασιακών σχέσεων έχει αναλάβει η Ομοσπονδία Σωματείων Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΠΑ).

Παράλληλα, έχει αρχίσει και η καμπάνια της Ομοσπονδίας για την ενημέρωση της κοινής γνώμης με τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά σποτ, ενώ υπάρχει έντονη κινητικότητα και στα πρωτοβάθμια σωματεία για την προετοιμασία των δύο προγραμματισμένων κινητοποιήσεων των εργαζομένων στις αρχές Μάρτη, που αποφασίστηκαν ομόφωνα στο έκτακτο συνέδριο της ΟΣΠΑ.

Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών η ΟΣΠΑ απέστειλε επιστολές στα ευρωπαϊκά συνδικάτα αερομεταφορών, ενώ από κοινού με τα πρωτοβάθμια σωματεία προωθεί και τις διαδικασίες για τη συγκρότηση επιτροπών στους χώρους δουλιάς, που θα βοηθήσουν στην ενεργοποίηση των εργαζομένων.

Οσον αφορά τις προγραμματισμένες κινητοποιήσεις, το ΔΣ της ΟΣΠΑ αποφάσισε να τις μεταθέσει χρονικά για τις 4 και τις 8 Μάρτη, ώστε να μη συμπέσουν με τις κινητοποιήσεις για την υπόθεση Οτσαλάν. Ετσι, η πρώτη συγκέντρωση των εργαζομένων στην ΟΑ θα πραγματοποιηθεί στις 4 Μάρτη, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας και η δεύτερη στις 8 Μάρτη, στα γραφεία της εταιρίας στη Λεωφ. Συγγρού, απ' όπου θα ξεκινήσει πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της Αθήνας. Σημειώνεται ότι οι εκπρόσωποι της ΕΣΚ (ΕΣΑΚ) πρότειναν επιπλέον την κήρυξη 24ωρης απεργίας με συγκέντρωση μέσα στο Φλεβάρη, αλλά η πρόταση απορρίφθηκε.

Ο Σωκρ. Μαντζουράνης,αντιπρόεδρος της ΟΣΠΑ και εκπρόσωπος της ΕΣΚ, επισημαίνει ότι είναι ανάγκη να αξιοποιηθεί ενωτικά και αγωνιστικά από τους ίδιους τους εργαζόμενους η ομόφωνη απόφαση του συνεδρίου και να αναληφθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για τη συγκρότηση επιτροπών στους χώρους δουλιάς. Τονίζει ότι μόνο ο ενωτικός αγώνας μπορεί να ανατρέψει την πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση και προσθέτει ότι για το λόγο αυτό είναι μονόδρομος για τους εργαζόμενους και το συνδικαλιστικό τους κίνημα. Καταλήγοντας, υπογραμμίζει ότι για την ανατροπή των κυβερνητικών σχεδίων, είναι ανάγκη να συγκροτηθεί ένα ευρύ μέτωπο δράσης συνδικαλιστικών και κοινωνικών δυνάμεων.

ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ
Με αγώνες θα κατοχυρωθούν οι συνδικαλιστικές ελευθερίες

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τις διώξεις συνδικαλιστών αστυνομικών έγινε χτες στη Μυτιλήνη

Να δυναμώσουν τον αγώνα τους για την κατοχύρωση των συνδικαλιστικών τους ελευθεριών, κάλεσε χτες τους αστυνομικούς ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Λέσβου, Θωμάς Τσαγγαρέλης,μιλώντας στην εκδήλωση διαμαρτυρίας που διοργανώθηκε στη Μυτιλήνη από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ), με αφορμή τις πειθαρχικές διώξεις τριών συνδικαλιστών του τοπικού σωματείου.

Ο Θ. Τσαγγαρέλης αναφέρθηκε στους αγώνες που έκαναν οι εργαζόμενοι για να κατακτήσουν το δικαίωμα του συνδικαλισμού και τους κάλεσε να μην πανηγυρίζουν για το γεγονός ότι, με το νόμο που ισχύει για το συνδικαλισμό στα Σώματα Ασφαλείας, έχουν το δικαίωμα ίδρυσης σωματείων. Ο στόχος σας, τόνισε, πρέπει να είναι η κατάργηση αυτού του νόμου και η επέκταση των διατάξεων του Ν.1264/81 και για τους υπαλλήλους των Σωμάτων Ασφαλείας, ώστε να προστατεύονται πράγματι οι συνδικαλιστικές ελευθερίες και οι δραστηριότητες των συνδικαλιστών. Η κυβέρνηση, συνέχισε ο ίδιος, προωθεί μέτρα στο όνομα της ένταξης της χώρας στην ΟΝΕ και σκληραίνει τη στάση της. Για να περάσει η πολιτική της αναγκαστικά οδηγείται σε αυταρχικά μέτρα. Η Αστυνομία πρέπει να λειτουργεί χωρίς εμπόδια. Για να αυτοματοποιηθεί η δράση της Αστυνομίας δεν επιτρέπουν στο προσωπικό της να έχει πλήρη συνδικαλιστικά δικαιώματα.

Δεκάδες εκπρόσωποι των πρωτοβάθμιων σωματείων της ΠΟΑΣΥ από όλη τη χώρα και αστυνομικοί της Λέσβου συγκεντρώθηκαν το πρωί στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου και στη συνέχεια έκαναν πορεία στο υπουργείο Αιγαίου και στην Αστυνομική Διεύθυνση, όπου επέδωσαν το ψήφισμά τους.

Στους συγκεντρωμένους μίλησε και ο πρόεδρος του νομαρχιακού τμήματος της ΑΔΕΔΥ Παράσχος Τσαϊρης.Ο πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ, Δ. Κυριαζίδης,αφού αναφέρθηκε στις δραστηριότητες του αστυνομικού διευθυντή, που σύμφωνα με τον ίδιο έχουν διχάσει τους αστυνομικούς και έχουν εκθέσει την Αστυνομία, ζήτησε από την πολιτική και φυσική ηγεσία της Αστυνομίας να βάλει τέρμα στις πειθαρχικές διώξεις των τριών συνδικαλιστών του νησιού, που υπέπεσαν στη δυσμένεια του προϊσταμένου τους. Κατήγγειλε ότι η Αστυνομική Διεύθυνση παρακολουθεί τους συνδικαλιστές για να τους εκφοβίσει και κάλεσε τους μαζικούς φορείς του νησιού να εκδηλώσουν τη συμπαράστασή τους στους διωκόμενους συνδικαλιστές.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

Συνεστιάσεις

Τα παρακάτω Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ πραγματοποιούν τις χρονιάτικες συνεστιάσεις τους:

Αύριο Παρασκευή 26 - 2 - 99:

- ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ,στο κέντρο "THE RIVER", στη Φραγκοκλησιά. Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 67.11.404 ή 68.16.913 μετά τις 7μ.μ.

- ΛΑΡΙΣΑΣ,στις 8μ.μ.,στο κέντρο "ΚΙΒΩΤΟΣ" (τέρμα τρίτου λεωφορείου Αλκαζάρ).

Την Κυριακή 28 - 2 - 99:

- ΑΙΓΑΛΕΩ,στις 8.30μ.μ. στο κέντρο "ΑΜΑΖΟΝΑ", Κηφισού και Λάρνακος, τηλ: 59.09.678. Θα υπάρχει καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

- ΠΑΛΑΙΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ,στο κέντρο "Ο ΘΟΔΩΡΟΣ", Αχιλλέως 107.

- ΜΑΚΡΥΝΕΙΑΣ (Γαβαλού), το Σάββατο 27 - 2 - 99 στις 9μ.μ.,στο κέντρο "Ο ΤΣΑΜΗΣ", στις Παπαδάτες, και είναι αφιερωμένη στα 56 χρόνια από την ίδρυση της ΕΠΟΝ.

  • Η Πανελλήνια Ενωση Επαναπατρισθέντων Πολιτικών Προσφύγων (ΠΕΕΠΠ) καλεί τα μέλη της με τις οικογένειες και τους φίλους τους, να πάρουν μέρος στη συνεστίαση που διοργανώνει για την Κυριακή 28 - 2 - 99 και θα διαρκέσει από τις 12 το μεσημέρι έως τις 5μ.μ. Η εκδήλωση θα γίνει στο κέντρο "ΑΙΓΑΙΟ", Αχαρνών 436 και Κωνσταντά 6. Για τη μετάβαση χρησιμοποιούνται τα λεωφορεία Α9, Β9, Γ9 και με τα τρόλεϊ αρ. 6 στάση "Κοκκινάκη", ή Ηλεκτρικός στάση Αγ. Ελευθέριος. Τηλέφωνο κέντρου: 25.25.351.
Γενικές Συνελεύσεις

Τις Γενικές Συνελεύσεις τους πραγματοποιούν τα παρακάτω παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ την Κυριακή 28 - 2 - 99:

- ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ,στις 10π.μ.,στα γραφεία του παρ/τος, Σοφοκλέους 8.

- ΚΟΡΙΝΘΟΥ,στις 11π.μ.,στα γραφεία του παρ/τος, Εθνικής αντιστάσεως 5, Κόρινθος.

Αποκαλυπτήρια μνημείου
  • Η Επιτροπή Αντιστασιακών Φοιτητών του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με τη συνεργασία των Πρυτανικών Αρχών και τη συνδρομή της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Θεσσαλονίκης,πραγματοποιεί το Σάββατο 27-2-99 στις 11π.μ. στο αμφιθέατρο της Νομικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, εκδήλωση με τα αποκαλυπτήρια μνημείου για τους 71 πεσόντες αντιστασιακούς φοιτητές της περιόδου (1941 - 1944).

Οι επιζώντες αντιστασιακοί, τότε φοιτητές της περιόδου αυτής, καλούν όλους τους φοιτητές - τριες, σπουδαστές - τριες, πανεπιστημιακούς δασκάλους και όλο το λαό της Θεσσαλονίκης να παραβρεθούν στην εκδήλωση και να τιμήσουν τη μνήμη των πεσόντων φοιτητών.

Μακρόνησος 1947 - 1999
  • Ο Δήμος ΛΑΥΡΙΟΥ,η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ) και το Παράρτημα ΠΕΑΕΑ Λαυρίου,τιμώντας τους ηρωικούς νεκρούς και όλους τους αγωνιστές - στριες της Μακρονήσου, διοργανώνουν την Κυριακή 7-3- 99 στις10.30 π.μ.,πολιτιστική εκδήλωση στο Λαύριο στο χώρο του μνημείου.

Πούλμαν δρομολογούνται για το Λαύριο, που ξεκινούν από την Πλ. Κάνιγγος στις 8π.μ..

"Αναγκαστική" η αύξηση των δικαστικών συντάξεων

Αλλος ένας πονοκέφαλος στα οικονομικά υπουργεία μετά τη χτεσινή απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Το δικαστήριο - σε διάσκεψη - με ισχυρότατη πλειοψηφία "άναψε το πράσινο φως" για να εκτελεστούν όλες οι δικαστικές αποφάσεις που αυξάνουν τις συντάξεις δικαστικών λειτουργών.

Η ουσία της απόφασης είναι ότι παρέχεται το δικαίωμα στους συνταξιούχους δικαστικούς λειτουργούς να προβούν ακόμη και σε αναγκαστική κατάσχεση επί της περιουσίας του δημοσίου, σε περίπτωση που η πολιτεία αρνηθεί την αύξηση των συντάξεων.

Συγκεκριμένα, η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου έκρινε ότι "χωρεί αναγκαστική εκτέλεση" κατά του ελληνικού δημοσίου, πράγμα που σημαίνει πως αν τα συναρμόδια υπουργεία δεν εκτελέσουν τη δικαστική απόφαση, μπορεί να γίνονται κατασχέσεις σε περιουσιακά στοιχεία κατά του δημοσίου. Ενδεικτικά για το κλίμα που επικρατεί θα αναφέρουμε αυτό που είπε δικαστικός λειτουργός χαριτολογώντας, πως θα κατασχέσει την πρωθυπουργική "Μερσεντές". Βέβαια, έχει ακουστεί αρκετές φορές και το σχόλιο "Γιάννης κερνάει και Γιάννης πίνει".

Μετά τη δημοσίευση της απόφασης αναμένεται πως θα σπεύσουν να εκτελέσουν τις υπέρ τους αποφάσεις όχι μόνο οι συνταξιούχοι δικαστές, αλλά και οποιοιδήποτε άλλοι συνταξιούχοι έχουν κερδίσει συνταξιοδοτική απαίτηση σε δίκη ενώπιον του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

ΚΗΔΕΙΑ

Τον προσφιλή μας σύζυγο, πατέρα και θείο

ΝΙΚΟΛΑΟ ΕΥΘΥΜΙΟΥ

ετών 82

κηδεύουμε αύριο Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου στις 9 π.μ. στο Λάμπερτάιμ Γερμανίας.

Η σύζυγος: Μάρθα.

Ο γιος: Σπύρος.

Τα ανίψια: Χαράλαμπος Καράμπελας, Ανδρέας Καράμπελας.

Οι λοιποί συγγενείς: Ιρις, Βόλφκαρκ, Λεονόρα, Αντζελα, Μάρκους.

Επίθεση αγνώστων δέχτηκε χτες το απόγευμα στον Ωρωπό (διασταύρωση Μαρκοπούλου) όχημα χρηματαποστολής της "Γκρουπ 4". Σύμφωνα με την Αστυνομία, τρεις δράστες που επέβαιναν σε κλεμμένο αυτοκίνητο έκλεισαν το δρόμο στο αυτοκίνητο της χρηματαποστολής με πρόθεση να ληστέψουν τους υπαλλήλους. Εκείνοι, όμως, αντιστάθηκαν, οπότε οι δράστες πέταξαν μια μολότοφ στο εσωτερικό του οχήματος της χρηματαποστολής. Οι επιβαίνοντες πρόλαβαν και το εγκατέλειψαν, πριν τυλιχτεί στις φλόγες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ