ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Φλεβάρη 1999
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Φουσκώνει το ποτάμι της οργής και της καταδίκης

Φουσκώνει το ποτάμι της οργής για την παράδοση του Α. Οτσαλάν και της καταδίκης της ελληνικής κυβέρνησης και των αφεντικών της, των ΗΠΑ και της ΕΕ, από τον ελληνικό λαό, όπως εκφράζεται με τις "ατέλειωτες" ανακοινώσεις, ψηφίσματα και δηλώσεις μαζικών φορέων και άλλων πολιτικών και κοινωνικών παραγόντων.

  • Ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων Επικουρικής Ασφάλισης ΙΚΑ - ΤΕΑΜ - Επισιτιστών καταγγέλλει την παράδοση του ηγέτη του κουρδικού λαού με ευθύνη της κυβέρνησης, κάτι που προσβάλλει τις αγωνιστικές παραδόσεις του ελληνικού λαού.

Η κυβέρνηση, όργανο των ιμπεριαλιστών και της ΕΕ, με τις πράξεις της, συμμαχεί με τους δολοφόνους των λαών, σε βάρος σήμερα των αγωνιστών Κούρδων, αύριο, ίσως, συμμετέχουν, μετά τη Βοσνία, σε επέμβαση στο Κοσσυφοπέδιο μαζί μ' αυτούς που διαμέλισαν την Κύπρο κλπ., σ' αυτούς που για να περάσουν τους σκοπούς τους ενάντια στη γειτονική Γιουγκοσλαβία δε διστάζουν να βάζουν σε περιπέτειες και τους γειτονικούς λαούς. Ο Σύνδεσμος καταδικάζει την προδοσία του Οτσαλάν που κάνει κάθε Ελληνα να ντρέπεται, ενώ τρίζουν τα κόκαλα των αγωνιστών μας. Η κυβέρνηση της ντροπής πρέπει να παραιτηθεί και να προκηρυχτούν εκλογές, τονίζεται και εκφράζεται η συμπαράσταση στους Κούρδους αγωνιστές.

  • Η Πανελλήνια Ενωση Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής Εμπορικού Ναυτικού "Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ" καταδικάζει με τον πιο έντονο και κατηγορηματικό τρόπο την ελληνική κυβέρνηση για την παράδοση του Οτσαλάν και το διωγμό των Κούρδων, που δε δίστασε να τους χαρακτηρίσει και τρομοκράτες.

Τα κροκοδείλια δάκρυα, για δήθεν πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης και της ΕΕ, για τη σωτηρία του Κούρδου ηγέτη και "δίκαιη δίκη" δεν μπορούν να κρύψουν το αποκρουστικό πρόσωπο και την άρνησή τους να δώσουν άσυλο στον ηγέτη του αγωνιζόμενου κουρδικού λαού. Το μόνο που μένει στην ελληνική κυβέρνηση, και είναι απαίτηση του ελληνικού λαού, είναι να παραιτηθεί άμεσα και να γίνουν εκλογές. Οι εργαζόμενοι της χώρας μας με όλους τους εργαζόμενους του κόσμου με τον αγώνα τους θα επιβάλουν την απελευθέρωση του Οτσαλάν.

  • Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εκδοτών - Βιβλιοπωλών, που συνήλθε έκτακτα χτες Πέμπτη, αποφάσισε ομόφωνα:

Εκφράζει την ανησυχία των Ελλήνων εκδοτών και βιβλιοπωλών για τη σύλληψη και παράδοση του Οτσαλάν στις τουρκικές αρχές. Αναγνωρίζει το δικαίωμα του κουρδικού λαού να ζήσει ανεμπόδιστος, ειρηνικά και πολιτισμένα στην πατρίδα του.

Επίσης εκφράζουν την ανησυχία τους για τα σχέδια των ΑμερικανοΝΑΤΟικών να επέμβουν στο Κοσσυφοπέδιο και καταγγέλλουν τις απειλές και τα σχέδια για επέμβαση κατά της Σερβίας που θα πληρώσουν όλοι οι βαλκανικοί λαοί. Οι εκδότες - βιβλιοπώλες έστειλαν το ψήφισμά τους στον ΟΗΕ, στην Ευρωπαϊκή Ενωση και άλλες διεθνείς οργανώσεις.

  • Το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων "Α. Φλέμιγκ" εκφράζει τη συμπαράσταση και αλληλεγγύη του στον αγώνα του κουρδικού λαού και τον ηγέτη του και του τουρκικού λαού ενάντια στο φασιστικό καθεστώς της Τουρκίας. Καταγγέλλει την παράδοση του Οτσαλάν από την ελληνική κυβέρνηση και την υποτέλειά της απέναντι στην ΕΕ και τις ΗΠΑ. Τρομοκράτες είναι οι ιμπεριαλιστές και οι αστικές τάξεις. Ο αγώνας του κουρδικού και τουρκικού λαού δε δικάζεται, δε φυλακίζεται, τονίζεται και καλείται ο ελληνικός λαός να καταδικάσει την κυβέρνηση και τους ιμπεριαλιστές και να εκφράσει τη συμπαράστασή του έμπρακτα στον κουρδικό λαό και τον Α. Οτσαλάν, συμμετέχοντας στις λαϊκές κινητοποιήσεις.
  • Το ΔΣ των εργαζομένων στον Πολιτικό Οργανισμό του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Αθηναίων ζητά την άμεση απελευθέρωση του Οτσαλάν. Δηλώνει τη συμμετοχή του στις εκδηλώσεις των Καλλιτεχνών και καταθέτει στο ταμείο των κουρδικών οργανώσεων το ποσό των 50.000 δραχμών.
  • Η Κίνηση Αντιστασιακών Εκπαιδευτικών (ΚΑΕ) διαμαρτύρεται έντονα για την αντεθνική πολιτική της κυβέρνησης Σημίτη και την παράδοση του ηγέτη του κουρδικού λαού που αγωνίζεται για πατρίδα και ανεξαρτησία. Ζητά, τέλος, από την κυβέρνηση να έχει την ευθιξία να παραιτηθεί και να γίνουν εκλογές.
  • Οι αγωνιστές Αντιστασιακοί της Σούρπης Μαγνησίας διαμαρτύρονται για την παράδοση του Οτσαλάν και καταγγέλλουν την κυβέρνηση για το έγκλημα, όπως και την ΕΕ και τις ΗΠΑ που υποκρίνονται. Η ανθρωπότητα στιγμάτισε το έγκλημα και ο λαός μας πενθεί με την παράδοση του Οτσαλάν, τονίζεται και εκφράζεται η συμπαράστασή τους στους Κούρδους.
  • Η Ενωση Ελλήνων Χημικών τάσσεται αλληλέγγυα στο απελευθερωτικό κίνημα των Κούρδων και καλεί τους εκπροσώπους των επιστημονικών οργανώσεων της χώρας σε κοινή συνεδρίαση την Πέμπτη 4 Μάρτη στα γραφεία της (Κάνιγγος 27, 6ος όροφος, ώρα 7.00 μμ) για συμπαράσταση στον Κούρδο ηγέτη και στον αγώνα του κουρδικού λαού.
  • Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Τρίπολης, διερμηνεύοντας τα αισθήματα του λαού της πόλης πατρίδας του Κολοκοτρώνη, καταγγέλλει τη σύλληψη του Οτσαλάν. Ζητά απ' όλους τους διεθνείς οργανισμούς να παρέμβουν για να σώσουν τον ηγέτη των Κούρδων.
  • Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ζωγράφου αποδοκιμάζει και καταδικάζει τους κυβερνητικούς χειρισμούς που οδήγησαν στη σύλληψη και παράδοση του Α. Οτσαλάν, κάτι που τραυμάτισε την περηφάνια του λαού και την αμοιβαία φιλία και αλληλεγγύη του ελληνικού και του κουρδικού λαού. Απαιτεί να μην καταδικαστεί ο Κούρδος ηγέτης και να υπάρξει παρέμβαση διεθνών οργανισμών για τη σωτηρία του Οτσαλάν. Το δημοτικό συμβούλιο αποφασίζει να πρωτοστατήσει ο δήμος στην οικονομική ενίσχυση του κουρδικού λαού στον αγώνα του για ελευθερία.
  • Το Νομαρχιακό Συμβούλιο Ανατολικής Αττικής εκφράζει την αλληλεγγύη του στους Κούρδους και την αγανάκτησή του για την παράδοση του Α. Οτσαλάν.

Ανακοίνωση για την κατάδοση του Οτσαλάν εξέδωσε και το ΝΑΡ, με το οποίο εκφράζει την αλληλεγγύη του στους Κούρδους και καταδικάζει την κυβερνητική πολιτική.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟΥ ΝΟΣ. ΑΤΤΙΚΗΣ
Επαίσχυντος ο ρόλος των γιατρών - βοηθών των βασανιστών

Σε απόφαση γενικής συνέλευσης του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής, τονίζεται: "Εμείς οι ψυχίατροι και οι γιατροί του ΨΝΑ καταδικάζουμε τους εγκληματικούς χειρισμούς της κυβέρνησης, που οδήγησαν στην παράδοση του Οτσαλάν στα χέρια των δημίων του. Απαιτούμε την απελευθέρωσή του και ζητάμε από την Τουρκική Ψυχιατρική Εταιρεία να παρέμβει άμεσα και να θέσει τέρμα σε κάθε προσπάθεια διαπόμπευσης, όχι απλά του Οτσαλάν, αλλά και ολόκληρου του κουρδικού λαού, καταπατώντας γραπτούς και άγραφους νόμους της επιστήμης και της ηθικής. Σε άλλη περίπτωση, ζητάμε από την Παγκόσμια Ψυχιατρική Εταιρεία να πάρει θέση και να διαγράψει από μέλος της την Τουρκική Ψυχιατρική Εταιρεία.

Ειδικότερα, σε σχέση με τη χρησιμοποίηση ψυχοφαρμάκων για τον εξευτελισμό του Α. Οτσαλάν, η απόφαση του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής υπογραμμίζει:

"Η εικόνα του εξευτελισμού και της ταπείνωσης του ηγέτη του κουρδικού εθνικοαπελευθερωτικού κινήματος Α. Οτσαλάν, έτσι όπως εμφανίζεται στην τηλεόραση, υπό την επήρεια ψυχοφαρμάκων,στα χέρια των Τούρκων στρατοκρατών δημίων του, αποκαλύπτει και μια άλλη εξίσου αποκρουστική πτυχή αυτού του τεράστιου πολιτικού εγκλήματος, για το οποίο ευθύνεται κατά πρώτο και κύριο λόγο η ελληνική κυβέρνηση", υπογραμμίζει απόφαση της γενικής συνέλευσης του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής, η οποία επισημαίνει ακόμα:

"Η χρήση των ψυχοφαρμάκων από τους βασανιστές κατά τη διάρκεια των ανακρίσεων, σε συνδυασμό με την άσκηση ψυχολογικής και σωματικής βίας, αποβλέπει στην καταστολή του κρατούμενου, στην κατάλυση της ακεραιότητας της προσωπικότητάς του, στον έλεγχο της βούλησής του, στην εξάλειψη κάθε δυνατότητας ανεξάρτητης σκέψης και έκφρασης, στην κατάρρευση της αξιοπρέπειας, στην ηθική, πριν από τη φυσική του εξόντωση.

Πρόκειται για μια από τις πιο βάρβαρες μεθόδους βασανισμού και εξευτελισμού του κρατουμένου, που συνδυάζεται με την άσκηση σωματικής και ψυχολογικής βίας και γίνεται προς όνειδος της "πολιτισμένης" ανθρωπότητας μπροστά στα μάτια της υπό "ιατρική επίβλεψη".

Καταδικάζουμε τον επαίσχυντο ρόλο αυτών των γιατρών και ψυχιάτρων, που συνεπικουρούν τους βασανιστές. Ανησυχούμε σοβαρά για το ρόλο της Ψυχιατρικής Επιστήμης, όταν μπαίνει στην υπηρεσία της κυρίαρχης εξουσίας".

Με δελτίο Τύπου, το Δίκτυο του Διεθνούς Συμβουλίου Κέντρων Αποκατάστασης Θυμάτων Βασανιστηρίων, τονίζει πως γιατροί από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες λένε ότι οι εικόνες που δείχνουν τον Οτσαλάν με δεμένα μάτια, ναρκωμένο και ταπεινωμένο υποδεικνύουν ότι έχει υποβληθεί σε βασανιστήρια. Το Διεθνές Συμβούλιο υποστηρίζει ότι είναι επείγουσα ανάγκη, η διεθνής κοινότητα να λάβει άμεση δράση στο θέμα αυτό.

ΔΗΚΕΒΕ
"Οδηγούμαστε σε πιο βαθιά εξάρτηση"

Η εξέλιξη της υπόθεσης Οτσαλάν επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις της "Δημοκρατικής Κίνησης Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων" (ΔΗΚΕΒΕ) ότι η κυβέρνηση με τις επιλογές της οδηγεί τη χώρα σε πιο βαθιά και επικίνδυνη εξάρτηση από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς (ΝΑΤΟ, ΕΕ, ΗΠΑ κλπ.) οι οποίοι τελικά καθορίζουν και υπαγορεύουν τις βασικές κατευθύνσεις της εξωτερικής πολιτικής με την κυβέρνηση σε ρόλο φερέφωνου. Τα παραπάνω τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΔΗΚΕΒΕ, υπογραμμίζοντας ότι η εξέλιξη αυτή αποτελεί μέρος της γενικότερης πολιτικής που ασκεί η κυβέρνηση. Μια πολιτική που βαφτίζει τρομοκράτες τα απελευθερωτικά κινήματα, τη στιγμή που συμμετέχει στην επέμβαση του ΝΑΤΟ για τον παραπέρα διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας, με πρόσχημα ένα σχεδόν ανύπαρκτο αποσχιστικό κίνημα. Είναι, συμπληρώνει, η ίδια πολιτική που αντιμετωπίζει κάθε λαϊκή διεκδίκηση με τόνους λάσπης και συκοφαντίας εναντίον εκείνων που αγωνίζονται να ανατρέψουν αυτή την αντιλαϊκή και αυταρχική πολιτική και αντιστέκονται στη νέα τάξη πραγμάτων. Το ζήτημα αυτό, επισημαίνει η ΔΗΚΕΒΕ, ανάγεται σήμερα σε κύριο για το λαό, που δεν πρέπει να επιτρέψει άλλη ταπείνωση. Καλείται το συνδικαλιστικό κίνημα να αναπτύξει αγώνες καταδίκης αυτής της πολιτικής ώστε να δημιουργηθούν προϋποθέσεις και διεργασίες σε προοδευτική κατεύθυνση για να δώσει ο λαός τη λύση με εκλογές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ