ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Φλεβάρη 1999
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Καταγγέλλεται η τρομοκρατία κατά των αγροτών της ΕΕ

Ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Β. Εφραιμίδη στο Συμβούλιο της ΕΕ

Την απαράδεκτη, αλλά και αποκαλυπτική ταυτόχρονα για τις προθέσεις και το χαρακτήρα της ΕΕ, στάση των κοινοτικών οργάνων στη μαζική αγροτική κινητοποίηση της περασμένης Δευτέρας στις Βρυξέλλες καταγγέλλει με Ερώτηση που κατέθεσε στο Συμβούλιο της ΕΕ ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Β. Εφραιμίδης.

"50.000 αγρότες απ' όλη την Ευρώπη, υπογραμμίζει στην Ερώτησή του ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, διαδήλωσαν στις 22.2.99 στις Βρυξέλλες την αντίθεσή τους στις προτάσεις της "Αντζέντας 2000" και τη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ".

"Τη μαζική αυτή συγκέντρωση διαμαρτυρίας των Ευρωπαίων αγροτών, τονίζεται, "υποδέχτηκαν" 5.000 άνδρες των βελγικών αστυνομικών δυνάμεων, σε μια πόλη σε "κατάσταση πολιορκίας", όπου είχε παραλύσει, διά νόμου, σχεδόν κάθε δραστηριότητα, ενώ τα όργανα της ΕΕ, και όλο τους το προσωπικό, αυτοτέθηκαν σε "έκτακτη αργία", προκειμένου να προστατευτούν από τους "εισβολείς", αρνούμενοι να ακούσουν τα αιτήματα των κινητοποιημένων αγροτών. Μαζί και το ΕΚ, το μόνο άμεσα εκλεγμένο από τους λαούς όργανο της Ενωσης".

Ο Β. Εφραιμίδης, επισημαίνοντας και τη γνωστή σε όλους πολυδιαφημιζόμενη αρχή της "Ευρώπης των πολιτών", καλεί το Συμβούλιο να τοποθετηθεί σχετικά με το "αν η στάση που κράτησε το ίδιο, που αυτή την περίοδο οι αρμόδιοι υπουργοί Γεωργίας του συνεδριάζουν για τα αγροτικά θέματα, αλλά και το σύνολο των Οργάνων της ΕΕ, ανταποκρίνεται στις παραπάνω αρχές και αν, τελικά, με αυτή την κατάφωρη περιφρόνηση της συλλογικής έκφρασης, την αστυνομοκρατία και την ποινικοποίηση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων, όπως εκφράστηκε αυτή τη φορά στους Ευρωπαίους αγρότες, η ΕΕ θέλει ένα μήνυμα εκφοβισμού και καταστολής σε όσους αντιστέκονται, διαμαρτύρονται, διεκδικούν".

Εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων!

Εχει γίνει πλέον φανερό στο λαό μας, και όχι μόνο, ότι για κράτη - μέλη που βρίσκονται σε υποδεέστερη σχέση στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η ένταξη και η προσαρμογή τους σ' αυτήν και στην πολιτική της σημαίνει και εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων. Στενεύουν και σε μεγάλο βαθμό εκμηδενίζονται τα περιθώρια διαφορετικών πολιτικών επιλογών ή παραλλαγών, σ' όλους τους τομείς της κοινωνικοοικονομικής ζωής, που δυσκολεύουν την ΕΕ να προχωρήσει με βάση τις επιλογές των ισχυρών ιμπεριαλιστικών κρατών και των μονοπωλίων. Τέτοιες απόψεις ακούγονται και από ηγετικούς κύκλους στις κυρίαρχες χώρες της ΕΕ, οι οποίες όμως εντάσσονται στα πλαίσια των μεταξύ τους ανταγωνισμών, αλλά και των ενδοϊμπεριαλιστικών, σε διεθνές επίπεδο.

Γίνεται επίσης έντονη ιδεολογικοπολιτική παρέμβαση από τους κυρίαρχους κύκλους στην ΕΕ, ότι στις σημερινές συνθήκες της διεθνοποίησης δεν τίθεται με τον ίδιο τρόπο το ζήτημα της εκχώρησης κυριαρχικών δικαιωμάτων ή και ότι είναι ανύπαρκτο ζήτημα, αφού καμία χώρα δεν μπορεί πλέον να αποφασίζει μόνη της.

Το θέμα έχει ταξικό, πολιτικό περιεχόμενο. Το θέμα για το ΚΚΕ είναι ότι κάθε λαός, κάθε χώρα δεν μπορεί να δεσμεύεται σε μια πολιτική που έρχεται σε αντίθεση με τα λαϊκά συμφέροντα και με τη δυνατότητα - όσο γίνεται - ανεξάρτητης εξέλιξης, που θα της επιτρέπει να τα βγάζει πέρα στις σημερινές διεθνείς συνθήκες. Το διεθνικό στα πλαίσια της ΕΕ και της παγκόσμιας καπιταλιστικής οικονομίας είναι διαφορετικό από το διεθνικό συμφέρον των λαών, από το διεθνικό συμφέρον σε μια Ευρώπη του σοσιαλισμού. Εδώ δεν εκχωρούνται όλα τα δικαιώματα, της πλουτοκρατίας, αλλά του ελληνικού λαού.

Για παράδειγμα δεν αναπτύσσονται τομείς της οικονομίας που από την άποψη της παραγωγικής βάσης του εργατικού, συνολικά του ανθρώπινου δυναμικού, η Ελλάδα έχει τεράστιες δυνατότητες, τόσο στη βιομηχανία, όσο και στην αγροτική οικονομία (ναυπηγεία, κλωστοϋφαντουργία, βαμβάκι, μεταποιητική βιομηχανία αγροτικών προϊόντων κλπ.).

Ταυτόχρονα εκχωρούνται κυριαρχικά δικαιώματα σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, ενώ δεν παρέχεται καμία προστασία στην Ελλάδα και το λαό της, στους λαούς της περιοχής, της Ευρώπης.

Πριν την ψήφιση της Συνθήκης Αμστερνταμ από τα κράτη - μέλη, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προπαγάνδιζε σ' όλους τους τόνους ότι θα δώσει τη μεγάλη μάχη, για να υπάρχει στη Συνθήκη η έννοια των κοινοτικών συνόρων και της προστασίας τους, ακόμη και με στρατιωτικά μέσα. Επίσης έλεγε ότι θα πετύχει να υπάρξει ειδική μέριμνα και προστασία για νησιωτικές περιοχές που έχουν προβλήματα, όπως συμβαίνει με τα νησιά του Αιγαίου.

Καμία απ' αυτές τις προτάσεις δεν έγινε αποδεκτή. Η εμπειρία της υπόθεσης των Ιμια απέδειξε επίσης περίτρανα του λόγου το αληθές ως προς τις διαθέσεις και την πολιτική των "εταίρων" της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, που κάθε άλλο παρά υποστήριξαν την κυβέρνηση στο θέμα των συνόρων στο Αιγαίο.

Μια μορφή εκχώρησης είναι η συμφωνία για το πώς θα παίρνονται οι αποφάσεις σε ζητήματα στρατηγικής συμμαχίας, όταν μια χώρα δηλαδή διαφωνεί επικαλούμενη λόγους εθνικού συμφέροντος.

Με την αλλαγή στον τρόπο λήψης αποφάσεων ("εποικοδομητική αποχή" για στρατηγικής σημασίας αποφάσεις, όπου πριν χρειαζόταν ομοφωνία), το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μπορεί να αποφασίζει με πλειοψηφία, εφόσον το κράτος που έχει αντίρρηση μπορεί να μη συμμετέχει σε αυτή τη δράση. Δηλαδή, ακόμα και αν δεν καταργηθεί πλήρως το βέτο στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας, τείνει να αποστεωθεί και να χάσει κάθε ουσία.

Αυτό φαίνεται και από το "παράδοξο και αντιφατικό", από τη μια μεριά η ελληνική κυβέρνηση να κατηγορεί την Τουρκία για επικίνδυνη πολιτική και αμφισβήτηση των συνόρων, για κατοχή στην Κύπρο, και από την άλλη μαζί με την τουρκική κυβέρνηση να συγκροτεί κοινό στρατό, ο οποίος υποτίθεται θα εγγυηθεί και με τα όπλα τα σύνορα στα Βαλκάνια και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Βεβαίως η Ελλάδα συμμετέχει στις ιμπεριαλιστικές επιδρομές στα Βαλκάνια με στρατό (Βοσνία, Αλβανία), ενώ τώρα ετοιμάζεται για το Κοσσυφοπέδιο, διαθέτει το ελληνικό έδαφος, πέρα από τις βάσεις του θανάτου, να χρησιμοποιείται για επιθετικούς σκοπούς σε βάρος γειτονικών λαών (π. χ. Θεσσαλονίκη, Λιτόχωρο), που μετατρέπονται σε στρατόπεδο συγκέντρωσης ξένων στρατευμάτων. Αν όλα αυτά δεν είναι εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων, τι είναι;

Λ.

ΕΠ. ΠΕΡΙΟΧΗΣ Δ. ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ / ΝΗΣΩΝ ΚΚΕ
Το πρόγραμμα της Πολιτικής Εξόρμησης

Συνεχίζεται τις επόμενες μέρες η μεγάλη Πολιτική και Οικονομική Εξόρμηση της Επιτροπής Περιοχής Δ. Πελοποννήσου και Νήσων του ΚΚΕ,ενόψει των ευρωεκλογών. Ετσι πραγματοποιούνται εξορμήσεις σε χώρους δουλιάς, συνοικίες και χωριά. Το πρόγραμμα είναι το ακόλουθο:

Αχαϊα
  • Σήμερα Παρασκευή 26/2:

- ΔΕΥΑΠ: Κ. Μπάτσικας.

- Ελίκη - Κερύνεια: Α. Αθανασόπουλος μέλος ΕΠ Δ. Πελοποννήσου.

- Λουσικά: Ν. Καραθανασόπουλος Γραμματέας ΝΕ Αχαϊας.

  • Αύριο Σάββατο 27/2:

- Βούντενη: Δ. Αρβανιτάκης.

- Σαραβάλι - Κρήνη: Π. Μελάς.

- Αβυθος: Γ. Χριστοδουλόπουλος μέλος ΝΓ Αχαϊας.

  • Κυριακή 28/2:

- Δάφνες: Ν. Καραθανασόπουλος.

- Καλλιθέα: Π. Κοσιώνης.

  • Δευτέρα 1/3:

- Υπηρεσία Ηλεκτροφωτισμού Δήμου Πάτρας: Ν. Καραθανασόπουλος.

- Κουνινά - Μαυρίκι: Κ. Μπάτσικας.

  • Τρίτη 2/3:

- Ομιλία στα ΤΕΙ Πάτρας στις 11 π.μ. από το Γραμματέα ΕΠ Δ. Πελοποννήσου Κ. Μπάτσικα.

- Υπηρεσία ασφαλτόστρωσης Δήμου Πάτρας: Ν. Καραθανασόπουλος.

- ΔΕΗ - τεχνικά συνεργεία: Κ. Μπάτσικας.

ΗΛΕΙΑ
  • Σήμερα Παρασκευή 26/2:

- Βάρδα: Α. Μπούζης γραμματέας ΝΕ Ηλείας.

- Ανδραβίδα: Γ. Καραπάνος μέλος ΝΓ Ηλείας.

- Ζαχάρω: Δ. Κάγκουρας μέλος ΝΓ Ηλείας.

  • Αύριο Σάββατο 27/2:

- Λεχαινά: Α. Μπούζης.

- Βαρθολομιό: Γ. Καραπάνος.

- Κρέσταινα: Δ. Κάγκουρας.

  • Κυριακή 28/2:

- Τραγανό: Α. Μπούζης.

- Σαβάλια: Γ. Καραπάνος.

- Μακρίσια: Δ. Κάγκουρας.

  • Δευτέρα 1/3:

- Γαστούνη: Α. Μούζης.

- Καρδαμά: Γ. Καραπάνος.

- Αλφειούσα: Δ. Κάγκουρας.

  • Τρίτη 2/3:

- Βαρβάσαινα: Α. Μπούζης.

- Χάβαρι: Γ. Καραπάνος.

- Επιτάλειο: Δ. Κάγκουρας.

ΚΟΡΙΝΘΟΣ
  • Αύριο Σάββατο 27/2: Βασιλικό. Ομιλητής Τ. Παπαδόπουλος.
ΖΑΚΥΝΘΟΣ
  • Σήμερα Παρασκευή 26/2:

- ΔΕΗ Δ. Σιγούρος μέλος Γρ. ΝΕ Ζακύνθου.

- Νοσοκομείο Γ. Λιώλη Γραμματέας ΝΕ.

- Ρόιδο. Γ. Λιώλη.

- Αγερινού: Β. Παλιοθόδωρος.

  • Αύριο Σάββατο 27/2:

- Κεντρική αγορά, κλιμάκιο ΝΕ.

- Λιθακιά - Μουζάκι: Ν. Πολύδωρος ΝΕ Ζακύνθου.

  • Κυριακή 28/2:

- Αγ. Πέωνας - Κοιλιόμενο: Διον. Αρβανιτάκης μέλος ΝΕ Δ. Πελοποννήσου.

  • Δευτέρα 1/3:

- Δήμος: Γ. Λιώλη.

- Νομαρχία: Δ. Σιγούρος.

- Μαχαιράδο - Βουγιάτο: Γ. Κορφιάτης μέλος ΝΕ Ζακύνθου.

  • Τρίτη 2/3:

- Ενωση Γεωργικών Συνεταιρισμών Διον. Αρβανιτάκης.

Δραστηριότητες των Επιτροπών Ειρήνης

Για την εκλογή νέων Γραμματειών και αντιπροσώπων για το Συνέδριο της ΕΕΔΥΕ πολλές Επιτροπές Ειρήνης προχωρούν σε Γενικές Συνελεύσεις:

Η Επ. Ειρήνης Κυψέλης την Κυριακή 28/2 στις 10.30 πμ στα γραφεία της, Καλλιφρονά 30.

  • Η Επ. Ειρήνης Αγ. Δημητρίου τη Δευτέρα 1/3 στις 6.00 μμ στα γραφεία της (Παπάγου και Βάλτου).

Επίσης η Επιτροπή Ειρήνης Αλίμου διοργανώνει εκδήλωση την Τετάρτη 3/3 στις 7.00 μμ στο Πολιτιστικό Κέντρο (Ιωνίας 79 Ανω Καλαμάκι) με θέμα: "Βαλκάνια και ο ρόλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης".

Συνεστίαση των ΕΕΔΥΕ - ΠΕΔΥΕ

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη και η Παναθηναϊκή Επιτροπή (ΕΕΔΥΕ - ΠΕΔΥΕ) διοργανώνουν την ετήσια συνεστίαση του κινήματος ειρήνης στο κέντρο "ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΣ",οδός Αδριανού 101, Πλάκα, την Κυριακή 28 Φλεβάρη 1999 στις 9.00 μμ.

Συντροφιά στους φίλους της ειρήνης θα κρατήσουν οι καλλιτέχνες Παντελής Θαλασσινός, Γεράσιμο Ανδρεάτος, Δέσποινα Ολυμπίου, Μαρία Αλεξίου και η 10μελής ορχήστρα τους.

ΝΕ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Στη μάχη των ευρωεκλογών

Στη μάχη της πολιτικής και οικονομικής εξόρμησης του ΚΚΕ, ενόψει των Ευρωεκλογών, αλλά και των ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων, μπήκαν για τα καλά οι κομμουνιστές της Καρδίτσας. Το Σαββατοκύριακο στελέχη της ΝΕ Καρδίτσας του ΚΚΕ προγραμματίζουν εξορμήσεις σε χώρους δουλιάς, χωριά και συνοικίες, με στόχο να φθάσει η φωνή του Κόμματος παντού. Το πρόγραμμα των εξορμήσεων έχει ως εξής:

Το Σάββατο

Ομιλίες θα γίνουν στη Μαραθέα με τον Β. Μπούτα, βουλευτή του Κόμματος. Στη Σέκλιζα με τον Απ. Πίτσαβο,μέλος του Γραφείου Περιοχής Θεσσαλίας. Στις Μαυραχάδες, στο Αμπελικό, στο Παλαιοκκλήσι με ομιλητές στελέχη του Κόμματος.

Την Κυριακή

Ομιλίες θα γίνουν στο Καλλιφώνι με ομιλητή τον Β. Μπούτα,στη Μητρόπολη, στο Μελισσοχώρι, στο Κοσκινά, στο Ξυνονέρι με ομιλητές στελέχη του Κόμματος.

Περιοδείες θα πραγματοποιηθούν στις παρακάτω κοινότητες:

Την Παρασκευή

Σε Κρύα Βρύση, Γεωργικό, Φράγκο, Φανάρι, Κανάλια, Αγ. Παρασκευή, Αμπελος, Δασοχώρι, Ρούσο, Καταφύγι, Καστανιά, Λαμπερό και στα καταστήματα της πόλης.

Το Σάββατο

Το πρωί θα γίνει περιοδεία στο Μουζάκι (στη Λαϊκή Αγορά, Κέντρο Υγείας), ενώ περιοδείες γίνονται και στα χωριά Μαγούλα, Κρανιά, Παλαιοχώρι, Αγ. Τριάδα, Καλογριανά, Πεδινό, Προάστιο

Τέλος, την Κυριακή το πρωί προγραμματίζεται πανεξόρμηση με το "Ρ" και για μοίρασμα ενημερωτικού υλικού στις κοινότητες: Μαυραχάδες, Φίλια, Ανάβρα, Αχλαδιά, Λεοντάρι, Ασημοχώρι, Ματαράγκα, Κυψέλη, Αγ. Βησσάριος, Καπαδοκία και στις συνοικίες της πόλης αλλά και σε άλλα χωριά του νομού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ