ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Φλεβάρη 1999
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Συναγερμός για τον αναλφαβητισμό

Η συγκρότηση ενός Συνολικού Σχεδίου για την αντιμετώπιση του αναλφαβητισμού ήταν ο στόχος της ευρείας σύσκεψης, που οργάνωσε χτες το ΕΚΕΒΙ,στο αμφιθέατρο του υπουργείου Πολιτισμού. "Ο αναλφαβητισμός αποτελεί μία μεγάλη κοινωνική και οικονομική ανισότητα,πλήττει ιδιαίτερα τις γυναίκες, ενώ τα μεγαλύτερα ποσοστά αναλφάβητων συναντώνται στις αγροτικές περιοχές. Χρειάζεται γι' αυτό να σημάνουμε συναγερμό, να ενεργοποιηθούμε, να παρθούν αποφάσεις από τους αρμόδιους,έτσι ώστε να αλλάξει αυτή η σκληρή πραγματικότητα", επισήμανε ο υπεύθυνος του Παρατηρητηρίου Βιβλίου του ΕΚΕΒΙ, Σωκράτης Καμπουρόπουλος.

Επίσης, για μία ακόμη φορά, αναφέρθηκαν οι περιοχές, όπου παρατηρείται έξαρση του φαινομένου. Ο προϊστάμενος του Τμήματος Αναλφαβητισμού της Γενικής Γραμματείας Λαϊκής Επιμόρφωσης, Γεράσιμος Τσιώκος, τόνισε ότι "τα παιδιά από φτωχές και μειονεκτούσες ομάδες και περιφέρειες εξακολουθούν να είναι εκείνα που επωφελούνται λιγότερο από τα εκπαιδευτικά συστήματα. Είναι εκείνα που έχουν τις λιγότερες πιθανότητες να συνεχίσουν τις σπουδές τους και που ενδέχεται να εγκαταλείψουν το σχολείο πριν ολοκληρώσουν την υποχρεωτική φοίτηση, με συνέπεια να μην αποκτήσουν επάρκεια ούτε στις βασικές γνώσεις που παρέχει η υποχρεωτική εκπαίδευση". Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα ποσοστά αναλφαβητισμού στις αγροτικές περιοχές αγγίζουν το 63,1%.

Απαριθμώντας τις οικονομικές επιπτώσεις του αναλφαβητισμού, ο σύμβουλος διαχείρισης του υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, υπεύθυνος για θέματα εκπαίδευσης, Κώστας Σουμέλης, μίλησε για "μείωση των δυνατοτήτων του "ανθρώπινου κεφαλαίου" και συνεπώς μείωση του εθνικού εισοδήματος, πρόσθετη κοινωνική δαπάνη για επιδόματα ανεργίας, αλλά και για θέματα υγείας, εξαιτίας της αδυναμίας των λειτουργικά αναλφάβητων να λάβουν προληπτικά μέτρα, μείωση της παραγωγικότητας, μειωμένη δυνατότητα επανεκπαίδευσης του ανθρώπινου δυναμικού, μειωμένη συμμετοχή στα πολιτισμικά αγαθά που απαιτούν αυξημένο βαθμό μόρφωσης".

Με αυτά τα δεδομένα, που προκύπτουν και από την πρώτη Πανελλήνια Ερευνα για τον Αναλφαβητισμό που διεξήγαγε το ΕΚΕΒΙ, στη σύσκεψη τέθηκαν διάφορες προτάσεις. Η λέκτορας του Παιδαγωγικού Τμήματος του ΑΠΘ, Ελένη Χοντολίδου, πρότεινε: Ρυθμίσεις στα είδη και τις λειτουργίες των σχολείων, καθιέρωση της 9χρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης, αλλαγή των μεθόδων διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας, θέσπιση ενισχυτικής διδασκαλίας, αντιμετώπιση του αναλφαβητισμού στους χώρους εργασίας, ενίσχυση του θεσμού της λαϊκής επιμόρφωσης.

Στην παρέμβασή της, η διευθύντρια του ΕΚΕΒΙ, Μυρσίνη Ζορμπά, τόνισε ότι "στη διατύπωση ενός συνολικού σχεδίου δράσης, πρέπει να διακρίνουμε την πρόληψη από τη θεραπεία του φαινομένου".Ετσι ως προς τη θεραπεία, που αφορά κυρίως στους ενήλικες, πρότεινε "ένα δίκτυο σύγχρονων λαϊκών βιβλιοθηκών, που η δημιουργία του είναι εξίσου επιτακτική".

Μνήμες Δημοκρατικού Στρατού

Στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργανώνεται τη Δευτέρα (8.30μμ) στις "Πλειάδες" - Πολιτιστικό Κέντρο Κορυδαλλού (Γρ. Λαμπράκη και Καρυταίνης, τηλ. 4970475), θα προβληθεί η ταινία του Λεωνίδα Βαρδαρού "Ούλοι εμείς εφέντη".Η ταινία, αν και προβλήθηκε εκτός κυκλώματος διανομής, έκανε μια επιτυχημένη πορεία επί τέσσερις εβδομάδες σε τρεις αίθουσες. Στην προβολή, που διοργανώνεται από την Κινηματογραφική Λέσχη Κορυδαλλού και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, θα παραβρεθούν και θα συζητήσουν με το κοινό ο σκηνοθέτης και οι συντελεστές της ταινίας, αλλά και οι πραγματικοί πρωταγωνιστές της ιστορίας, που διωκόμενοι έζησαν 6 χρόνια στα βουνά της Ικαρίας, μετά τη λήξη του εμφυλίου πολέμου.

Σημειώνουμε ότι στο "Ούλοι εμείς, εφέντη", το σενάριο συνυπογράφουν οι Βασίλης Χατζηβασιλείου - Λεωνίδας Βαρδαρός,τη φωτογραφία επιμελήθηκε ο Γιάννης Βαλεράς και τα σκηνικά - κοστούμια ο Τάσος Διακομανώλης.Στην ταινία εκτός από τους κατοίκους του νησιού παίζουν και εξήντα περίπου ηθοποιοί. Μεταξύ αυτών οι Β. Κολοβός, Π. Μουστάκης, Α. Ουδινώτης, Γ. Τσικής, Τ. Χρυσούλης, Ρ. Αξελός, Γ. Καλατζόπουλος, Α. Βαρούχας, Κ. Καραγιάννη, Φ. Μελετέα, Σ. Γούτης, Δ. Γεννηματάς, Θ. Γράμψας, Γ. Ζιόβας κ.ά.

"Λεγεωνάριος" ο Αγγελόπουλος

Στις 8 Μάρτη (7μμ), κατά τη διάρκεια δεξίωσης στην πρεσβευτική κατοικία, αντί της προγραμματισμένης 1/3, θα απονείμει ο πρέσβης της Γαλλίας Μπερνάρ Κεσετζιάν το παράσημο του Αξιωματούχου της Λεγεώνας της Τιμής στον Θόδωρο Αγγελόπουλο.Διάκριση που του απονέμεται με απόφαση της γαλλικής κυβέρνησης για το σύνολο του κινηματογραφικού έργου του.

Θεατρικό παιχνίδι με παιδιά

Χαρά και δημιουργία στο "Παιδικό Στέκι" του "Εθνικού Θεάτρου". Μετά την πρωτοφανή επιτυχία που γνώρισε τα τρία τελευταία χρόνια το Θεατρικό Παιχνίδι, κάθε Σάββατο (11πμ έως 1μμ) το υπόγειο της Πανεπιστημίου σφύζει από ζωντάνια, ενεργητικότητα και άφθονο κέφι. Οι συμμετοχές ξεπέρασαν κάθε προσδοκία, καθώς περισσότερα από 400 παιδιά εξέφρασαν την επιθυμία να πάρουν μέρος στο Θεατρικό Παιχνίδι. Ο θίασος, μετά από αναγκαστική επιλογή, αποτελείται από 85 παιδιά ηλικίας 8 έως 12 ετών, με επικεφαλής την Κάρμεν Ρουγγέρη και μια ομάδα από έναν μουσικό τον Γιάννη Μακρίδη,έναν χορογράφο τον Πέτρο Γάλλια,μια ηθοποιό την Ελένη Καρακάση,μια παιδαγωγό την Ελένη Ζιώγα και έναν ειδικό στο θεατρικό παιχνίδι τον Δημήτρη Αδάμη.Το φετινό θεατρικό παιχνίδι βασίζεται στους "Ορνιθες" του Αριστοφάνη. Τα παιδιά τραγουδούν, χορεύουν και μαθαίνουν τους ρόλους τους μέσα από το δημιουργικό παιχνίδι. Το αποτέλεσμα αυτής της δουλιάς θα παρουσιαστεί στο τέλος της περιόδου.

λεζαντα"

Από την ταινία του Νίκου Κούνδουρου "Οι φωτογράφοι"

Συμπληρώνονται 40 μέρες από το θάνατο του καλού ηθοποιού Χρήστου Μάντζαρη.Ηταν ένας σεμνός εργάτης του θεάτρου, ο οποίος με την αγάπη και το πάθος του ερμήνευσε με μοναδικό τρόπο τους ρόλους του στο θέατρο και την τηλεόραση. Το μνημόσυνό του θα γίνει, αύριο, στις 9.30 το πρωί, στους Αγ. Χαραλάμπους, στα Τσουκαλαίικα της Πάτρας.

"Η ποίηση του Χρήστου Ε. Κατσιγιάννη" είναι το θέμα της εκδήλωσης που οργανώνει την προσεχή Δευτέρα (7μμ) στον "Παρνασσό" (πλ. Καρύτση 1) το Ελληνικό Γραφείο της Διεθνούς Εταιρείας Κριτικών Λογοτεχνίας.Θα προλογίσει ο συγγραφέας, ποιητής και κριτικός λογοτεχνίας Δημήτρης Σιατόπουλος. Για το έργο του τιμώμενου θα μιλήσει ο κριτικός λογοτεχνίας Στέλιος Αρτεμάκης. Θα απαγγείλουν οι Βασίλης Παπανίκας και Χλόη Λιάσκου.

"Οι φωτογράφοι" στη Β. Ελλάδα

Η νέα ταινία του Νίκου Κούνδουρου, "Οι φωτογράφοι",ξεκινάει τη διαδρομή της από το συνοριακό Εβρο, μετέχοντας σ' ένα ευρύτερο πρόγραμμα αποκέντρωσης, σε συνεργασία με το Δίκτυο Δημοτικών Κινηματογράφων του ΥΠΠΟ και τις ανεξάρτητες αίθουσες της περιφέρειας. Η πρώτη προβολή της ταινίας θα πραγματοποιηθεί σήμερα, στο ακριτικό Διδυμότειχο και στη συνέχεια θα ταξιδέψει στην Αλεξανδρούπολη, στην Κόνιτσα, στην Καστοριά, στην Κοζάνη, στην Κομοτηνή, στη Δράμα, στις Σέρρες, στην Εδεσσα και ο πρώτος κύκλος στη Βόρεια Ελλάδα κλείνει στη Σταυρούπολη.

Μια ομάδα δημοσιογράφων διασχίζει την έρημο, ακολουθώντας έναν παρανοϊκό λοχαγό που διεξάγει έναν εμφύλιο πόλεμο χωρίς κανόνες, χωρίς έλεος για τον νικημένο αντίπαλο. Οι πολεμιστές του λοχαγού εκτελούν κάθε άντρα που έχει μείνει ζωντανός από τη φονική μάχη και απαγορεύουν την ταφή του νικημένου αντίπαλου αρχηγού. Το σενάριο αγγίζει το μύθο του Σοφοκλή από την τραγωδία "Αντιγόνη".

Τιμητικό τετραήμερο

Τετραήμερο προς τιμή του Αντώνη Σαμαράκη οργανώνεται στη Θεσσαλονίκη από τις εκδόσεις "Καστανιώτη",το βιβλιοπωλείο "Ιανός" και τους δήμους Καλαμαριάς, Αμπελοκήπων και Συκεών: Την 1/3, (8μ.μ.) στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς ο δήμος θα ανακηρύξει τον Αντ. Σαμαράκη επίτιμο δημότη του. Στις 2/3 (7.30μ.μ.) στο βιβλιοπωλείο "Ιανός" θα παρουσιαστεί το βιβλίο του "Εν ονόματι". Θα μιλήσει ο Λευτέρης Παπαδόπουλος και ο συγγραφέας. Στις 3/3 (7.30μ.μ.) στο Δημοτικό Θέατρο Αμπελοκήπων ο δήμος θα ανακηρύξει τον συγγραφέα επίτιμο δημότη του. Στις 4/3 ο δήμος Συκεών σε εκδήλωση θα τιμήσει τον συγγραφέα. Στο πλαίσιο του τετραημέρου θα δοθεί το όνομα του συγγραφέα και σε σχολεία.

"Δαίμων"...

Στο δημοσίευμά μας (25/2) από τη Συνέντευξη Τύπου που έδωσαν τα καλλιτεχνικά σωματεία ενόψει της εκδήλωσης συμπαράστασης στον κουρδικό λαό που πραγματοποίησαν στα Προπύλαια, από παραδρομή γράφαμε ότι μίλησε ο εκπρόσωπος της ΠΟΘΑ Δημήτρης Παπαγιάννης, ενώ επρόκειτο για τον Νίκο Μπακογιάννη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ