Σάββατο 27 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Συναγερμός για τον αναλφαβητισμό

Η συγκρότηση ενός Συνολικού Σχεδίου για την αντιμετώπιση του αναλφαβητισμού ήταν ο στόχος της ευρείας σύσκεψης, που οργάνωσε χτες το ΕΚΕΒΙ,στο αμφιθέατρο του υπουργείου Πολιτισμού. "Ο αναλφαβητισμός αποτελεί μία μεγάλη κοινωνική και οικονομική ανισότητα,πλήττει ιδιαίτερα τις γυναίκες, ενώ τα μεγαλύτερα ποσοστά αναλφάβητων συναντώνται στις αγροτικές περιοχές. Χρειάζεται γι' αυτό να σημάνουμε συναγερμό, να ενεργοποιηθούμε, να παρθούν αποφάσεις από τους αρμόδιους,έτσι ώστε να αλλάξει αυτή η σκληρή πραγματικότητα", επισήμανε ο υπεύθυνος του Παρατηρητηρίου Βιβλίου του ΕΚΕΒΙ, Σωκράτης Καμπουρόπουλος.

Επίσης, για μία ακόμη φορά, αναφέρθηκαν οι περιοχές, όπου παρατηρείται έξαρση του φαινομένου. Ο προϊστάμενος του Τμήματος Αναλφαβητισμού της Γενικής Γραμματείας Λαϊκής Επιμόρφωσης, Γεράσιμος Τσιώκος, τόνισε ότι "τα παιδιά από φτωχές και μειονεκτούσες ομάδες και περιφέρειες εξακολουθούν να είναι εκείνα που επωφελούνται λιγότερο από τα εκπαιδευτικά συστήματα. Είναι εκείνα που έχουν τις λιγότερες πιθανότητες να συνεχίσουν τις σπουδές τους και που ενδέχεται να εγκαταλείψουν το σχολείο πριν ολοκληρώσουν την υποχρεωτική φοίτηση, με συνέπεια να μην αποκτήσουν επάρκεια ούτε στις βασικές γνώσεις που παρέχει η υποχρεωτική εκπαίδευση". Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα ποσοστά αναλφαβητισμού στις αγροτικές περιοχές αγγίζουν το 63,1%.

Απαριθμώντας τις οικονομικές επιπτώσεις του αναλφαβητισμού, ο σύμβουλος διαχείρισης του υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, υπεύθυνος για θέματα εκπαίδευσης, Κώστας Σουμέλης, μίλησε για "μείωση των δυνατοτήτων του "ανθρώπινου κεφαλαίου" και συνεπώς μείωση του εθνικού εισοδήματος, πρόσθετη κοινωνική δαπάνη για επιδόματα ανεργίας, αλλά και για θέματα υγείας, εξαιτίας της αδυναμίας των λειτουργικά αναλφάβητων να λάβουν προληπτικά μέτρα, μείωση της παραγωγικότητας, μειωμένη δυνατότητα επανεκπαίδευσης του ανθρώπινου δυναμικού, μειωμένη συμμετοχή στα πολιτισμικά αγαθά που απαιτούν αυξημένο βαθμό μόρφωσης".

Με αυτά τα δεδομένα, που προκύπτουν και από την πρώτη Πανελλήνια Ερευνα για τον Αναλφαβητισμό που διεξήγαγε το ΕΚΕΒΙ, στη σύσκεψη τέθηκαν διάφορες προτάσεις. Η λέκτορας του Παιδαγωγικού Τμήματος του ΑΠΘ, Ελένη Χοντολίδου, πρότεινε: Ρυθμίσεις στα είδη και τις λειτουργίες των σχολείων, καθιέρωση της 9χρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης, αλλαγή των μεθόδων διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας, θέσπιση ενισχυτικής διδασκαλίας, αντιμετώπιση του αναλφαβητισμού στους χώρους εργασίας, ενίσχυση του θεσμού της λαϊκής επιμόρφωσης.

Στην παρέμβασή της, η διευθύντρια του ΕΚΕΒΙ, Μυρσίνη Ζορμπά, τόνισε ότι "στη διατύπωση ενός συνολικού σχεδίου δράσης, πρέπει να διακρίνουμε την πρόληψη από τη θεραπεία του φαινομένου".Ετσι ως προς τη θεραπεία, που αφορά κυρίως στους ενήλικες, πρότεινε "ένα δίκτυο σύγχρονων λαϊκών βιβλιοθηκών, που η δημιουργία του είναι εξίσου επιτακτική".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με τεράστια κενά κυλά η χρονιά (2013-02-08 00:00:00.0)
Μεγάλη η διαρροή μαθητών από την υποχρεωτική εκπαίδευση (2008-11-26 00:00:00.0)
Αναλφάβητη η «ισχυρή» Ελλάδα (2003-12-30 00:00:00.0)
Στον αγώνα καθηγητές και δάσκαλοι (2000-11-24 00:00:00.0)
"Βιβλιοφιλική" Μα'ϊου (1999-06-02 00:00:00.0)
SOS κατά του αναλφαβητισμού (1999-02-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ