Πέμπτη 25 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
SOS κατά του αναλφαβητισμού

Ανοιχτή συζήτηση οργανώνει αύριο το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου

Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) διοργανώνει αύριο, από τις 9.30 π.μ. έως τις 2 μ.μ., στο αμφιθέατρο του ΥΠΠΟ (Μπουμπουλίνας 20), ανοιχτή ενημερωτική συνάντηση - συζήτηση για ένα "καυτό" κυριολεκτικά, επικίνδυνο για το μέλλον του λαού και του τόπου μας, πρόβλημα. Η συζήτηση αφορά στην καλπάζουσα επανεμφάνιση του αναλφαβητισμού,όπως απέδειξε η πρώτη Πανελλήνια Ερευνα για τον Αναλφαβητισμό,που διεξήγαγε πρόσφατα το ΕΚΕΒΙ, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Λαϊκής Επιμόρφωσης.

Θυμίζουμε ότι τα αποτελέσματα της έρευνας επιβεβαίωσαν τις υποψίες ότι επανακάμπτει ο αναλφαβητισμός στον τόπο μας, αφού εκεί επί χρόνια ωθούν η αντιλαϊκή μονόπλευρη λιτότητα, που επέβαλαν οι κυβερνήσεις του δικομματισμού, λιτότητα που εξαθλιώνει ολοένα και περισσότερα λαϊκά στρώματα, αλλά και η πολιτική τους για την παιδεία. Πολιτική, που, με αποκορύφωμά της την τρισάθλια "εκπαιδευτική μεταρρύθμιση" Αρσένη, κυνικά πλέον στερεί από τα παιδιά του λαού και τη στοιχειώδη μόρφωση.

Απόδειξη περί αυτού η ίδια η έρευνα: Το ποσοστό των ερωτώμενων που δεν έχουν ολοκληρώσει ούτε εννέα έτη εκπαίδευσης, σε οποιαδήποτε βαθμίδα, ανέρχεται στο 44,8%,ενώ, όπως τονίζει το ΕΚΕΒΙ, "στην αναλυτικότερη μορφή της έρευνας διαπιστώθηκε ότι οι αριθμοί των οργανικά και λειτουργικά αναλφάβητων είναι μεγάλοι, συγκλονιστικοί και αδιαμφισβήτητοι".Το πρόβλημα έχει πάρει τόση οξύτητα, που ακόμα και το κυβερνητικό δημιούργημα ΕΚΕΒΙ πιστεύει ότι "οι οικονομικές και κοινωνικές διαστάσεις του προβλήματος δεν μπορεί να συνεχίσουν να αγνοούνται, δεν μπορεί κανείς να εθελοτυφλεί, όταν τα θεμέλια αποδεικνύονται τόσο αδύναμα" και ότι "χρειάζεται να σημάνουμε συναγερμό, να ενεργοποιηθούμε, να παρθούν αποφάσεις από τους αρμόδιους, έτσι ώστε να αλλάξει αυτή η σκληρή πραγματικότητα".

Στην αυριανή συζήτηση, εισηγητές θα είναι οι: Σωκράτης Καμπουρόπουλος (ΕΚΕΒΙ), με θέμα "Αποτελέσματα Πανελλήνιας Ερευνας για τον Αναλφαβητισμό". Γεράσιμος Τσώκος (Προϊστάμενος Τμήματος Αναλφαβητισμού Ενηλίκων της ΓΓΛΕ), με θέμα "Κοινωνικοεκπαιδευτικά αίτια του λειτουργικού αναλφαβητισμού". Κώστας Σουμέλης (ΥΠΕΠΘ). Ελένη Χοντολίδου (λέκτορας Παιδαγωγικού του ΑΠΘ), με θέμα "Οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις του αναλφαβητισμού".Τζέλλα Βαρνάβα - Σκούρα (καθηγήτρια Παιδαγωγικού του ΑΠΘ), με θέμα "Πιλοτικό πρόγραμμα αναβάθμισης εκπαιδευτικού περιβάλλοντος".Να σημειώσουμε ότι το πρόγραμμα της συνάντησης προβλέπει και τοποθετήσεις των συμμετεχόντων σ' αυτήν από τις 11.15 π.μ. έως τη λήξη της στις 2 μ.μ. Οι τοποθετήσεις των συμμετεχόντων θα δημοσιευτούν σε ειδικό τόμο με τα πρακτικά της συνάντησης, που θα εκδώσει το ΕΚΕΒΙ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ