ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Μάρτη 1999
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
Πλήγμα για τους χαμηλόμισθους

Τι θα ισχύει στο εξής για την καταβολή δανείου από το πρόγραμμα του Ε.Σ.Α.Κ.

Με "μερεμετίσματα" επιχειρεί ο υπουργός Εργασίας να καλύψει τις σοβαρές επιπτώσεις, που θα έχει για χιλιάδες χαμηλόμισθους δικαιούχους του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας προηγούμενη απόφασή του, με την οποία δικαιούχοι που έχουν πάρει εγκρίσεις δανείων από το πρόγραμμα του Ενιαίου Στεγαστικού Ανακυκλούμενου Κεφαλαίου (Ε.Σ.Α.Κ.) - χορηγούνται απ' τον ΟΕΚ - εντάσσονται πλέον στο δανειοδοτικό πρόγραμμα επιδότησης επιτοκίου, δηλαδή στέλνονται στις τράπεζες. Ετσι, με νέα υπουργική απόφαση, επιχειρεί να ...βελτιώσει ορισμένες προϋποθέσεις χορήγησης των δανείων.

Στη νέα υπουργική απόφαση ορίζεται ότι οι δικαιούχοι θα πάρουν τα ίδια, όπως και στο πρόγραμμα Ε.Σ.Α.Κ., ποσά δανείου και συγκεκριμένα: Ο άγαμος ή έγγαμος χωρίς παιδιά δικαιούχος θα πάρει μέχρι 7 εκατ. δρχ. δάνειο, με ένα παιδί 8,5 εκατ. δρχ. δάνειο, με δυο παιδιά 10 εκατ. δρχ. δάνειο και με τρία παιδιά 12 εκατ. δρχ. δάνειο.

Με το τρόπο αυτό, διασφαλίζεται το ποσό δανείου, όμως δε διασφαλίζει ότι θα πάρουν τελικά δάνειο χαμηλόμισθοι ή εποχικά απασχολούμενοι, που δεν εκπληρούν τα κριτήρια των τραπεζών περί "φερέγγυου πελάτη".

Σύμφωνα με τη νέα απόφαση, τα ποσά των δανείων θα χορηγούνται με το εκάστοτε ισχύον κυμαινόμενο επιτόκιο και η εξόφλησή τους θα γίνεται σε 20 χρόνια. Το επιτόκιο θα επιδοτείται από τον ΟΕΚ για 12 χρόνια, ενώ θα έχει επιδότηση και απ' το δημόσιο για τα 8 πρώτα χρόνια εξόφλησης του δανείου. Να σημειώσουμε ότι στο δανειοδοτικό πρόγραμμα Ε.Σ.Α.Κ. η ευνοϊκή μεταχείριση ίσχυε για όλη τη διάρκεια εξόφλησης του δανείου, καθώς το επιτόκιο ήταν αρκετά χαμηλό.

Το ποσοστό επιδότησης του επιτοκίου από τον ΟΕΚ τα πρώτα 8 χρόνια θα είναι για άγαμους 17% και για έγγαμους χωρίς παιδιά 13%. Στις άλλες περιπτώσεις, το ποσοστό επιδότησης απ' τον ΟΕΚ θα είναι κυμαινόμενο και θα εξαρτάται απ' το ποσοστό επιδότησης απ' το δημόσιο και ειδικότερα για έγγαμους με ένα παιδί θα κυμαίνεται μεταξύ 16% - 18,25%, για έγγαμους με δυο παιδιά θα κυμαίνεται 22% - 29,5% και για έγγαμους με τρία παιδιά θα κυμαίνεται 28% - 41,5%.

Τα επόμενα τέσσερα χρόνια θα επιδοτείται μόνο απ' τον ΟΕΚ και το ποσοστό επιδότησης θα είναι, αντίστοιχα, για άγαμο ή έγγαμο χωρίς παιδί 41,25%, για έγγαμο με ένα παιδί 55,5%, με δυο παιδιά 68,5% και με τρία παιδιά 80%.

ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ
Εσπευσμένα σε συνέδριο-"παρωδία"!

Τις παρατάξεις ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ, για την απόφαση να προχωρήσουν σε έκτακτο συνέδριο σκοπιμότητας, καταγγέλλει η ΕΣΚ - ΔΕΗ

Τη διεξαγωγή έκτακτου εκλογοαπολογιστικού συνεδρίου, λίγους μήνες πριν την κανονική διεξαγωγή του, αποφάσισε η πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ,στην προχτεσινή συνεδρίασή της.

Σε ανακοίνωσή της, η ΕΣΚ - ΔΕΗ,τονίζει: "Με απόφαση - καταπέλτη σε βάρος των συμφερόντων των εργαζομένων και συνταξιούχων της ΔΕΗ, ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ προχωρούν σε έκτακτο εκλογικό συνέδριο - "παρωδία" - στη ΓΕΝΟΠ στις 22-23/3/1999. Με αυτή τους την απόφαση, θέλουν να έχουν "λυμένα" τα χέρια τους, για άλλα τρία χρόνια, για να συνεχίσουν να γίνονται η "γέφυρα" στα αντεργατικά σχέδια της κυβέρνησης. Αδιαφορούν για το ότι: Βρισκόμαστε σε περίοδο που εντείνεται η επίθεση, κυβέρνησης και βιομηχάνων, ενάντια στους εργαζόμενους με την αφαίρεση κατακτήσεων 10ετιών, στο όνομα της ΟΝΕ. Το ασφαλιστικό μας βρίσκεται σε άσχημη πορεία και μέσα από την επιτροπή Τήνιου το οδηγούν στο ξεπούλημα. Τους ενδιαφέρει να προλάβουν τις εκλογές των "κοινωνικοποιήσεων" (για το ΔΣ της ΔΕΗ), ώστε πιο εύκολα να παίξουν τα γνωστά παιχνίδια τους. Θέλουν να προλάβουν τους κραδασμούς από το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, τις συγκρούσεις μετά τις ευρωεκλογές και βέβαια πάνω απ' όλα την αγανάκτηση των εργαζομένων".

Στη συνέχεια, η παράταξη σημειώνει ότι "Οι βιομήχανοι πιέζουν και ο νέος υπουργός Ανάπτυξης είναι έτοιμος να φέρει στη Βουλή το νόμο για την απελευθέρωση της αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας. Παράλληλα οι "ινστρούχτορες" ετοιμάζουν τα τρία σενάρια για την "αναδιάρθρωση" της ΔΕΗ με 20 ή 22 ή 23 χιλιάδες εργαζόμενους, από τις 34 χιλιάδες που είμαστε σήμερα. Η διοίκηση της ΔΕΗ με εντολή της κυβέρνησης έχει για συζήτηση στο ΔΣ τη δημιουργία δύο ακόμη θυγατρικών από ιδιώτες (Βαρβούτη και ΡΟΚΑ), ξεπουλώντας,έτσι τα Ορυχεία Φλώρινας".

"Και ενώ όλα αυτά συμβαίνουν - τονίζεται στην ανακοίνωση - το ΔΣ της ΓΕΝΟΠ ασχολείται με δήθεν ενημερώσεις, με επιτροπές... και με εκλογικές συνεδριακές διαδικασίες, όταν μάλιστα το 23ο Συνέδριο της ΓΕΝΟΠ έγινε το Δεκέμβρη του 1998! Αποκορύφωμα, η χτεσινή τους τους απόφαση για το έκτακτο εκλογικό συνέδριο, με το οποίο προχωρούν και σε εκλογικό πραξικόπημα αφού: Αφαιρούν, στο όνομα της "αναβάθμισης" του ΔΣ, το δικαίωμα από το 50% των εργαζομένων να ανανεώσουν με την ψήφο τους - στα πρωτοβάθμια σωματεία - το σώμα των συνέδρων. Να σημειωθεί ότι, μέχρι το Νοέμβρη του 1999, οι περισσότεροι Σύλλογοι πάνε για εκλογές! Υπάρχουν πάνω από 2000 διπλοψηφίσαντες, κύρια μέσα από τα μονοπαραταξιακά σωματεία ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ. Σωματείο που θα πάρει μέρος σ' αυτό το συνέδριο με τους 66 παλιούς συνέδρους, εάν γίνονταν εκλογές θα έφερνε - στην καλύτερη περίπτωση - μόνο 40, αφού πολλά από τα μέλη του είναι τώρα σε άλλο σωματείο".

Τέλος, η παράταξη επισημαίνει ότι "η ΕΣΚ πρότεινε να αλλάξει η ημερήσια διάταξη και να παρθούν αποφάσεις, με αγωνιστικό πρόγραμμα, για τη διεκδίκηση του ασφαλιστικού μας, για ΣΣΕ '99, αποφάσεις ενάντια στη δημιουργία θυγατρικών κλπ. Θετικό είναι ότι και άλλα μέλη του ΔΣ κινήθηκαν στην ίδια κατεύθυνση.

Καλούμε τον κάθε εργαζόμενο, τον κάθε συνδικαλιστή, τα πρωτοβάθμια σωματεία, τις επιτροπές αγώνα στους χώρους δουλιάς, να ενισχύσουμε το ταξικό ρεύμα για τη λύση των προβλημάτων μας, γιατί ούτε οι σημερινές πλειοψηφίες στη ΓΕΝΟΠ ούτε και αυτές που θα προκύψουν από το συνέδριο στις 22 και 23/3/99 θα δώσουν λύσεις στα προβλήματά μας".

Αυξημένη η οικοδομική δραστηριότητα το 1998

Ανοδο κατά 9,4% παρουσίασε η νόμιμη ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα κατά το δωδεκάμηνο Γενάρη - Δεκέμβρη 1998 συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 1998. Οπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλάδας (ΕΣΥΕ) που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα, ο όγκος με βάση τις άδειες που εκδόθηκαν από τις Πολεοδομίες της χώρας στο παραπάνω δωδεκάμηνο, ανήλθε σε 64.796 χιλιάδες κυβικά μέτρα έναντι 59.246 κυβικών μέτρων της αντίστοιχης περιόδου 1997.

Ειδικότερα, η οικοδομική δραστηριότητα σημείωσε αύξηση κατά 14,7% στο νομό Αττικής και κατά 7,5% στην υπόλοιπη χώρα. Σημειώνεται ότι στη λοιπή Στερεά Ελλάδα και Εύβοια ο οικοδομικός όγκος παρουσίασε μείωση κατά 4,2%, ενώ επίσης μείωση κατά 2% εμφανίστηκε στα νησιά του Αιγαίου. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία στη Μακεδονία ο όγκος αυξήθηκε κατά 10%.

Σε ό,τι αφορά την πορεία της οικοδομικής δραστηριότητας μόνο κατά τον περασμένο Δεκέμβρη, με βάση τα στοιχεία της ΕΣΥΕ, ο όγκος των εκδοθεισών αδειών στο σύνολο της χώρας ανήλθε σε 6.481 χιλιάδες κυβικά μέτρα έναντι 5.876 χιλιάδων κυβικών μέτρων το Δεκέμβρη του 1997, παρουσιάζοντας αύξηση 10,3%. Στο νομό Αττικής ο όγκος των εκδοθεισών αδειών ανήλθε σε 1.736 χιλιάδες κυβικά μέτρα έναντι 1.439 χιλιάδων κυβικών μέτρων το Δεκέμβρη του 1997, εμφανίζοντας αύξηση 20,6%. Στην υπόλοιπη χώρα ο όγκος ανήλθε σε 4.745 χιλιάδες μέτρα έναντι 4.437 χιλιάδων κυβικών μέτρων σημειώνοντας αύξηση 6,9%.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ
Μειώνονται οι αντικειμενικές τιμές στο Μπατσί της Ανδρου

Μειώνονται οι τιμές ζωνών, βάσει των οποίων υπολογίζονται οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, που ίσχυαν από τον Οκτώβρη του 1997 στο Μπατσί της Ανδρου, μετά από σχετική απόφαση που υπογράφεται από τον υφυπουργό Οικονομικών και δόθηκε χτες στη δημοσιότητα.

Με βάση τη νέα απόφαση, η ισχύς της οποίας ξεκίνησε ήδη από την 1η Γενάρη, οι νέες τιμές ζωνών για την κοινότητα Μπατσίου του δήμου Ανδρου έχουν ως εξής: Α Ζώνη 320.000 δρχ., Β και Γ Ζώνη 310.000 δρχ., Δ Ζώνη 300.000 δρχ., Ε Ζώνη 290.000 δρχ., ΣΤ, Ζ και Η Ζώνη 280.000 δρχ., Θ, Ι και ΙΑ Ζώνη 270.000 δρχ. Οι παλαιές τιμές, που ίσχυαν βάσει απόφασης του Οκτώβρη του 1997 κυμαίνονταν από 300.000 δρχ. έως 350.000 δρχ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ