ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Μάρτη 1999
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Διαδήλωση - παράσταση υπέρ του "18 Ανω"
  • Μεγαλειώδης παρουσία του κόσμου χτες στο θέατρο "Ρόδον"
  • Τη δέσμευση του υπουργείου Υγείας για λύση, μετέφερε στην εκδήλωση ο πρώην υφυπουργός Υγείας Μ. Σκουλάκης

Τη δέσμευση του υπουργού Υγείας ότι θα λυθεί οριστικά το πρόβλημα των 14 θεραπευτών της θεραπευτικής κοινότητας "18 ΑΝΩ" μετέφερε ο πρώην υφυπουργός Υγείας Μανώλης Σκουλάκης στη χτεσινή συγκλονιστική, μουσική διαμαρτυρία της κοινότητας, στο θέατρο "Ρόδον".

Ο Μ. Σκουλάκης είναι μέλος της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τα ναρκωτικά και με αυτή την ιδιότητα είχε χτες συνάντηση με τον υπουργό Υγείας Λ. Παπαδήμα. Μιλώντας στη συγκέντρωση ο Μ. Σκουλάκης είπε ότι θα ενσωματωθεί σχετική διάταξη στο νομοσχέδιο για την ψυχική υγεία, που θα έχει αναδρομική ισχύ, ενώ όλες οι συμβάσεις εργασίας θα μετατραπούν σε αορίστου χρόνου.

Το χτεσινό μουσικό συλλαλητήριο του "18 ΑΝΩ" ξεπέρασε κάθε προσδοκία για την προσέλευση του κόσμου, αφού πριν ακόμη αρχίσει το καλλιτεχνικό πρόγραμμα, οι πόρτες έκλεισαν λόγω του αδιαχώρητου. Το κλίμα ήταν ιδιαίτερα φορτισμένο συγκινησιακά.

"Τα συμφέροντα που κρύβονται πίσω από τις επιθέσεις της Τουρκίας στο Κουρδιστάν είναι ίδια με αυτά που κρύβονται πίσω από τις επιθέσεις της ηρωίνης στα πάρκα της πόλης".Με αυτά τα λόγια ενός νέου, του Παύλου Ρούφα,που συνοδεύτηκαν από θερμά και παρατεταμένα χειροκροτήματα, άνοιξε η εκδήλωση, την οποία παρουσίασε και συντόνισε η ηθοποιός Μπέττυ Βαλάση.

Η επιστημονική υπεύθυνη της κοινότητας Κατερίνα Μάτσα σημείωσε ότι η μεγάλη παρουσία του κόσμου στην εκδήλωση σημαίνει "κατάφαση στο μεγάλο στόχο του "18 ΑΝΩ"". Πρόσθεσε ότι η μάχη της απεξάρτησης είναι επίπονη διαδικασία, συλλογική υπόθεση, εστία δημιουργίας και για αυτό ελπίδας. Επισήμανε ότι το "18 ΑΝΩ" φοβίζει γιατί το μήνυμά του είναι ότι ο άνθρωπος που μπήκε στις ουσίες δε συμβιβάστηκε με μια πραγματικότητα χρήσης και παρακμής. Μέσα από την απεξάρτηση μετατρέπει την παθητική άρνηση σε ενεργητική, την άρνηση της ζωής σε κατάφαση της ζωής. "Αυτό τους τρομάζει", τόνισε η Κ. Μάτσα καταχειροκροτούμενη. Σημείωσε ακόμα ότι εδώ και δύο μήνες η κοινότητα δίνει μια μεγάλη μάχη, στην οποία έχει δίπλα της τους ανθρώπους του λόγου και της τέχνης, το λαό, κόμματα, "τους ανθρώπους που αντιστέκονται σε όλους αυτούς που θέλουν να μας κάνουν να σκύψουμε το κεφάλι".

"Οι απεξαρτημένοι, οι θεραπευτές, βγήκαμε στο δρόμο και συναντηθήκαμε, όχι τυχαία, στους αγώνες των μαθητών. Δώσαμε μαζί τη μάχη. Οι μαθητές δε γύριζαν ταπεινωμένοι αλλά με ψηλά το κεφάλι. Και εμείς δε θα γυρίσουμε με σκυμμένο το κεφάλι", τόνισε η Κ. Μάτσα.

Σε μήνυμά του ο βουλευτής του ΚΚΕ Απόστολος Τασούλας - που είναι και μέλος της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τα ναρκωτικά - διαβεβαίωσε ότι "από την πλευρά της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν και θα επιμείνουμε να λυθεί το πρόβλημα που έχει δημιουργήσει η απόλυση των 14 ειδικών επιστημόνων θεραπευτών, στη βάση της τροπολογίας που προτείνει η Διακομματική Επιτροπή κατά των ναρκωτικών της Βουλής".

Μεταξύ των παρευρισκομένων ήταν: Οι βουλευτές του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας και Ν. Γκατζής,ο Γ. Σκαρπερός από το Πολιτιστικό Τμήμα της ΚΕ του ΚΚΕ, η Λ. Καρατζά εκ μέρους του Τμήματος κατά των ναρκωτικών της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Β. Μάνος,πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου κατά των ναρκωτικών (ΕΣΥΝ), η Ελ. Μωραϊτη,γενική γραμματέας του ΕΣΥΝ, ο Θ. Καραμπάτσος εκ μέρους του ΔΗΚΚΙ, η Δ. Τσαγδή,διευθύντρια του ΨΝΑ, ο Β. Λαμπάνης,εκπρόσωπος της ΠΣΚ, η Λ. Κουτελέρη του Τμήματος Κοινωνικής Ρργασίας ΤΕΙ. Επίσης ηθοποιοί, σκηνοθέτες και άνθρωποι του λόγου.

Ακολούθησε συναυλία με τους Ορφέα Περίδη, Μανώλη Λιδάκη, Παντελή Θαλασσινό, Βασίλη Καζούλη, Μίλτο Πασχαλίδη, "Βάλια Κάλντα" και τους Αχαιούς.

ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ
Φιέστες και ευχολόγια από την κυβέρνηση

Ολόκληρη κυβερνητική φιέστα έστησαν χτες υπουργοί, υφυπουργοί, ειδικοί σύμβουλοι κ.ά. για να εξαγγείλουν - για μια ακόμη φορά - έργα βιτρίνας και ελάχιστης εξυπηρέτησης για τα άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑμΕΑ).

Σε μια ημερίδα όπου ήταν παρόντες ο υπουργός Μεταφορών Τ. Μαντέλης,ο υφυπουργός Πρόνοιας Θ. Κοτσώνης,ο υφυπουργός Εσωτερικών Λ. Τζαννής,ο γεν. γραμματέας του ΥΠΕΧΩΔΕ, ο σύμβουλος του πρωθυπουργού σε θέματα ποιότητας ζωής, ο πρόεδρος του "Συνηγόρου του Πολίτη", ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας των ΑμΕΑ παρουσίασαν τις παρεμβάσεις που θα γίνουν στο πλαίσιο του προγράμματος "Πρώτα ο Πολίτης",που έχει καταρτίσει το υπουργείο Μεταφορών.

Την ώρα που υπάρχουν ολόκληρες περιοχές της χώρας - όπως ο Νομός Φωκίδας - όπου δεν έχουν δοθεί οι αυξήσεις 10% για το 1998 ή ακόμα δεν έχουν δοθεί ούτε τα επιδόματα του Νοέμβρη και Δεκέμβρη για το 1998,την ίδια λοιπόν ώρα η κουστωδία των υπουργών μιλούσε για ανέβασμα των ΑμΕΑ. "Μαζί με το υπουργείο Πολιτισμού πρέπει να κάνουμε δυνατή την προσβασιμότητα της Ακρόπολης", είπε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΧΩΔΕ, για να προσθέσει ότι το μετρό της Αθήνας κόστισε επιπλέον εφτά δισ. δραχμές για να είναι προσβάσιμο στα ΑμΕΑ.

Οχι πως η πρόσβαση στην Ακρόπολη δεν είναι αξιόλογη δραστηριότητα αλλά υπάρχουν ζωτικές προτεραιότητες για τα ΑμΕΑ, όπως η ένταξή τους στην κοινωνία με την εργασιακή απασχόληση.

Κι ενώ οι άνθρωποι με ειδικές ανάγκες μένουν καταχωνιασμένοι στα σπίτια τους, το Κέντρο Αποκατάστασης στο Ελληνικό δε λειτουργεί γιατί τελείωσαν τα κοινοτικά κονδύλια και η ελληνική κυβέρνηση δε διαθέτει τα απαραίτητα κονδύλια. Το "έλλειμμα" αυτό η πολιτεία προσπαθεί να το αντικαταστήσει με τον εθελοντισμό.

Οπως είπε στην ημερίδα χτες ο Θ. Κοτσώνης, τα τρία τελευταία χρόνια έστειλε 3.000 επιστολές σε διάφορους φορείς για εθελοντική συνεισφορά αλλά υπήρξε μόνο μία ανταπόκριση.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών, μάλιστα, Λ. Τζαννής αναφέρθηκε και στη συνεργασία της διυπουργικής επιτροπής με τους αρμόδιους φορείς. Βέβαια η διυπουργική επιτροπή λειτουργεί "επετειακά" - δηλαδή λίγο πριν ή μετά την 3η Δεκέμβρη που έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Μέρα για τα ΑμΕΑ.

Ετσι το μόνο άμεσο και συγκεκριμένο μέτρο που ακούστηκε χτες ήταν δύο ειδικά ταξί για τη μεταφορά των ΑμΕΑ.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Συντονισμός δράσης των εργαζομένων

Το Συντονιστικό των Σωματείων καλεί όλους τους εργαζόμενους στο χώρο της Υγείας σε επαγρύπνηση

Σε συντονισμό της δράσης τους προχωρούν οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να αναχαιτίσουν την πολιτική της κυβέρνησης για συρρίκνωση του δημόσιου χαρακτήρα της υγείας που θα έχει ως αποτέλεσμα την ανεμπόδιστη ανάπτυξη και λειτουργία ιδιωτικών νοσοκομείων στην πόλη.

Το όχημα αυτής της πολιτικής φαίνεται ότι είναι το νοσοκομείο "Παπαγεωργίου", που προβλέπεται να λειτουργήσει με τη μεταφορά πανεπιστημιακών κλινικών και κλινικών του ΕΣΥ, από τα δημόσια νοσοκομεία "Αγ. Παύλος", "Αγ. Δημήτριος", "Γ. Γεννηματάς", Λοιμωδών και Δερματικών Παθήσεων.Με αυτή την πρωτοβουλία τους οι εργαζόμενοι διαψεύδουν τον υπουργό Υγείας Λ. Παπαδήμα, ο οποίος στη συνάντησή του με την ΠΟΕΔΗΝ δήλωνε πως οι εργαζόμενοι έχουν συμφωνήσει με την απόφαση μεταφοράς των κλινικών.Ηδη μέσα από πλατιά σύσκεψη που έγινε χτες στο "Αγιος Δημήτριος", δημιουργήθηκε Συντονιστικό που αποτελείται από τους προέδρους των Εργασιακών Σωματείων των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης. Την επόμενη Τετάρτη μέσα από νέα σύσκεψη στην οποία έχουν κληθεί να συμμετέχουν και εκπρόσωποι της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ), αναμένεται να αποφασιστούν οι μορφές δράσης που θα ακολουθήσουν, ενώ ήδη σχεδιάζουν την πραγματοποίηση Γενικών Συνελεύσεων και τη συγκρότηση απεργιακών επιτροπών στους χώρους δουλιάς. Οι εργαζόμενοι αρνούνται να συναινέσουν στην πολιτική διάλυσης της δημόσιας υγείας, που προχωρά με την τακτική της αποδυνάμωσης των νοσοκομείων ώστε πιο εύκολα να περάσει η εμπορευματοποίηση σε βάρος του λαού και διεκδικούν: Αμεση λειτουργία του Νοσοκομείου "Παπαγεωργίου" ως ΝΠΔΔ και ταυτόχρονη αναβάθμιση των υπόλοιπων δημόσιων νοσοκομείων της πόλης. Να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης. Λένε "όχι" στην αλλαγή των εργασιακών σχέσεων, "όχι" στη μείωση των κρεβατιών των νοσοκομείων της πόλης και ζητούν να δοθούν τώρα γενναίες αυξήσεις για την υγεία.

Στη σύσκεψη καταγγέλθηκε ακόμη και από στελέχη της ΠΑΣΚΕ πως μεθοδεύεται η εμπορευματοποίηση της υγείας, αλλά και η σχεδιασμένη στήριξη των αντιλαϊκών επιλογών μέσα από τους κομματικούς μηχανισμούς του κυβερνώντος κόμματος. Αναφέρθηκε πως η εφαρμογή των κυβερνητικών επιλογών θα έχει άμεσες επιπτώσεις στις εργασιακές σχέσεις με αφαίρεση κεκτημένων, ενώ διαφαίνεται και ο κίνδυνος περίπου 2.000 εργαζόμενοι να μείνουν στο δρόμο.

Εκπρόσωπος του Περιφερειακού Συμβουλίου (ΠΕΣΥ) στράφηκε και εναντίον των προέδρων των νοσοκομείων, σημειώνοντας πως έχουν ευθύνες για την κατάσταση που δημιουργήθηκε, ενώ ξεκαθάρισε πως είναι αυταπάτη να ελπίζουν ότι είναι θετικό να λειτουργήσει το "Παπαγεωργίου" στα πρότυπα του "Ωνάσειου", αφού και εκεί η κατάσταση είναι δραματική για τους εργαζόμενους. Τέλος, έγινε οξύτατη κριτική στην Ομοσπονδία και ιδιαίτερα στον εκπρόσωπό της στη Θεσσαλονίκη, που προέρχεται από το χώρο της ΠΑΣΚΕ, και παρότι κλήθηκε τρεις φορές τελικά απουσίασε από τη σύσκεψη, αποδεικνύοντας έτσι πως η συμβιβασμένη ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ, δε θέλει την ανάπτυξη αγώνων κόντρα στις αντιλαϊκές επιλογές της κυβέρνησης.

Με ανακοίνωσή του το Συντονιστικό των Σωματείων καλεί όλους τους εργαζόμενους στο χώρο της Υγείας σε επαγρύπνηση, ξεκαθαρίζοντας πως "η Υγεία είναι κοινωνικό αγαθό που πρέπει να παρέχεται δωρεάν και ισότιμα σε όλο το λαό. Δεν πουλιέται ούτε αγοράζεται, είναι υποχρέωση του κράτους".

Δεν ξεμπέρδεψε

Με μια ανακοίνωση οχτώ αράδων το υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας νομίζει πως ξεμπέρδεψε με το άνοιγμα δύο τραπεζικών λογαριασμών απ' το "Σύλλογο Συμπαράστασης και Βοήθειας στα Εξαρτημένα Ατομα της Περιφέρειας του Πειραιά", προκειμένου να δημιουργηθεί θεραπευτική κοινότητα για εξαρτημένα άτομα.

Το υπουργείο ανακοίνωσε χτες τα εξής: "Ο ανωτέρω σύλλογος δεν έχει την απαιτούμενη από το νόμο 2161/93 έγκριση του υπουργείου και τη σύμφωνη γνώμη του Οργανισμού κατά των ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) για τη λειτουργία προγραμμάτων πρόληψης και θεραπείας χρηστών ουσιών".

Η ανακοίνωση του υπουργείου έγινε - όχι μετά από δική του έρευνα - αλλά μετά από δημοσιεύματα των εφημερίδων. Δηλαδή, όποιος θέλει, μπορεί να στήσει ένα φορέα - και αν τον ανακαλύψει η πολιτεία έχει καλώς - ειδ' άλλως μπορεί να συνεχίζει την... προσφορά του!

Ανάλογο φαινόμενο με εθελοντικούς συλλόγους βοήθειας των τοξικομανών είχε προηγηθεί με την περίπτωση του Πειραιά και το είχε καταγγείλει το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ).

Βέβαια, στην κυβερνητική φιλοσοφία εντάσσεται ο εθελοντισμός, ως ο παράγων εκείνος που θα αναπληρώσει τον οικονομικό στραγγαλισμό που επιβάλει η ίδια η κυβέρνηση στις θεραπευτικές μονάδες, όπως έκανε με τον προϋπολογισμό του ΚΕΘΕΑ ή όπως κάνει τώρα με τους 14 θεραπευτές του "18 Ανω".

Ομως σε τέτοια θερμοκήπια ευδοκιμούν και τα ανάλογα... άνθη.!

Εκδήλωση της ΟΓΕ

Κάλεσμα απευθύνει η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) για την ερχόμενη Δευτέρα 8 Μάρτη, Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας, στην εκδήλωση που διοργανώνει στις 4 μ.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος. Την εκδήλωση θα ακολουθήσει πορεία με αιτήματα τη διασφάλιση του 8ωρου εργασίας, αλλά και των εργασιακών, ασφαλιστικών και κοινωνικών δικαιωμάτων των γυναικών. Επιπλέον, θα εκφραστεί και η αλληλεγγύη των Ελληνίδων στον κουρδικό λαό. Της πορείας θα προηγηθεί συναυλία των Γ. Θωμόπουλου και Γ. Βέη, ενώ ποιήματα θα απαγγείλουν γνωστοί ηθοποιοί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ