ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Μάρτη 1999
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ημίμετρα χωρίς αποτέλεσμα

Συζητήθηκε χτες στη Βουλή Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Νίκου Γκατζή, για τις επιχειρήσεις λευκού κρέατος της Εύβοιας

Με ημίμετρα προσπαθεί η κυβέρνηση να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τα μεγάλα προβλήματα στις επιχειρήσεις λευκού κρέατος στην περιοχή της Εύβοιας, όπως προκύπτει από την απάντηση που έδωσε χτες στη Βουλή σε Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Νίκου Γκατζή,ο υφυπουργός Γεωργίας, Παρασκευάς Φουντάς.

Από την πλευρά του, ο Παρασκευάς Φουντάς παραδέχτηκε τα σοβαρότατα προβλήματα που υπάρχουν στον κλάδο του λευκού κρέατος και επιχείρησε να αμβλύνει τις εντυπώσεις, αναφερόμενος στη γνωστή ρύθμιση των αγροτικών χρεών που προανήγγειλε χτες ο πρωθυπουργός, λέγοντας ότι "προς το παρόν θα δώσει μια ανακούφιση". Παράλληλα πρόσθεσε αναφορικά με την προμήθεια τροφίμων στις στρατιωτικές μονάδες ότι "είχα στείλει επιστολή προς τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, η οποία διαβιβάστηκε στην υπηρεσία προμηθειών του στρατεύματος. Κατόπιν τούτου προστέθηκε ένα επιπλέον γεύμα την εβδομάδα ή τις 10 μέρες ώστε να έχουμε μια ανακούφιση στην πίεση που ασκείται από το λευκό κρέας". Συνάμα αποδέχτηκε ότι υπάρχει πρόβλημα τόσο με τη μείωση των εξαγωγών όσο και με την αύξηση των εισαγωγών λευκού κρέατος, πλην όμως ξεκαθάρισε ότι "δεν μπορούμε να απαγορεύσουμε τις εισαγωγές κρέατος από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Αυτό είναι ξεκαθαρισμένο".

Ανταπαντώντας, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Γκατζής, τόνισε πως "δεν είναι το θέμα αν θα πάρει ένα ακόμα γεύμα ο στρατός, αλλά να μην φάει ο στρατός ξένα κοτόπουλα", ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στις επιχειρήσεις λευκού κρέατος της Εύβοιας, τονίζοντας ότι "το θέμα είναι πώς θα σωθούν αυτές οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι. Δεν μπορεί η ΑΤΕ να παίζει τοκογλυφικό ρόλο. Πρέπει να παίζει αναπτυξιακό και κοινωνικό". Κατέληξε τονίζοντας πως "η πολιτική που ακολουθείτε και ιδιαίτερα η πολιτική της ΑΤΕ αντί να ενισχύσει την παραγωγική βάση και την απασχόληση προσπαθεί να παίξει εμπορικό ρόλο. Εμείς δε θέλουμε να παίζει η ΑΤΕ αυτόν το ρόλο. Σήμερα έχει ερημωθεί όλη η παραγωγική βάση της χώρας. Τουλάχιστον ο κλάδος των τροφίμων πρέπει να διατηρηθεί πάση θυσία. Εμείς προτείνουμε μετοχοποίηση όλων αυτών των επιχειρήσεων, με ευθύνη της ΑΤΕ και παραγωγικές επενδύσεις".

Συντονίζουν τη δράση τους τα σωματεία

Τις αρνητικές εξελίξεις που έχει δρομολογήσει η κυβερνητική πολιτική στον κλάδο του λευκού κρέατος και τις επιπτώσεις στους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις, συζήτησαν προχτές σε κοινή σύσκεψη τα Σωματεία Εργαζομένων στον "Κελαϊδίτη","Μιμίκο" και "ΣΥΝΚΟ" και αποφάσισαν συντονισμό της δράσης τους. Σ' αυτή την κατεύθυνση τα τρία σωματεία αποφάσισαν κλιμάκωση με κάθοδο στην Αθήνα την ερχόμενη βδομάδα και πορεία στα υπουργεία Γεωργίας και ΥΠΕΘΟ.

Η εκτίμηση των σωματείων είναι ότι, μετά την υπαγωγή της μεγαλύτερης καθετοποιημένης επιχείρησης παραγωγής λευκού κρέατος σε καθεστώς εκκαθάρισης εν λειτουργία και την άρνηση της κυβέρνησης για λήψη μέτρων στήριξης της εγχώριας παραγωγής, προκύπτει η ανάγκη της ενότητας και του αγώνα, μέσα από τη συντονισμένη δράση των εργαζομένων των συγκεκριμένων επιχειρήσεων, αλλά και μικροπαραγωγών και συνεργαζομένων με αυτές τις επιχειρήσεις καθώς και άλλων κλάδων. Τα τρία σωματεία (κάποιες επιφυλάξεις εξέφρασε το Σωματείο Εργαζομένων στο "Μιμίκο") εκτίμησαν ως θετική και αποτελεσματική την τελευταία κινητοποίηση, στην οποία ήταν μαζική η συμμετοχή των εργαζομένων.

ΒΟΥΛΗ
"Ενδιαφέρον" Γιαννόπουλου για τους αντιστασιακούς
  • Ανύπαρκτη συμφωνία με όλες τις αντιστασιακές οργανώσεις σε διάταξη που τους αφορά παρουσίασε ο υπουργός Δικαιοσύνης, ανήμερα των νέων στοιχείων Κεδίκογλου για τη στάση του στην Κατοχή
  • Στρ. Κόρακας: Ο υπουργός "έγραψε στα παλιά του τα παπούτσια" τις προτάσεις των αντιστασιακών

Παρέμβαση στη Βουλή για τα θέματα των αντιστασιακών έκανε προχτές αργά το βράδυ ο υπουργός Δικαιοσύνης Ε. Γιαννόπουλος, θέλοντας να δείξει ότι ενδιαφέρεται σφόδρα για την Εθνική Αντίσταση σε μια στιγμή που βάλλεται από τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Β. Κεδίκογλου, με νέα στοιχεία για τη στάση του την εποχή του αντιστασιακού αγώνα.

Η παρέμβασή του έγινε στο νομοσχέδιο για τις συντάξεις μελών ΔΕΠ, γιατρών ΕΣΥ και διπλωματών, όπου υπάρχει διάταξη για τους αντιστασιακούς και συγκεκριμένα αγρότες αντιστασιακούς. Ο υπουργός χρησιμοποίησε το βήμα, για να διαστρεβλώσει τη θέση των αντιστασιακών οργανώσεων, τις οποίες εμφάνισε να συμφωνούν με την κουτσουρεμένη διάταξη για αποκατάσταση αντιστασιακών, αλλά και για να διαφημίσει βιβλίο του για την Αντίσταση. Συγκεκριμένα, ισχυρίστηκε ότι το σχετικό άρθρο είναι γραμμένο "με τη συνεργασία των εκπροσώπων όλων των αντιστασιακών οργανώσεων, ενώ κάλεσε όλους τους βουλευτές να διαβάσουν το βιβλίο του στο οποίο "βρίσκεται η ιστορική αλήθεια". Δεν παρέλειψε δε να αναφερθεί εκτενώς στην περίοδο της Εθνικής Αντίστασης θέλοντας να δείξει το "αμέριστο" ενδιαφέρον του ΠΑΣΟΚ για την αποκατάστασή της.

Την ανακρίβεια του υπουργού ότι συμφώνησαν οι αντιστασιακές οργανώσεις με το υπό ψήφιση άρθρο αποκάλυψε ο βουλευτής του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας τονίζοντας ότι "όχι μόνο δε ρωτήθηκε η μεγαλύτερη οργάνωση της Εθνικής Αντίστασης η ΠΕΑΕΑ που εκπροσωπεί την ΕΑΜική Αντίσταση, αλλά και όταν έμαθε τις προτάσεις του συγκεκριμένου άρθρου και διατύπωσε τις σοβαρότατες αντιρρήσεις της ο υπουργός "τις έγραψε στα παλιά του τα παπούτσια"". Ο βουλευτής είπε ότι οι προτάσεις των αντιστασιακών είχαν κατατεθεί επί οικουμενικής κυβέρνησης, είχαν συμπεριληφθεί σε σχέδιο νόμου, το οποίο, όμως, δεν πρόλαβε να ψηφιστεί. Στη συνέχεια "πετάχτηκε στον κάλαθο των αχρήστων" και το 1993 το ΚΚΕ κατέθεσε αυτό το νομοσχέδιο βελτιωμένο, αλλά απορρίφθηκε με τη γνωστή επίκληση του οικονομικού κόστους.

Αποτέλεσμα, συνέχισε, να μένουν μέχρι σήμερα πλήθος αντιστασιακών αδικαίωτοι ενώ συνεχίζουν να παίρνουν σύνταξη οι συνεργάτες των Γερμανών, οι δοσίλογοι και οι ταγματασφαλίτες.

Ο Στρ. Κόρακας συμφώνησε με την πρόταση για την καθιέρωση της 9ης Μαϊου ως μέρας εορτασμού της απελευθέρωσης των λαών και της Εθνικής Αντίστασης, αλλά τόνισε ότι αποτελεί αντίφαση να διατηρείται ταυτόχρονα και ο εορτασμός του Γοργοπόταμου ως η κορυφαία ημέρα της Εθνικής Αντίστασης.

Καυτηρίασε τη χρησιμοποίηση του βήματος της Βουλής για τη διαφήμιση του βιβλίου το Ε. Γιαννόπουλου, λέγοντας ότι πρόκειται για φοβερά και απαράδεκτα πράγματα και κατέληξε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση: "Είναι ειρωνεία και υποκρισία, είναι καπηλεία της Εθνικής Αντίστασης να την τιμάμε με τα μνημεία και με τα λόγια, ενώ με τα έργα στην ουσία τη θάβουμε, επειδή δε θέλουμε οι νέες γενιές να γαλουχούνται με τα διδάγματα και τις παρακαταθήκες της, γιατί αυτό θα σήμαινε αντίσταση στα ξένα κέντρα, αντίσταση στον ιμπεριαλισμό".

Το ΚΚΕ κατέθεσε τροπολογία στο νομοσχέδιο, με την οποία αίρονται οι αδικίες που υπάρχουν στο σχετικό άρθρο του νομοσχεδίου σχετικά με την αποκατάσταση των αντιστασιακών.

  • Με υβριστικούς χαρακτηρισμούς απάντησε χτες με δήλωσή του ο Ε. Γιαννόπουλος στα νέα στοιχεία που παρουσίασε ο Β. Κεδίκογλου για τη στάση του υπουργού την περίοδο της Κατοχής. Συγκεκριμένα είπε ότι η συμπεριφορά του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ "υπερβαίνει τα όρια της ψυχοπάθειας", ανακοινώνοντας ότι οι δύο δικογραφίες, με τις μηνύσεις του εναντίον του Κεδίκογλου βρίσκονται στο προεδρείο της Βουλής "για την άρση της βουλευτικής ασυλίας από την οποία, λέει, ο χαρακτηρισμένος ψυχοπαθής, παραιτείται να γίνει η δίκη του".
Διατάξεις περικοπών των δαπανών

Οι διατάξεις για τη "μεικτή εφημερία" των γιατρών, τη μείωση εισφορών στα δάνεια καθώς και οι ρυθμίσεις για τους εργαζόμενους στην "Ολύμπικ Κέτεριγκ", που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο για τη συνταξιοδότηση μελών ΔΕΠ, γιατρών ΕΣΥ και διπλωματών, ψηφίστηκαν χθες από τη Βουλή.

Ο εισηγητής του ΚΚΕ Αχ. Κανταρτζής, αναφερόμενος στη διάταξη για τις μεικτές εφημερίες των γιατρών, τόνισε ότι με αυτές υπονομεύεται η λειτουργία των νοσοκομείων σε 24ωρη βάση, ενώ σοβαρά προβλήματα θα προκύψουν για όσους ασθενείς θα θελήσουν να απευθυνθούν Σαββατοκύριακα στα νοσοκομεία. Η όποια οικονομική αύξηση, τόνισε, δεν προκύπτει από τον προϋπολογισμό καθώς η διάταξη λέει ότι θα καταβάλλονται από τις εγκεκριμένες δαπάνες, πράγμα που σημαίνει ότι η κυβέρνηση από κάπου αλλού θα κόψει για να βρει τις δαπάνες. Οι εφημερίες, είπε, πρέπει να γίνονται σύμφωνα με τις ανάγκες των νοσοκομείων. Σχετικά με την κατάργηση των "μάνατζερ" στα νοσοκομεία, είπε ότι η κυβέρνηση μεταβιβάζει τις εξουσίες τους στους προέδρους οι οποίοι γίνονται ανεξέλεγκτοι και λύνονται έτσι τα χέρια της κυβέρνηση για την προώθηση της συρρίκνωσης των νοσοκομείων.

Οι διατάξεις για την εθελούσια έξοδο των εργαζομένων της "Ολύμπικ Κέτεριγκ" είναι και λειψές, τόνισε ο Αχ. Κανταρτζής, αλλά και κύριο στόχο έχουν την προετοιμασία για να ξεπουληθεί μία ακόμα κερδοφόρα δημόσια επιχείρηση. Τέλος, σχολιάζοντας τη διάταξη για τη μείωση της εισφοράς στα τραπεζικά δάνεια, είπε δεν μπορεί να είναι αντίθετος κανένας, υπογράμμισε όμως παράλληλα ότι με τη διάταξη αυτή απαλλάσσεται από την εισφορά και το μεγάλο ξένο και ντόπιο κεφάλαιο, συνεχίζοντας έτσι τη χορήγηση νέων προνομίων σε αυτό.

Τον πραγματικό χαρακτήρα της διάταξης για τις εφημερίες αποκάλυψε στην ομιλία του και ο υφυπουργός Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης, λέγοντας ότι θεσπίζεται για να μην επιβαρύνεται υπέρμετρα ο κρατικός προϋπολογισμός, καθώς, όπως ισχυρίστηκε, το κόστος λειτουργίας των νοσοκομείων είναι ήδη υψηλό.

ΙΟΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Ανησυχίες για το μέλλον των εργαζομένων

Ερώτηση στη Βουλή, του βουλευτή του ΚΚΕ Μήτσου Κωστόπουλου

Την έντονη ανησυχία των εργαζομένων στην Ιονική τράπεζα, σχετικά με το εργασιακό τους μέλλον έφερε χθες στη Βουλή με ερώτησή του προς το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Μήτσος Κωστόπουλος.Ανησυχίες ιδιαίτερα έντονες από τη στιγμή που οι διαδικασίες εκποίησης της τράπεζας, γίνονται εν κρυπτώ και χωρίς να δημοσιοποιούνται οι εξελίξεις του διαγωνισμού.

Ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας, Χρήστος Πάχτας,απάντησε ότι ο όρος για τη διασφάλιση θέσεων εργασίας βρίσκεται στο πληροφοριακό δελτίο για την πώληση της Τράπεζας, δηλώνοντας ότι είναι δεσμευτικός για τον αγοραστή, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία.

Στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Μήτσος Κωστόπουλος αποσαφήνισε εξαρχής τη θέση του ΚΚΕ για την Ιονική, λέγοντας πως "ήταν ουσιαστικά μια θυγατρική της Εμπορικής και μπορούσε να επιλεγεί η καλύτερη λύση. Να συγχωνευτεί δηλαδή η Ιονική με την Εμπορική και να γίνει μια μεγάλη ευρωπαϊκή τράπεζα, με το παρόν καθεστώς που ισχύει για την Εμπορική", συμπληρώνοντας ότι σήμερα η κυβέρνηση προσπαθεί "να αποψιλώσει την ουσία και την αξία και τον "αέρα" της Ιονικής Τράπεζας".

Θέτοντας πάντως συγκεκριμένα ερωτήματα ο Μήτσος Κωστόπουλος, ζήτησε να λάβει σαφείς απαντήσεις από την κυβέρνηση σχετικά με το ποια είναι η αξία της Ιονικής, καθώς και η αξία των περιουσιακών στοιχείων της. Παράλληλα, ζήτησε από την κυβέρνηση να δώσει στα πολιτικά κόμματα το διαγωνισμό, αφού, όπως είπε, αναφορικά με τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων των εργαζόμενων, "έχουμε έντονες ανησυχίες, ότι (τέτοιος) όρος δε βρίσκεται μέσα σε αυτόν το διαγωνισμό".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ