Παρασκευή 5 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ημίμετρα χωρίς αποτέλεσμα

Συζητήθηκε χτες στη Βουλή Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Νίκου Γκατζή, για τις επιχειρήσεις λευκού κρέατος της Εύβοιας

Με ημίμετρα προσπαθεί η κυβέρνηση να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τα μεγάλα προβλήματα στις επιχειρήσεις λευκού κρέατος στην περιοχή της Εύβοιας, όπως προκύπτει από την απάντηση που έδωσε χτες στη Βουλή σε Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Νίκου Γκατζή,ο υφυπουργός Γεωργίας, Παρασκευάς Φουντάς.

Από την πλευρά του, ο Παρασκευάς Φουντάς παραδέχτηκε τα σοβαρότατα προβλήματα που υπάρχουν στον κλάδο του λευκού κρέατος και επιχείρησε να αμβλύνει τις εντυπώσεις, αναφερόμενος στη γνωστή ρύθμιση των αγροτικών χρεών που προανήγγειλε χτες ο πρωθυπουργός, λέγοντας ότι "προς το παρόν θα δώσει μια ανακούφιση". Παράλληλα πρόσθεσε αναφορικά με την προμήθεια τροφίμων στις στρατιωτικές μονάδες ότι "είχα στείλει επιστολή προς τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, η οποία διαβιβάστηκε στην υπηρεσία προμηθειών του στρατεύματος. Κατόπιν τούτου προστέθηκε ένα επιπλέον γεύμα την εβδομάδα ή τις 10 μέρες ώστε να έχουμε μια ανακούφιση στην πίεση που ασκείται από το λευκό κρέας". Συνάμα αποδέχτηκε ότι υπάρχει πρόβλημα τόσο με τη μείωση των εξαγωγών όσο και με την αύξηση των εισαγωγών λευκού κρέατος, πλην όμως ξεκαθάρισε ότι "δεν μπορούμε να απαγορεύσουμε τις εισαγωγές κρέατος από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Αυτό είναι ξεκαθαρισμένο".

Ανταπαντώντας, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Γκατζής, τόνισε πως "δεν είναι το θέμα αν θα πάρει ένα ακόμα γεύμα ο στρατός, αλλά να μην φάει ο στρατός ξένα κοτόπουλα", ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στις επιχειρήσεις λευκού κρέατος της Εύβοιας, τονίζοντας ότι "το θέμα είναι πώς θα σωθούν αυτές οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι. Δεν μπορεί η ΑΤΕ να παίζει τοκογλυφικό ρόλο. Πρέπει να παίζει αναπτυξιακό και κοινωνικό". Κατέληξε τονίζοντας πως "η πολιτική που ακολουθείτε και ιδιαίτερα η πολιτική της ΑΤΕ αντί να ενισχύσει την παραγωγική βάση και την απασχόληση προσπαθεί να παίξει εμπορικό ρόλο. Εμείς δε θέλουμε να παίζει η ΑΤΕ αυτόν το ρόλο. Σήμερα έχει ερημωθεί όλη η παραγωγική βάση της χώρας. Τουλάχιστον ο κλάδος των τροφίμων πρέπει να διατηρηθεί πάση θυσία. Εμείς προτείνουμε μετοχοποίηση όλων αυτών των επιχειρήσεων, με ευθύνη της ΑΤΕ και παραγωγικές επενδύσεις".

Συντονίζουν τη δράση τους τα σωματεία

Τις αρνητικές εξελίξεις που έχει δρομολογήσει η κυβερνητική πολιτική στον κλάδο του λευκού κρέατος και τις επιπτώσεις στους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις, συζήτησαν προχτές σε κοινή σύσκεψη τα Σωματεία Εργαζομένων στον "Κελαϊδίτη","Μιμίκο" και "ΣΥΝΚΟ" και αποφάσισαν συντονισμό της δράσης τους. Σ' αυτή την κατεύθυνση τα τρία σωματεία αποφάσισαν κλιμάκωση με κάθοδο στην Αθήνα την ερχόμενη βδομάδα και πορεία στα υπουργεία Γεωργίας και ΥΠΕΘΟ.

Η εκτίμηση των σωματείων είναι ότι, μετά την υπαγωγή της μεγαλύτερης καθετοποιημένης επιχείρησης παραγωγής λευκού κρέατος σε καθεστώς εκκαθάρισης εν λειτουργία και την άρνηση της κυβέρνησης για λήψη μέτρων στήριξης της εγχώριας παραγωγής, προκύπτει η ανάγκη της ενότητας και του αγώνα, μέσα από τη συντονισμένη δράση των εργαζομένων των συγκεκριμένων επιχειρήσεων, αλλά και μικροπαραγωγών και συνεργαζομένων με αυτές τις επιχειρήσεις καθώς και άλλων κλάδων. Τα τρία σωματεία (κάποιες επιφυλάξεις εξέφρασε το Σωματείο Εργαζομένων στο "Μιμίκο") εκτίμησαν ως θετική και αποτελεσματική την τελευταία κινητοποίηση, στην οποία ήταν μαζική η συμμετοχή των εργαζομένων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ