Παρασκευή 5 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
48 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΝΙΚΗΦΟΡΙΔΗ
Ζει και μας συντροφεύει στον αντιιμπεριαλιστικό αγώνα

Ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της ΕΕΔΥΕ

Με αφορμή την 48η επέτειο από τη δολοφονία του νεολαίου - ήρωα της ειρήνης Νίκου Νικηφορίδη, το γραφείο Τύπου της ΕΕΔΥΕ έδωσε στη δημοσιότητα την παρακάτω ανακοίνωση:

"Πριν 48 χρόνια τα ξημερώματα της 5ης Μαρτίου 1951, πίσω από το Γεντί Κουλέ, τις περιβόητες φυλακές της Θεσσαλονίκης, τουφεκιζόταν από εκτελεστικό απόσπασμα, ο 23χρονος νεολαίος Νίκος Νικηφορίδης. Ηταν στέλεχος της ΕΠΟΝ, αγωνιστής της αντίστασης και του λαϊκού κινήματος. Η κατηγορία με την οποία το έκτακτο στρατοδικείο Θεσσαλονίκης τον καταδίκασε σε θάνατο, ήταν ότι διέπραξε ένα "ιδιαζόντως ειδεχθές έγκλημα, τη συλλογή υπογραφών για την ειρήνη".

Το αμερικανόδουλο και μισαλλόδοξο καθεστώς εκείνης της εποχής με αυτή την "κατηγορία" που θα αποτελεί μνημείο ντροπής για την ανθρωπότητα, δολοφόνησε έναν πρωτοπόρο νέο αγωνιστή θεωρώντας ότι με αυτή την πράξη θα τρομοκρατήσει το λαό και θα φράξει το δρόμο της ανάπτυξης του φιλειρηνικού κινήματος. Ομως ο Νίκος Νικηφορίδης με τη θυσία του άνοιγε το δρόμο για τη συγκρότηση της ΕΕΔΥΕ 4 χρόνια αργότερα. Για τους μεγάλους κατοπινούς φιλειρηνικούς αντιιμπεριαλιστικούς αγώνες.

48 χρόνια μετά, σήμερα, οι αγώνες και η θυσία του Νίκου Νικηφορίδη αποχτούν ξεχωριστή σημασία στη δραματική και απάνθρωπη πραγματικότητα που βιώνουν οι λαοί και ολόκληρη η ανθρωπότητα από τη Νέα Ιμπεριαλιστική Τάξη Πραγμάτων. Οι ίδιοι Αμερικανονατοϊκοί ένοχοι που τότε δολοφονούσαν το Νίκο Νικηφορίδη, είναι αυτοί που σήμερα έριξαν τους λαούς της Γιουγκοσλαβίας στον εμφύλιο πόλεμο. Είναι οι ίδιοι που με βομβαρδισμούς, επεμβάσεις και ανοιχτή κατοχή τη διαμέλισαν. Είναι οι ίδιοι που ευθύνονται για τη γενοκτονία του κουρδικού λαού και την παράδοση του Οτσαλάν στο στρατιωτικό καθεστώς της Αγκυρας. Είναι οι ίδιοι που σήμερα προσπαθούν να υποδουλώσουν την ανθρωπότητα σκορπίζοντας το θάνατο, τη φτώχεια, τη δυστυχία.

Η περήφανη στάση του Νίκου Νικηφορίδη που προτίμησε το θάνατο παρά να αρνηθεί τις ιδέες του για την ειρήνη και την κοινωνική δικαιοσύνη, αποτελεί φωτεινό παράδειγμα για το λαό και τη νεολαία μας. Αυτή η στάση ζωής και ασυμβίβαστου αγώνα καθοδηγεί τους αγωνιστές της ειρήνης, στην πάλη τους για μια Ελλάδα ανεξάρτητη και φιλειρηνική και όχι ΝΑΤΟικό ορμητήριο, με ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης.

Ο Νίκος Νικηφορίδης ζει στις καρδιές μας. Ζει και μας συντροφεύει στον φιλειρηνικό αντιιμπεριαλιστικό αγώνα για την ανατροπή της Νέας Τάξης, για έναν κόσμο ειρηνικό και δίκαιο".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ