• Γ. Παπανδρέου: "Καταδικάζουμε απερίφραστα την τρομοκρατία και δεν επιτρέπουμε τη λειτουργία τρομοκρατικών οργανώσεων"
  • - Σε κινήσεις εξευμενισμού των ΗΠΑ και δευτερευόντως της Αγκυρας προχωρεί η κυβέρνηση Σημίτη, προσδοκώντας ότι με αυτό τον τρόπο θα αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της υπόθεσης Οτσαλάν με το μικρότερο... - 1999-03-05 00:00:00.0"/>
  • Γ. Παπανδρέου: "Καταδικάζουμε απερίφραστα την τρομοκρατία και δεν επιτρέπουμε τη λειτουργία τρομοκρατικών οργανώσεων"
  • - Σε κινήσεις εξευμενισμού των ΗΠΑ και δευτερευόντως της Αγκυρας προχωρεί η κυβέρνηση Σημίτη, προσδοκώντας ότι με αυτό τον τρόπο θα αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της υπόθεσης Οτσαλάν με το μικρότερο... - 1999-03-05 00:00:00.0" /> Συμμόρφωση στις εντολές για την "τρομοκρατία" των Κούρδων | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Παρασκευή 5 Μάρτη 1999
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Σελίδα 6
    ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
    Συμμόρφωση στις εντολές για την "τρομοκρατία" των Κούρδων
    • Συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση της "τρομοκρατίας" του κουρδικού λαού υποδεικνύει η Ουάσιγκτον στην κυβέρνηση, ως προϋπόθεση για το ξεπέρασμα της "κρίσης" στις ελληνοτουρκικές σχέσεις
    • Γ. Παπανδρέου: "Καταδικάζουμε απερίφραστα την τρομοκρατία και δεν επιτρέπουμε τη λειτουργία τρομοκρατικών οργανώσεων"

    Σε κινήσεις εξευμενισμού των ΗΠΑ και δευτερευόντως της Αγκυρας προχωρεί η κυβέρνηση Σημίτη, προσδοκώντας ότι με αυτό τον τρόπο θα αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της υπόθεσης Οτσαλάν με το "μικρότερο κόστος".

    Πρώτο βήμα σε αυτή την κατεύθυνση είναι η διαμόρφωση σκληρής και εχθρικής στάσης απέναντι στον αγώνα του κουρδικού λαού και τη δράση του PKK, κάτι που ως γνωστόν αποτελεί απαίτηση των ΗΠΑ, αλλά και της ΕΕ, που έχουν χαρακτηρίσει τη δράση τους "τρομοκρατική". Οι "ισχυροί σύμμαχοι" αξιώνουν από την κυβέρνηση Σημίτη, σε πρώτη φάση, να αποκηρύξει το PKK και να σταματήσει η "αλληλεγγύη" στον αγώνα για ανεξαρτησία των Κούρδων, με το γνωστό επιχείρημα ότι είναι "εσωτερικό θέμα" της Τουρκίας.

    Το καθεστώς της Αγκυρας, εκμεταλλευόμενο τη στάση των "συμμάχων", ασκεί το τελευταίο διάστημα έντονες πιέσεις στην κυβέρνηση σε αυτή την κατεύθυνση.

    Από την πλευρά της η κυβέρνηση Σημίτη, κινούμενη στο δόγμα που έχει διαμορφώσει, ότι, δηλαδή, "δε θα επιτρέψουμε να γίνει το Κουρδικό ζήτημα των ελληνοτουρκικών σχέσεων", δίνει εξετάσεις υποταγής στα κελεύσματα της Ουάσιγκτον και συμμορφώνεται πλήρως με τις οδηγίες της για την αντιμετώπιση της "τρομοκρατίας". Οπου τρομοκρατία είναι ο αγώνας του κουρδικού λαού και η δράση του ΡΚΚ.

    Συγκεκριμένες οδηγίες

    Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες σε διπλωματικούς κύκλους, οι ΗΠΑ σε επαφές που έχουν με την ελληνική κυβέρνηση έχουν προσδιορίσει συγκεκριμένα τα βήματα και τα μέτρα που θα πρέπει να πάρει για την "αντιμετώπιση της τρομοκρατίας". Συγκεκριμένα, αξιώνουν να σταματήσει τη λειτουργία στην Ελλάδα του ΕΡΝΚ (Εθνικοαπελευθερωτικό Μέτωπο του Κουρδιστάν) γιατί, όπως ισχυρίζονται, αποτελεί το προκάλυμμα της δράσης του ΡΚΚ. Δεύτερον, να αρχίσει απελάσεις Κούρδων που "ενέχονται σε τρομοκρατικές ενέργειες" και, τρίτον, να σταματήσει η παροχή πολιτικού ασύλου στους Κούρδους. Ελάχιστες αμφιβολίες μπορούν να υπάρξουν ότι η κυβέρνηση Σημίτη δε θα σπεύσει να δώσει "γην και ύδωρ" στους προστάτες της.

    Γ. Παπανδρέου: Καταδικάζουμε...

    Μετά τον Κ. Σημίτη, που είχε χαρακτηρίσει "αποσχιστικό κίνημα" τον αγώνα των Κούρδων και είχε αποκηρύξει τις "τρομοκρατικές ενέργειες" του ΡΚΚ, χτες ήταν η σειρά του Γ. Παπανδρέου να δώσει τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις.

    Ερωτηθείς, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Κ. Καραμανλή, ποια είναι η στάση της κυβέρνησης απέναντι στις επιθέσεις των Τούρκων αξιωματούχων, θεώρησε υποχρέωσή του να τονίσει ότι "η Ελλάδα έχει καταδικάσει επανειλημμένως, γενικώς και απερίφραστα την τρομοκρατία και δεν επιτρέπει τρομοκρατικές οργανώσεις και ενέργειες να λειτουργήσουν στη χώρα μας", στέλνοντας έτσι μήνυμα πλήρους συμμόρφωσης με τις επιθυμίες των Αμερικανών, στους οποίους έχει ουσιαστικά αναθέσει το ξεπέρασμα της έντασης που υπάρχει το τελευταίο διάστημα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ταυτόχρονα, ανέφερε ότι "η Ελλάδα επιτρέπει την ελεύθερη ανάδειξη και έκταση απόψεων γύρω από το Κουρδικό, επιτρέπει στις κουρδικές οργανώσεις μέσα στα πλαίσια των δικών μας νόμων να λειτουργήσουν", ερχόμενος σε φανερή αντίθεση με τα προηγούμενα.

    Παράλληλα, ο Γ. Παπανδρέου ανέφερε ότι απάντηση στην Τουρκία αποτελεί "η ομοψυχία των Ελλήνων και όλων των κομμάτων γύρω από τα εθνικά μας θέματα", όπως αυτή προκύπτει και από τις συναντήσεις που έχει κάνει με τους αρχηγούς των κομμάτων. Υποστήριξε ότι οι Τούρκοι προσπαθούν να βρουν εξιλαστήρια θύματα για δικά τους εσωτερικά προβλήματα.

    "Διακομματική συνεργασία"

    Ο Γ. Παπανδρέου, αναφερόμενος στο ζήτημα της σύστασης "εθνικού συμβουλίου εξωτερικής πολιτικής", περιορίστηκε να δηλώσει ότι αναζητούνται τρόποι ουσιαστικής διακομματικής συνεργασίας. Επικαλέστηκε τη "δεδομένη θέση της κυβέρνησης", την οποία δεν αποσαφήνισε, και τη μη ολοκλήρωση των επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς, για να αποφύγει να πάρει θέση στο θέμα της σύστασης και λειτουργίας του περιβόητου συμβουλίου. Εκτίμησε, επίσης, ότι από τις επαφές που είχε με τους αρχηγούς των κομμάτων "υπάρχει διάθεση διακομματικής συνεργασίας" στα θέματα εξωτερικής πολικής, αλλά, όπως είπε, "είναι άλλο θέμα πώς θα υλοποιηθεί αυτή η διάθεση".

    Ο Κ. Καραμανλής

    Από την πλευρά του ο Κ. Καραμανλής, μετά τη συνάντηση, δήλωσε ότι τα αναπάντητα ερωτήματα για την υπόθεση Οτσαλάν παραμένουν, χωρίς να επιμείνει ιδιαίτερα. Εμφαση έδωσε στην παράδοση της "έκθεσης Κωστούλα" στους πολιτικούς αρχηγούς, καθώς και στην ανάγκη σύστασης του συμβουλίου εξωτερικής πολιτικής, ώστε να χαραχτεί "υπεύθυνη εθνική στρατηγική". Μάλιστα, συμπλήρωσε με νόημα, ότι είναι επιτέλους ώρα ο Κ. Σημίτης να άρει την άρνησή του στο θέμα αυτό.

    • Υπέρ της σύστασης του συμβουλίου εξωτερικής πολιτικής τάχθηκε και ο Α. Σαμαράς, ο οποίος μετά τη συνάντησή του με τον Γ. Παπανδρέου χαρακτήρισε σφάλμα τις υποχωρήσεις απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα, αλλά δεν είπε τίποτα για τις υποχωρήσεις απέναντι στις αξιώσεις της Ουάσιγκτον.

    Κορυφή σελίδας
    Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
    Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
    Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ