Παρασκευή 5 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ ΕΠΟΝ
"Τραγουδούσαν και πολεμούσαν"

Ο "Σύνδεσμος Φίλων του Μουσείου της ΕΠΟΝ" γιόρτασε την 56η επέτειο

Στο ιστορικό Σπίτι των Αμπελοκήπων, στην οδό Δουκίσσης Πλακεντίας, στο οποίο στις 23/2/1943, με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Κομμουνιστικών Νεολαιών Ελλάδας (ΟΚΝΕ), ιδρύθηκε η ΕΠΟΝ με την ένωση δέκα Νεολαιίστικων Οργανώσεων, οι παλιοί ΕΠΟΝίτες και ΕΠΟΝίτισσες συγκεντρώθηκαν την Κυριακή 28 Φλεβάρη 1999, για να γιορτάσουν την επέτειο της συμπλήρωσης 56 χρόνων από την ίδρυση της.

Η συγκέντρωση, όπως κάθε χρόνο, οργανώθηκε από το "Σύνδεσμο Φίλων του Μουσείου της ΕΠΟΝ", που έχει την ευθύνη της πραγματοποίησης στο σπίτι αυτό, του "Μουσείου της ΕΠΟΝίτικης Εθνικής Αντίστασης".

Οι ΕΠΟΝίτες, που μαζεύτηκαν για να γιορτάσουν τη μέρα αυτή, ήταν μέλη ή και φίλοι όλων των ΕΑΜογενών οργανώσεων που λειτουργούν σήμερα, όπως και τότε η ΕΠΟΝ είχε στους κόλπους της νέους, από όλα τα κοινωνικά στρώματα. Και όπως ήταν φυσικό, θυμήθηκαν και συζήτησαν για τους ένδοξους αγώνες της ΕΠΟΝ στις πόλεις και στα βουνά. Μνημόνευσαν τους συντρόφους τους, που χάθηκαν γεμάτοι νιάτα, δύναμη και υγεία. Απότισαν φόρο τιμής στη μνήμη των συντρόφων τους που "έφυγαν" πρόσφατα, του Γιώργου Τσάμη, μέλους του ΔΣ του Συνδέσμου, του Κυριάκου Τσακίρη, καθώς και της Αγνής Δημητράτου, που πριν λίγους μήνες έσβησε σε ηλικία 106 χρόνων, χήρας του αείμνηστου Παναγή Δημητράτου δάσκαλου, που ήταν τότε ιδιοκτήτης του σπιτιού και που από την εποχή εκείνη είχε ονομαστεί "Το σπίτι της ΕΠΟΝ" και που εκτελέστηκε από τους Γερμανούς κατακτητές.

Οι σημερινοί, ασπρομάλληδες πια, ΕΠΟΝίτες και ΕΠΟΝίτισσες ξαναθυμήθηκαν τα νιάτα τους και τραγούδησαν τα όμορφα ΕΠΟΝίτικα τραγούδια τους και χόρεψαν με τους αντάρτικους σκοπούς, με την ίδια ζωντάνια και τον ενθουσιασμό που τραγουδούσαν και χόρευαν στα χρόνια της Κατοχής. Τότε που οι ΕΠΟΝίτες "Πολεμούσαν και τραγουδούσαν" και πολύ συχνά σκοτώνονταν ή εκτελούνταν από τον εχθρό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ