ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Μάρτη 1999
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΥΠΟΤΕΛΕΙΑ
Βροντερό "όχι" στον κοινό εχθρό

Δυναμική απάντηση του αγωνιζόμενου λαού της Θεσσαλονίκης στα σχέδια των ιμπεριαλιστών. Η οργή για την παράδοση Οτσαλάν συνάντησε τη συνείδηση για το ποιος είναι ο πραγματικός εχθρός, μετατράπηκε σε ένα καθαρά αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο, όπου συναντήθηκαν χιλιάδες λαού με δεκάδες καλλιτέχνες που έκαναν καθαρό πως διάλεξαν με ποιους να πάνε και ποιους να αφήσουν

"Δε σκύβουμε τη μέση στον ιμπεριαλισμό"! "Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι". "Στο Κόσσοβο αντάρτες, στο Κουρδιστάν τρομοκράτες". Τρία συνθήματα: μια αξιοπρέπεια, μια καταγγελία, μια αποκάλυψη της υποκρισίας.

Θεσσαλονίκη, χτες το απόγευμα. Την ώρα που αμερικάνικα τανκ έκαναν δοκιμαστικές για το Κόσσοβο βολές στη ρίζα της κατοικίας των θεών, έξω από το Λιτόχωρο, στην ακριβώς απέναντι ακτή του Θερμαϊκού, στην πλατεία Αριστοτέλους χιλιάδες πατριώτες - αγωνιστές της Ειρήνης και υπερασπιστές της φιλίας των λαών, παρά το τσουχτερό κρύο και τη βροχή που άρχισε να πέφτει, συγκεντρώνονταν για μια συναυλία - διαδήλωση διαφορετική από κάθε άλλη προηγούμενη.

"Λευτεριά στον Οτσαλάν" το σύνθημα - αφορμή. "Αμερικάνοι φονιάδες των λαών" το σύνθημα που ωρίμαζε σε όλο και περισσότερες συνειδήσεις αυτές τις μέρες καθώς η μία πληροφορία μετά την άλλη, μετέτρεπαν την αρχική πίκρα και ντροπή σε αγανάκτηση και απόφαση: Να μπει τέρμα στην ξεφτίλα της υποταγής, της υποτέλειας. Η ασφυκτική για την πόλη παρουσία των ΝΑΤΟικών δυνάμεων που μετατρέπουν όλο αυτό το διάστημα το λιμάνι, από χώρο επικοινωνίας και ειρηνικής ανταλλαγής, σε ορμητήριο πολέμου, ξεχειλίζει την οργή. Οι όλο και πιο συχνές υπόγειες αντιδράσεις λιμενεργατών και εργατών του ΟΣΕ που δουλεύουν πλέον υπό καθεστώς επιστράτευσης για την εξυπηρέτηση των ΝΑΤΟικών, συνάντησαν χτες το βράδυ, ανοιχτά πια το βροντερό "όχι" του λαού της Θεσσαλονίκης. "Δε σκύβουμε τη μέση στον ιμπεριαλισμό" το σύνθημα. "Αϊντε θύμα, άιντε ψώνιο, άιντε σύμβολο αιώνιο, αν ξυπνήσεις μονομιάς θα 'ρθει ανάποδα ο ντουνιάς" το τραγούδι. Ηταν μια συναυλία - διαδήλωση όπου ο στίχος του Λειβαδίτη "αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος" συναντούσε πριν ακόμα απαγγελθεί τον επόμενό του σαν απάντηση - κατάφαση "μπροστά σε τίποτα δε θα δειλιάσεις... θα πρέπει να μπορείς και να πεθάνεις"!

Τραγούδησαν την ομορφιά του αγώνα

"Νέοι αγώνες θ' αρχίζουν στο δρόμο από τα εκατομμύρια των ανθρώπων, που τραγουδώντας πολεμάνε για την ειρήνη". Τα λόγια του ποιητή χτες βράδυ βρήκαν ανοιχτές τις καρδιές των ανθρώπων, έτοιμες να δεχτούν το σπόρο, και, ναι, έγινε η αρχή. Δεκάδες καλλιτέχνες, όλοι Θεσσαλονικείς, κατέθεσαν την ψυχή τους, εκεί, στην πλατεία Αριστοτέλους, που ειδικά τη χτεσινή βραδιά ήταν πιο όμορφη. Γιατί γέμισε από τις ειλικρινείς και ανόθευτες ματιές, των νέων, των εργαζόμενων, του λαού, που αγωνιούν και συνάμα ανησυχούν για τα βρώμικα παιχνίδια που παίζονται σε βάρος τους. Τραγουδιστές, μουσικοί και ηθοποιοί, τραγούδησαν για την ομορφιά του αγώνα, την ανειρήνευτη πάλη για ζωή, τον πόνο, τα ανθρώπινα δικαιώματα. Εμφανίστηκαν με τόλμη, αψηφώντας τις πιέσεις και την τρομοκρατία που ασκήθηκε σε βάρος τους, από γνωστούς σε αυτούς κύκλους, προκειμένου η χτεσινή μεγάλη συναυλία να μη γίνει. Μαζί τους οι χιλιάδες λαού, διαμήνυαν σιγοτραγουδώντας "το δίκιο του αγώνα πολλά σου στέρησε, μα η ζωή η λεχώνα ελπίδες γέννησε".

Οι "Ταξιδευτές του πενταγράμμου" μαζί με την Ροντίνα Κάντραλη έδειξαν το δρόμο, ερμηνεύοντας "αν ξυπνήσεις μονομιάς θα 'ρθει ανάποδα ο ντουνιάς". Η Νατάσα Γερασιμίδου, λίγο πριν τραγουδήσει μαζί με τον αδερφό της Γιώργο,ιδιαίτερα καυστική, δήλωσε πως ντρέπεται για τους συναδέλφους της, που απουσίαζαν από τη μεγάλη γιορτή. Εντεχνο, ρεμπέτικο, παραδοσιακό, αντάρτικο κουρδικό, όλα έδεσαν αρμονικά. Ο Σάκης Σφουγγαράς με το "κανείς εδώ δεν τραγουδά, κανένας δε χορεύει, ακούνε μόνο την πενιά και ο νους τους ταξιδεύει", ο Γ. Αετόπουλος με τη "φάλτσα εποχή", ο Πόντιος Χρήστος Παπαδόπουλος με το "πατρίδαμ πονομένον" (πληγωμένη πατρίδα), η Ανθή Τατσιούλη με τους "άσπρους Γερανούς", ο Γ. Λίζος και η Ε. Παπαδοπούλου με το "τίποτε δεν πάει χαμένο". Η Μαριώ με τον "απόκληρο" και η κόρη της Μαρίνα με "της αμύνης τα παιδιά", ο Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας Ντουγάν με δικές του συνθέσεις, που μίλαγαν για τη λευτεριά και τον αγώνα. Ο Θωμάς Βάκουλης με το "θα 'μαστε μαζί", η Σοφία Αδαμίδου,ο Κώστας Γκάρμπας με το "Μίτο της Αριάδνης", Ο Θύμιος και η Δώρα Παπανικολάου με δύο κουρδικά τραγούδια, το συγκρότημα της "Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη" και τόσοι άλλοι μέχρι πολύ αργά το βράδυ. Καθώς ο χρόνος έκδοσης της εφημερίδας πίεζε, σταματήσαμε - με μισή καρδιά - την περιγραφή εδώ. Θα επανέλθουμε αύριο με ένα πληρέστερο ρεπορτάζ από αυτήν την ανεπανάληπτη για την πόλη συναυλία - συλλαλητήριο, την οποία τίμησαν εκτός των άλλων και πολυπληθής αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής το μέλος της Γραμματείας της ΚΕ Θεοδόση Κωνσταντινίδη.

Ας πρόσεχαν

Το ζήσαμε στη δεύτερη από τις συναυλίες της Αθήνας, το ζούμε αυτές τις μέρες και στη Θεσσαλονίκη. Το αξίωμα της άρχουσας τάξης και της κυβέρνησης ένα: Αφού η ίδια επέλεξε να παραδώσει τον "τρομοκράτη" Οτσαλάν, κανείς δε δικαιούται να ζητά την αποφυλάκισή του, πολύ περισσότερο δε δικαιούται κανείς να φωνάζει "λευτεριά στο Κουρδιστάν", αφού άλλη γνώμη έχουν οι Αμερικάνοι επικυρίαρχοι. Στην Αθήνα επιχειρήθηκε η επιβολή της σχετικής σιωπής με κάπως κομψό τρόπο. Ετσι, αφού δεν έπιασε τόπο η παρέμβαση Θεοδωράκη, η κυβέρνηση προσπάθησε να εξασφαλίσει ότι τουλάχιστον όσοι θα ανέβαιναν στην εξέδρα θα δεσμεύονταν να μη λένε συνθήματα και να μην πολιτικολογούν. Και είδαμε πόσο "ευγενικά" μάζεψαν τον Γιάννη Γλέζο όταν δεν τήρησε τη συμφωνία. Στη Θεσσαλονίκη επιλέχτηκε ακόμα πιο σκληρή γραμμή. "Εξω οι αιρετοί από την εκδήλωση", ήταν το σύνθημα που πλάσαραν τις πρώτες μέρες οι κυβερνητικές κουρούνες. Κατανοητό το γιατί. Πόσο μάλλον που οι αιρετοί είχαν συναποφασίσει όχι μόνο να έχει πολιτικά χαρακτηριστικά η συναυλία, αλλά συζητούσαν και το ενδεχόμενο να γίνει και πορεία προς το αμερικανικό προξενείο! Ποιος ακούει τον Μπερνς... Τελικά, αφού δεν έπιασε ο πρώτος εκβιασμός, προσπάθησαν να μαντρώσουν όσους καλλιτέχνες μπορούσαν βάζοντάς τους να υπογράψουν ένα κείμενο - δήλωση ότι δε μετέχουν στη συναυλία. Οταν κι αυτή η απόπειρα είχε φτωχά αποτελέσματα, σειρά πήραν τα μέσα ενημέρωσης. Η είδηση - αναγγελία της συναυλίας δύο μέρες ήταν εξαφανισμένη!

Η συναυλία, βέβαια, έγινε. Και ήταν και καλή και δυναμική. Απόντες ήταν μόνο όσοι - λίγοι - επέλεξαν να βάλουν την υπογραφή τους κάτω από το κατάπτυστο κείμενο που συνυπέγραφαν ο ιδιοκτήτης του "Μύλου" Ν. Στεφανίδης και ο παραγωγός της εκπομπής "Βόλτα" της ΕΤ-3, Γ. Τσολακίδης, που προσπαθούν να κατοχυρωθούν ως προστάτες της "αυτοοργάνωσης" του καλλιτεχνικού κόσμου της πόλης. Ας πρόσεχαν. Στους καιρούς που ζούμε, ή με το λαό και το ΟΧΙ του θα είσαι ή με το στόλο και τις απαιτήσεις του...

Τόσο κοντά, σαν αύριο

Συγκινημένος από τη θερμή υποδοχή που συνάντησε και στη Θεσσαλονίκη, ο αυτοεξόριστος Κούρδος τραγουδιστής Σεβάν Περουέρ δήλωσε: "Η τύχη μας είναι κοινή, άρα και ο κοινός αγώνας των δύο λαών είναι απαραίτητος. Από αυτή τη συναυλία αλληλεγγύης που φέρνει κοντά τους δύο λαούς δεν μπορούσα να λείψω εγώ. Διαπιστώνω ότι ο λαός της Θεσσαλονίκης είναι στο πλευρό του κουρδικού λαού και γι' αυτό ευχαριστούμε όλους τους συναγωνιστές της Θεσσαλονίκης".

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του PKK Ροσχάτ Λάσερ σημείωσε: "Ευχαριστούμε τον ελληνικό λαό. Σε μια δύσκολη περίοδο που περνάμε έδειξε τη συμπαράστασή του όπως στην Αθήνα και σ' όλη την Ελλάδα. Αυτά που περιμένουμε ο ελληνικός λαός τα ξέρει πολύ καλά. Καταλαβαίνει το πρόβλημα και στον αγώνα μας θα μας συμπαρασταθεί, αλλά χρειάζεται πιο πολύ η ίδια η λευτεριά των Κούρδων. Είναι τόσο κοντά, σαν αύριο".

Καταγγέλλουμε...

Χαρακτηριστικά των διαθέσεων των συγκεντρωμένων είναι τα αποσπάσματα του ψηφίσματος που παραθέτουμε και το οποίο διάβασε ο ηθοποιός Δημήτρης Καρέλης:

"Τα γεγονότα που οδήγησαν στην παράδοση του Κούρδου ηγέτη στα χέρια της στρατιωτικής ηγεσίας της Τουρκίας, εξέθεσαν τη χώρα μας, δημιούργησαν έντονο συναίσθημα πικρίας και αγανάκτησης σε όλους τους Ελληνες. Οπως και δημόσια έχει αναγνωριστεί, σημαντικές είναι οι πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης για τα γεγονότα αυτά. Τα αισθήματα όμως φιλίας και αδελφοσύνης του λαού μας προς τον καταπιεζόμενο κουρδικό λαό παραμένουν άτρωτα και αναλλοίωτα παρά τις τελευταίες αρνητικές εξελίξεις.

Καταγγέλλουμε και καταδικάζουμε την υποκρισία των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που ενώ κόπτονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αρνήθηκαν τη χορήγηση πολιτικού ασύλου στον Αμνπτουλάχ Οτσαλάν χαρακτηρίζοντάς τον τρομοκράτη, ενώ αρνούνται τα αυτονόητα δικαιώματα του κουρδικού λαού. Καταγγέλλουμε και καταδικάζουμε το ρόλο που έπαιξαν στη σύλληψη και παράδοση του Κούρδου ηγέτη οι ΗΠΑ και το Ισραήλ".

Ανταποκριθήκαμε

Για τη συμμετοχή της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης στο συλλαλητήριο με ομόφωνη απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου, ο νομάρχης Κ. Παπαδόπουλος δήλωσε:

"Το αίτημα για σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι υπόθεση που αφορά όλους και δεν μπορούσε να λείψει από αυτό η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Ανταποκριθήκαμε στο κάλεσμα φορέων του νομού και στα αισθήματα του λαού".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ