ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Μάρτη 1999
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ ΑΘΗΝΑΣ
Θηλιά σε επαγγελματίες και δημότες

Αναταραχή επικρατεί στον κλάδο των καταστηματαρχών της Αθήνας, που διατηρούν τραπεζοκαθίσματα σε πεζοδρόμους και πλατείες, εξαιτίας των υπέρογκων ποσών που είναι αναγκασμένοι να πληρώσουν, ως τέλη κατάληψης κοινόχρηστων χώρων. Τέλη που καθόρισε η δημοτική αρχή της πόλης. Οι καταστηματάρχες κάνουν λόγο για οικονομική και επαγγελματική εξόντωση, ενώ προειδοποιούν ότι θα προχωρήσουν σε αυξήσεις στα προϊόντα τους. Αυξήσεις, που θα επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο το ήδη ισχνό λαϊκό εισόδημα.

Ενδεικτική της αγανάκτησης και της απόγνωσης, που έχει καταλάβει τους μικροεπαγγελματίες της πόλης, είναι η επιστολή η οποία έφτασε πριν λίγες μέρες στο γραφείο του δημάρχου Αθηναίων, Δ. Αβραμόπουλου,από τους καταστηματάρχες των οδών Δράκου,Γ. Ολυμπίου και Ζίννη,στο Κουκάκι.Μια επιστολή την οποία συνυπογράφουν περίπου 800 επιχειρηματίες, αλλά και κάτοικοι της περιοχής.

Οι καταστηματάρχες χαρακτηρίζουν αυθαίρετη, αδικαιολόγητη και καταχρηστική την αύξηση κατά 1.000% του συντελεστή τέλους χρήσης κοινόχρηστων χώρων των καταστημάτων τους. Η αύξηση αυτή είχε αποτέλεσμα, το τέλος εγκατάστασης τραπεζοκαθισμάτων στην οδό Δράκου από 6.580 δραχμές ανά τετραγωνικό μέτρο το '98, φέτος να ανέρχεται σε 60.000 δραχμές!!! Στην οδό Γ. Ολυμπίου,από 4.000 δραχμές/τ.μ.,σε 40.000 δραχμές.Και στην οδό Ζίννη,από 6.300 δραχμές/τ.μ.,σε 50.000 δραχμές...

Σημειώνουν, μεταξύ άλλων, πως αυτή η αύξηση τούς εξοντώνει οικονομικά και επαγγελματικά. Περιγράφοντας και την κρίση που μαστίζει τα λαϊκά στρώματα, ως καταναλωτές και ως μικροεπαγγελματίες, επισημαίνουν πως ο τζίρος τους για το '98 παρουσίασε μείωση κατά 10%, που δε δικαιολογεί αύξηση των δημοτικών τελών κατά 1.000%. Μάλιστα, υπογραμμίζουν πως τα αυξημένα αυτά τέλη υπερβαίνουν κάθε όριο επιβολής έμμεσου δημοτικού φόρου και καθιστούν το δήμο "κοτζάμπαση" στις επιχειρήσεις τους.

Επιπρόσθετα, κάνουν σαφές πως οι αυξήσεις θα επιβαρύνουν κύρια τους καταναλωτές, εφόσον οι καταστηματάρχες θα μετακυλίσουν το κόστος κατάληψης χώρου για τα τραπεζοκαθίσματά τους στις τιμές των προϊόντων που προσφέρουν. Συγκεκριμένα, τονίζουν πως οι πελάτες τους θα είναι "οι τελικοί αποδέκτες και πληρωτές της επιβληθείσας αύξησης, αφού αναλογικά θα αυξηθούν και οι τιμές".Το πρακτικό αποτέλεσμα αυτής της μετακύλησης κόστους θα είναι η παραπέρα αφαίμαξη του εισοδήματος των εργαζομένων, αλλά και η αναγκαστική απομάκρυνσή τους από περιοχές με υψηλές τιμές παροχής προϊόντων και υπηρεσιών.

Τέλος, οι επιχειρηματίες ζητούν από τη δημοτική αρχή να επαναφέρει το ζήτημα προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, προκειμένου να επανεξεταστεί η αύξηση των συγκεκριμένων τελών.

Εντείνεται η φορολόγηση

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, το Δεκέμβρη του '98, για τα δημοτικά τέλη που θα ισχύουν φέτος, η δημοτική αρχή - παρά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης - αποφάσισε αυξήσεις στα τέλη χρήσης κοινόχρηστων χώρων, που κατά μέσο όρο ξεπερνούν το 500%. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ίδιου του δήμου, από τους 3.340 δρόμους της πόλης όπου εγκαθίστανται τραπεζοκαθίσματα, σε 2.514 παρουσιάζεται αύξηση ανά τετραγωνικό μέτρο - σε σύγκριση με πέρσι - κατά 5.000 δρχ., σε 160 κατά 60.000 δρχ. και σε 11 πάνω από 100.000 δρχ.

Ο Λεων. Αυδής,επικεφαλής της "Συμπαράταξης για την Αθήνα" - καταψηφίζοντας στη συνεδρίαση τις αυξήσεις, που εισηγήθηκε η δημοτική αρχή για όλα τα δημοτικά τέλη του '99 - κατήγγειλε πως οι αυξήσεις αυτές κλιμακώνονται με τέτοιον τρόπο, ώστε να εντείνεται η φορολόγηση των λαϊκών τάξεων, έναντι των υψηλών οικονομικά στρωμάτων. Υπογράμμισε, δε, πως στην πρώτη θητεία του Δ. Αβραμόπουλου τα δημοτικά τέλη αυξήθηκαν κατά 56,7%.

"Είναι χαρακτηριστικό, τόνιζε ο ίδιος, ότι οι κάτοικοι των Δήμων Χαλανδρίου, Χολαργού, Κηφισιάς και Παλαιού Φαλήρου θα συνεχίσουν να πληρώνουν λιγότερα από όσα οι κάτοικοι των λαϊκών συνοικιών της Αθήνας".

"Πρόσκοπος" ο Νίκολας Μπερνς

Ο ανθύπατος Μπερνς, λοιπόν, έκανε "παστρικά" τη "δουλιά" του. Κατάφερε να παραδοθεί ο Οτσαλάν στην Τουρκία μέσα από ελληνικά χέρια, όπως ακριβώς ήθελαν οι ΗΠΑ. Κι επειδή ο καθένας που πήρε μέρος σ' αυτή την υπόθεση είχε κι ένα ψευδώνυμο - "γιαγιά" ο Οτσαλάν, "κυρία Κατεχάκη" ο Σταυρακάκης της ΕΥΠ, "μεγάλος τραγουδιστής" ο Πάγκαλος, δεν ξέρουμε, ίσως, μπορεί και να λεγόταν "μικρός μαέστρος" ο Σημίτης - θα μπορούσε κι ο Μπερνς να έχει το ψευδώνυμο "πρόσκοπος", αφού κανόνισε να περάσει τη "γιαγιά" απέναντι.

Κι αφού έκανε τη "δουλιά" του ο ανθύπατος, σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση, έρχεται τώρα να την κατηγορήσει κι από πάνω, δηλώνοντας ότι με τις ενέργειές της στην υπόθεση Οσταλάν "στάθηκε κατά της φίλης Τουρκίας". Ετσι δικαιολογεί και καλύπτει - αν δεν υποδαυλίζει κιόλας - τις αντιδράσεις και τις ενέργειες της τουρκικής πολιτικοστρατιωτικής ηγεσίας που απειλεί την Ελλάδα.

Ας πρόσεχαν όμως οι κυβερνώντες όταν, "τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι", συνέπρατταν στην παράδοση του Οσταλάν. Θα έπρεπε να σκεφτούν ότι "την προδοσίαν πολλοί ηγάπησαν, τον προδότη ουδείς". Ας μη ζορίζονται, λοιπόν, τώρα για τη στάση του ανθύπατου, παραπονούμενοι πως "αλλού τρώει και πίνει και αλλού πάει και τη δίνει".

Θα μπορούσε κανείς να πει ότι η στάση του Μπερνς προς την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι, από μια πλευρά, "αχάριστη". Διότι τι ζήτησαν οι ΗΠΑ και δεν έσπευσε να το δώσει η ελληνική κυβέρνηση; Στην κρίση των Ιμίων και ενώ οι Αμερικανοί υποκινούσαν την τουρκική επιθετικότητα, ο Σημίτης έλεγε "ευχαριστώ τις ΗΠΑ". Οι "S-300" δεν εγκαταστάθηκαν. Ο Οτσαλάν παραδόθηκε στην Τουρκία. Οταν οι Αμερικανοί βομβάρδισαν το Ιράκ, η κυβέρνηση είπε "καλώς γίνεται". Οταν μπήκαν στη Βοσνία τούς ακολούθησε κατά πόδας. Τώρα που ζητούν να γίνει η Ελλάδα ορμητήριο πολέμου κατά της Γιουγκοσλαβίας, ανοίγει τα σύνορα να περάσουν τα τανκς του ΝΑΤΟ.

Παρ' όλα αυτά οι Αμερικανοί δε "χορταίνουν". Ζητούν συνεχώς κι άλλες παραχωρήσεις στο Αιγαίο και στην Κύπρο και χρησιμοποιούν γι' αυτό τους στρατοκράτες της Αγκυρας, φέρνοντας σε ακόμα πιο δυσχερή θέση την κυβέρνηση Σημίτη. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά απ' ό,τι φαίνεται σκέφτονται κι ενεργούν καταλλήλως για το πώς θα διαμορφωθεί η "μετά Σημίτη εποχή". Λέτε να μη συζητηθεί κι αυτό το θέμα στις συναντήσεις που έχει αυτές τις μέρες ο Κωστάκης Καραμανλής στις ΗΠΑ;

Κι ενώ ο ανθύπατος καθαρίζει για λογαριασμό των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, στην Ελλάδα η όλη συζήτηση που γίνεται αφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ολο το διάστημα, μετά την παράδοση Οσταλάν οι κυβερνώντες, "αντιπολιτευόμενοι" συνοδοιπόροι τους και κάθε λογής "αναλυτές" των ΜΜΕ, μας φοβερίζουν καθημερινά με τον τουρκικό κίνδυνο. "Μη μιλάς, κινδυνεύει η Ελλάς"! Λες και η όξυνση ή η ύφεση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις εξαρτώνται απ' το αν ο λαός μας διαδηλώνει υπέρ της ελευθερίας των Κούρδων, ή αν κατηγορεί την κυβέρνηση για την εξωτερική της πολιτική κι όχι απ' τις κάθε φορά διαθέσεις και προτροπές των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ προς την ηγεσία της Τουρκίας.

Θέλουν να φοβίσουν τον ελληνικό λαό, για να μην αντιδρά, όχι μόνο στην εξωτερική πολιτική που υπονομεύει την εθνική ανεξαρτησία και διακυβεύει την εδαφική κυριαρχία της χώρας μας, αλλά και στη γενικότερη πολιτική της κυβέρνησης, που αφορά στην ανεργία, στην κατάργηση των εργασιακών σχέσεων, στη λιτότητα, στον αντιδημοκρατικό κυβερνητικό αυταρχισμό.

"Σκάστε για να μη μας ακούει η Τουρκία" και "Σκάψτε για να μπούμε στην ΟΝΕ", λένε όλοι αυτοί στους Ελληνες. Ε, δε θα τους γίνει το χατίρι...

Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ

"Απαγορευμένες ζώνες" για τα λαϊκά στρώμματα καθιστά η δημοτική αρχή της Αθήνας πολλές περιοχές, λόγω των χαρατσιών που επιβάλλει



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ