ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Μάρτη 1999
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συνεχίζεται με μεγάλη ανταπόκριση του λαού

Στα πλαίσια της μεγάλης Πολιτικής και Οικονομικής Εξόρμησης του ΚΚΕ, ενόψει των ευρωεκλογών, συνεχίζονται τις επόμενες μέρες περιοδείες εξορμήσεις και συγκεντρώσεις από τις Κομματικές Οργανώσεις σε όλη τη χώρα. Οι κομμουνιστές και οι κομμουνίστριες απευθύνονται σε όλους τους εργαζόμενους, κάθε δημοκράτη και πατριώτη με τις ξεκάθαρες θέσεις του Κόμματος και συναντούν μεγάλη ανταπόκριση. Οι δραστηριότητες των επόμενων ημερών περιλαμβάνουν ανά περιοχή:

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • Σήμερα Πέμπτη 11/3:

- Συγκέντρωση στο πάρκο Μηνά Πατρικίου στο Ε' Διαμέρισμα Θεσσαλονίκης στις 7.00 μμ με ομιλητή τον Μιχάλη Σπυριδάκη,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

  • Αύριο Παρασκευή 12/3:

- Περιοδεία και συγκέντρωση στη Δυτική Υπαιθρο Θεσσαλονίκης, με το βουλευτή και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ Βαγγέλη Μπούτα.

  • Σάββατο 13/3:

- Περιοδεία κλιμακίου της ΚΟΘ του ΚΚΕ στα χωριά Λοφίσκος και Αρετή.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ - ΕΥΒΟΙΑ
ΒΟΙΩΤΙΑ
  • Σήμερα Πέμπτη 11/3:

- Στις Θεσπιές στις 7.00 μμ περιοδεύει ο Λουκάς Γκούνης,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, γραμματέας ΕΠ Στερεάς - Εύβοιας.

  • Αύριο Παρασκευή 12/3:

- Σε σύσκεψη στη συνοικία Ζαγαράς της Λιβαδειάς στις 7.00 μμ θα μιλήσει ο Σοφοκλής Τόγιας,μέλος της ΕΠ.

  • Σάββατο 13/3:

- Περιοδεία στο Δίστομο στις 7.00 μμ με τον Σωτήρη Καλέα,μέλος της ΕΠ.

- Περιοδεία σε Δαύλεια - Μαυρονέρι - Παρόρι στις 7.00 μμ θα κάνουν οι Νώντας Κοτσικώνας και Τάκης Παπιώτης,μέλη της ΝΕ.

- Περιοδεία στο Θούριο - Ακόντιο - Αγ. Βλάση στις 7.00 μμ θα κάνουν οΑντώνης Κλάδος και Μπάμπης Ευταξίας,μέλη της ΝΕ.

- Περιοδεία σε Ανθοχώρι - Προφ. Ηλία - Βασιλικά στις 7.00 μμ θα κάνει η Τασία Κοντογιάννη - Κουτσούμπα,μέλος ΕΠ.

- Σε συσκέψεις στον Πρόδρομο στις 5.30 μμ και στη Δόμβραινα στις 7μμ θα μιλήσει ο Παν. Μπακόλας,μέλος του Γραφείου Περιοχής.

- Περιοδεία στην Ελλοπία στις 7.00 μμ θα κάνει η Βάσω Γκιόκα,μέλος της ΕΠ.

  • Κυριακή 14/3:

- Περιοδεία στη Χαιρώνεια στις 7.00 μμ θα κάνει ο Σοφοκλής Τόγιας,μέλος της ΕΠ.

- Περιοδεία στην Ασκρη - Νεοχώρι στις 7.00 μμ ο Νώντας Κοτσικώνας και Μπαμπούλας Λ.,μέλη της ΝΕ.

- Περιοδεία στο Καπαρέλι στις 7.00 μμ θα κάνει ο Ηλίας Λέγγερης,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

- Περιοδεία στις Πλαταιές στις 7.00 μμ η Βάσω Γκιόκα,μέλος της ΕΠ.

- Περιοδεία στο Μαζί - Μούλκι στις 7.00 μμ θα κάνουν ο Θ. Βόρρης,μέλος του ΝΓ και Α. Κλάδος,μέλος της ΝΕ.

- Περιοδεία σε Πέτρα - Υψηλάντη στις 7.00 μμ θα κάνουν οι Τ. Παπιώτης και Μπ. Ευταξίας,μέλη της ΝΕ.

  • Τη Δευτέρα 15/3:

- Σε σύσκεψη στην Αλίαρτο θα μιλήσει η Τασία Κοντογιάννη - Κουτσούμπα,μέλος της ΕΠ.

- Περιοδεία στο Διόνυσο στις 7.00 μμ θα κάνει ο Σοφ. Τόγιας,μέλος της ΕΠ.

- Περιοδεία στο Στείρι στις 7.00 μμ θα κάνει ο Σ. Καλέας,μέλος της ΕΠ και ο Θ. Βόρρης,μέλος της ΝΕ.

  • Την Τρίτη 16/3:

- Περιοδεία σε Εφορία - ΙΚΑ Θήβας στις 7.30 πμ θα κάνει οΠ. Μπακόλας,μέλος του ΓΠ.

- Περιοδεία στο εργοστάσιο ΒΙΝΤΕΡ θα κάνει στις 9.30 μμ ο Β. Κολοβός,μέλος της ΝΕ.

ΑΡΚΑΔΙΑ
  • Σήμερα Πέμπτη 11/3:

- Σε σύσκεψη με εκπαιδευτικούς της Τρίπολης θα μιλήσει οΠ. Νικολόπουλος.

ΑΡΓΟΛΙΔΑ
  • Σήμερα Πέμπτη 11/3:

- Στη Νομαρχία Αργολίδας από τις 9.00 πμ περιοδεύει ο Α. Βασιλείου.

ΜΕΣΣΗΝΙΑ
  • Σήμερα Πέμπτη 11/3:

- Σε σύσκεψη στη Δυτική Καλαμάτα θα μιλήσει η Γ. Τσιπιανίτη,μέλος της ΕΠ.

  • Αύριο Παρασκευή 12/3:

- Σε σύσκεψη στη Φυτεία Καλαμάτας θα μιλήσει ο Δ. Τζαβάρας,γραμματέας της ΝΕ.

  • Κυριακή 14/3:

- Σε συγκέντρωση στο Παλιό ΚΤΕΛ Καλαμάτας στις 11.00 πμ θα μιλήσει οΣτ. Λουκάς,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

- Σε σύσκεψη στα Θούρια - Αρφαρά στις 6.00 μμ θα μιλήσει ηΓ. Τσιπιανίτη,μέλος της ΕΠ.

- Στα συνεργεία Δήμου Καλαμάτας στις 7.00 πμ θα μιλήσει ηΜ. Διαμαντάκη,μέλος της ΕΠ.

ΛΑΚΩΝΙΑ
  • Σήμερα Πέμπτη 11/3:

- Περιοδεία σε Λογγάστρα - Σουστιάννους - Τρύπη θα κάνει Δ. Λεβεντάκης,μέλος του ΓΠ.

ΖΑΚΥΝΘΟΣ
  • Σήμερα Πέμπτη 11/3:

- Περιοδεία στη συνοικία Αγ. Λάζαρος της Τότας Ρίκου,μέλους της ΝΕ.- Περιοδεία, το απόγευμα, του Κώστα Μπέτση,μέλους της ΝΕ, στα χωριά Βανάτο και Σαρακινάδο.

  • Αύριο Παρασκευή 12/3:

- Περιοδεία του Ντίνου Πολύδωρου,μέλους της ΝΕ στις συνοικίες Μητρόπολη και Αγ. Τριάδα.

- Το απόγευμα ο Νίκος Μπελούσης,μέλος της ΝΕ, θα περιοδεύσει στην Ανω Βολίμα και η γραμματέας της ΝΕ, Γεωργία Λιώλη,στον Παντοκράτορα.

  • Το Σάββατο 13/3:

- Το πρωί ο Γιάννης Μπελέρης θα περιοδεύσει στη συνοικία Φανερωμένη.Το απόγευμα ο Γιάννης Κορφιάτης θα περιοδεύσει στην Αναφωνήτρια και ο Ντίνος Πολύδωρος στην Εξω Χώρα.

  • Την Κυριακή 14/3:

- Περιοδεία της Γραμματέα της ΝΕ Γεωργίας Λιώλη στις νέες εργατικές κατοικίες και συγκέντρωση στο Μέσο Γερακαρίο.

ΛΕΣΒΟΣ
  • Αύριο Παρασκευή 12/3:

- Στον Πολιχνίτο θα μιλήσει ο Β. Παλαιολόγος,μέλος της ΝΕ.

- Στα χωριά Μόρια - Αφαλώνας - Πάμφιλα περιοδεία κλιμακίου στελεχών.

  • Σάββατο 13/3:

- Σε συγκέντρωση του ΚΚΕ, με θέμα τις εξελίξεις και τις θέσεις του Κόμματος, που θα γίνει σε αίθουσα του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου στις 7.00 μμ θα μιλήσει ο Μάκης Μαίλης,μέλος της ΚΕ.

  • Δευτέρα 15/3:

- Στα χωριά Βατούσα - Φτερούντα - Χύδερα περιοδεία κλιμακίου.

  • Τρίτη 16/3:

- Στα χωριά Κάτω Τρίτος - Σκούντα - Ιπειος - Κεραμειά.

Συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις των ΚΟ
  • Οι φίλοι και οπαδοί του ΚΚΕ, που κατάγονται από την Ηπειρό καλούνται σε συγκέντρωση την Παρασκευή 12/3 στις 7.00 μμ στην ΚΟΑ, με θέμα τις πολιτικές εξελίξεις.
  • Οι ΚΟ Κυψέλης του ΚΚΕ διοργανώνουν συνεστίαση με την ευκαιρία της Οικονομικής Εξόρμησης για τις Ευρωεκλογές το Σάββατο 13/3 από τις 8.30 μμ στην Ταβέρνα "Αμπελόφυλλο",Λέλας Καραγιάννη και Σαμοθράκης 3.
  • Ο Μπάμπης Αγγουράκης,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής, πραγματοποιεί περιοδεία στις υπηρεσίας του ΟΤΕ Καλλιθέας τη Δευτέρα 15/3 στις 7.30 πμ.
ΕΥΒΟΙΑ
Ψήφος στο ΚΚΕ - ψήφος για τα συμφέροντά σας

Περιοδεία στην ΑΓΕΤ και στο εργοστάσιο της ΔΕΗ στο Αλιβέρι πραγματοποίησε χτες κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον βουλευτή του Κόμματος Νίκο Γκατζή

"Στις προσεχείς ευρωεκλογές ενισχύστε με την ψήφο σας το ΚΚΕ. Είναι η μόνη ψήφος που δε θα πάει ενάντια στα δικά σας συμφέροντα. Πάρτε την υπόθεση στα χέρια σας και εμείς θα είμαστε στο πλευρό σας". Με αυτά τα λόγια ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής κάλεσε χτες τους εργαζόμενους να αντισταθούν στην αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης, στη διάρκεια περιοδείας που πραγματοποίησε στην ΑΓΕΤ και στο εργοστάσιο της ΔΕΗ στο Αλιβέρι, μαζί με τον γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής Εύβοιας του ΚΚΕ Θαν. Παπά,το μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ Ηλ. Σταμέλο και το μέλος του Γραφείου Πόλης Γ. Αργύρη.

Συρρικνώνεται η μονάδα της ΔΕΗ

Οι αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα που προωθούνται, η επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση, με πρώτο στάδιο την παραχώρηση εργασιών σε εργολάβους και η αλλαγή των εργασιακών σχέσεων, ανησυχεί ιδιαίτερα στους εργαζόμενους της ΔΕΗ. Την ίδια στιγμή μάλιστα βλέπουν πως η μονάδα αντί να ενισχύεται, για να καλύψει τις πραγματικές ανάγκες της χώρας, συρρικνώνεται, γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του αριθμού των εργαζομένων, την αύξηση της ανεργίας στην περιοχή (μια περιοχή που ήδη στενάζει από την ανεργία) και ασφαλώς την κάλυψη των αναγκών - με την ανάλογη στήριξη του κράτους - από ιδιωτικές εταιρίες (π. χ. αιολικά πάρκα ενέργειας). Γι' αυτό και οι εργαζόμενοι ζήτησαν από τον Ν. Γκατζή να θέσει στη Βουλή το θέμα των εργολαβιών που δίνει η διοίκηση της ΔΕΗ σε ιδιώτες, τη στιγμή που το υπάρχον προσωπικό μπορεί να εκτελέσει με μικρότερο κόστος το έργο.

"Αυτή η στάση, επισήμανε ο Ν. Γκατζής, δεν είναι άσχετη με τη συνεχή υποχώρηση της κυβέρνησης απέναντι στους ξένους αφέντες της. Ο μονόδρομος της ΟΝΕ είναι μονόδρομος για τα δικά τους συμφέροντα, για τις ιδιωτικοποιήσεις, για τους εργολάβους, για να στερηθεί η χώρα μας τις πλουτοπαραγωγικές της πηγές. Για το ΚΚΕ υπάρχει ο άλλος δρόμος. Εκείνος που θα κοιτάξει τα συμφέροντα των εργαζομένων και του τόπου. Στις ευρωεκλογές θα αρχίσει να ξεδιπλώνεται το κουβάρι της ανατροπής αυτής της πολιτικής". Εξέφρασε επίσης τη βεβαιότητα πως στις ευρωεκλογές το ΚΚΕ θα βγει πιο δυνατό. "Δεν υπάρχει, τόνισε, άλλο κόμμα που να αντιμάχεται αυτή την πολιτική και ο λαός με την ψήφο του θα δώσει την απάντηση".

Παράλληλα αναφέρθηκε και στα άλλα μεγάλα θέματα όπως τη Συμφωνία της Μαδρίτης, την παράδοση του Οτσαλάν, την εγκατάσταση των S - 300 και τη μετατροπή τώρα της Μακεδονίας σε ορμητήριο των ξένων δυνάμεων εναντίον ενός λαού που αντιμάχεται στα σχέδια των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. "Αυτή η κυβέρνηση είναι επικίνδυνη", επισήμανε αναφερόμενος στο αίτημα του Κόμματος να παραιτηθεί η κυβέρνηση και μαζί με τις ευρωεκλογές να διεξαχθούν και βουλευτικές και τόνισε πως "αν δεν αντιδράσουμε, θα έχουμε χειρότερα".

Δε διαπραγματεύονται τις θέσεις εργασίας

Αποφασισμένοι να μη διαπραγματευτούν καμία θέση εργασίας είναι οι εργαζόμενοι στην ΑΓΕΤ, επισημαίνοντας στα μέλη του κλιμακίου του ΚΚΕ την εντατικοποίηση στην εργασία για κάθε εργαζόμενο που οδήγησε η οικειοθελής με κίνητρα ή λόγω συνταξιοδότησης αποχώρηση εργαζομένων. Από το 1992 μέχρι σήμερα έχουν αποχωρήσει 70 άτομα και έχουν προσληφθεί μόνο δύο. Τώρα η διοίκηση καλεί τους εργαζόμενους να συντάξουν από κοινού νέο οργανόγραμμα της επιχείρησης, που αν συμβεί, θα οδηγήσει σε νέα συρρίκνωση του προσωπικού και παραπέρα εντατικοποίηση της δουλιάς όσων θα μείνουν. Χαρακτηριστική μάλιστα είναι και η αντιμετώπιση 2 ατόμων με ειδικές ανάγκες που η επιχείρηση απασχολεί. Ενώ από το νόμο υποχρεούται το 8% των προσλήψεων να περιλαμβάνει άτομα αυτής της κατηγορίας, τους πληρώνει με τη χαμηλότερη σύμβαση εργασίας και όχι με την κλαδική, όπως θα όφειλε. Και για το θέμα αυτό ο βουλευτής του ΚΚΕ δεσμεύτηκε στην έκκληση των εργαζομένων να καταθέσει Ερώτηση στη Βουλή. Παράλληλα τους κάλεσε να υψώσουν ένα δικό τους ενιαίο μέτωπο αντίστασης, παραμερίζοντας τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές παρατάξεις και ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, που πήραν μέρος στον περιβόητο κοινωνικό διάλογο.

Τροχοπέδη τα χρέη του δήμου

Το κλιμάκιο του ΚΚΕ επισκέφτηκε και τον δήμαρχο Αμαρυνθείας Γ. Στραμπούλη (εκλέχτηκε με τη στήριξη του ΚΚΕ) και συζήτησαν τα προβλήματα των νέων δήμων που προέκυψαν μέσα από τον "Καποδίστρια".

Ενα από τα βασικά προβλήματα, όπως προέκυψε από τη συζήτηση, είναι η μεταφορά αρμοδιοτήτων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση χωρίς την ανάλογη χρηματοδότηση, ενώ μεταξύ των έργων στα οποία η δημοτική αρχή δίνει προτεραιότητα είναι ο βιολογικός καθαρισμός, το λιμάνι, η στέγαση υπηρεσιών του δήμου και η μηχανοργάνωση. Μάλιστα ενώ καλύφτηκαν οι βασικές ανάγκες της ύδρευσης, του φωτισμού και της καθαριότητας, τα χρέη του δήμου αποτελούν τροχοπέδη για τη νέα δημοτική αρχή και γι' αυτό διεκδικεί τη χορήγηση άτοκου δανείου από την πολιτεία και τη χρηματοδότηση έργων μέσα από τα περιφερειακά προγράμματα.

ΘΡΙΑΣΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
Επιτέλους, να λειτουργήσει ολοκληρωμένα

Τίποτα δεν άλλαξε τα τελευταία δύο χρόνια, διαπίστωσε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Απ. Τασούλα, που επισκέφθηκε χτες το νοσοκομείο

"Την πρόταση για να χτιστεί το νοσοκομείο στο Θριάσιο την έκανε ο Γιάννης Μιχαήλος,οικοδόμος, σε μια συγκέντρωση. Πριν είκοσι χρόνια, οι εργάτες της "ΧΑΛΥΨ" ήταν αυτοί που έδωσαν ένα μεροκάματο ο καθένας για να χτιστεί αυτό το νοσοκομείο, που το έχει ανάγκη η περιοχή...". Την ιστορία αυτή θυμήθηκαν πολλοί εργαζόμενοι χτες κατά τη διάρκεια της περιοδείας κλιμακίου του ΚΚΕ με επικεφαλής τον βουλευτή Αποστόλη Τασούλα και τον Αντώνη Χοροζάνη,όταν ήθελαν να μιλήσουν για τη σημασία, που έχει το Περιφερειακό Γενικό Νοσοκομείο Ελευσίνας (ΠΓΝΕ) "Θριάσιο" για την περιοχή της Δυτικής Αττικής.

Στις συναντήσεις που είχε το κλιμάκιο του ΚΚΕ με το Σωματείο Εργαζομένων και με την Επιστημονική Επιτροπή του νοσοκομείου, αυτό που έγινε καθαρό είναι η ανάγκη το ΠΓΝΕ "Θριάσιο" να πραγματοποιεί γενική εφημερία όπως όλα τα μεγάλα νοσοκομεία της χώρας, ώστε να καλύπτει τις ανάγκες των κατοίκων σε έκτακτα περιστατικά. Συμπληρωματική της εφημερίας του νοσοκομείου θα είναι η καλή λειτουργία των Κέντρων Υγείας της περιοχής, για να μην υποβαθμίζεται ο ρόλος του "Θριασίου".

"Μετά από δύο χρόνια που είχαμε ξαναέρθει βρήκαμε την ίδια σχεδόν κατάσταση, καθώς έχουμε ένα νοσοκομείο με καλή κτιριακή υποδομή, αλλά δεν έχουμε την απαιτούμενη λειτουργία από αυτό, καθώς ο πρωτοβάθμιος τομέας υγείας δεν έχει αναπτυχθεί και το νοσοκομείο καλείται να καλύψει ανάγκες Κέντρου Υγείας", υπογράμμισε ο βουλευτής Απ. Τασούλας στη συνάντηση που είχε με το Σωματείο Εργαζομένων στο νοσοκομείο.

"Ο στόχος των εργαζομένων είναι το νοσοκομείο να λειτουργήσει επιτέλους ολοκληρωμένα, ενώ μετά και το πρόσφατο ατύχημα στα Ναυπηγεία Ελευσίνας φάνηκε η ανάγκη να εφημερεύει κανονικά, αφού η περιοχή είναι βιομηχανική και οι ανάγκες είναι πολύ μεγάλες", επισήμανε ο Π. Πιτέλης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων "Θριασίου" Νοσοκομείου.

Αναφερόμενος στις ανάγκες που υπάρχουν σε προσωπικό, ο πρόεδρος του Σωματείου τόνισε ότι πριν από ενάμιση χρόνο το νοσοκομείο προσέλαβε προσωπικό με οχτάμηνες και τετράμηνες συμβάσεις και δημιουργήθηκαν καινούρια τμήματα. "Τώρα που λήγουν οι συμβάσεις το αποτέλεσμα είναι να υπάρχουν τμήματα "μετέωρα" και να μην υπάρχει προσωπικό να καλύψει τα κενά, που θα δημιουργηθούν".

Από την πλευρά του, ο Αντ. Χοροζάνης, επικεφαλής της ΝΑΣ Δυτικής Αττικής, τόνισε ότι για να λειτουργήσει ένα τόσο μεγάλο νοσοκομείο, όπως το "Θριάσιο" και με τόσες ανάγκες, χρειάζονται κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό, τα οποία όμως η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να δώσει. "Στον προϋπολογισμό του '98, ενώ το νοσοκομείο χρειαζόταν 9,5 δισ. δρχ. για να λειτουργήσει, τελικά πήρε μόνο 4,5 δισ., γιατί η κυβέρνηση δεν έδινε άλλα! Το "Θριάσιο" είναι ένα νοσοκομείο 400 κλινών, που καλύπτει μια περιοχή με εκατοντάδες βιοτεχνίες και βιομηχανίες, από τα Μέγαρα μέχρι τα Ανω Λιόσια, κι αν δε δοθούν τα απαιτούμενα κονδύλια δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά".

Στις ανάγκες του "Θριασίου" για κάλυψη των κενών θέσεων σε ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό αναφέρθηκε η Αμ. Ζωίδου, πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του "Θριασίου" Νοσοκομείου, στη συνάντηση που είχε η Επιστημονική Επιτροπή με το κλιμάκιο του ΚΚΕ.

Σχολιάζοντας τον τρόπο εισαγωγής και εξέλιξης στο χώρο των γιατρών, καθώς στο "Θριάσιο" υπάρχει πρόβλημα στην εξέλιξη των γιατρών εδώ και ενάμιση χρόνο, ο βουλευτής Απ. Τασούλας τόνισε: "Μια σειρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γιατροί δε λύνονται από την κυβέρνηση κι ενώ υπάρχουν 2.500 κενές θέσεις σε όλη τη χώρα, το "Θριάσιο" και άλλα νοσοκομεία υπολειτουργούν λόγω απουσίας ειδικοτήτων γιατρών".

Προσφέρουν για τη μάχη των ευρωεκλογών
  • Η Μαρία Τσακμάκη προσφέρει 100.000 δρχ. στην ΚΟ Λάρισας στη μνήμη του αγωνιστή συζύγου της ΚΩΣΤΑ ΤΣΑΚΜΑΚΗ,που πέθανε το 1967 και του κουνιάδου της ΑΝΤΩΝΗ ΤΣΑΚΜΑΚΗ,ταγματάρχη του ΔΣΕ, που σκοτώθηκε στα Πατώμα Γράμμου το 1949.
  • Η Α. Σ. προσφέρει, μέσω ΚΟΒ Αμαρουσίου, 50.000 δρχ. στη μνήμη του αναστηλωτή μνημείων της Ακρόπολης και ιδιαίτερα του Ερεχθείου, ΑΛΕΚΟΥ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ,σεμνού και επιφανή επιστήμονα, καθώς και στη μνήμη του ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ,λυκειάρχη Καισαριανής, υποδειγματικού κομμουνιστή και ακαταπόνητου εκπαιδευτικού με βαθιές προεκτάσεις στο εκπαιδευτικό κίνημα.
  • Η Ντίνα Αναγνωστοπούλου προσφέρει στην ΚΕ του ΚΚΕ 50.000 δρχ. για τη συνεπή συμπαράστασή του στον αγώνα των νέων ανθρώπων για απεξάρτηση και ένταξη - αγωνιστικά - στην κοινωνία. Η προσφορά γίνεται στη μνήμη του αδελφού της ΜΑΝΟΛΗ και του κουνιάδου της ΔΗΜΗΤΡΗ ΘΩΜΑ.
  • Ο Κώστας και η Κούλα Μαραγκουδάκη συμμετέχουν στην Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ για τις ευρωεκλογές προσφέροντας 100.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Ανω Αμπελόκηπων, στη μνήμη των επώνυμων και ανώνυμων αγωνιστών του ΚΚΕ, που έδωσαν τη ζωή τους στους μεγάλους κοινωνικούς και πατριωτικούς αγώνες, για καλύτερη ζωή και σοσιαλισμό.
  • Ο Κυριάκος Καραγιαννίδης προσφέρει 30.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Λιούμη Αιγάλεω, στη μνήμη των γονιών του ΧΡΗΣΤΟΥ και ΧΑΡΙΚΛΕΙΑΣ,του αδερφού του ΑΛΕΚΟΥ,των θείων του ΑΒΡΑΑΜ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΙΔΗ και ΝΙΚΟΛΑ ΙΩΑΝΝΙΔΗ,καθώς και στη μνήμη του φίλου του ΔΙΟΝΥΣΗ ΤΣΙΑΤΣΙΚΑ,αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης.
  • Η Φιλιώ Σμυρλή προσφέρει, μέσω ΚΟΒ "Γεφυράκι" Αιγάλεω, 10.000 δρχ. στη μνήμη του συζύγου της ΛΑΚΗ ΣΜΥΡΛΗ.
  • Ο Δημήτριος Σαράντος προσφέρει 50.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ "Τσουκάλι" Μπραχαμίου, στη μνήμη της μητέρας του ΓΙΑΝΝΟΥΛΑΣ και της θείας του ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΓΚΙΚΑ.
  • Ο Νίκος Στάϊκος προσφέρει 5.000 δρχ. στη μνήμη και αντί για στεφάνι στον τάφο του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗ.
  • Στη μνήμη του ΒΑΣΙΛΗ ΔΟΞΗ οι σύντροφοί του από την ΚΟΒ Αλιμου προσφέρουν 20.000 δρχ.
  • Ο Κώστας και η Δήμητρα προσφέρουν, μέσω ΚΟΒ Ηλιούπολης, 20.000 δρχ.
  • Ο Λευτέρης Καρανικόλας,στέλεχος γνωστής Ασφαλιστικής Εταιρίας, πρώην οργανωμένο μέλος του ΠΑΣΟΚ, απογοητευμένος από τη σημερινή πολιτική του ΠΑΣΟΚ, που στρέφεται κατά του εργαζόμενου λαού, και την υποτέλεια απέναντι των ιμπεριαλιστών, προσφέρει, μέσω ΚΟΒ Ανω Ιλισίων, 20.000 δρχ. στο ΚΚΕ.
  • Ο Ζαχαρίας Φουντουλάκης,συνταξιούχος ΤΕΒΕ, προσφέρει ως δεύτερη δόση από τη σύνταξή του του μήνα Φλεβάρη 50.000 δρχ. στην ΚΟ Λάρισας και καλεί τους συντρόφους και φίλους του ΚΚΕ να συνεισφέρουν οικονομικά στον αγώνα του ΚΚΕ για τις ευρωεκλογές.
Γενετική μετάλλαξη συμφερόντων

Του Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ

Τα γενετικά μεταλλαγμένα προϊόντα - τροποποιημένα τα λένε τώρα - ιδιαίτερα στον τομέα των τροφίμων, καταλαμβάνουν όλο και μεγαλύτερη θέση στις αγορές, όπως και τη δική μας. Αθόρυβα, σε πρώτη φάση, διεισδύουν, διασπώντας το αραχνοϋφαντο πλαίσιο στοιχειωδών προϋποθέσεων, μέχρις ότου προσδιοριστούν με ακρίβεια, όχι μόνο οι ενδεχόμενες επιδράσεις στον άνθρωπο και βέβαια, συνολικά, στην τροφική αλυσίδα, αλλά και οι συνέπειες στις συμβατικές καλλιέργειες των ομοειδών προϊόντων, αλλά και στον εμπορικό και τον οικονομικό τομέα.

Απλοποιώντας το θέμα, ας υποθέσουμε ότι στις κορυφές ενός τριγώνου βρίσκονται φυτά, ζώα και ο άνθρωπος. Με τη Γενετική Βιοτεχνολογία επιδιώκεται η μεταφορά γενετικού υλικού από το ένα είδος στο άλλο. Επιδίωξη είναι - και αυτό προβάλλεται και ως κίνητρο και ως δικαιολόγηση - η ενίσχυση ορισμένων στοιχείων και ιδιοτήτων, όπως η αύξηση της παραγωγής, η βελτίωση της ποιότητας, η αντοχή στο χρόνο και στις ασθένειες. Είναι γνωστή, για παράδειγμα, η παραγωγή "κυβόσχημης" ντομάτας, ώστε να συσκευάζεται κατά οικονομικότερο τρόπο.

Το ωφελιμιστικό επιχείρημα είναι ότι τα μεταλλαγμένα προϊόντα θα μπορούσαν να καλύψουν, ποσοτικά και ποιοτικά, τις τεράστιες ανάγκες του Τρίτου Κόσμου και των χωρών που οι πολίτες τους λιμοκτονούν.

Θα ήταν καλά, αν έτσι είχαν τα πράγματα. Με τα σημερινά, όμως, δεδομένα, η πραγματικότητα είναι διαφορετική, αν σκεφτεί κανείς ότι, στα πλαίσια παγκοσμιοποίησης της οικονομίας, διεθνείς επιχειρηματικοί κολοσσοί, που διαθέτουν και εργαστηριακούς εξοπλισμούς γενετικών πειραματισμών και εφαρμογών, προχωρούν σε τεράστια επιχείρηση άλωσης των αγορών, εκτοπισμού και υποκατάστασης των ομοειδών προϊόντων, συμβατικής προέλευσης, με επιδίωξη τη μεγιστοποίηση του κέρδους.

Είναι φανερό ότι η απόσταση από το Ησιόδειο άροτρο, ως τα αροτριώντα ζώα και από εκεί στα μηχανοκίνητα τρακτέρ και τώρα στις βιομηχανικές φάρμες και στα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα Γενετικής Βιοτεχνολογίας είναι τεράστια και προοιωνίζεται νέες προκλήσεις και νέα κοινωνικά προβλήματα προσαρμογών και αδυσώπητου ανταγωνισμού, που οδηγεί σε μετάλλαξη ...συμφερόντων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ