ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Μάρτη 1999
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
"Ταυτότητα" συνεργασίας

Στη συνεργασία του Πανεπιστημίου Αθηνών με την ΕΤ - 1 αναφέρθηκαν σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Κωνσταντίνος Δημόπουλος και ο γενικός διευθυντής της ΕΤ - 1 Κωνσταντίνος Αλαβάνος.Αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας είναι και η νέα σειρά ντοκιμαντέρ "Την ταυτότητά σας παρακαλώ",που θα αρχίσει να προβάλλεται από την ΕΤ - 1 στις 14 Μαρτίου. Ο Κ. Δημόπουλος στάθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Πανεπιστήμιο, αλλά και στις ευρύτερες δραστηριότητες που έχει αναπτύξει. Εκρινε τη συνεργασία με την ΕΤ-1 σκόπιμη, αφού όπως είπε το Πανεπιστήμιο δεν οφείλει, όχι μόνο να δίνει εξειδικευμένες γνώσεις στους φοιτητές, αλλά να έχει τις "κεραίες του ανοιχτές" και να δίνει μια ευρύτερη παιδεία στους Ελληνες πολίτες.

Η συνεργασία του Πανεπιστημίου Αθηνών, με την ΕΡΤ έχει ξεκινήσει εδώ και μερικά χρόνια, με εκδηλώσεις στο χώρο του παλιού πανεπιστημίου και με την παρουσίαση θεατρικών έργων. "Τιμητική" χαρακτήρισε ο Κ. Αλαβάνος τη συνεργασία της ΕΤ-1 με το πανεπιστήμιο, ενώ αναφερόμενος στη νέα σειρά ντοκιμαντέρ, υπογράμμισε ότι στόχος είναι να παρουσιαστεί στο κοινό η "άλλη Ελλάδα", μια Ελλάδα που δημιουργεί. Το σημείο αυτό το έφερε σε αντιδιαστολή με τα προγράμματα των καναλιών, λέγοντας ότι κινδυνεύουμε να "γίνουμε θύματα μιας καλλιεργούμενης απαισιοδοξίας".

Η σειρά "Την ταυτότητά σας παρακαλώ", περιλαμβάνει 10 αυτοτελείς συζητήσεις με παρουσιαστή τον καθηγητή Θεοδόση Πελεγρίνη και συνομιλητές καθηγητές πανεπιστημίου. Διττός είναι ο στόχος της εκπομπής, όπως είπε χτες ο Θ. Πελεγρίνης, αφού σκοπός της είναι να παρουσιάσει θέματα της επικαιρότητας, όπως για παράδειγμα, γλώσσα, θρησκεία, οικονομία και παράλληλα ν' αναδείξει τις προσωπικότητες που παρουσιάζονται μέσα από τη σειρά. Τα πρόσωπα που επελέγησαν για τον πρώτο κύκλο της σειράς ντοκιμαντέρ είναι ο πρύτανης του Πανεπιστημίου καθηγητής της Ιατρικής Κ. Δημόπουλος, οι καθηγητές Πανεπιστημίου Κώστας Μπέης, Πέτρος Γέμτος, Κώστας Στεφανής, Γιώργος Μπαμπινιώτης, Γιώργης Γιατρομανωλάκης, Σπύρος Τρωιανός, Γιώργος Παπαδημητρίου και Λούκα Κατσέλη. Στην πρώτη εκπομπή ο Θ. Πελεγρίνης συζητά με τον αρχιεπίσκοπο Αλβανίας, Αναστάσιο.

Ξεφυλλίζοντας το "Εναλλάξ"

Και σήμερα, όπως κάθε μέρα άλλωστε, θα ξεφυλλίσουμε το τηλεοπτικό περιοδικό του "902" "Εναλλάξ".Στις ενδιαφέρουσες σελίδες του θα βρούμε μια συνέντευξη με τη σκηνοθέτιδα Μάγδα Μαυραγάννη, επίσκεψη στην Γκαλερί "Τοίχος",καθώς και μια περιήγηση στο Μουσείο Βιολογίας. Σε άλλη σελίδα, οι φοιτητές θα συνεχίσουν να εκθέτουν τα προβλήματά τους, ενώ θα ακουστούν: "Δυο φωνές για τη Λωξάνδρα" σε αφήγηση Εύης Βουτσινά. Στην ύλη του περιοδικού προστίθεται ένα αφιέρωμα για την παιδική εικονογραφία και τη σημασία της στο παιδικό βιβλίο και μια συζήτηση με τον Αθανάσιο Αλεξανδρίδη σχετικά με την ψυχική υγεία των παιδιών. Τέλος, θα ακούσουμε μπαλάντες από το Νίκο Λόλη και θα δούμε χορευτικούς αυτοσχεδιασμούς από τη Χριστίνα Κλισιώνη και τον Λάμπρο Κωνσταντίνου.

Πεζοδρόμιο και "μίσος"

Η πιο ενδιαφέρουσα ταινία απόψε είναι αυτή που θα προβάλει το SEVEN X στις 21.00. Πρόκειται για τη δημιουργία του Τιμ Γουίλιαν "Τα πεζοδρόμια του Λονδίνου",γυρισμένη στα 1995. Ενας πλανόδιος καλλιτέχνης μεταμορφώνει μια άστεγη και φτωχή κοπέλα σε μεγάλη σταρ του θεάτρου. Εκείνη μόλις σταθεί στα πόδια της, μοιραία θα τον εγκαταλείψει για να σταδιοδρομήσει στο κλασικό επαγγελματικό θέατρο, ενώ ο πλανόδιος "Πυγμαλίων" θα κλάψει από χαρά, αλλά και από θλίψη. Εκπληκτική η ερμηνεία του Τσαρλς Λότον. Κοντά του η Βίβιαν Λι και ο Ρεξ Χάρισον.

Από την ΕΤ-1 στις 23.35 "Το μίσος" του Ματιέ Κασόβιτς.

Πρόκειται για μια δυνατή ταινία, όπου ο πυρετός των άστεγων νεαρών στις εργατικές και λαϊκές συνοικίες του Παρισιού ανεβαίνει συνεχώς, με αποτέλεσμα η υποβόσκουσα τάση για εγκληματικότητα να βγαίνει στην επιφάνεια και ναδημιουργεί προβλήματα. Η ανεργία, η αντιπαλότητα, ο ρατσισμός, η βία πρωταγωνιστούν στην ταινία του πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη, που καταγράφει με ορμή και θάρρος, αλλά θράσος την "πραγματική" ζωή του Παρισιού. Με τον Βένσαν Κασέλ.

Σκηνή από την ταινία του Ματιέ Κασόβιτς "Το μίσος" που προβάλλει η ΕΤ-1 στις 23.35

Προσβάλλουν τους τηλεθεατές

Μία έως τρεις ώρες ημερησίως βλέπει τηλεόραση το 49% των ερωτηθέντων σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας, που με μια σειρά ερωτημάτων, επιχειρεί να καταγράψει τις τάσεις και απόψεις των τηλεθεατών. Με τις μέχρι σήμερα απαντήσεις προκύπτει ότι οι ειδήσεις ορισμένων ιδιωτικών καναλιών προσβάλλουν το 62% των τηλεθεατών, ενώ ακολουθούν οι εκπομπές "Επιτέλους μαζί" με ποσοστό 60%, "Μπράβο" με 43%, "Ανδρες έτοιμοι για όλα" 52% και "Κίτρινος Τύπος" 30%. Επίσης σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας του ΔΣΑ, το 60% των ερωτηθέντων θέλουν να προβάλλονται περισσότερα επιμορφωτικά προγράμματα και το 30% περισσότερες ενημερωτικές εκπομπές με κοινωνικά και πολιτικά θέματα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ