ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Μάρτη 1999
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΗ
Παρέμβαση Κεδίκογλου για το φυσικό αέριο

"Κατάπληκτος" δηλώνει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ για τα όσα έγιναν, και επί υπουργίας Κ. Σημίτη, γύρω από την επένδυση και ζητάει τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής

Τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τη διερεύνηση της υπόθεσης του φυσικού αερίου, τις παραχωρήσεις σε βάρος του ελληνικού δημοσίου που έγιναν με βάση την επένδυση και τους καταχρηστικούς όρους και οδηγούν σε συμπεράσματα για ύποπτες συναλλαγές, προτείνει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Β. Κεδίκογλου με επιστολή που απέστειλε χτες στον πρόεδρο της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής. Οπως τονίζεται στην επιστολή, η οποία συνοδεύεται από ενδελεχή ανάλυση του ιστορικού της επένδυσης του φυσικού αερίου, "η όλη διαχείριση της υπόθεσης του φυσικού αερίου κατά τα τελευταία χρόνια άφησε (... ) πολλές σκοτεινές πλευρές που επέτρεψαν να δημιουργηθεί διάχυτη η εντύπωση ότι η εισαγωγή του φυσικού αερίου χρησιμοποιήθηκε κυρίως για την εξυπηρέτηση ιδιοτελών συμφερόντων".

Ο Β. Κεδίκογλου αναφέρεται αναλυτικά σε πολλές πλευρές της αρχικής συμφωνίας του ελληνικού δημοσίου με την ΕΣΣΔ για την επένδυση του φυσικού αερίου, αλλά και στις τροποποιήσεις που έγιναν στη σύμβαση αυτή, τόσο επί κυβέρνησης Μητσοτάκη, όσο και όταν ήταν υπουργός Βιομηχανίας ο Κ. Σημίτης. Πρόκειται για μια σειρά σκανδαλώδεις ρυθμίσεις, ιδιαίτερα επαχθείς σε κάθε περίπτωση για τη χώρα μας, που επανειλημμένα έχει αποκαλύψει τα τελευταία χρόνια ο "Ρ".

"Η εισαγωγή του φυσικού αερίου, όπως ήταν αναμενόμενο λόγω της υψηλής χρηματικής διακίνησης - τονίζεται στην επιστολή - συνδέεται στενά με τεράστια οικονομικά συμφέροντα που έχουν σχέση τόσο με την κατασκευή της αναγκαίας εκτεταμένης υποδομής, μεταφοράς και διανομής, όσο και με την εν συνεχεία διαχείριση και εκμετάλλευση αυτής της νέας πηγής ενέργειας.

Οι πολύχρονες καθυστερήσεις στην εκτέλεση του έργου, καθώς και διάφορα στοιχεία που κατά καιρούς έβλεπαν το φως της δημοσιότητας, οδήγησαν τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ σε "μία εις βάθος διερεύνηση του όλου θέματος".

"Το αποτέλεσμα αυτής της διερεύνησης - τονίζεται στην επιστολή - με άφησε κατάπληκτο", αφού, όπως σημειώνει, διαπίστωσε "ότι υπήρξε παντελής έλλειψη επιμέλειας για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος, παραχωρήσεις σε βάρος του ελληνικού δημοσίου με σαθρές δικαιολογίες, καταχρηστικοί όροι που επιτρέπουν διασπάθιση του δημοσίου χρήματος και δίνουν το δικαίωμα σε ισχυρισμούς ότι είναι αποτέλεσμα ύποπτων συναλλαγών".

Με βάση όλα τα παραπάνω, ο Β. Κεδίκογλου ζητάει από την επιτροπή της Βουλής να διεξαχθεί συζήτηση και να φωτιστεί πλήρως το θέμα, ενώ, όπως τονίζει, διακατέχεται από την πεποίθηση ότι θα προταθεί προς την Ολομέλεια της Βουλής "η σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής κατά το άρθρο 41Α του κανονισμού της Βουλής".

Υποπτη άρνηση

Επίμονα αρνείται να προσλάβει άμεσα τους 14 θεραπευτές του "18 Ανω" η κυβέρνηση!

Τις ανησυχίες των εργαζομένων στη θεραπευτική μονάδα "18 Ανω" για τη διατήρηση του προσωπικού της, ενισχύει δικαίως η τοποθέτηση χτες στη Βουλή του υφυπουργού Νικόλαου Φαρμάκη.Χωρίς να εξηγήσει το λόγο, αρνήθηκε να προωθήσει άμεσα για ψήφιση την κοινή τροπολογία όλων των κομμάτων της Βουλής, για τη μετατροπή σε σύμβαση ορισμένου χρόνου τη σχέση εργασίας των 14 θεραπευτών της μονάδας "18 Ανω". Αυτό, την ίδια ώρα που υπάρχει στη Διαρκή Επιτροπή της Βουλής σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο παρέχει την κατάλληλη ευκαιρία. Οπως είπε ο Νικόλαος Φαρμάκης, απαντώντας σε σχετική Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Απόστολου Τασούλα,η κυβέρνηση πρόκειται να κινηθεί "με βάση την τροπολογία της επιτροπής στο σχέδιο νόμου που πρόκειται να κατατεθεί για την ψυχική υγεία". Αξίζει εδώ να επισημάνουμε ότι η εν λόγω τροπολογία ομόφωνα προτάθηκε από την επιτροπή της Βουλής για τα ναρκωτικά.

Ανταπαντώντας, ο Απόστολος Τασούλας εξέφρασε την εύλογη απορία: "Το ερώτημα είναι το εξής: Είπαμε στο πρώτο νομοσχέδιο να έρθει η τροπολογία. Δεν ήρθε, παρότι υπήρχε νομοσχέδιο όπου μπορούσε να ενταχθεί. Δεν ξέρουμε πότε θα έρθει αυτό το νομοσχέδιο. Εχετε τη δυνατότητα να καταθέσετε αυτή την τροπολογία τώρα. Υπάρχει μεγάλη ανησυχία στον χώρο αυτό και πρέπει να αντιμετωπιστεί". Ούτε όμως και στη δευτερολογία του απάντησε επί της ουσίας ο υφυπουργός Υγείας, προτιμώντας να κατηγορήσει τον βουλευτή του ΚΚΕ, λέγοντας ότι "κάποιοι θέλουν να αναδειχτούν σε αυτόκλητους συνηγόρους των εργαζομένων"!

Διώξτε τους φονιάδες

Ας λένε ό,τι θέλουν. Ας μετατρέπουν, με το καλό ή με το ζόρι, σε δηλωσίες"τρομοκρατίας" εκείνους που τους δίνουν "γην και ύδωρ", για να εξασφαλίσουν ένα "ρολάκι" στο φρικτό πολεμικό τους ανταγωνισμό. Αυτοί που είναι τρομοκράτες φαίνονται, με όλη τους την πρακτική και ειδικά τον τελευταίο καιρό, με τους σχεδόν καθημερινούς βομβαρδισμούς στο Ιράκ και τους εκβιασμούς στο Κοσσυφοπέδιο. Αυτούς τους φονιάδες των λαών έφερε με ευθύνη της η ελληνική κυβέρνηση και τους παρέδωσε τα λιμάνια της Κεντρικής Μακεδονίας να αλωνίζουν και να πιέζουν μια ελεύθερη γειτονική χώρα να δεχτεί την κατοχή τους.

Για τους "ανεύθυνους", σχετικούς ή άσχετους, που έφεραν τον Οτσαλάν στη χώρα ίσως μπορέσει η Δικαιοσύνη να βγάλει άκρη. Τουλάχιστον, όσον αφορά μόνο αυτήν την πλευρά της υπόθεσης. Για τους υπεύθυνους της ελληνικής κυβέρνησης, που μετέτρεψαν μέσα σε μια νύχτα τα λιμάνια της χώρας σε τρομοκρατικό ΝΑΤΟικό προγεφύρωμα, ποια Δικαιοσύνη θα πάρει θέση; Πότε θα απολογηθούν γι' αυτό τους το έγκλημα; Ποιο "σκαμνί" θα φιλοξενήσει τη διγλωσσία τους; Ποιος μπορεί, να είναι ο κριτής αυτών των "χειρισμών", που οδηγούν τη χώρα σε πολεμικές περιπέτειες και την κάνουν δημόσια συνένοχη σε εγκλήματα στους γειτονικούς λαούς;

Ο μόνος κριτής που υπάρχει για όλες αυτές τις περιπτώσεις είναι ο λαός που αγωνίζεται. Πρόκειται γι' αυτούς που δεν έμαθαν να περνούν την "καμήλα από τη βελόνα... " και ανησυχούν πραγματικά, τόσο με τη δράση των ΝΑΤΟικών φονιάδων στην περιοχή, όσο και με εκείνους όλους που στριμώχνονται, να τους"απλώσουν το χαλί" για να περάσουν. Είναι άγνωστα τα ανταλλάγματα που έταξαν, ή έφεραν οι δολοφόνοι, για να εξασφαλίσουν την υποταγή της κυβέρνησης και όλων των άλλων, που κάνουν, πως δε βλέπουν. Μπορεί να είναι μόνο ο τρόμος που σκορπίζουν σε κάθε τους επαφή και "διπλωματική" σχέση. Μπορεί να είναι κάτι πιο χειροπιαστό, όπως ένας "ρολάκος" την ώρα της μεγάλης μοιρασιάς...

Ο,τι και να είναι πάντως, πρώτον, δεν αφορά τον ελληνικό λαό, αλλά μόνο τις ασαφείς ιδεοληψίες για το μέλλον της αστικής τάξης και δεύτερον, ποτέ εκείνος που έμαθε να επιβάλλεται με το πιστόλι στον κρόταφο "δε χορταίνει" και γι' αυτό είναι ανίκανος, να κρατήσει "υποσχέσεις" στους υποτακτικούς του. Οταν, όμως, έρθει η ώρα εκείνης της "πληρωμής" τότε θα είναι μόνο ο λαός που για άλλη μια φορά θα υποστεί τις συνέπειες. Αυτού του είδους οι συνέπειες δεν είναι μόνο οικονομικές...

Να γιατί αυτό το έγκλημα πρέπει να σταματήσει εδώ και τώρα. Οπως ακριβώς σταμάτησαν οι κομμουνιστές προχτές εκείνον τον συρμό, που μετέφερε τα ΝΑΤΟικά εργαλεία του τρόμου. Με αυτά επιβάλλονται και με αυτά καταφέρνουν, να γίνεται το άδικό τους "δίκιο". Το ξέρουνε όλοι και δεν ωφελεί μόνο η περηφάνια και η όποια από μακριά ταύτιση, όταν οι τρομοκράτες των λαών παίρνουν κάποιο μάθημα από την αληθινή λαϊκή θέληση. Χρειάζεται την ενεργό μαζική δράση όλων εκείνων που ανησυχούν. Χρειάζεται πραγματικά να φανεί πως σε τούτη τη χώρα ο λαός είναι κυρίαρχος και όχι μόνο δε γίνεται συνένοχος, αλλά τους φονιάδες τους διώχνει με τη δράση του έξω από τα χώματά του...

Επιχειρηματίες οι... άνεργες γυναίκες

Παραδέχτηκε το πρόβλημα της γυναικείας ανεργίας, χωρίς όμως την εξαγγελία κανενός μέτρου ουσιαστικής αντιμετώπισης, χτες ο πρωθυπουργός

Στα - γνωστής ως σήμερα πενιχρής αποτελεσματικότητας - ευρωπαϊκά προγράμματα για την καταπολέμηση της ανεργίας, στηρίζει η κυβέρνηση την πολιτική που θα ακολουθήσει για το ακανθώδες πρόβλημα της ανεργίας των γυναικών, διαμήνυσε χτες από τη Βουλή, ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Σημίτης, απαντώντας σε Ερώτηση της βουλευτίνας του ΠΑΣΟΚ, Ροδούλας Ζήση.

Ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε χτες ότι "οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν το 63% των ανέργων και το 68% των ανέργων μακράς διαρκείας", σημειώνοντας στη συνέχεια ότι η παρέμβαση της πολιτείας συνίσταται στα τρέχοντα ευρωπαϊκά προγράμματα και κυρίως αυτά που υλοποιεί το υπουργείο Ανάπτυξης και αφορούν στις επιδοτήσεις γυναικών για επιχειρηματική δραστηριοποίηση στο χώρο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Χώρος που είναι γνωστό όμως ότι ακολουθεί φθίνουσα πορεία. Τέλος, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι στη Συνθήκη του Αμστερνταμ έγιναν σημαντικά βήματα για την προώθηση της ισότητας των δύο φύλων αναφερόμενος σε διατάξεις που "ενθαρρύνουν τις θετικές δράσεις υπέρ των γυναικών".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ