ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Μάρτη 1999
Σελ. /32
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΕΛΛΑΔΑ - ΚΡΟΑΤΙΑ 3 - 2
Νίκησε, άρεσε, υποσχέθηκε...

Εμφάνιση πρόκρισης χτες από την Εθνική, που σε φιλικό κέρδισε την Κροατία με 3 - 2. Παρά τις απουσίες και την κόπωση, το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα έδειξε ότι μπορεί να εξασφαλίσει την προνομιούχο θέση στον όμιλό του και να δώσει το "παρών" στα τελικά του EURO 2000. Δεκαεφτά μέρες πριν το σημαντικό παιχνίδι με τη Νορβηγία οι "γαλανόλευκοι" διεθνείς άφησαν αρκετές υποσχέσεις.

Απέναντί τους είχαν τους τριταθλητές κόσμου, στο πρόσφατο Μουντιάλ, Κροάτες, που και ως μονάδες διαπρέπουν στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα και κοστίζουν περιουσίες στο διεθνές ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο. Αλλά τους αντιμετώπισαν ως ίσοι προς ίσους. Πήραν τα ηνία του αγώνα και, εκμεταλλευόμενοι την έλλειψη διάθεσης των "σκακιέρηδων" στο πρώτο 45λεπτο, έκαναν ό,τι ήθελαν στο παιχνίδι.

Εφαλτήριο της Εθνικής το ισχυρό κέντρο, που το διέκριναν φαντασία, θέληση, δημιουργικότητα και σωστή κυκλοφορία. Στοιχεία που εξέφραζαν οι Λυμπερόπουλος, Γεωργάτος, Γιαννακόπουλος. Ετσι, το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα μετράει 5 ευκαιρίες, απ' τις οποίες στη μια η μπάλα βρήκε το δοκάρι (Νικολαϊδης). Επίσης ένα γκολ με κεφαλιά του Γιαννακόπουλου μετά από ωραία προσπάθεια των Λυμπερόπουλου, Κ. Κωνσταντινίδη (12).

Στην επανάληψη αφ' ενός η έξοδος των Γιαννακόπουλου - Γεωργάτου και η κόπωση των υπολοίπων, αφ' ετέρου η είσοδος Βλάοβιτς, Τσβιτάνοβιτς και η θέληση των φιλοξενουμένων ν' αποφύγουν τα χειρότερα, αντέστρεψε τα πράγματα. Η Εθνική έχασε το ρυθμό και τον έλεγχο, σ' αντίθεση με την Κροατία που τα βρήκε. Παρ' όλα αυτά στο 54 με τον Γιαννακόπουλο οι "γαλανόλευκοι" διπλασίασαν το σκορ. Ομως στη συνέχεια οι Κροάτες με τον Βλάοβιτς (67) και τον Σούκερ που εκτέλεσε το μάλλον αυστηρό πέναλτι που υπέδειξε ο διαιτητής ισοφάρισαν (80).

Το τελευταίο δεκάλεπτο θα μπορούσαν αμφότεροι να κατακτήσουν τη νίκη αφού ευκαιρίες χάθηκαν εκατέρωθεν. Ομως οι "σκακιέρηδες" δεν είχαν Νικολαϊδη (για τη συγκεκριμένη ενέργεια δεν είναι υπερβολή). Ο κοντόσωμος διεθνής κέρδισε την μπάλα και με αλλεπάλληλα "σπασίματα" της μέσης ξεμαρκαρίστηκε από τέσσερις αμυντικούς, διαμορφώνοντας με πλασέ το τελικό 3 - 2 (84).

ΕΛΛΑΔΑ: Ατματσίδης, Κ. Κωνσταντινίδης (70 Πουρσανίδης), Ουζουνίδης, Γκούμας, Καλιτζάκης (82 Ανατολάκης), Μάρκος, Ζαγοράκης, Γιαννακόπουλος (59 Σ. Κωνσταντινίδης), Λυμπερόπουλος (82 Αναστασίου), Γεωργάτος (59 Π. Κωνσταντινίδης), Νικολαϊδης.

ΚΡΟΑΤΙΑ: Λάντιτς, Σάριτς, Γιάρνι, Σόλντο, Γιούριτς (61 Αγκιτς), Μίλνοβιτς, Ασάνοβιτς (61 Ιγκόρ Τσβιτάνοβιτς), Τόκιτς, Σούκερ, Μπόμπαν, Πέτερνατς (46 Βλάοβιτς).

ΧΑΝΤΜΠΟΛ

Εύκολη νίκη σημείωσε, χτες στο Ζηρίνειο, ο Δούκας επί του Κιλκίς με 30-16 (ημίχρ. 16-7), στον πρώτο αγώνα της ημιτελικής φάσης του φάιναλ οφ του πρωταθλήματος της Α1 ανδρών. Ετσι, οι παίχτες του Μανόλη Γκούφα καλούνται αύριο (18.00), να αντιμετωπίσουν εκτός έδρας τη μακεδονική ομάδα, στη δεύτερη μεταξύ τους αναμέτρηση.

Γ' ΕΘΝΙΚΗ
"Ρετιρέ" Αιγάλεω - Νάουσα

Το Αιγάλεω και η Νάουσα ήταν οι μεγάλοι κερδισμένοι της χθεσινής 14ης αγωνιστικής στους δύο ομίλους της Γ' Εθνικής.

Το "Σίτι" κέρδισε εύκολα στην Αγ. Ελεούσα την Αχαϊκή και έμεινε μόνο πρώτο στην κορυφή του νότου. Το Αίγιο που ακολουθεί "σκόνταψε" στην έδρα του αφού παραχώρησε ισοπαλία στο Λεβαδειακό.

Στο βορρά η Νάουσα έμεινε στο ρετιρέ μόνη της αφού επικράτησε του Αετού Σκύδρας. Ο Ολυμπιακός Βόλου έπιασε στη δεύτερη θέση την Κοζάνη αφού τη νίκησε στο "σπίτι" του με χαρακτηριστική ευκολία.

Ας δούμε όμως αναλυτικά τα αποτελέσματα στους δύο ομίλους: ΝΟΤΟΣ: Αιολικός - ΕΑΡ 0 - 4, Ναυπακτιακός - Μαρκό 2 - 2, Αργος - Ατρόμητος 1 - 1, Αίγιο - Λεβαδειακός 1 - 1, Αιγάλεω - Αχαϊκή 3 - 1, Κερατσίνι - Αγερσανί 1 - 1.

ΒΟΡΡΑΣ: Καστοριά - Πρέβεζα 2 - 3, Νάουσα - Αετός Σκύδρας 2 - 0, Μηχανιώνα - Κρύα Βρύση 0 - 1, Ολυμπιακός Βόλου - Κοζάνη 3 - 0, Κιλκισιακός - ΑΟ Καρδίτσας 2 - 0, Αμπελόκηποι - Δόξα Δράμας 3 - 0.

ΔΟΕ
Αρχίζουν διαγραφές

Η ειδική επιτροπή της ΔΟΕ ολοκλήρωσε το δεύτερο πόρισμά της σχετικά με τη δωροδοκία μελών της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής από το Σολτ Λέικ Σίτι, δήλωσε, χθες, ένα εκ των μελών, ο Τόμας Μπαχ.

Ο Μπαχ που είναι και μέλος της ειδικής επιτροπής που έχει συσταθεί από τη ΔΟΕ για να ερευνήσει την εμπλοκή "αθανάτων" στο σκάνδαλο, δήλωσε ότι ο Καναδός πρόεδρος της επιτροπής, Ρίτσαρντ Πάουντ, μετέβη χθες στη Λοζάνη, προκειμένου να γνωστοποιήσει το πόρισμα στους επικεφαλής του Ολυμπιακού Κινήματος. Σύμφωνα με αυτό τουλάχιστον πέντε μέλη της ΔΟΕ αντιμετωπίζουν κατηγορίες που επισύρουν τη διαγραφή τους στο έκτακτο συνέδριο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής που είναι προγραμματισμένο να διεξαχθεί 17 - 18 του Μάρτη, ενώ ήδη μετά το πρώτο πόρισμα του Γενάρη άλλα μέλη έχουν υποβάλει τις παραιτήσεις τους.

ΑΡΗΣ
Πρόκριση με καρδιοχτύπι

Τέλος καλό όλα καλά για τον Αρη που μπορεί να κοψοχόλιασε στη Σλοβενία με αντίπαλο την Πιβοβάρνα αλλά τελικά πήρε το εισιτήριο για τους τέσσερις του Κυπέλλου Σαπόρτα, όπου θα αντιμετωπίσει την Παμέσα Βαλένθια (23 Μάρτη). Η ήττα από την Πιβοβάρνα με 72 - 63 δε χάλασε τίποτα από τα όνειρα του Αρη για ευρωπαϊκή διάκριση, αφού με τον αέρα της διαφοράς των +23 πόντων από το πρώτο παιχνίδι οι "κιτρινόμαυροι" ήταν αυτοί που γέλασαν στο τέλος.

Πάντως για να συμβεί αυτό οι παίκτες του Σβι Σερφ καρδιοχτύπησαν αρκετά, ιδιαίτερα μάλιστα στο 23 όταν η διαφορά στο σκορ που είχαν οι Σλοβένοι εκτοξεύτηκε στους 19 πόντους (47 - 28). Εκεί όμως οι Θεσσαλονικείς άρχισαν να σοβαρεύονται και με τους Σιγάλα και Λιαδέλη να παίρνουν τις πρωτοβουλίες αποκατέστησαν την τάξη.

ΠΙΒΟΒΑΡΝΑ: Γκρίπα 1, Γιούρακ 2, Ντόντιτς 3, Λίσιτσα 18, Γκολγιόροβιτς 25, Χάφναρ, Μπετσίροβιτς 15, Ντράγκισιτς 7, Κουντς 2.

ΑΡΗΣ: Λιαδέλης 18, Χρυσανθόπουλος, Σιγάλας 7, Σιούτης 19, Γαλακτερός 4, Κουλ 3, Αγγελίδης 6, Μιχαϊλοφ 6.

ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ

Με τη συμμετοχή 300 και πλέον κολυμβητών - κολυμβητριών από 66 σωματεία όλης της Ελλάδας αρχίζει σήμερα στο κλειστό κολυμβητήριο του ΟΑΚΑ το χειμερινό πανελλήνιο πρωτάθλημα ανδρών - γυναικών.

Οι αγώνες θα διεξαχθούν σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας που μεταξύ άλλων προβλέπουν την καθιέρωση μιας εκκίνησης και τη διεξαγωγή ημιτελικών στα αγωνίσματα.

Το σημερινό πρόγραμμα αρχίζει στις 09.00 με τους προκριματικούς ενώ από τις 17.00 θα αρχίσουν οι ημιτελικοί και οι τελικοί.

ΜΠΑΣΚΕΤ
Εν αναμονή εξελίξεων

Εξηγήσεις έδωσε χθες στην τριμελή επιτροπή της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης, αποτελούμενη από τους Πέτρο Καπαγέρωφ, Ανδρέα Μιαούλη και Γιώργο Κολοκυθά, ο προπονητής της Εθνικής γυναικών Γιώργος Προεστός. Ως γνωστό, ο Ελληνας τεχνικός κλήθηκε σε απολογία από την Ομοσπονδία για δηλώσεις τις οποίες έκανε σε ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τις οποίες καταφέρθηκε εναντίον του προπονητή της Εθνικής ανδρών Παναγιώτη Γιαννάκη.

Ο Γιώργος Προεστός υποστήριξε ότι ουδέποτε θέλησε να θίξει το κύρος και την αξιοπρέπεια του Γιαννάκη και ότι όλα μεταφέρθηκαν λάθος από τον Τύπο.

Η τριμελής επιτροπή μετά την απολογία του Γιώργου Προεστού θα συντάξει πόρισμα για το θέμα, το οποίο θα παραδώσει στο ΔΣ της ΕΟΚ.

Εξάλλου, όσον αφορά το θέμα του Παναγιώτη Γιαννάκη, όπως δείχνουν τα πράγματα, οι εξελίξεις μετατίθενται για τις αρχές της επόμενης βδομάδας, αφού σήμερα ο πρόεδρος της ΕΟΚ Γιώργος Βασιλακόπουλος, αναχωρεί για τη Γαλλία όπου αύριο διεξάγεται η κλήρωση των ομίλων για το Ευρωμπάσκετ του καλοκαιριού.

Πάντως μετά την τροπή που παίρνουν μέρα με τη μέρα τα πράγματα δύσκολα ο Παναγιώτης Γιαννάκης θα είναι αυτός που θα οδηγήσει το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα στα τελικά της Γαλλίας. Το πρώτο φαβορί για αντικαταστάτη του "Δράκου" μέχρι στιγμής θεωρείται ο Μέμος Ιωάννου χωρίς όμως να είναι τίποτα σίγουρο.

"Κριάρι" ο Μπορμπόκης

Μετά από δυο χρόνια παρουσίας στην Αγγλία η στιγμή για το μεγάλο άλμα έφθασε για τον Βασίλη Μπορμπόκη, που πλέον και επίσημα φιγουράρει στα σαλόνια της Πρέμιερ Λιγκ μετά τη μεταγραφή του στην Ντέρμπι Κάουντι. Ο πρώην παίκτης της ΑΕΚ μετά από μια αξιοπρεπή καριέρα στη Σέφιλντ Γιουνάιτεντ που συμμετέχει στην Α Εθνική, έβαλε μπροστά για το κάτι καλύτερο, αφού υπέγραψε συμβόλαιο δύο χρόνων αντί του ποσού των 800 εκατ. δρχ. με τα "Κριάρια" που φέτος τα πάνε πολύ καλά στο πρωτάθλημα.

"Είμαι ιδιαίτερα ευχαριστημένος από τη μεταγραφή μου γιατί αποτελεί το κάτι παραπάνω. Ελπίζω να τα καταφέρω", δήλωσε ο Ελληνας διεθνής παίκτης που δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη στάση των διοικούντων της Σέφιλντ, η οποία όπως είπε τον γέμισε πικρία.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΕΣ

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΕΣ

ΝΟΤΟΣ

(σε 14 αγώνες)

1. Αιγάλεω22-14 28

2. Αίγιο26-17 26

3. Κερατσίνι18-12 24

4. Ναυπακτιακός 22-19 24

5. Λεβαδειακός18-17 21

6. Ατρόμητος15-18 20

7. Αγερσανί 14-19 20

8. ΕΑΡ26-19 20

9. Μαρκό24-17 19

10. Αργος 10-18 12

11. Αιολικός10-19 10

12. Αχαϊκή14-309

ΒΟΡΡΑΣ

(σε 14 αγώνες)

1. Νάουσα 23-629

2. Ολυμπιακός Βόλου 23-10 27

3. Κοζάνη 21-15 27

4. Μηχανιώνα16-826

5. Κρύα Βρύση 22-14 25

6. Κιλκισιακός20-15 23

7. Αετός Σκύδρας10-822

8. ΑΟ Καρδίτσας 17-20 16

9. Αμπελόκηποι10-12 14

10. Καστοριά14-28 11

11. Πρέβεζα 12-22 12

12. Δόξα Δράμας4-344

ΒΟΛΕΪ - ΑΕΚ
Παρελθόν ο Πολύζος

Ασχημες ώρες περνάει η ΑΕΚ, αφού μόλις λίγα εικοσιτετράωρα πριν τον κρίσιμο αγώνα με τον Ολυμπιακό μένει χωρίς κυβερνήτη... Ο Στέφανος Πολύζος δε θα κάθεται πλέον στον πάγκο του "δικεφάλου", καθώς η ΤΑΕ ΑΕΚ και ο Πολύζος, εν κοινή συναινέσει, αποφάσισαν τη μη ανανέωση του συμβολαίου του. Ο λόγος που προκάλεσε την απόφαση αυτή ήταν το βαρύ κλίμα που δημιουργήθηκε στους κόλπους της αθηναϊκής ομάδας, ύστερα από τη φημολογούμενη άρση της εμπιστοσύνης των παιχτών προς το πρόσωπο του μέχρι πρότινος προπονητή τους.

  • Με εύκολη νίκη των Βριλησσίων επί του Ιωνικού ΝΦ με 3-0 (25-12, 27-25, 25-11) άνοιξε την Τρίτη (9/3/99) η αυλαία της 22ης και τελευταίας αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Α1 Γυναικών.
ΣΤΙΒΟΣΣΤΙΒΟΣ
Ντοπέ ο Ντιμιτρόφ

Ο Βούλγαρος πρωταθλητής του τριπλούν, Ρόστισλαβ Ντιμιτρόφ, θα υποχρεωθεί να επιστρέψει το ασημένιο μετάλλιο που κατέκτησε στο παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού στίβου του Μαεμπάσι (17.05μ).

Σύμφωνα με τους υπεύθυνους της βουλγαρικής αποστολής που επέστρεψε στη χώρα από την Ιαπωνία, ο Ντιμιτρόφ διαπιστώθηκε ότι έκανε χρήση εφεδρίνης και για το λόγο αυτό θα πρέπει να επιστρέψει το μετάλλιο που κατέκτησε στη διοργάνωση.

Πάντως δε συντρέχει λόγος, όπως υποστήριξαν, αποκλεισμού του για μεγάλο διάστημα από το στίβο, αφού η εφεδρίνη δε συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο με τις απαγορευμένες ουσίες της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κλασικού Αθλητισμού (IAAF).

ΚΥΠΕΛΛΟ ΚΟΡΑΤΣ
Για το θαύμα ο Πανιώνιος

Η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία και αυτό ισχύει σήμερα και για τον Πανιώνιο που αγωνίζεται στην Ισπανία με αντίπαλο την Μπαρτσελόνα στον ημιτελικό του Κυπέλλου Κόρατς. Η ήττα των "κυανέρυθρων" στο πρώτο παιχνίδι στη Νέα Σμύρνη με 80 - 71 δε δίνει και πολλά περιθώρια για όνειρα πρόκρισης στην ελληνική ομάδα. Παρ' όλα αυτά, όπως δήλωσε και ο Ιταλός προπονητής της ομάδας Αντρέα Ματσόν, ο Πανιώνιος κάθε άλλο παρά για τουρισμό ταξιδεύει στην Ισπανία.

"Η αποστολή μας είναι δύσκολη αλλά από την άλλη το γεγονός ότι χάσαμε με 9 πόντους στην έδρα μας ίσως και να μη λέει τίποτα. Εμείς θα πρέπει να μην παρουσιαστούμε ηττοπαθείς στο δεύτερο παιχνίδι και να παίξουμε για το καλύτερο", επισήμανε ο Ιταλός τεχνικός.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ