ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Μάρτη 1999
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΑΡΑΒΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ
Πάλι σιωπά ο Αραβικός Σύνδεσμος για τις επιδρομές

ΚΑΪΡΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Καμία καταδικαστική νύξη για την αμερικανο-βρετανική επιχείρηση "Αλεπού της Ερήμου" ή για τις συνεχιζόμενες επιδρομές στις "ζώνες απαγόρευσης πτήσεων" δεν περιέχει, τελικά, ούτε το νέο κοινό ανακοινωθέν, με το οποίο έληξε η σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου. Η ιρακινή ηγεσία δεν έκρυψε την απογοήτευσή της, καθώς, την ίδια στιγμή, η Επιτροπή Αποζημιώσεων του ΟΗΕ αποφάσιζε να της επιβάλλει την καταβολή και επιπλέον εκατομμυρίων δολαρίων σε αποζημιώσεις από την περίοδο της εισβολής του Ιράκ στο Κουβέιτ το 1990.

Την πλήρη συμμόρφωση του Ιράκ με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και την επανέναρξη της μεταξύ τους συνεργασίας ζητά επιτακτικά από τη Βαγδάτη ο Αραβικός Σύνδεσμος. Στο τελικό κείμενο της 2ήμερης συνόδου, που πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο, δεν αναφέρεται λέξη για την επιχείρηση "Αλεπού της Ερήμου" και απλώς σημειώνεται ότι "πρέπει να παύσει κάθε δραστηριότητα κατά του Ιράκ, η οποία δεν εντάσσεται στα πλαίσια των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ", πρόταση που δεν καταδικάζει, απαραίτητα, τους βομβαρδισμούς ιρακινών αντιαεροπορικών συστοιχιών στις "ζώνες απαγόρευσης πτήσεων".

Ο ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου, Εσμάτ Αμπντέλ Μεγκίντ, ο οποίος είχε ανοίξει τις εργασίες της 2ήμερης συνάντησης με έναν ιδιαίτερα θετικό λόγο προς το Ιράκ, καταδικάζοντας τις αλλεπάλληλες επιδρομές, δεν έκρυψε την απογοήτευσή του για τις εξελίξεις. Ο Μεγκίντ αρκέστηκε να τονίσει ότι, παρά τις πιέσεις που ασκήθηκαν και τις συνεχόμενες διμερείς συναντήσεις, δεν κατέστη δυνατό να καμφθεί η αντίσταση της Σαουδικής Αραβίας και του Κουβέιτ, οι οποίες αρνούνταν να αποδεχτούν την ιρακινή πρόταση για καταδίκη των επιδρομών. "Με δεδομένες αυτές τις αντιθέσεις, το παρόν μετριοπαθές ανακοινωθέν είναι το καλύτερο δυνατόν, καθώς η ανάγκη να προστατευτεί η ενότητα του αραβικού κόσμου είναι πολύ μεγάλη", κατέληξε ο ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου. Από την πλευρά του, ο Ιρακινός υπουργός Εξωτερικών Μοχάμεντ Σαϊντ αλ Σάχαφ απέφυγε να κάνει δηλώσεις, αλλά στενοί του συνεργάτες υπογράμμιζαν ότι η δυσαρέσκεια της Βαγδάτης είναι έντονη.

Νέες αποζημιώσεις

Το επιπλέον ποσό των 174 εκατομμυρίων δολαρίων καλείται να καταβάλει η ιρακινή ηγεσία σε εταιρίες και επιχειρηματίες, οι οποίοι έχουν καταθέσει αιτήσεις αποζημιώσεων για το οικονομικό πλήγμα που υπέστησαν κατά τη διάρκεια της εισβολής του Ιράκ στο Κουβέιτ το 1990. Σύμφωνα με την απόφαση της Επιτροπής Αποζημιώσεων του ΟΗΕ, τα 128 εκατομμύρια δολάρια πρέπει να καταβληθούν σε κουβεϊτιανές εταιρίες και τα υπόλοιπα σε εταιρίες που εδράζουν σε άλλες χώρες. Αξίζει να σημειωθεί ότι προσθέτοντας το νέο αυτό ποσό, οι αποζημιώσεις που έχει κληθεί να πληρώσει το Ιράκ αγγίζουν τα 2,73 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι αποζημιώσεις καλύπτονται από μέρος των εσόδων που έχει το Ιράκ μέσω της εφαρμογής του προγράμματος "Πετρέλαιο αντί Τροφίμων".

ΡΟΥΜΑΝΙΑ
Το λέι "τρέχει στον κατήφορο"

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.-

Η οικονομική κρίση είναι έντονα παρούσα, όπως και η εξαθλίωση των εργαζομένων, η φτώχεια, η πείνα, τα παιδιά των υπονόμων, αποτελέσματα της πορείας των μεταρρυθμίσεων για την επίτευξη των κανόνων και των επιταγών της "ελεύθερης αγοράς". Τώρα έρχεται και το "κατρακύλισμα" του εθνικού νομίσματος για να ολοκληρώσει τη ζοφερή εικόνα.

Παρά τις συνεχείς διαβεβαιώσεις από τον διευθυντή της Κεντρικής Τράπεζας Μουγκούρ Ισαρέσκου,το λέι εξακολούθησε την ορμητικά καθοδική του πορεία για τρίτη συνεχόμενη μέρα, με αποτέλεσμα ένα δολάριο να πωλείται προς 19.500 λέι έναντι 14.000 που ήταν η τιμή πώλησης της Δευτέρας. Οι παρεμβάσεις "άγνωστων τραπεζών" με τη μέθοδο "διάθεσης δολαρίων στην αγορά" δε βοήθησε τα αναμενόμενα, με αποτέλεσμα παρά τις χτεσινές αντιδράσεις αυτές το λέι να εξακολουθεί να χάνει περί 1,5% ημερησίως και να έχει χάσει 11,5% από την αρχή της βδομάδας και περίπου 28% από την αρχή του έτους. Αποτέλεσμα ήταν η χτεσινή έκτακτη έκκληση από τη Γερουσία προς τον πρόεδρο της Κεντρικής Τράπεζας - αφού το σύνηθες είναι η παρέμβαση της Κεντρικής Τράπεζας για τη σταθεροποίηση του νομίσματος, κάτι που όμως δεν έπραξε αυτή τη φορά - για να εκτιμήσει συνολικά την κατάσταση ενώπιον των μελών της Γερουσίας, ιδιαίτερα μετά τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης ότι το εθνικό νόμισμα της Ρουμανίας πρόκειται να χάσει περίπου 40% της αξίας του αυτή τη χρονιά και ο πληθωρισμός θα φτάσει ή θα ξεπεράσει το 25%, ενώ δεν κάνει τίποτα για να παρέμβει στην κρίση, αφού αφήνει τη διολίσθηση προκειμένου να αυξήσει τις εξαγωγές της. Η νομισματική κρίση έχει δημιουργήσει επιπρόσθετους φόβους για την πορεία της ρουμανικής οικονομίας, που ήδη κρίνεται πολύ άσχημη - και την ανικανότητά της να μπορεί να αποπληρώσει τις δόσεις για το εξωτερικό χρέος της.

ΗΠΑ - ΚΙΝΑ
Οι Αμερικανοί προωθούν το "αντιπυραυλικό σύστημα"

Αντιδράσεις και έντονες ανησυχίες από την Κίνα

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΕΚΙΝΟ. -

Η ανάπτυξη ενός αντιπυραυλικού συστήματος είναι γεγονός και με τη νομότυπη έγκριση της αμερικανικής Γερουσίας. Ενα σχέδιο νόμου που ναι μεν "διασφαλίζει" την ομαλή εξέλιξη των διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία για τον έλεγχο των εξοπλισμών, αλλά η Κίνα εξέφρασε "έντονη ανησυχία".

Με ψήφους 97 υπέρ και μόλις 3 κατά, η Γερουσία ενέκρινε την Τετάρτη το σχέδιο νόμου για την ανάπτυξη στις ΗΠΑ ενός εθνικού αντιπυραυλικού συστήματος ευθύς μόλις αυτό καταστεί τεχνολογικώς εφικτό, χωρίς όμως η σχετική αυτή απόφαση να διευκρινίζει το χρονοδιάγραμμα της ανάπτυξης του αντιπυραυλικού συστήματος, ούτε το κόστος του. Η έγκριση του νομοσχεδίου έγινε μετά από συγκερασμό των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικανών μετά τη διασφάλιση... ότι το σχέδιο νόμου θα υπονόμευε τη Συμφωνία για τους Αντιβαλλιστικούς Πυραύλους, που υπεγράφη το 1972 με τη Σοβιετική Ενωση και επιβάλλει περιορισμούς στις δύο πλευρές αναφορικά με τη δυνατότητα ανάπτυξης αντιπυραυλικών συστημάτων, αφού προηγουμένως ο Λευκός Οίκος είχε απειλήσει ότι θα ασκούσε "βέτο" προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η νέα πολιτική δε θα βρίσκεται σε αντίθεση με τις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία για τον έλεγχο των εξοπλισμών. Από την άλλη πλευρά οι υποστηρικτές του νομοσχεδίου επισήμαναν ότι οι πρόσφατες πυραυλικές δοκιμές της ΛΔ Κορέας και του Ιράν, αλλά και οι πληροφορίες για την "κινεζική κατασκοπία" σε εργοστάσιο πυρηνικών όπλων στις ΗΠΑ, αποτελούν απόδειξη της αυξανόμενης πυραυλικής απειλής.

Η έγκριση του νομοσχεδίου όμως προκάλεσε την αντίδραση της Κίνας, η οποία βάλλεται συνεχώς από τις πρόσφατες "ανησυχίες" των Αμερικανών. "Η ανάπτυξη ενός εθνικού αντιπυραυλικού συστήματος όπως και ενός αντιπυραυλικού συστήματος θεάτρου, αντιβαίνει την τάση για αφοπλισμό αλλά θα έχει και αρνητικές συνέπειες στη συνολική στρατηγική ισορροπία", δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Σουν Γιουσί, στον Τύπο, μια μόλις μέρα μετά τη γνωστοποίηση της έγκρισης του νομοσχεδίου. Η Κίνα έχει ήδη γνωστοποιήσει ότι αντιτίθεται στην ανάπτυξη ενός αμερικανικού αντιπυραυλικού συστήματος θεάτρου σε συνεργασία με την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα και κυρίως στο ενδεχόμενο να συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα και η Ταϊβάν, αφού υποστηρίζει ότι η ανάπτυξη ενός τέτοιου συστήματος αποτελεί παραβίαση των διεθνών συμφωνιών για τους πυραύλους καθώς και προσβολή της κυριαρχίας και της ακεραιότητας της Κίνας και παράλληλα ανάμειξη στις εσωτερικές κινεζικές υποθέσεις, είπε ο Σουν.

ΡΩΣΙΑ
Εκβιασμοί και παιχνίδια εξουσίας

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ). -

Νέα έντονη πολιτική κρίση προμηνύεται στη Ρωσία. Την Τετάρτη, ο Πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν υπέστη ισχυρή ήττα με την άρνηση του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (Ανω Βουλή) να επικυρώσει την παραίτηση του γενικού εισαγγελέα Γιούρι Σκουράτοφ, όπως αυτός είχε ζητήσει. Την 1 Φλεβάρη 1999 ο Γιέλτσιν δέχτηκε την αίτηση του Σκουράτοφ για παραίτηση "λόγω κατάστασης της υγείας". Εισήχθη στο νοσοκομείο, αλλά στη χώρα κυκλοφόρησαν φήμες ότι "η υπόθεση δεν είναι καθαρή". Στις 9 Μάρτη ο Σκουράτοφ επέστρεψε ξαφνικά στη δουλιά. Στα ΜΜΕ έγιναν υπαινιγμοί ότι υπάρχει υλικό που εκθέτει τον γενικό εισαγγελέα, αλλά και ότι αυτός διαθέτει πληροφορίες για εγκληματικές πράξεις ανωτάτων αξιωματούχων του κράτους. Μιλώντας ενώπιον του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας, στις 17 Μάρτη, ο Σκουράτοφ είπε ότι τελευταία έχει δημιουργηθεί μια φανερά νοσηρή ατμόσφαιρα γύρω από τον ίδιο και τη γενική εισαγγελία που εμποδίζει την κανονική δουλιά. Σημείωσε ότι αυτό ήταν ιδιαίτερα αισθητό σε ζητήματα που σχετίζονταν με τη δουλιά της εισαγγελίας στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων, της τραπεζικής δραστηριότητας, με καταχρήσεις "υψηλόβαθμων" αξιωματούχων. Μεταξύ αυτών ο Σκουράτοφ ονόμασε εκείνους που "διακρίθηκαν" σε ύποπτες πράξεις στην αγορά κρατικών βραχυπρόθεσμων ομολογιών, άτομα που υπηρεσιακά έχουν σχέση με την αγορά χρεογράφων. Ανάμεσά τους υπάρχουν μερικοί βουλευτές της Κρατικής Δούμας, δυο πρώην αντιπρόεδροι της κυβέρνησης, πρώην και νυν υπουργοί, ορισμένοι διευθυντές της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας. Ανέφερε ότι στην παραίτησή του συνέβαλαν σε μεγάλο βαθμό και οι πασίγνωστοι "ολιγάρχες", που συνδέονται με ποινικές υποθέσεις διαφθοράς στα ανώτατα κλιμάκια της εξουσίας. Πρόκειται πριν απ' όλα για τις υποθέσεις καταχρήσεων στην εταιρία "Αεροφλότ", στην ΑΕ "ΑβτοΒΑΖ", στην ασφαλιστική εταιρία "Ατόλλ" (όλες έχουν σχέση με τον Μπορίς Μπερεζόφσκι). Ολοι αυτοί οι άνθρωποι, υπογράμμισε ο Σκουράτοφ, γνώριζαν πριν από ένα μήνα για την επικείμενη παραίτησή του και ακριβώς τότε σταμάτησαν οι τακτικές συναντήσεις με τον Πρόεδρο Γιέλτσιν. "Θα δεχτώ οποιαδήποτε απόφαση του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας, αλλά θα χρειαστεί η προσπάθεια της Ανω Βουλής και άλλων δυνάμεων για να διασαφηνιστεί η προσωπική στάση του Προέδρου απέναντι σ' αυτό το ζήτημα", τόνισε ο Σκουράτοφ, εκφράζοντας την αμφιβολία ότι ο Γιέλτσιν "γνωρίζει την όλη κατάσταση".

Η μη αναμενόμενη άρνηση του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (142 ψήφοι υπέρ και 6 κατά) εξόργισε τον Γιέλτσιν, ο οποίος συναντήθηκε επειγόντως στο νοσοκομείο με τον πρωθυπουργό Γιεβγκένι Πριμακόφ και εξέδωσαν ανακοίνωση, στην οποία τονίζεται ότι ο Σκουράτοφ δεν είναι κατάλληλος για μια τόσο υψηλή θέση. Τέλος, χτες ο Γιέλτσιν εξήλθε από το νοσοκομείο.

Τα αληθινά θύματα του πολέμου και των σχεδόν καθημερινών βομβαρδισμών των Αμερικανών



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ