Παρασκευή 19 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΑΡΑΒΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ
Πάλι σιωπά ο Αραβικός Σύνδεσμος για τις επιδρομές

ΚΑΪΡΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Καμία καταδικαστική νύξη για την αμερικανο-βρετανική επιχείρηση "Αλεπού της Ερήμου" ή για τις συνεχιζόμενες επιδρομές στις "ζώνες απαγόρευσης πτήσεων" δεν περιέχει, τελικά, ούτε το νέο κοινό ανακοινωθέν, με το οποίο έληξε η σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου. Η ιρακινή ηγεσία δεν έκρυψε την απογοήτευσή της, καθώς, την ίδια στιγμή, η Επιτροπή Αποζημιώσεων του ΟΗΕ αποφάσιζε να της επιβάλλει την καταβολή και επιπλέον εκατομμυρίων δολαρίων σε αποζημιώσεις από την περίοδο της εισβολής του Ιράκ στο Κουβέιτ το 1990.

Την πλήρη συμμόρφωση του Ιράκ με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και την επανέναρξη της μεταξύ τους συνεργασίας ζητά επιτακτικά από τη Βαγδάτη ο Αραβικός Σύνδεσμος. Στο τελικό κείμενο της 2ήμερης συνόδου, που πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο, δεν αναφέρεται λέξη για την επιχείρηση "Αλεπού της Ερήμου" και απλώς σημειώνεται ότι "πρέπει να παύσει κάθε δραστηριότητα κατά του Ιράκ, η οποία δεν εντάσσεται στα πλαίσια των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ", πρόταση που δεν καταδικάζει, απαραίτητα, τους βομβαρδισμούς ιρακινών αντιαεροπορικών συστοιχιών στις "ζώνες απαγόρευσης πτήσεων".

Ο ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου, Εσμάτ Αμπντέλ Μεγκίντ, ο οποίος είχε ανοίξει τις εργασίες της 2ήμερης συνάντησης με έναν ιδιαίτερα θετικό λόγο προς το Ιράκ, καταδικάζοντας τις αλλεπάλληλες επιδρομές, δεν έκρυψε την απογοήτευσή του για τις εξελίξεις. Ο Μεγκίντ αρκέστηκε να τονίσει ότι, παρά τις πιέσεις που ασκήθηκαν και τις συνεχόμενες διμερείς συναντήσεις, δεν κατέστη δυνατό να καμφθεί η αντίσταση της Σαουδικής Αραβίας και του Κουβέιτ, οι οποίες αρνούνταν να αποδεχτούν την ιρακινή πρόταση για καταδίκη των επιδρομών. "Με δεδομένες αυτές τις αντιθέσεις, το παρόν μετριοπαθές ανακοινωθέν είναι το καλύτερο δυνατόν, καθώς η ανάγκη να προστατευτεί η ενότητα του αραβικού κόσμου είναι πολύ μεγάλη", κατέληξε ο ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου. Από την πλευρά του, ο Ιρακινός υπουργός Εξωτερικών Μοχάμεντ Σαϊντ αλ Σάχαφ απέφυγε να κάνει δηλώσεις, αλλά στενοί του συνεργάτες υπογράμμιζαν ότι η δυσαρέσκεια της Βαγδάτης είναι έντονη.

Νέες αποζημιώσεις

Το επιπλέον ποσό των 174 εκατομμυρίων δολαρίων καλείται να καταβάλει η ιρακινή ηγεσία σε εταιρίες και επιχειρηματίες, οι οποίοι έχουν καταθέσει αιτήσεις αποζημιώσεων για το οικονομικό πλήγμα που υπέστησαν κατά τη διάρκεια της εισβολής του Ιράκ στο Κουβέιτ το 1990. Σύμφωνα με την απόφαση της Επιτροπής Αποζημιώσεων του ΟΗΕ, τα 128 εκατομμύρια δολάρια πρέπει να καταβληθούν σε κουβεϊτιανές εταιρίες και τα υπόλοιπα σε εταιρίες που εδράζουν σε άλλες χώρες. Αξίζει να σημειωθεί ότι προσθέτοντας το νέο αυτό ποσό, οι αποζημιώσεις που έχει κληθεί να πληρώσει το Ιράκ αγγίζουν τα 2,73 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι αποζημιώσεις καλύπτονται από μέρος των εσόδων που έχει το Ιράκ μέσω της εφαρμογής του προγράμματος "Πετρέλαιο αντί Τροφίμων".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ