ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Μάρτη 1999
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αγωνιστικός "σταθμός" της αγροτιάς το Κιλελέρ

Μεθαύριο Κυριακή, χιλιάδες αγρότες από τη Θεσσαλία και την υπόλοιπη χώρα θα δώσουν βροντερό αγωνιστικό "παρών" στον τόπο της θυσίας των προγόνων τους και θα δώσουν όρκο για συνέχιση του αγώνα τους μέχρι την τελική δικαίωση

Στον τόπο της εξέγερσης και της θυσίας των Θεσσαλών κολίγων θα ηχήσει ξανά την Κυριακή το πρωί, η αγωνιστική φωνή της μαχόμενης αγροτιάς. Με τη μαζική συμμετοχή τους στη συγκέντρωση - συλλαλητήριο, που διοργανώνει η Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΠΑΣΕ) στις 11 π.μ., χιλιάδες αγρότες της Θεσσαλίας, αλλά και όλης της χώρας, θα τιμήσουν την 89η επέτειο του Κιλελέρ και θα στείλουν σαφές μήνυμα για συνέχιση του αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση.

Στα χωριά του Θεσσαλικού κάμπου επικρατεί "πυρετός" προετοιμασίας για την επιτυχία της μεθαυριανής εκδήλωσης. Τα μέλη της ΠΑΣΕ και των αγροτικών οργανώσεων συνεχίζουν να περιοδεύουν απ' άκρη σ' άκρη στο νομό, καλώντας όλους τους αγρότες να συμμετάσχουν στον αγωνιστικό γιορτασμό της επετείου του Κιλελέρ. Και το μήνυμα που παίρνουν απ' τους αγρότες του κάμπου είναι πως σ' αυτόν το γιορτασμό η παρουσία τους θα είναι μαζική και δυναμική. Ηδη, σε πολλές περιοχές της Θεσσαλίας έχουν ναυλωθεί πούλμαν, για να μεταφέρουν τον κόσμο στον τόπο της εκδήλωσης. Το ίδιο επίσης γίνεται και σεπολλές ακόμα αγροτικές περιοχές της χώρας.

"Τότε οι κολίγοι ξεσηκώθηκαν για να αποκτήσουν ένα κομμάτι γης από τους τσιφλικάδες. Τώρα οι αγρότες ξεσηκώνονται πάλι για να διατηρήσουν τη γη που απέκτησαν με κόπο και θυσίες και να μην ξαναγίνουν κολίγοι των βιομηχάνων και των πολυεθνικών. Στο όνομα της παγκοσμιοποίησης - της ανταγωνιστικότητας - των όρων ένταξης στην ΟΝΕ, της δήθεν ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, συντελείται το μεγαλύτερο "έγκλημα" σε βάρος της αγροτιάς της χώρας μας", τονίζει η ΠΑΣΕ στο κάλεσμά της. Η ΠΑΣΕ επίσης, καλεί τους μαζικούς φορείς, τους εργαζόμενους, τη νεολαία, όλο το λαό, να πάρουν μέρος στο γιορτασμό του Κιλελέρ. Αλλωστε, όπως έχει αποδείξει η αγροτιά με τις μάχες που δίνει τα τελευταία χρόνια ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική που εφαρμόζεται, ο μόνος δρόμος για τη λύση των οξυμένων προβλημάτων της είναι ο ενωτικός αγώνας, σε συμπαράταξη με τους άλλους εργαζόμενους, τ' άλλα μεσαία στρώματα της πόλης και του χωριού.

Με τη συμμετοχή τους στον αγωνιστικό γιορτασμό του Κιλελέρ αυτή την Κυριακή, οι αγρότες για άλλη μια χρονιά θα "γυρίσουν την πλάτη" στην κυβερνητική φιέστα που διοργανώνει την επόμενη Κυριακή, στις 28 Μάρτη, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λάρισας. Και όλοι μαζί ενωμένοι, θα ξαναθέσουν τα δίκαια αιτήματά τους που αφορούν την εξασφάλιση εισοδήματος, τη μείωση του κόστους παραγωγής, την κατασκευή έργων υποδομής, την ουσιαστική ρύθμιση των αγροτικών χρεών και την κατάργηση της τοκογλυφίας της Αγροτικής Τράπεζας, την ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας σε παραγωγική, συνεταιριστική βάση προς όφελος της αγροτιάς κι όλου του ελληνικού λαού.Θα απαιτήσουν την κατάργηση όλων των αντιαγροτικών κανονισμών της ΕΕ, που θέτουν περιορισμούς στις καλλιέργειες, ποσοστώσεις στην παραγωγή, πρόστιμα συνυπευθυνότητας στους παραγωγούς και των επιταγών της "Ατζέντας 2000" που έχουν ως αποτέλεσμα τη συρρίκνωση της παραγωγικής βάσης της χώρας μας, τη συντριπτική μείωση του αγροτικού εισοδήματος και το ξεκλήρισμα χιλιάδων μικρομεσαίων αγροτικών νοικοκυριών.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΕΣ ΓΑΛΑΚΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ
"Αν κλείσουν οι συνεταιρισμοί ξεχάστε το φρέσκο γάλα"

Εκστρατεία για τη "διάσωση" του φρέσκου γάλακτος, ξεκινούν οι εργαζόμενοι των συνεταιριστικών γαλακτοβιομηχανιών, δηλώνοντας αποφασισμένοι να αντισταθούν στις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης και των "αφεντικών" των ΔΕΛΤΑ και ΦΑΓΕ.

Με αφορμή την απόφαση του υπουργού Γεωργίας, να παρατείνει, κατά "παραγγελία" των γαλακτοβιομηχάνων, τη διάρκεια ζωής του φρέσκου παστεριωμένου γάλακτος από τέσσερις σε πέντε μέρες, πραγματοποιήθηκε προχτές στο Εργατικό Κέντρο της Λάρισας σύσκεψη εκπροσώπων των εργαζομένων στις συνεταιριστικές γαλακτοβιομηχανίες. Στη σύσκεψη, που έγινε με πρωτοβουλία της διοίκησης της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων στις Συνεταιριστικές Οργανώσεις, τονίστηκε ότι "χωρίς συνεταιριστικές γαλακτοβιομηχνίες οι Ελληνες θα ξεχάσουν τι θα πει φρέσκο γάλα ημέρας". Παράλληλα, καταγγέλθηκε η όλη πρακτική της κυβέρνησης, η οποία όχι άδικα χαρακτηρίστηκε ως "υπάλληλος" της ΔΕΛΤΑ και της ΦΑΓΕ. Επισημάνθηκε ακόμα ότι η όλη πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση, σε συνεργασία με τις μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες, αποσκοπεί στο κλείσιμο των συνεταιριστικών εργοστασίων γάλακτος και, αν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε θα υπάρξουν σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις, στους καταναλωτές, στους κτηνοτρόφους και τους 2.000 περίπου εργαζομένους σε αυτά. Επίσης, καυτηριάστηκε έντονα το γεγονός του αθέμιτου ανταγωνισμού σε βάρος των συνεταιριστικών εργοστασίων γάλακτος από ΔΕΛΤΑ και ΦΑΓΕ, που μειώνουν επιλεκτικά τις τιμές σε διάφορες περιοχές της χώρας (π.χ. Θεσσαλία), για να θέσουν εκτός μάχης τις τοπικές συνεταιριστικές βιομηχανίες και να μονοπωλήσουν στη συνέχεια της αγορά.

Οι μετέχοντες στη σύσκεψη αποφάσισαν να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα δράσης, όπως:

  • Να γίνει με πρωτοβουλία της ΟΣΕΓΟ πανελλαδική σύσκεψη στην Αθήνα, με τη συμμετοχή της ΠΑΣΕΓΕΣ, των Ομοσπονδιών Κτηνοτρόφων και των Ενώσεων Καταναλωτών.
  • Να συναντηθούν τα σωματεία των εργαζομένων στις συνεταιριστικές γαλακτοβιομηχανίες με τους υπουργούς Γεωργίας και Ανάπτυξης και να τους εκθέσουν τις θέσεις τους.
  • Να γίνει πανελλαδική εκστρατεία ενημέρωσης του καταναλωτικού κοινού, με διαφημιστικά φυλλάδια, τόσο από όλα τα σωματεία μαζί, όσο και από το καθένα χωριστά στην περιοχή ευθύνης του.
Προκλητική κοροϊδία των καπνοπαραγωγών

"Εθνική" σύσκεψη με τους καπνοβιομηχάνους έκανε προχτές η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας

Με τους καπνοβιομηχάνους συναντήθηκε προχτές η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας, δεχόμενη να ικανοποιήσει τις κάθε λογής απαιτήσεις τους, αλλά η "συνεύρεση" αυτή "βαφτίστηκε" χτες σε σχετική ανακοίνωση ως "εθνική σύσκεψη για τον καπνό", με προφανή σκοπό να ριχτεί στάχτη στα μάτια των καπνοπαραγωγών.

Το προκλητικό της υπόθεσης είναι ότι αυτό το συναπάντημα παρουσιάζεται ως εθνική σύσκεψη, όταν δεν κλήθηκαν οι πραγματικοί εκπρόσωποι των καπνοπαραγωγών, αλλά όπως ανακοινώθηκε ήταν παρών κάποιοι εκπρόσωποι των ξεπουλημένων ηγεσιών της ΓΕΣΑΣΕ και της ΣΥΔΑΣΕ και βασικοί προσκεκλημένοι υπήρξαν οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Βιομηχανιών Επεξεργασίας Καπνού και ειδικά του Μιχαηλίδη. Και ακόμα πιο προκλητική είναι η αναφορά της ανακοίνωσης του υπουργείου Γεωργίας ότι "όλοι οι παριστάμενοι φορείς δήλωσαν την ικανοποίησή τους για την άρτια προετοιμασία της σύσκεψης και για τη σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζονται από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας τα καπνικά ζητήματα".

Με βάση τα όσα αναφέρονται στην ανακοίνωση φαίνεται καθαρά ότι δε συζητήθηκαν τα πραγματικά προβλήματα των καπνοπαραγωγών, ούτε και τέθηκε θέμα να σταματήσει η κερδοσκοπική ασυδοσία των καπνοβιομηχάνων, που φέτος δίνουν εκβιαστικά εντελώς εξευτελιστικές τιμές (μέχρι και 70% χαμηλότερες σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά), καταστρατηγώντας τα συμβόλαια και αλλοιώνοντας τις ποιοτικές συνθέσεις. Ούτε τους απασχόλησε το γεγονός ότι οι καπνοπαραγωγοί υπόκεινται σε νέα δραματική μείωση του εισοδήματός τους, αφού εκτός τις εξευτελιστικές τιμές που δίνουν με το έτσι θέλω οι καπνοβιομήχανοι, μειώθηκε και η επιδότηση λόγω της επιβολής του ευρώ.

Αυτό που συζητήθηκε πάντως είναι πώς θα καταστεί δυνατόν να εξυπηρετηθούν καλύτερα οι καπνοβιομήχανοι με την εφαρμογή του νέου κοινοτικού κανονισμού για τα καπνά, ο οποίος έτσι κι αλλιώς είναι κομμένος και ραμμένος στα μέτρα τους. Επίσης, μπρος στο αλαλούμ που επικρατεί μέχρι τώρα, αφού ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό με ποιο καθεστώς (το παλιό ή το νέο) θα καλλιεργήσουν φέτος οι καπνοπαραγωγοί, η ανακοίνωση αναφέρει ότι συζητήθηκε τρόπος κάλυψης όλων των ποσοστώσεων εσοδείας 1999 με συμβόλαια καλλιέργειας ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος απώλειας των πριμ. Δηλαδή οι καπνοπαραγωγοί ρίχνονται πάλι στα "σαγόνια" των καπνοβιομηχάνων.

Ακόμα, ανακοινώθηκε ως "μέτρο σωτηρίας" των καπνοπαραγωγών ότι το υπουργείο Γεωργίας προωθεί τη δημιουργία διεπαγγελματικής οργάνωσης καπνού. Ομως η πικρή αλήθεια είναι ότι οι καπνοπαραγωγοί δε θα έχουν κανένα όφελος από αυτό, αφού οι διεπαγγελματικές οργανώσεις στήνονται για να υπάρχει άλλος ένας "μηχανισμός" εξυπηρέτησης των συμφερόντων των βιομηχάνων. Τέλος, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η ελληνική κυβέρνηση είχε άλλη μια "επιτυχία" στις Βρυξέλλες, επειδή τάχα υιοθετήθηκε η ελληνική πρόταση για "διατήρηση" ενός μέρους της παραγωγής "τσεμπελιών" και "μαύρων" που η Κομισιόν, κατόπιν παραγγελίας των βιομηχάνων και των νόμων της ελεύθερης αγοράς, προτείνει την ολική εξαφάνισή τους.

ΗΛΠΑΠ
Νέες στάσεις σήμερα

Αλλες δύο στάσεις εργασίας, 6-9π.μ. και 5-9 μ.μ. πραγματοποιούν σήμερα οι εργαζόμενοι στα τρόλεϊ, συνεχίζοντας τον απεργιακό τους αγώνα για να μην εφαρμοστούν τα νέα εξοντωτικά ωράρια εργασίας.

Τις ώρες αυτές θα ακινητοποιηθούν τα τρόλεϊ, ενώ στην προγραμματισμένη σύγκληση του ΔΣ της Ενωσης Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ αναμένεται να προσδιοριστούν οι νέες απεργιακές κινητοποιήσεις, σύμφωνα με την απόφαση που πάρθηκε με συντριπτική πλειοψηφία σε γενική συνέλευση του κλάδου.

Χτες οι εργαζόμενοι στα τρόλεϊ πραγματοποίησαν 6ωρη στάση εργασίας, από 11π.μ.-5μ.μ. και συγκάλεσαν νέα γενική συνέλευση, ενώ στη συνέχεια συγκεντρώθηκαν κάτω από τα γραφεία της Ενωσής τους στην οδό Πανεπιστημίου (στα Χαυτεία), απ' όπου ξεκίνησαν πορεία διαμαρτυρίας προς τα γραφεία του ΟΑΣΑ στην οδό Μετσόβου. Οι εκπρόσωποι της Ενωσης συναντήθηκαν με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΑΣΑ Στρ. Παπαδημητρίου και του ζήτησαν να αναστείλει τα νέα προγράμματα εργασίας, που εφαρμόζονται από τον περασμένο μήνα και ν' αρχίσει ουσιαστικός διάλογος για την εξεύρεση κοινά αποδεκτών λύσεων. Ο Σ. Παπαδημητρίου αρνήθηκε να αναστείλει τα νέα προγράμματα εργασίας με τα εξοντωτικά ωράρια για τους οδηγούς, λέγοντάς τους ότι είναι υποχρεωμένος να εφαρμόσει το νόμο (σ.σ. με τους αντεργατικούς κανονισμούς εργασίας), που ψήφισε η κυβέρνηση στη Βουλή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ