ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Μάρτη 1999
Σελ. /36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
"Με τρελάνανε!"

Στο ψυχιατρείο "έστειλε" χτες η απόγνωση της φτώχειας και της μακράς ανεργίας ένα ναυτεργάτη 33 χρόνων, ο οποίος πετάχτηκε στον "Καιάδα" μετά από εργατικό ατύχημα!

"Είμαι άνεργος, φτωχός! Με τρελάνανε!". Αυτές ήταν οι τελευταίες φράσεις του, πριν οδηγηθεί χτες από την Εστία Ναυτικών στο ψυχιατρείο. Ενα παλικάρι 33 χρόνων. Ο ναύτης Γιάννης Καραγιαννάκης ή "ο ψηλός", όπως τον φώναζαν οι συνάδελφοί του.

Πριν τρία χρόνια, στα τριάντα του, σακατεύτηκε σε ένα από τα καράβια του εφοπλιστή Φαφαλιού.Αναγκάστηκε, αν και πλήρωμα, να εκτελέσει μέσα στο καράβι εργασίες αμμοβολής! Επεσε χτυπώντας τη μέση του πάνω σε μια από τις πλευρικές δεξαμενές του πλοίου. Από τότε άρχισε ο Γολγοθάς του. Τριγυρνούσε στην Ακτή Μιαούλη, άνεργος, με σταμπαρισμένο φυλλάδιο: "Απόλυση για λόγους ασθενείας". Χωρίς να έχει πάρει φράγκο αποζημίωση από τον εφοπλιστή. Λύγισε χτες τα ξημερώματα ο "ψηλός" και οι συνάδελφοί του τον βρήκαν γυμνό πάνω στην ταράτσα της Εστίας Ναυτικών, να φωνάζει μέσα στη βροχή. Ενα τραγικό θύμα της εγκληματικής εφοπλιστικής ασυδοσίας και της αντιναυτεργατικής κυβερνητικής πολιτικής, που αναγκάζει άντρες έτοιμους να "στύψουν την πέτρα" στη δοκιμασία της μακριάς ανεργίας και των συσσιτίων, που διοργανώνουν εκκλησίες!

Η "χαριστική βολή" για τον Γ. Καραγιαννάκη ήρθε την περασμένη Δευτέρα. "Ηταν να μπαρκάρει το Σάββατο για την Αφρική. Δεν ξέρω την εταιρία. Του είχαν δώσει και προκαταβολή 60 χιλιάδες. Τη Δευτέρα όμως, του είπαν ότι δεν τον παίρνουν και σαλτάρισε ο άνθρωπος", μας είπε ένας από τους συναδέλφους του, που τον βρήκαν στην ταράτσα. "Από τότε που χτύπησε - συνέχισε - δεν είχε καταφέρει να ξαναμπαρκάρει. Δεν τον έπαιρναν. Η αποζημίωση που έπρεπε να πάρει, ήταν 18 εκατομμύρια. Το μόνο που πήρε ήταν περίπου 300 χιλιάδες. Το πρωί που τον έπαιρναν, μας φώναζε: είμαι άνεργος, είμαι φτωχός. Με τρελάνανε!".

Τα πρώτα προβλήματα στην ψυχική υγεία του Γ. Καραγιαννάκη παρουσιάστηκαν πριν ένα χρόνο, όταν, αφού δε βρήκε μπάρκο, επέστρεψε στο χωριό του στο Βενεράτο Ηρακλείου Κρήτης. Ομως κατάφερε να τα ξεπεράσει.

Από την περασμένη Δευτέρα παρουσιάστηκαν ξανά. Ο διευθυντής της Εστίας Ναυτικών κ. Ψωμαδάκης μας είπε: "Τη Δευτέρα μάζεψε τα ρούχα του και έφυγε από τον ξενώνα. Είπε ότι έφευγε, γιατί είχε βρει δουλειά. Την Τρίτη το βράδυ ξαναγύρισε. Μάλλον δεν τον πήραν. Τον κατάλαβα, δεν ήταν καλά. Ανεβοκατέβαινε συνεχώς τις σκάλες του ξενώνα. Ηταν καλό παιδί. Δεν είχε δημιουργήσει κανένα πρόβλημα. Ούτε είχε μπλεξίματα. Σήμερα (χτες) τον βρήκαμε γυμνό στην ταράτσα. Αναγκάστηκα να καλέσω το "166". Οδηγήθηκε με μία κοινωνική λειτουργό σε ίδρυμα"...

Α. Ζ.

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
"Πλάκωσαν" οι μνηστήρες...

Με "γοργούς" ρυθμούς καταστρώνει τα σχέδιά της η κυβέρνηση για το "ξεπούλημα" των δυο μεγάλων λιμανιών της χώρας, πριν ακόμα ο νόμος που ψηφίστηκε και ιδιωτικοποιεί τους ΟΛΠ και ΟΛΘ δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Ηδη υποβλήθηκαν έξι προσφορές στο διεθνή διαγωνισμό για την ανάδειξη του διευθύνοντα συμβούλου που θα αναλάβει την κατάστρωση του στρατηγικού, επιχειρησιακού και οργανωτικού σχεδίου του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά,περιλαμβανομένου και του σχεδίου ανάπλασης του κεντρικού λιμένα. Να σημειωθεί, ότι η πρόσληψη συμβούλου μέσα από διεθνή διαγωνισμό, δεν προβλέπεται από το νόμο.

Οπως ορίζεται από το καταστατικό των ΑΕ που περιέχεται σε άρθρο του νόμου "ξεπουλήματος" των δυο μεγάλων λιμανιών, για όλα τα ζητήματα αποφασίζει ο διευθύνων σύμβουλος, αφού ο νόμος ξεκαθαρίζει ότι δε διασφαλίζεται τίποτα σ' ό,τι αφορά τη λειτουργία των παραγωγικών τμημάτων του λιμανιού, όπως είναι η Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, οι χώροι αποθήκευσης προϊόντων. Το ίδιο ισχύει και για τα ζητήματα που αφορούν τους εργαζόμενους.

Η θέση αυτή, όπως πρόσφατα δήλωσε ο πρόεδρος του ΟΛΠ, προτιμάται να δοθεί σε ξένο όμιλο ή εταιρία! Ο σύμβουλος, όπως προβλέπεται, είναι μέλος του ΔΣ της εταιρίας και είναι το ανώτατο εκτελεστικό όργανό της, προϊσταται όλων των υπηρεσιών της, διευθύνει το έργο της, λαμβάνει τις αναγκαίες αποφάσεις μέσα στα πλαίσια των διατάξεων που διέπουν τη λειτουργία της εταιρίας - οι οποίες σε άλλο σημείο του νόμου αναφέρεται ότι καθορίζονται από τον διευθύνοντα σύμβουλο - του Συμβολαίου Διαχείρισης, των εγκεκριμένων προγραμμάτων και προϋπολογισμών.

Το έργο είναι προϋπολογισμού 180 εκατομμυρίων δραχμών και στο διαγωνισμό υπέβαλαν προσφορές: Η εταιρία "Booz Allen and Hamilton LTD". Ο όμιλος "KPMG PHT Κυριακού - Διαδικασία ΑΕ" και" Ευρωσύμβουλοι ΑΕ". Ο όμιλος "ΕΤΕΒΑ - ΕΒΙΑΜ - BCS Σύμβουλοι Επενδύσεων". Ο όμιλος "Planet - National Economic Research Associatew and Remaco Σύμβουλοι επιχειρήσεων". Η εταιρία "Price Waterhouse Coopers". O όμιλος "ΚΑΝΤΟΡ σύμβουλοι επιχειρήσεων - portland Transport and Ρόγκαν και συνεργάτες". Η αξιολόγηση των προσφορών θα γίνει από ειδική επιτροπή του ΟΛΠ, η οποία σε σύντομο χρονικό διάστημα, πρόκειται να ολοκληρώσει το έργο της.

ΔΗΜΟΣ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ
Αγωνιστικά κατά της ανεργίας

Αγωνιστικές πρωτοβουλίες, με στόχο την αλλαγή της πολιτικής της κυβέρνησης, που έχει μετατρέψει το Πέραμα σε πόλη των "ανέργων" - το ποσοστό ανεργίας αγγίζει το 25% και ειδικότερα στη Ζώνη το 80% - αναλαμβάνει ο Δήμος Περάματος μαζί με άλλους φορείς της πόλης.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο Δήμαρχος Περάματος Γ. Πατσιλινάκος,στο Δημοτικό Συμβούλιο αποφασίστηκαν μια σειρά από κινητοποιήσεις που περιλαμβάνουν τη διοργάνωση μεγάλης συναυλίας, αποκλεισμό του λιμανιού από στεριά και θάλασσα, καθιστική διαμαρτυρία στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και αποκλεισμό του πορθμείου, από όπου φεύγουν τα καραβάκια για Σαλαμίνα.

Ο Δήμαρχος Περάματος αναφέρθηκε στην πολιτική διάλυσης της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, η οποία αποτελεί το μοναδικό οικονομικό πνεύμονα της πόλης. "Πρέπει αυτή η πολιτική - τόνισε ο δήμαρχος Περάματος - να αλλάξει. Να έρθουν δουλιές στη Ζώνη". Κατήγγειλε για άλλη μια φορά το γεγονός ότι εδώ και δυο χρόνια ο πρωθυπουργός της χώρας Κ. Σημίτης αποφεύγει να συναντηθεί μαζί τους, παρότι το έχουν ζητήσει πολλές φορές.

Αναφερόμενος στο λιμάνι, τόνισε ότι με το νόμο ιδιωτικοποίησης των λιμανιών, εκτός από την ανατροπή λειτουργίας του ΟΛΠ και των εργασιακών σχέσεων, λύνει τα χέρια για το μεγάλο χτύπημα της Ζώνης. "Το λιμάνι, τόνισε, πρέπει να είναι στην υπηρεσία του λαού και όχι των πολυεθνικών. Μετά όμως και από αυτές τις εξελίξεις, τα πράγματα για τη Ζώνη είναι ακόμα πιο δύσκολα. Γι' αυτό πρέπει καταρχήν η χωροθέτηση της Ζώνης να γίνει νομοθετικά. Είμαστε αποφασισμένοι να κινητοποιηθούμε με όλα τα μέσα και να επιβάλλουμε την αλλαγή αυτής της πολιτικής".

Τα (ξανα)μάζεψε η πλειοψηφία του ΕΚ Εύβοιας

ΧΑΛΚΙΔΑ (Του ανταποκριτή μας).-

Το ρόλο του αναχώματος των αντιδράσεων και της πάλης των εργαζομένων και του διασπαστή της ενότητας επέλεξε για μια ακόμα φορά η πλειοψηφία της διοίκησης (ΠΑΣΚΕ) του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας.

Για δεύτερη φορά μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, ανέστειλε ομόφωνη απόφαση της διοίκησης για συλλαλητήριο στην Αθήνα στις 23 του Μάρτη, των εργαζομένων στον κλάδο του λευκού κρέατος. Η απόφαση αυτή πάρθηκε με ευθύνη του προέδρου, χωρίς καν να ενημερωθούν τα σωματεία του κλάδου, τα οποία και θα πραγματοποιήσουν την κινητοποίηση με δική τους πρωτοβουλία.

Τα ΔΣ των σωματείων του "Κελαϊδίτη" και της "ΣΥΝΚΟ" κατήγγειλαν την ενέργεια αυτή. Επίσης, την απόφαση της πλειοψηφίας του Εργατικού Κέντρου κατήγγειλαν κατά τη συνεδρίαση της διοίκησης προχτές βράδυ οι συνδικαλιστές της ΕΣΑΚ.

Υπό αμφισβήτηση πρόσθετη άδεια

Την προσπάθεια εργοδοτικών οργανώσεων να ανατρέψουν στην πράξη, την κατοχυρωμένη από τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας του '96, κατάκτηση της δεκαήμερης επιπρόσθετης άδειας, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας.

Η δεκαήμερη επιπρόσθετη άδεια με αποδοχές αφορά το νοσηλευτικό προσωπικό στις μονάδες εντατικής θεραπείας, τεχνητού νεφρού και των χειρουργείων. Η ΟΣΝΙΕ σημειώνει ότι το Μάη του '96 υπογράφτηκε η κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για το '96 και συμπληρώθηκε από διαιτητική απόφαση του ΟΜΕΔ, ενώ με υπουργικές αποφάσεις οι συλλογικές ρυθμίσεις έγιναν υποχρεωτικά εκτελεστές.

Ορισμένοι εργοδοτικοί φορείς, όπως η Ενωση Συγχρόνων Κλινικών Αθηνών κ.ά., προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας για να ακυρωθεί η υπουργική απόφαση περί υποχρεωτικότητας! Η προσφυγή ήταν να εκδικαστεί στις 12 Γενάρη, αλλά αναβλήθηκε.

Η ανεργία όχι μόνο στήνει τους ναυτεργάτες στην ουρά των συσσιτίων που διοργανώνουν εκκλησίες, αλλά άρχισε να "τρώει" και το μυαλό τους

Στο ΣτΕ η νομιμοποίηση του δουλεμπορίου

Κατατέθηκε χτες στο Συμβούλιο της Επικρατείας το Προεδρικό Διάταγμα του υπουργείου Εργασίας για τη νόμιμη λειτουργία ιδιωτικών γραφείων εύρεσης εργασίας,με το οποίο νομιμοποιούνται τα σκοτεινά κυκλώματα του σύγχρονου δουλεμπορίου.

Οι κατηγορίες των θέσεων εργασίας που θα εμπορεύονται τα γραφεία αυτά είναι: Καλλιτέχνες ακροάματος και θεάματος. Πρόσωπα εποπτείας ή διεύθυνσης ή εμπιστοσύνης. Λογιστές ή φοροτεχνικοί. Προσωπικό καθαριότητας χώρων. Απασχολούμενοι στις οικοδομές και στις τεχνικές εργασίες. Ξεναγοί. Μοντέλα. Αποκλειστικές νοσοκόμες. Πρόσωπα φροντίδας ηλικιωμένων. Οικόσιτο προσωπικό.

Η αμοιβή των γραφείων για τη "μεσολάβησή" τους, η οποία θα επιβαρύνει τον εργοδότη, θα μπορεί να είναι έως 10% των ετήσιων αποδοχών του εργαζόμενου για σύμβαση αορίστου χρόνου και έως 10% των συνολικών αποδοχών εάν πρόκειται για σύμβαση ορισμένου χρόνου μέχρι ένα έτος.

Τα δουλεμπορικά γραφεία που ήδη λειτουργούν έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν την παράνομη δραστηριότητά τους έως και πέντε μήνες μετά τη δημοσίευση του ΠΔ, προκειμένου να κάνουν την απαραίτητη αίτηση στο υπουργείο!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ