ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Μάρτη 1999
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΤΡΑ
Εκδήλωση για τη δημοκρατία στις σημερινές συνθήκες

Κεντρική εισήγηση εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ από τον Δημήτρη Αρβανιτάκη

Μια σημαντική εκδήλωση - συζήτηση με τη συμμετοχή της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα,και με θέμα: "Το ζήτημα της δημοκρατίας στις σημερινές συνθήκες",διοργανώνει η ΚΕ του ΚΚΕ,τη Δευτέρα 22 Μάρτη στις 5.30 μ.μ. στην Πάτρα, στην αίθουσα "EUROPA CENTER" (διεύθυνση: Οθωνος - Αμαλίας και Καρόλου 1).

Με την πρόσκληση της ΚΕ του ΚΚΕ καλούνται να συμμετάσχουν όσοι ενδιαφέρονται, μπορούν δε να λάβουν μέρος στη συζήτηση με γραπτή ή προφορική παρέμβαση 8 έως 10 λεπτών.

Εισήγηση στη συζήτηση θα γίνει από τον Δημήτρη Αρβανιτάκη,μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ.

"Πεποίθησή μας είναι ότι, σήμερα, πολλοί και πολλές ανησυχούν, ανεξάρτητα από την πολιτική και ιδεολογική τοποθέτηση που έχουν ή είχαν μέχρι τώρα, και αναζητούν ΕΝΑΝ ΑΛΛΟ ΔΡΟΜΟ, υπογραμμίζεται στη σχετική πρόσκληση και προστίθεται: Σκέπτονται ότι κάτι πρέπει να γίνει στις σημερινές συνθήκες αποκάλυψης του επιθετικού, αντιδραστικού ρόλου της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της "νέας τάξης" σε βάρος των δημοκρατικών δικαιωμάτων των λαών και του λαού μας.

Πιστεύουμε ότι η συμμετοχή σας στη συνάντηση, η ανταλλαγή απόψεων θα είναι χρήσιμη για όλους", καταλήγει η πρόσκληση της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
Αντισυνταγματικός ο τρόπος συγκρότησης του ΕΣΡ

Αντισυνταγματική έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) τη διάταξη για τη σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ). Ετσι, μετά από αυτή τη δικαστική τροπή, τόσο τα πρόστιμα που επέβαλε κατά καιρούς το ΕΣΡ σε διάφορους τηλεοπτικούς σταθμούς, όσο και οι αποφάσεις αυτού του οργάνου "τινάζονται" στον αέρα.

Η απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία από το Ε' Τμήμα του ΣτΕ υπό επταμελή σύνθεση και λόγω μείζονος σημασίας παραπέμφθηκε στην Ολομέλεια του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου για οριστική κρίση.

Στα δικαστήριο προσέφυγε εκπρόσωπος του ΔΗΚΚΙ, ζητώντας να ακυρωθεί ως παράνομη η από 10-6-1999 απόφαση του υπουργού Τύπου. Να υπενθυμίσουμε ότι - όπως προβλέπει η υπουργική απόφαση - το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο συγκροτήθηκε με μέλη που προτάθηκαν από τον πρόεδρο της Βουλής, δηλαδή το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ, το ΚΚΕ και το Συνασπισμό. Στο ΕΣΡ δε συμμετέχει εκπρόσωπος του ΔΗΚΚΙ, καθώς το 1993 που θεσπίστηκε ο σχετικός νόμος το κόμμα του Δ. Τσοβόλα δε συμμετείχε στη Βουλή. Ωστόσο, αν και από το 1994 το ΔΗΚΚΙ εκπροσωπείται στο Κοινοβούλιο με εννέα βουλευτές, οι αρμόδιοι φορείς δε φρόντισαν να συμμετέχει εκπρόσωπός του στο ΕΣΡ.

Η χτεσινή απόφαση του ΣτΕ δικαίωσε το ΔΗΚΚΙ. Το δικαστήριο επισημαίνει ότι από τις συνταγματικές διατάξεις επιβάλλεται η αρχή της ίσης μεταχείρισης που αποτελεί θεμελιώδη κανόνα του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Παράλληλα, αξιοπρόσεκτο είναι το γεγονός πως στο σκεπτικό της απόφασης αναφέρεται ότι είναι αντισυνταγματικός ο τρόπος συγκρότησης του ΕΣΡ και ειδικότερα η υπόδειξη των μελών του από τα πολιτικά κόμματα που εκπροσωπούνται στη Βουλή ανάλογα με την κοινοβουλευτική τους δύναμη. Η απόφαση διευκρινίζει ότι αυτό έρχεται σε αντίθεση με τις συνταγματικές επιταγές περί μετάδοσης των ειδήσεων και διάκρισης των λειτουργιών.

Το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο αναφέρει ότι τα πολιτικά κόμματα, σύμφωνα με το Σύνταγμα, δεν μπορούν να υποδεικνύουν μέλη συλλογικών οργάνων, όπως για παράδειγμα είναι το ΕΣΡ. Επίσης, κρίθηκε αντισυνταγματική και η συμμετοχή των άλλων ιδιωτικών οργανώσεων στη διαδικασία διορισμού διοικητικών οργάνων.

Πραξικοπηματικές μεθοδεύσεις

Τα όσα συμβαίνουν αυτό το διάστημα στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας, με αφορμή το 24ο Συνέδριο της Οργάνωσης, είναι εντελώς αποκαλυπτικά για τις επιδιώξεις, αλλά και για τις μεθόδους του σύγχρονου εργατοπατερισμού στη χώρα μας. Εφτασε και μόνο η υπόνοια ότι οι ταξικές δυνάμεις διεκδικούν την πρωτιά στις επικείμενες αρχαιρεσίες για την εκλογή νέων οργάνων, ότι έφτασε η ώρα να απολέσει την πλειοψηφία το μπλοκ των δυνάμεων της υποταγής και του συμβιβασμού, για να στηθεί μια ολόκληρη επιχείρηση πλαστογράφησης του συσχετισμού δυνάμεων και ακύρωσης αυτής της προοπτικής. ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ, από κοινού, προσπάθησαν αρχικά να αποκλείσουν από το συνέδριο, μεγάλο αριθμό αντιπροσώπων της ΕΣΑΚ, χωρίς ωστόσο να μπορούν να επενδύσουν αυτή τους την πραξικοπηματική απόφαση ούτε με ψευτοπροσχήματα. Και όταν αυτό δεν έγινε εφικτό, επιχείρησαν να διαλύσουν το ίδιο το συνέδριο, μεθόδευση όμως που προσέκρουσε στην αντίδραση του ίδιου του σώματος των αντιπροσώπων. Οι προκλήσεις συνεχίστηκαν με μια στημένη αποχώρηση από το συνέδριο και έκτοτε κλιμακώνονται με τρόπο που να δείχνουν ότι στόχος των ηγεσιών των δυο παρατάξεων είναι να ανακόψουν την ομαλή πορεία στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας. Να κατασκευάσουν συνθήκες διατήρησης του ελέγχου της Οργάνωσης με κάθε μέσο, ακόμα και αν αυτή τους η τακτική παραπέμπει σε μεθόδους "κλασικού" εργατοπατερισμού και πατενταρισμένης εργατοκαπηλίας.

Η ιδιαίτερη σημασία του συγκεκριμένου Εργατικού Κέντρου. Ο ειδικός ρόλος του για το μαζικό κίνημα της περιοχής που έχει συνολικά επιδείξει μια ιδιαίτερη αντοχή και δυναμική. Το εξαιρετικό ενδιαφέρον της κυβέρνησης - και όχι... μόνο - για όσο τον δυνατόν λιγότερες εστίες αντίστασης στο Νομό Λαρίσης, όπου μάλιστα... φιλοξενείται και το ΝΑΤΟικό Στρατηγείο, είναι στοιχεία που εξηγούν τις κινήσεις της "ιερής συμμαχίας" των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ. Αλλά και στοιχεία που κάνουν ολοφάνερο το γεγονός ότι τα "νήματα" κινούνται από πολύ πιο "υψηλά" κλιμάκια. Οτι το ενδιαφέρον δεν έχει να κάνει απλά με τα "κουκιά", αλλά με μια ταύτιση στρατηγικής σημασίας των δυο χώρων, όπως επισημαίνει η ΕΣΑΚ. Μια ταύτιση, που εκδηλώνεται καιρό τώρα στις θέσεις τους γύρω από τα προβλήματα των εργαζομένων, στην εγκατάλειψη και στην υποταγή κάθε διεκδίκησης στον "εθνικό στόχο" της ΟΝΕ. Μια ταύτιση, που προοιωνίζεται τα χειρότερα. Οχι μόνο τον πλήρη παροπλισμό του Εργατικού Κέντρου εφόσον περάσουν οι πραξικοπηματικές μεθοδεύσεις, αλλά και τη χρησιμοποίησή του ενάντια σε κάθε προοπτική αγωνιστικήςσυσπείρωσης και δράσης των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.

Μπροστά σ' αυτές τις ολοφάνερες επιδιώξεις, η απάντηση των ταξικών δυνάμεων, κάθε συνδικαλιστή που σέβεται το ρόλο του και την ψήφο των εργαζομένων, δεν μπορεί να είναι άλλη από την περιφρούρηση των ομαλών εξελίξεων στο Εργατικό Κέντρο, ώστε τα νέα όργανα που θα εκλεγούν από τις επικείμενες αρχαιρεσίες να εκφράζουν τους πραγματικούς συσχετισμούς των δυνάμεων, όπως αυτοί προέκυψαν από την ψήφο των εργαζομένων στα πρωτοβάθμια σωματεία. Προς αυτή την κατεύθυνση η ΕΣΑΚ έχει και λύσεις και προτάσεις. Οι άψογες - συνδικαλιστικά και νομικά - διαδικασίες της συνέλευσης του σώματος των αντιπροσώπων του 24ου Συνεδρίου, έδωσαν την πρώτη αποστομωτική απάντηση σε όσους επιχειρούν να φέρουν πραξικοπηματικά τα πάνω - κάτω. Είναι σίγουρο ότι ίδια θα είναι η απάντηση των εργαζομένων και στη δεύτερη φάση του επιχειρούμενου πραξικοπήματος.

ΝΕΑ ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑΡΙΑ
Μέχρι 31 του Μάρτη η προθεσμία

Λήγει στις 31 του Μάρτη η προθεσμία υποβολής δικαιολογητικών για την έκδοση εκλογικών βιβλιαρίων. Οσοι γεννήθηκαν το 1981 ή πριν από αυτό και έχουν παραλείψει να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους, θα πρέπει να υποβάλουν τα παρακάτω δικαιολογητικά στο δήμο ή κοινότητα: Αίτηση για εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους. Πιστοποιητικό δήμου ή κοινότητας. Βεβαίωση αστυνομικού τμήματος για τη διεύθυνση κατοικίας και την ενορία που υπάγεται. Δελτίο αστυνομικής ταυτότητας. Δύο πρόσφατες φωτογραφίες τύπου αστυνομικής ταυτότητας.

Περιοδεία στον "Ευαγγελισμό"

Περιοδεία πραγματοποιεί σήμερα η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα στο Νοσοκομείο "ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ". Η επίσκεψη θα ξεκινήσει στις 9.30 πμ, στη συνέχεια στις 10.30 πμ θα μιλήσει σε συγκέντρωση των εργαζομένων και μετά θα κάνει περιοδεία στους χώρους του Νοσοκομείου.

Στο συνέδριο της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης

Ο Ορέστης Κολοζώφ, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, αναχώρησε για το Ρίμινι της Ιταλίας προκειμένου να αντιπροσωπεύσει το ΚΚΕ στις εργασίες του 3ου Συνεδρίου του Κόμματος της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης Ιταλίας που γίνεται από 18 - 21/3/1999



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ