ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Μάρτη 1999
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Με αγώνα η αγροτιά τιμά την εξέγερση του Κιλελέρ

Μαζική και δυναμική αναμένεται η συγκέντρωση - συλλαλητήριο, που διοργανώνει η ΠΑΣΕ αύριο στις 11 π.μ. στον τόπο της θυσίας

Μήνυμα κοινής δράσης ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική, που ακολουθούν κυβέρνηση και ΕΕ, θα στείλουν αύριο οι αγρότες της Θεσσαλίας, αλλά και όλης της χώρας, συμμετέχοντας μαζικά και δυναμικά στη συγκέντρωση - συλλαλητήριο που διοργανώνει η Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΠΑΣΕ) στις 11 π.μ. προς τιμήν των 89 χρόνων από την εξέγερση του Κιλελέρ.Θα είναι όλοι εκεί, για να τιμήσουν τον αγώνα και τη θυσία των Θεσσαλών κολίγων και να διατρανώσουν πως συνεχίζουν το δρόμο που χάραξαν οι πρόγονοί τους με την εξέγερσή τους, η οποία έγινε φωτεινό ορόσημο του αγώνα της αγροτιάς.

Αυτό το μήνυμα πήραν από τους αγρότες του θεσσαλικού κάμπου τα μέλη της ΠΑΣΕ και οι αγροτοσυνδικαλιστές, που όλες τις προηγούμενες μέρες περιόδευαν στη Θεσσαλία μοιράζοντας το κάλεσμα της συγκέντρωσης. Ηδη, από πολλές περιοχές της Θεσσαλίας, αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας, έχουν ναυλωθεί πούλμαν για να μεταφέρουν τον κόσμο στον τόπο της εκδήλωσης. Με το αυριανό συλλαλητήριο οι αγρότες - για μια ακόμα φορά - θα στείλουν το μήνυμα στην κυβέρνηση, πως είναι αποφασισμένοι να δράσουν όλοι μαζί, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων και κομματικών προτιμήσεων, και να γιγαντώσουν τον αγώνα τους για την ικανοποίηση των δίκαιων και συγκεκριμένων αιτημάτων του αγροτικού κόσμου.

Η παρουσία του κόσμου στον αυριανό αγωνιστικό γιορτασμό της επετείου αναμένεται να είναι ιδιαίτερα μαζική, καθώς στο πλευρό των αγροτών θα βρεθούν και πλήθος μαζικών φορέων, εργαζομένων, νέων και συνταξιούχων, μετά την αγωνιστική πρόσκληση που τους απηύθυνε η ΠΑΣΕ. Αλλωστε, όπως έχει αποδείξει η αγροτιά με τις μάχες που δίνει τα τελευταία χρόνια ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική που εφαρμόζεται, ο μόνος δρόμος για τη λύση των οξυμένων προβλημάτων της είναι ο ενωτικός αγώνας, σε συμπαράταξη με τους άλλους εργαζόμενους, τ' άλλα μεσαία στρώματα της πόλης και του χωριού.

Η ανταπόκριση όλου του λαού στο κάλεσμα της ΠΑΣΕ θα αποτελέσει την απάντηση στη "φιέστα" που διοργανώνουν οι κυβερνώντες την επόμενη Κυριακή, με σκοπό να υπονομεύσουν τον αγωνιστικό χαρακτήρα της γιορτής, να ξεχαστεί το νόημα της θυσίας των κολίγων, να αποπροσανατολιστεί ο αγροτικός κόσμος και να σταματήσουν οι αγώνες του.

"Με αγώνες τιμάμε τους ήρωες - μάρτυρες του Κιλελέρ", τονίζει η ΠΑΣΕ στο κάλεσμά της, καθώς ο γιορτασμός της αυριανής επετείου θα σηματοδοτήσει για άλλη μια χρονιά την αγωνιστική κατεύθυνση του αγροτικού κόσμου. Κατεύθυνση που στόχο έχει τη συνολική ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής που εφαρμόζουν κυβέρνηση και ΕΕ, οδηγώντας τους μικρομεσαίους αγρότες στο ξεκλήρισμα και τον αφανισμό.

"Χοντραίνουν" τα χαράτσια του ΟΓΑ

Επιπρόσθετο "φέσι" 4 δισ. δραχμών επιβάλλεται για το 1999, ενώ δεκάδες χιλιάδες φτωχοί αγρότες κινδυνεύουν να μείνουν ανασφάλιστοι!

Αυξημένο χαράτσι κατά 4 δισ. δραχμές καλούνται να πληρώσουν οι αγρότες στον ΟΓΑ για τις εισφορές του 1999. Το 1998 η "ταρίφα" που κόπηκε για το νέο Ταμείο κύριας ασφάλισης έφτασε τα 96,4 δισ. δραχμές, ενώ για φέτος, δεύτερη χρονιά εφαρμογής του ληστρικού αυτού καθεστώτος, οι αγρότες θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερα από 100 δισ. δραχμές. Ηδη οι αγρότες κλήθηκαν να καταβάλουν μέχρι 31/12/98 48,2 δισ. δραχμές για το Α' εξάμηνο του 1998 και για το δεύτερο εξάμηνο του ίδιου έτους, πρέπει να πληρώσουν το υπόλοιπο της εισφοράς το αργότερο μέχρι 28/5/99 και έπεται ανάλογη συνέχεια με τις εισφορές του 1999.

Οπως αναφέρεται σε σχετική εγκύκλιο του ΟΓΑ οι εισφορές ανά κατηγορία, μετά τον υπολογισμό με βάση την αύξηση των συντάξεων των δημοσίων υπαλλήλων για το 1999, διαμορφώνονται για φέτος: 1η: 101.640 δρχ. (από 97.920 δρχ.), 2η: 126.000 δρχ. (από 121.440 δρχ.), 3η: 151.560 δρχ. (από 146.260 δρχ.), 4η: 186.960 δρχ. (από 180.360 δρχ.), 5η: 222.360 δρχ. (από 214.680 δρχ.)., 6η: 257.640 δρχ. (από 248.880 δρχ.) και 7η: 292.800 δρχ. (από 283.080 δρχ.) Η πρώτη δόση του Α' εξαμήνου του 1999 θα πρέπει να πληρωθεί προς το τέλος του χρονιάς και η Β' προς το τέλος της άνοιξη του 2000. Φαίνεται, λοιπόν, και στην πράξη ότι το σύστημα που επέβαλε η κυβέρνηση, με το λεγόμενο κλάδο κύριας ασφάλισης των αγροτών, είναι ληστρικό και αποσκοπεί στην αφαίμαξη των μικρομεσαίων αγροτών. Ηδη χιλιάδες αγρότισσες αλλά και πολλοί αγρότες έμειναν εξαρχής αναγκαστικά εκτός του νέου Ταμείου κύριας ασφάλισης, αφού δεν υπήρχε η οικονομική δυνατότητα σε πολλές αγροτικές οικογένειες να πληρωθούν οι δυσβάσταχτες εισφορές για το νέο ΟΓΑ. Απ' ό,τι δείχνουν τα πράγματα, χρόνο με το χρόνο όλο και περισσότεροι φτωχομεσαίοι αγρότες, που δε θα μπορούν να πληρώνουν τα "χαράτσια" που επέβαλε η κυβέρνηση, θα πετιούνται εκτός του νέου ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού συστήματος του ΟΓΑ.

Τα παραπάνω έρχεται να επιβεβαιώσει και η σχετική εγκύκλιος του ΟΓΑ, όπου αναφέρει εκβιαστικά ότι οι αγρότες που δεν πλήρωσαν την πρώτη δόση της εισφοράς του 1998 μέχρι 31/12/98 και δεν την πληρώσουν μαζί με τη δεύτερη δόση μέχρι 28/5/99, δε θα έχουν δικαίωμα να θεωρήσουν τα βιβλιάρια υγείας. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δεκάδες χιλιάδες φτωχοί αγρότες που αδυνατούν να πληρώσουν τα "χαράτσια" της κυβέρνησης, κινδυνεύουν άμεσα να μείνουν χωρίς υγειονομική περίθαλψη. Επίσης, αναφέρεται ότι οι αγρότες που δε θα καταβάλουν τις εισφορές δε θα δικαιούνται ασφαλιστικής ενημερότητας, δηλαδή δεν μπορούν να πάρουν ούτε σύνταξη!

Εκτός αυτών οι αγρότες που δεν μπόρεσαν να πληρώσουν την πρώτη δόση της εισφοράς του 1998 στην προθεσμία που όρισε ο ΟΓΑ, καλούνται τώρα να την καταβάλουν αυξημένη (με τιμές 1999) μαζί με δεύτερη δόση του 1998. Δηλαδή, θα πρέπει να πληρώσουν και το "πανωτόκι" που τους βάζει η διοίκηση του ΟΓΑ και έτσι, για παράδειγμα, αντί 48.960 δραχμών που έπρεπε να πληρώσει ένας αγρότης που είναι στην 1η κατηγορία, μέχρι 31/12/98, θα κληθεί να πληρώσει τώρα 50.820 δραχμές, συν τις 48.960 δραχμές που είναι η δεύτερη δόση της εισφοράς του 1998, το αργότερο έως 28/5/99.

Επιπλέον, ο ΟΓΑ προχώρησε και σε μια ακόμα "πονηρή πατέντα", αφού στην εγκύκλιο αναφέρεται ότι οι αγρότες που πλήρωσαν εκπρόθεσμα την πρώτη δόση της εισφοράς του 1998 (μετά τις 31/12/98) θα κληθούν να την ξαναπληρώσουν μαζί με τη δεύτερη δόση και το επιπλέον ποσό που πλήρωσαν, θα αφαιρεθεί από τις επόμενες εισφορές του Α' εξαμήνου του 1999.

"Ατζέντα" της κλοπής

"Τρεις το λάδι, τρεις το ξίδι, έξι το λαδόξιδο". Με αυτή τη σοφιστεία προσπαθεί ο υπουργός Γεωργίας να εμφανίσει σαν επιτυχία την πρόσφατη κατ' αρχή συμφωνία για την ΚΑΠ που θα εφαρμοστεί στα πλαίσια της "Ατζέντας 2000" στην επταετή περίοδο 2000-2006.

Βασικό στοιχείο της "επιτυχίας" αυτής ο υπουργός Γεωργίας και η κυβέρνηση θεωρούν το πρόσθετο δημοσιονομικό όφελος για τη χώρα μας, το οποίο το υπολογίζουν στα 150 εκατ. ΕΥΡΩ ή σε 52,8 δισ. δραχμές.

Ο υπολογισμός, όμως, αυτός είναι κάλπικος και επιλεκτικός γιατί βασίζεται μόνο στις επιδοτήσεις και δεν παίρνει υπόψη του τις μειώσεις των τιμών των αντίστοιχων προϊόντων, που είναι πολύ μεγαλύτερες από τις αυξήσεις των επιδοτήσεων, με συνέπεια το τελικό αποτέλεσμα για τους αγρότες να είναι αρνητικό.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα δημητριακά, στα οποία η επιδότηση αυξήθηκε κατά 12 ΕΥΡΩ/τόνο (από 54 σε 66 ΕΥΡΩ/τόνο) ενώ η τιμή μειώθηκε κατά 24 ΕΥΡΩ/τόνο (από 119,19 σε 95,19 ΕΥΡΩ/τόνο).

Με βάση το συνολικό ύψος της παραγωγής δημητριακών (σιτάρι σκληρό - μαλακό, κριθάρι, βρόμη και καλαμπόκι) της χώρας μας, που ανέρχεται στα 4.500.000 τόνους περίπου, το δημοσιονομικό όφελος της χώρας μας, δηλαδή τα επιπλέον κοινοτικά κονδύλια που θα έρθουν στη χώρα μας και θα διατεθούν στους αγρότες, από την αύξηση των επιδοτήσεων ανέρχονται στα 54 εκατ. ΕΥΡΩ (4.500.000 τόνοι επί 12 ΕΥΡΩ/τόνο = 54.000.000 ΕΥΡΩ) ή 19 δισ. δραχμές. Οι αγρότες όμως που θα πάρουν αυτά τα επιπλέον ποσά από τις επιδοτήσεις, θα χάσουν διπλάσια από τη μείωση της τιμής και συγκεκριμένα 108 εκατ. ΕΥΡΩ (4.500.000 τόνοι επί 24 ΕΥΡΩ/τόνο = 108.000.000 ΕΥΡΩ) ή 38 δισ. δραχμές, με συνέπεια η συνολική απώλεια να ανέλθει στα 54 εκατ. ΕΥΡΩ ή 19 δισ. δραχμές. Στον όρο, όμως, "δημοσιονομικό όφελος της χώρας" που χρησιμοποιεί ο υπουργός Γεωργίας και δίνει την εντύπωση ότι οι αγρότες βγήκαν κερδισμένοι από αυτή τη συμφωνία συμπεριλαμβάνεται μόνο η αύξηση των επιδοτήσεων και όχι η μείωση των τιμών, με αποτέλεσμα τα κονδύλια που παίρνει η χώρα μας από την ΕΕ για τα δημητριακά να εμφανίζονται μεγαλύτερα, αλλά οι τελικές συνέπειες για τους αγρότες να είναι αρνητικές.

Η κατ' αρχήν συμφωνία των υπουργών Γεωργίας συμφέρει την ΕΕ, επειδή μειώνονται τα κονδύλια του κοινοτικού προϋπολογισμού για τα δημητριακά, παρ' όλο που αυξάνονται οι επιδοτήσεις. Και αυτό γιατί με τη μείωση των τιμών καταργείται στην πράξη η παρέμβαση που στήριζε τις υψηλότερες τιμές και κόστιζε μεγαλύτερα ποσά στην ΕΕ από την αύξηση των επιδοτήσεων.

Το παράδειγμα των σιτηρών ισχύει και για το βοδινό κρέας. Θα ισχύσει και για τα υπόλοιπα αγροτικά προϊόντα με την αλλαγή των κανονισμών τους με αποτέλεσμα η κατ' αρχήν συμφωνία των υπουργών Γεωργίας να μειώνει δραστικά τις δαπάνες του κοινοτικού προϋπολογισμού, που αποτελούσε στόχο της Γερμανίας. Να φορτώνει τις μειώσεις αυτές στους αγρότες που είναι τα θύματα αυτής της συμφωνίας και ταυτόχρονα να αξιοποιείται από το υπουργείο Γεωργίας και την κυβέρνηση στην προσπάθειά τους να εξαπατήσουν τους αγρότες και την κοινή γνώμη.

Επειδή όμως το "ψέμα έχει κοντά ποδάρια", πολύ σύντομα οι μικρομεσαίοι αγρότες θα καταλάβουν το περιεχόμενο και το χαρακτήρα αυτής της συμφωνίας. Αλλωστε, έχουν πια πολύχρονη αρνητική εμπειρία από τέτοιου είδους κυβερνητικές "επιτυχίες", με αποτέλεσμα όσο περισσότερα κυβερνητικά πανηγύρια βλέπουν και ακούνε, τόσο μεγαλύτερα δεινά περιμένουν.

Τα τελευταία όμως χρόνια οι μικρομεσαίοι αγρότες έχουν καταλάβει ότι με τους αγώνες τους μπορούν να αποτρέψουν τις πολιτικές που τους ξεκληρίζουν. Και ο καλύτερος τρόπος συνέχισης και ενίσχυσης αυτών των αγώνων είναι η καταδίκη στις Ευρωεκλογές της κυβέρνησης και των κομμάτων που συμφωνούν με την "Ατζέντα 2000" και θεωρούν μονόδρομο την ΕΕ και η ενίσχυση του ΚΚΕ που η πολιτική του είναι πολιτική σύγκρουσης και ρήξης με την ΕΕ και όχι πολιτική εξωραϊσμού και υποταγής.

Γ. Σ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ