ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Μάρτη 1999
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΑΣΟΚ
Και εγεννήθηκαν "λίστες"!

Και εγεννήθηκαν "λίστες"! Χτες, λοιπόν, εν μέσω "γευμάτων", "γαστρονομικών" συνευρέσεων των διαφόρων τάσεων και εξόδων σε... "πολιτιστικά κέντρα" προς σύσφιξη της σχέσης των συνέδρων, άρχισαν να μοιράζονται στους ενδιαφερόμενους οι "λίστες" των εσωκομματικών πτερύγων με τους εκλεκτούς της κάθε τάσης να... προτείνονται για σταυροδότηση, ώστε να εκλεγούν στη νέα ΚΕ.

Είχε προηγηθεί η κατάθεση της υποψηφιότητας του Κ. Σημίτη για την προεδρία του κόμματος - μοναδική υποψηφιότητα μετά την οπισθοχώρηση Οικονόμου -, αλλά και οι δηλώσεις στελεχών, όπως ο Α. Πεπονής και ο Γ. Βασιλακόπουλος, (τους οποίους ακολούθησαν οι Βερυβάκης, Χρυσανθακόπουλος) ότι δεν πρόκειται να θέσουν υποψηφιότητα για τη νέα ΚΕ, καταγγέλλοντας την τακτική της "αναμέτρησης των παρατάξεων" που επικράτησε στο συνέδριο.

Πλευρά Τσοχατζόπουλου

Οσον αφορά το στρατόπεδο των "τσοχατζοπουλικών" λεγόταν χτες πως επικρατούν "φυγόκεντρες" τάσεις στο εσωτερικό του και δεν αποκλείεται να υπάρξουν διαρροές από την 72μελή "λίστα" του, καθώς ορισμένοι δεν αποκλείεται να αποσύρουν, τελικά, την υποψηφιότητά τους (όπως οι Γ. Δασκαλάκης, Γ. Παναγιωτακόπουλος κ.ά.). Ας σημειωθεί ότι στη "λίστα Τσοχατζόπουλου" δεν περιλαμβάνεται κανένα πρωτοκλασάτο στέλεχος πέραν του Απ. Κακλαμάνη, ενώ περιλαμβάνονται οι Χ. Καστανίδης, Β. Κεδίκογλου, Π. Οικονόμου, Κ. Παπούλιας, Χρ. Παπουτσής, Γ. Σουλαδάκης.

Σχετικά, δε, με τη σημερινή ομιλία του υπουργού Αμυνας, χτες δεχόταν δυο εισηγήσεις. Η πρώτη τον προέτρεπε να τοποθετηθεί "αγνοώντας το κομματικό σώμα από το οποίο δεν έχει να περιμένει τίποτα" και να απευθυνθεί στην κοινωνία με "κεντροαριστερό" λόγο, αναμένοντας το δικό της χειροκρότημα... Η άλλη εισήγηση υποστήριζε πως ο υπουργός πρέπει να απαντήσει "σημείο προς σημείο" σε όσα είπε στην πρωτολογία του ο Κ. Σημίτης και κυρίως στις εναντίον του αιχμές. Ποια "γραμμή" θα ακολουθηθεί και κατά πόσο θα... συζευχτούν οι αντιτιθέμενες εισηγήσεις, θα φανεί σήμερα.

Θα φανεί, επίσης, αν στο σημερινό κλείσιμο των εργασιών με τη δευτερολογία του πρωθυπουργού επιλεγεί - υπό το βάρος των εντυπώσεων της πρώτης μέρας - αυτή τη φορά να "παίξει" με πρόταγμα την ενότητα.

Οι "εκσυγχρονιστές"

Από πλευράς "εκσυγχρονιστών", η εγκυρότητα της δική τους "λίστας", που εμφανίστηκε χτες και η οποία περιείχε και ονόματα του "ενδιάμεσου χώρου", αμφισβητούνταν... Λεγόταν, δε, πως ακόμα δεν είχε καταλήξει η συγγραφή της, αφού υπήρχε ασυμφωνία για το ποιος θα σταυροδοτηθεί. Πάντως και χτες συνεργάτες του πρωθυπουργού έλεγαν πως τελικά οι "εκσυγχρονιστές" θα κατεβάσουν 2 "λίστες" με στόχο την εκλογή έως και 140 μελών στη νέα ΚΕ. Το σίγουρο είναι πως σήμερα τα ξημερώματα, κάτω από την πόρτα που διαμένουν οι σύνεδροι του ΠΑΣΟΚ θα ριχτούν τα "ραβασάκια", ώστε να γνωρίζουν ποιον θα ψηφίσουν την Κυριακή...

Αποχωρήσεις;

Στο μεταξύ σήμερα δεν αποκλείεται να υπάρξουν εξελίξεις όσον αφορά την παραμονή ή όχι κάποιων εντός του ΠΑΣΟΚ. Εντονες ήταν οι φήμες χτες, πως το νυν μέλος του ΕΓ του ΠΑΣΟΚ Μ. Δασκαλάκης δεν αποκλείεται να αναγγείλει κατά τη διάρκεια της ομιλίας του την αποχώρησή του από το κόμμα. Αδιευκρίνιστο παραμένει, δε, τι θα πράξει η πλευρά Χαραλαμπίδη, αν ο τελευταίος θα εμφανιστεί στο συνέδριο και αν - διά της δικής του παρουσίας ή άλλου τρόπου - αναγγελθεί και η δική του αποχώρηση.

Στα "χάπενινγκ", που δεν πρέπει να αποκλειστούν, θα πρέπει να προστεθούν φωνές που αν επικρατήσουν μπορεί να οδηγήσουν ένα κομμάτι της "εσωκομματικής αντιπολίτευσης" στην αποχή από τις ψηφοφορίες, αλλά και την πρόκληση διαφόρων ψηφοφοριών με βάση, άλλοτε πολιτικές θέσεις που διαφοροποιούνται από την εισήγηση της πλειοψηφίας και άλλοτε με αντικείμενο, είτε το ένα είτε το άλλο θέμα της στιγμής.

Σαν τρομοκράτης

Αναφερόμενη, κατά τη διάρκεια της περιοδείας της στον ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ, στην ομιλία του Κ. Σημίτη στο 5ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα,παρατήρησε:

"Ο κ. Σημίτης εμφανίστηκε απέναντι στον ελληνικό λαό ως τρομοκράτης, με σημαία την ΟΝΕ και την υποταγή στο ΝΑΤΟ. Ο ελληνικός λαός πρέπει να του απαντήσει ανάλογα".

Επικίνδυνα "παραμύθια"

Ο επαγγελματίας αθλητής, που αποφασίζει να ντοπαριστεί στην περίοδο της προετοιμασίας, απομακρύνεται σε κάποιον απίθανο μακρινό τόπο, που να μην είναι εύκολη η πρόσβαση των ελεγκτών και, όταν επιστρέφει, είναι αγνώριστος φουσκωμένος μυς και έτοιμος για επιδόσεις... Το κόλπο είναι σχεδόν καθιερωμένο και ως ένα βαθμό "παραδεκτό", αφού, σε τελευταία ανάλυση, "μετρούν οι επιδόσεις", που είναι αληθινές. Διακριτικά έχουν μάθει όλοι να μη μιλούν, αφού, "στην κανονική περίοδο", η ντόπα έχει αφομοιωθεί, δεν ανιχνεύεται και τους μυς τους βλέπεις... "Κομμάτια να γίνει...", λέει, κατά κάποιο τρόπο, η κοινή γνώμη.

Τι γίνεται, όμως, όταν και ντόπα υπάρχει, αλλά και τίποτα δε βλέπεις; Πώς θα στηθεί θέαμα χωρίς επιδόσεις; Αν και όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο, οι επιδόσεις πρέπει να εφευρεθούν και να φυτευτούν στα μυαλά των ανθρώπων σαν να τις είδανε πραγματικά. Ετσι, σχεδόν σύσσωμοι οι σχολιαστές περί το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ είδανε έναν "άλλο Σημίτη..", έναν "Σημίτη - Ανδρέα...", έναν "Σημίτη με πάθος...", μόνο Δημοσθένη που δε μας τον είπανε ξαφνικά. Πού; Σε μια χώρα, που, αν μη τι άλλο, ξέρει από ρήτορες, ξέρει και από πάθος. Και όμως, σχεδόν όλοι, ακολουθώντας την τακτική "λέγε..., λέγε το κοπέλι...", θέλουν να κάνουν την κοινή γνώμη "να θέλει" σώνει και καλά.

Η πραγματικότητα είναι ότι όλη η κοινή γνώμη είδε έναν επαγγελματία πολιτικό, φορτωμένο - ντοπαρισμένο με χιλιάδες εξαρτήσεις και ανάγκες επιβεβαίωσης. Τρομαγμένος από την πραγματικότητα, που τόσες φορές επικαλείται ο ίδιος, δεν κατόρθωσε, μια φράση ολόκληρη να πει, χωρίς σαρδάμ και χωρίς φραστικά λάθη. "Κουρδισμένος" από εκείνους, που καλείται να υπηρετήσει, έχανε τον ειρμό, όπως το μαθητούδι, που μπερδεύει λόγια και κινήσεις στο ποίημα, παρά τις πρόβες, επειδή στη γιορτή βρίσκονται οι γονείς, αλλά και η γειτονιά... Αυτή η εικόνα είναι η πραγματικότητα και δε χρειάζεται Μαλβίνα, για να γίνει διακριτή και αναγνωρίσιμη.

Φυσικά, σχεδόν καθόλου δεν έχουν σημασία αυτές οι ικανότητες ή όποιες άλλες έχει, ή δεν έχει ο σημερινός πρωθυπουργός. Σημασία έχει η ουσία της πολιτικής του, η οποία, όμως, επιχειρείται, πλέον, να "σκεπαστεί" με τέτοιες ακρότητες από τους σχολιαστές και τα ΜΜΕ, που δε χωνεύονται με τίποτα. Με τέτοιες μεθόδους, που χρησιμοποιούν πλέον, για να φτιάξουν, ή να χαλάσουν "μύθους", μοιάζουν όλο και πιο πολύ με εκείνο το διήγημα του Γ. Γ. Μαρκές, που όσο μιλούσε ο επαγγελματίας πολιτικός στο μπαλκόνι, γίνονταν δρόμοι, γεφύρια, νοσοκομεία, σχολεία κ.ά., που αυτόματα μετατρέπονταν σε σκουπίδια μαζί με τα διαφημιστικά φυλλάδια, την άλλη μέρα της παράστασης - συγκέντρωσης...

Μπορεί να πιστεύουν εκείνοι, που στήνουν τέτοια παραμύθια, πως δίνουν στον κόσμο αυτό, που θέλει να ακούσει. Οτι τέτοιες δραπετεύσεις από το πραγματικό είναι απαραίτητες "κουβέρτες", που σκεπάζουν στη ζεστή ασφάλεια τους σημερινούς "επενδυτές" Χρηματιστηρίου, χτεσινούς σκέτους μικροαστούς. Ηδη, έχουν αρχίσει οι βαθυστόχαστοι καθιερωμένοι αναλυτές στα ΜΜΕ, να ψελλίζουν πάλι κάτι τέτοια. Μάλιστα, κάποιοι πιο τολμηροί μοιάζουν να επενδύουν ανοιχτά στην "πολιτική σχιζοφρένεια" εκείνων, που θέλουν για άλλοθι τους μύθους στα μεγάλα λόγια, αλλά, στην πραγματικότητα, ξέρουν, πως, ευτυχώς για τα συμφέροντά τους, τίποτα από όλα αυτά δε γίνεται. Μπορούν, έτσι, να δηλώνουν "σοσιαλιστές", ξέροντας, κατά βάθος, πως ο σοσιαλισμός είναι μόνο για τις διακηρύξεις.

Πρόκειται για εκείνους τους "γυμνασμένους" από την κοινωνική τους θέση, να μετατρέπουν, ακόμα και άθελά τους, την αυταπάτη σε πραγματικότητα, ή σε προσμονή πραγματικότητας, που όμως, "ευτυχώς" για τα συμφέροντά τους, μένει πάντα αυταπάτη... Επανειλημμένως είδαμε τα τελευταία χρόνια να χρησιμοποιείται αυτή η μέθοδος, και σε ένα βαθμό είχε αποτελεσματικότητα για κάποιες μερίδες του πληθυσμού. Μάλιστα, σε μια δοθείσα φάση ανάπτυξης της χώρας, "ταϊστηκαν" δεόντως και με κάθε τρόπο, υλικό κύρια, αλλά και θεωρητικό, αυτά τα κοινωνικά στηρίγματα του συστήματος.

Γελιούνται, όμως, όσοι μετρούν τη χώρα ολόκληρη, σαν "αέρα κοπανιστό...". Υπάρχουν εκείνοι, που έχουν αληθινές ανάγκες και πραγματικά συμφέροντα. Υπάρχουν εκείνοι, που κατάλαβαν ή διαισθάνθηκαν, πως, με ρητορεία ή χωρίς ρητορεία, η κυβέρνηση Σημίτη τους οδηγεί στις ράγες, που χάραξε το μεγάλο κεφάλαιο και ο ιμπεριαλισμός. Σ' αυτούς τους "σταθμούς", περιμένουν τα οικονομικά αδιέξοδα για τις λαϊκές μάζες και η σοβαρή πιθανότητα εμπλοκής της χώρας σε αξεπέραστες πολεμικές περιπέτειες. Αν αφεθεί να τελειώσει αυτό το "παραμύθι", που είναι το μόνο πραγματικό, τότε "θα περάσουν μόνο "εκείνοι" καλά και εμείς πολύ χειρότερα..."

Παύλος ΑΛΕΠΗΣ

ΔΕΥΤΕΡΗ ΜΕΡΑ ΕΡΓΑΣΙΩΝ
Ολοι επί σκηνής

Σε δύο "γραμμές" κινήθηκαν και οι χτεσινές ομιλίες των στελεχών του ΠΑΣΟΚ, ανάλογα με το εσωκομματικό στρατόπεδο των ομιλητών.

Ο Χρ. Πρωτόπαππας στην ομιλία του ζήτησε να μην εξελιχθεί σε πόλεμο το Συνέδριο. Ο ρόλος του Συνεδρίου, σύμφωνα με τον υφυπουργό Εργασίας και στενό πολιτικό φίλο του πρωθυπουργού, είναι να επιβεβαιώσει για τρία ακόμη χρόνια την εμπιστοσύνη του στον Κ. Σημίτη.

Ο Χάρης Καστανίδης "παρατήρησε" την "ενσωμάτωση της σοσιαλδημοκρατίας στην ελίτ του κατεστημένου" και ζήτησε "νέα ενότητα" και "μακριά" από την οικονομία της αγοράς.

Ο Ευ. Βενιζέλος μίλησε με "φιλοσοφική" διάθεση. Αναρωτήθηκε, πόσο δύσκολο είναι σήμερα να είναι κάποιος αριστερός και ζήτησε να τονίζονται οι διαφορές του ΠΑΣΟΚ από τη συντηρητική παράταξη. Ο Ευ. Βενιζέλος ζήτησε "φυγή προς τα μπρος", διαπιστώνοντας ότι οι γνήσιες πολιτικές και ιδεολογικές διαφωνίες μέσα στο ΠΑΣΟΚ είναι ελάχιστες.

Πάγκαλος: Στο... γνωστό ύφος

Η ομιλία του πρώην υπουργού Εξωτερικών δημιούργησε ένταση και οξύτητα, καθώς από τα "ορεινά", όπου συντεταγμένα βρίσκονταν νεολαίοι της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, ακούστηκαν "ενοχλητικά" για τον πρώην ΥΠΕΞ συνθήματα, όπως το "Λευτεριά στον Οτσαλάν".

Ο Θ. Πάγκαλος απάντησε λέγοντας ότι συμφωνεί με το σύνθημα, υποστηρίζοντας ότι αυτός επιχείρησε να εξασφαλίσει την ελευθερία στον Οτσαλάν... Εκνευρισμένος από τα συνθήματα, ο Θ. Πάγκαλος είπε ότι δεν είναι διατεθειμένος να δώσει λόγο σε "λαϊκό δικαστήριο", αλλά στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής. Δε σταμάτησε όμως εκεί ο πρώην υπουργός, καθώς χαρακτήρισε τη "μερίδα" της νεολαίας συνέδρων που τον αποδοκίμασε ως "ιδιοτελή και περιθωριακή", η οποία πρέπει να διαλυθεί. Στο τέλος της ομιλίας του πάντως, ο Θ. Πάγκαλος δεν απέφυγε την κοινοτοπία, καθώς ζήτησε να "πάμε όλοι μαζί, ενωμένοι σαν μια γροθιά"...

Ο πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης Φ. Πετσάλνικος θέλησε να επαναλάβει στην ομιλία του ότι έχει ήσυχη τη συνείδησή του απέναντι στον κουρδικό λαό και εξέφρασε την... οργή του για εκείνους που ζήτησαν την παραίτηση του Σημίτη.

Παρόμοια ένταση δημιουργήθηκε και με την ομιλία του υπουργού Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου,καθώς από τα "ορεινά" ακούστηκε το σύνθημα: "Το μέλλον μας δεν είναι ο εκσυγχρονισμός, αλλά ο σοσιαλισμός". Ο Γ. Παπαντωνίου, εκνευρισμένος, "δέχτηκε" ότι "όλοι μας εδώ για το σοσιαλισμό προσπαθούμε".

Δασκαλάκης - Κοτσακάς: "Καθαρές θέσεις"

Από την άλλη πλευρά της "γραμμής" ο Γ. Δασκαλάκης θέλησε να παρουσιάσει την εικόνα του "άλλου" ΠΑΣΟΚ. Ο λαός έχει πικραθεί και προσβληθεί, είπε το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, με τα γεγονότα του Ναϊρόμπι. Για την ομιλία του Κ. Σημίτη ο Γ. Δασκαλάκης είπε ότι επιβεβαίωσε τις εμμονές της πλειοψηφίας και δεν προϊδεάζει για γενναίες κινήσεις που απαιτούνται για το "άνοιγμα" προς την εσωκομματική αντιπολίτευση. Μίλησε, δε, για "καμπανάκι" που χτυπά, προαναγγέλλοντας συρρίκνωση και υποστήριξε ότι το "γάντι" που πέταξε ο Κ. Σημίτης προς τον Α. Τσοχατζόπουλο, το πέταξε κατά του λαού, και πως "αν το σηκώσει ο λαός, αλίμονό τους"... Κλείνοντας ο Γ. Δασκαλάκης είπε για τους "άλλους" στο ΠΑΣΟΚ ότι επικαλούνται τον Α. Παπανδρέου και μετά λοιδορούν ότι αντιδικούν με τη νεολαία, δηλαδή το μέλλον του κόμματος και κάλεσε τους συνέδρους να τοποθετηθούν υπεύθυνα στις ψηφοφορίες. Εμείς - κατέληξε ο Γ. Δασκαλάκης, μιλώντας προφανώς για το "δικό" του ΠΑΣΟΚ - δε σηκώνουμε το γάντι. Σηκώστε το μόνοι σας, Αν σηκώσει το γάντι ο λαός, τότε αλίμονό σας. Ο Αν. Κοτσακάς στην αρχή της ομιλίας του ζήτησε να επικρατήσουν στο συνέδριο οι "καθαρές θέσεις".

Το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε "γκρίζα" την πολιτική που ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ, το οποίο πρέπει - όπως είπε - να διευκρινίσει με ποιους και με πόσους Ελληνες είναι. "Δε γίνεται με όλους".

Σε ανάλογους τόνους κινήθηκαν στις ομιλίες τους ο Γ. Καψής,ο Γ. Παναγιωτακόπουλος,ο Ν. Σιφουνάκης και άλλοι σύνεδροι.

Χρ. Παπουτσής: "Ηγετική" εμφάνιση

Ο μέχρι πριν μερικές μέρες επίτροπος Χρ. Παπουτσής έκανε μια "ηγετική" εμφάνιση. Επισήμανε τη δραματική κατάσταση του Οτσαλάν, η οποία όπως είπε προκάλεσε αγανάκτηση στο λαό. Ζήτησε να ριχθεί άπλετο φως στην υπόθεση και να δοθεί διεθνής διάσταση στο κουρδικό πρόβλημα.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Χρ. Παπουτσής έριξε βολές στην "κύρια πολιτική επιλογή" του Κ. Σημίτη, λέγοντας ότι είναι αφέλεια να λέμε πως μόνο η ΟΝΕ θα κάνει ισχυρή την Ελλάδα. Καταδίκασε την αντιπαράθεση ανάμεσα στο "πατριωτικό" και το "ευρωπαϊκό" ΠΑΣΟΚ και ζήτησε "νέα πορεία", την οποία πρέπει να "ακολουθήσουμε όλοι μαζί".

Π. Οικονόμου: "Ορους" για κοινή πορεία

Ο Π. Οικονόμου, στην ομιλία του, ξεκαθάρισε ότι δε θα θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία του κόμματος. Πρόσθεσε επίσης ότι θα θέσει σε ψηφοφορία το θέμα με τη "μαζική εγγραφή" νέων μελών στο κόμμα, ζητώντας από την ερχόμενη Δευτέρα τον έλεγχο κάθε μιας από αυτές τις νέες εγγραφές.

Κατά τα άλλα, ο Π. Οικονόμου επισήμανε, στην ομιλία του, την προσπάθεια "εξοβελισμού" του "μισού" ΠΑΣΟΚ από το άλλο μισό. "Αγνοήσαμε, είπε, την προτροπή να φύγουμε όποιοι διαφωνούμε".

Ο Π. Οικονόμου ζήτησε να αξιοποιηθεί η διαφορετικότητα στο ΠΑΣΟΚ και για να αποκατασταθεί το κλίμα ενότητας θα πρέπει, όπως είπε:

Να σταματήσουν οι επιθέσεις κατά ιστορικών στελεχών.

Να σταματήσουν οι παρεμβάσεις εξωκομματικών παραγόντων (ΜΜΕ - "διαπλεκόμενα") στα εσωτερικά του κόμματος.

Οι απόψεις μας να μην κριθούν με οργανωτικά μέτρα.

Για την εξωτερική πολιτική της χώρας, ο Π. Οικονόμου ζήτησε επανεξέταση της πορείας. Η ΟΝΕ, όπως είπε, δεν είναι υπέρτατος στόχος και αναρωτήθηκε πόσο ισχυρή είναι η Ελλάδα μετά την υπαναχώρηση στο θέμα των S-300 και τη Συμφωνία της Μαδρίτης. Η πολιτική της βήμα προς βήμα προσέγγισης με την Τουρκία, είπε ο Π. Οικονόμου, οδηγεί σε παροξυσμό των διεκδικήσεων.

Διεφθαρμένο σώμα πραιτοριανών και χαμαιλεόντων!

Το στίγμα είχε δοθεί από προχτές. Οταν ο κ. Πάγκαλος φρόντισε να ανέλθει τελευταίος και με μια μικρή χρονική απόσταση από τα υπόλοιπα μέλη του ΕΓ στις υπερυψωμένες θέσεις τους. Ηξερε την... ποιότητα των από κάτω, των συνέδρων και το χειροκρότημα που εισέπραξε το είχε εξασφαλισμένο. Δεν έκανε και πολλή προσπάθεια για να το εκμαιεύσει. Χτες, υπήρξε και η επικύρωση. Επί τρία λεπτά, όρθιοι, περίπου 5.000 σύνεδροι του ΠΑΣΟΚ, χειροκροτούσαν με πάθος τον πρώην υπουργό Εξωτερικών, με το που ανέβηκε στο βήμα των ομιλητών. Η φιγούρα του, τους εκστασίασε! Κατακοκκίνισαν τα χέρια τους να τα χτυπούν για να επιδοκιμάσουν τον κ. Πάγκαλο. Το επαναλαμβάνουμε: Περίπου 5.000 μυημένοι ΠΑΣΟΚοι, μεταξύ αυτών - προφανώς - και οι 549 ανεπάγγελτοι του Σώματος, χειροκροτούσαν επί τρία λεπτά, όρθιοι, τον άνθρωπο που από το γραφείο του εκπορεύονταν οι εντολές "Σάββα παιδί μου πέτα τον έξω!" (σ.σ: τον Οτσαλάν). Επί τρία λεπτά, περίπου 5.000 καρεκλοκένταυροι, γνήσιοι"μουτζαχεντίν" της κυβερνητικής αλαζονείας και μεταφορείς της πολιτικής απρέπειας στην ελληνική κοινωνία, όρθιοι, επιδοκίμαζαν τον άνθρωπο που από το γραφείο του δίνονταν εντολές για πρόσληψη 4 "φουσκωτών", με καθήκον να πετάξουν έξω από την ελληνική πρεσβεία τον Κούρδο ηγέτη! Επί τρία ολόκληρα λεπτά, περίπου 5.000 τύποι - που κυκλοφορούν ανάμεσά μας - χειροκροτούσαν, όρθιοι, τον άνθρωπο που μαζί με τον πρωθυπουργό συνέδεσε περισσότερο από κάθε άλλον το όνομά του, με την κατάδοση, με την παράδοση του Οτσαλάν στους Τούρκους!

***

Ε, λοιπόν, μετά τις 3λεπτες επευφημίες προς τον άνθρωπο που έστειλε τον Οτσαλάν στην Κένυα, προς τον άνθρωπο που ζήτησε "συγγνώμη" από Αμερικανούς και Γερμανούς, προς τον άνθρωπο που από το 1989 κιόλας εξοργίζεται όταν δεν του αναγνωρίζουν ότι είναι "κανονικός αντικομμουνιστής" (!) (Αυριανή 1-1-'89), δε χρειαζόμαστε καμία άλλη επιβεβαίωση: Αυτό το σώμα των 5.000 πραιτοριανών του "εκσυγχρονισμού" της παρακμής, του ραγιαδισμού και της πολιτικο-πολιτισμικής ροπής προς την "ηρωοποίηση" της φασίζουσας συμπεριφοράς, είναι ένα σώμα διεφθαρμένο μέχρι μυελού οστέων! Είναι ένας κομματικός στρατός που αποτελεί ντροπή για το πολιτικό σύστημα της χώρας, συνιστά απειλή για τη δημοκρατία, είναι το καθρέφτισμα εκείνου του πειραματόζωου - τερατογέννημα, που "κλωνοποιούν" τα εργαστήρια της αντιλαϊκής εξουσίας. Πάνω σε αυτό το διεφθαρμένο κομματικό σώμα στηρίζεται μια διεφθαρμένη κυβέρνηση. Η κυβέρνηση που άλλοτε εντέλλει τους "μισθοφόρους" της να ενεργούν ως "αγανακτισμένοι" τραμπούκοι κατά των μαθητών, και άλλοτε εμπλουτίζει το δημόσιο λόγο τους με συνθήματα της εθνικοφροσύνης - του στιλ "πρώτα η Ελλάδα"! - για να βγαίνουν στα καφενεία και να υπερασπίζονται τον... πατριωτισμό(!) και την αξιοπρέπεια(!) του "Αρτέμη Μάτσα"!

***

Οι 200-300 που χτες αποδοκίμασαν τον Θ. Πάγκαλο δεν εγγυώνται τη διάσωση της τιμής αυτού του διεφθαρμένου κομματικού σώματος. Δεν ξέρουμε, καν, αν και κατά πόσο, είναι σε θέση να διασώσουν, τουλάχιστον, την προσωπική τους τιμή. Γιατί τη "λευτεριά στον Οτσαλάν" δεν την επικαλείσαι και κυρίως δεν τη διεκδικείς από ένα κομματικό σώμα, από έναν κομματικό φορέα, που χειροκροτά με φανατισμό τους επικεφαλής της σημαίας της υποτέλειας και της εθελοδουλίας. Κυρίως δεν την επικαλείσαι με το βλέμμα στραμμένο στα "κουκιά" μιας ψηφοφορίας, στην οποία επιδιαιτητές είναι οι "λίσταρχοι" της νομής μιας εξουσίας, που, υποτίθεται, ότι αντιλαμβάνεσαι, πως αυτή είναι η εξουσία που παρέδωσε τον Οτσαλάν, αλλά εσύ συνεχίζεις ναδιεκδικείς ένα κομματάκι της...

***

Η εικόνα των 5.000 συνέδρων που επικρότησαν χτες τον κ. Πάγκαλο για τα κατορθώματά του, δεν είναι η μοναδική. Σκεφτείτε ότι προχτές, ο ίδιος άνθρωπος, που στο προηγούμενο συνέδριο χαρακτήριζε "πολιτικό νάνο" (!) τον Κ. Σημίτη, σε αυτό το συνέδριο, ανέβηκε πάλι στο βήμα, για να δηλώσει ότι μόνο ο Κ. Σημίτης υπάρχει σε αυτό τον τόπο! Αλλωστε, ο πρωθυπουργός το είχε πει από προχτές: Σοσιαλισμός - κατ' αυτόν - σημαίνει "προσαρμογή"! Τουτέστιν για να είσαι καλός "σοσιαλιστής", μπορείς μέχρι και να αναγορεύεις τον"νάνο" σε "μεγαθήριο"...

Συμπέρασμα; Κάποτε, ο χαμαιλεοντισμός εθεωρείτο κατηγορία στην πολιτική ζωή. Τώρα, σήμερα, εκείνοι που παλιότερα προσπάθησαν να νομιμοποιήσουν το "σκυλάδικο" - υπό την ευρεία έννοια - και να το καθαγιάσουν ως "επιβεβλημένη", "υψηλή" πολιτική και κοινωνική συμπεριφορά, ήρθε η ώρα που ζητούν από την κοινωνία να νομιμοποιήσει το χαμαιλεοντισμό. Πλασάρουν το χαμαιλεοντισμό σαν "μετοχή", σαν "σκληρό χαρτί", πολλά υποσχόμενο και εξαιρετικά διαπραγματεύσιμο, στο πολιτικό χρηματιστήριο της σαπίλας. Ε, όχι. Η δική τους διαφθορά, αυτό το πρότυπο της κατακρημνισμένης συνείδησης που αρμόζει στην αγοραία κοινωνία τους, την κοινωνία της οικονομίας της αγοράς και των ομολόγων, δεν αφορά την ελληνική κοινωνία. Δεν αφορά ούτε τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ. Ας απαγκιστρωθούν.

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΑΡΑΛΕΙΠΟΜΕΝΑ

Πολύ ωραίες ομιλίες έγιναν χτες. Φιλολαϊκές και... συμπονιάρικες. Κυρίως από τους υπουργούς. Να σκεφτείτε ότι μας έπεισαν πως άμα καμιά φορά όλοι αυτοί... γίνουν κυβέρνηση, τότε θα κάνουν σπουδαία πράγματα για το λαό και τον τόπο...

***

Σα δεν ντρέπονται.

***

Το είπε από το βήμα των ομιλητών σύνεδρος, της οποίας μας διαφεύγει το όνομα: Θέλουμε να έχουμε δίπλα μας, είπε, τους μεγαλοκεφαλαιούχους, αφ' ενός, για να μη γίνουμε γραφικοί, αφ' ετέρου, για να τους πείσουμε να ανοίξουν δουλιές και να δουλέψουν οι άνεργοι!

***

Νομίζουμε ότι σε αντίθεση με μας, ο κ. Σημίτης κατέγραψε το ονοματάκι της "συντρόφισσας" στο μπλοκάκι του. Πάντα είναι χρήσιμοι τέτοιοι "σοσιαλιστές".

***

Στιγμιότυπο από τα παρασκήνια, όπως το μετέφεραν αυτόπτες μάρτυρες: Με ύφος αντίστοιχο του... κύρους του, ο υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού (Γεώργιος Πανταγιάς το όνομά του), επιχειρεί να εισέλθει στους χώρους που συνεδριάζει η Οργανωτική Επιτροπή του συνεδρίου. "Σεκιουριτάς" - αφού τέτοιους έχει προσλάβει το ΠΑΣΟΚ για την περιφρούρηση του συνεδρίου - του φράζει το δρόμο. "Απαγορεύεται η είσοδος κύριε", η σαφής εντολή. "Είμαι ο Πανταγιάς παιδί μου", απαντά ο άλλος. "Απαγορεύεται", ξαναλέει αγέρωχα ο πρώτος. "Παιδί μου είμαι ο Γιώργος Πανταγιάς!", επιμένει ολίγον εκνευρισμένος ο αξιωματούχος μας. Τελικά, χρειάστηκε οι φωνές του να ακουστούν πολύ μακριά μέχρι να του επιτραπεί η είσοδος.

***

Τουλάχιστον οι προηγούμενοι είχαν τη χαρά ότι τους έμαθε... ο θυρωρός της πολυκατοικίας τους. Αυτούς, ούτε ο θυρωρός του συνεδρίου τους δεν τους ξέρει...

***

"Παλιά πηγαίναμε στα συνέδρια με παπάκια, σήμερα ερχόμαστε με "Μερσεντές", καλά πάμε", έλεγε ο ένας... χιουμορίστας σύνεδρος προς τον - επιδοκιμάζοντα για τα λεγόμενά του - έτερο "σύντροφό του", επίσης σύνεδρο, στο περιθώριο των εργασιών.

***

Πολύ καλά πάτε παιδιά και πάντα κοντά στο λαό. Αλλωστε, αν το δεις και διαφορετικά, το σήμα της "Μερσεντές" μοιάζει με εκείνο του αφοπλισμού...

***

Αφοπλισμός. Τι είναι το μυαλό του ανθρώπου! Τι θυμηθήκαμε τώρα! Τώρα που το ΝΑΤΟ επελαύνει στη Β. Ελλάδα. Ε, "σύντροφοι";

***

Οσο για τον Αραφάτ, που χτες συνεργάτες του πρωθυπουργού έλεγαν ότι εξασφάλισαν, τελικά, την πολυπόθητη άφιξή του σήμερα στην Αθήνα, αν έρθει, δεν έχει να φοβάται τίποτα. Ο κ. Σημίτης παραδίδει μόνο όσους του ζητούν πολιτικό άσυλο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ