Σάββατο 20 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΑΣΟΚ
Και εγεννήθηκαν "λίστες"!

Και εγεννήθηκαν "λίστες"! Χτες, λοιπόν, εν μέσω "γευμάτων", "γαστρονομικών" συνευρέσεων των διαφόρων τάσεων και εξόδων σε... "πολιτιστικά κέντρα" προς σύσφιξη της σχέσης των συνέδρων, άρχισαν να μοιράζονται στους ενδιαφερόμενους οι "λίστες" των εσωκομματικών πτερύγων με τους εκλεκτούς της κάθε τάσης να... προτείνονται για σταυροδότηση, ώστε να εκλεγούν στη νέα ΚΕ.

Είχε προηγηθεί η κατάθεση της υποψηφιότητας του Κ. Σημίτη για την προεδρία του κόμματος - μοναδική υποψηφιότητα μετά την οπισθοχώρηση Οικονόμου -, αλλά και οι δηλώσεις στελεχών, όπως ο Α. Πεπονής και ο Γ. Βασιλακόπουλος, (τους οποίους ακολούθησαν οι Βερυβάκης, Χρυσανθακόπουλος) ότι δεν πρόκειται να θέσουν υποψηφιότητα για τη νέα ΚΕ, καταγγέλλοντας την τακτική της "αναμέτρησης των παρατάξεων" που επικράτησε στο συνέδριο.

Πλευρά Τσοχατζόπουλου

Οσον αφορά το στρατόπεδο των "τσοχατζοπουλικών" λεγόταν χτες πως επικρατούν "φυγόκεντρες" τάσεις στο εσωτερικό του και δεν αποκλείεται να υπάρξουν διαρροές από την 72μελή "λίστα" του, καθώς ορισμένοι δεν αποκλείεται να αποσύρουν, τελικά, την υποψηφιότητά τους (όπως οι Γ. Δασκαλάκης, Γ. Παναγιωτακόπουλος κ.ά.). Ας σημειωθεί ότι στη "λίστα Τσοχατζόπουλου" δεν περιλαμβάνεται κανένα πρωτοκλασάτο στέλεχος πέραν του Απ. Κακλαμάνη, ενώ περιλαμβάνονται οι Χ. Καστανίδης, Β. Κεδίκογλου, Π. Οικονόμου, Κ. Παπούλιας, Χρ. Παπουτσής, Γ. Σουλαδάκης.

Σχετικά, δε, με τη σημερινή ομιλία του υπουργού Αμυνας, χτες δεχόταν δυο εισηγήσεις. Η πρώτη τον προέτρεπε να τοποθετηθεί "αγνοώντας το κομματικό σώμα από το οποίο δεν έχει να περιμένει τίποτα" και να απευθυνθεί στην κοινωνία με "κεντροαριστερό" λόγο, αναμένοντας το δικό της χειροκρότημα... Η άλλη εισήγηση υποστήριζε πως ο υπουργός πρέπει να απαντήσει "σημείο προς σημείο" σε όσα είπε στην πρωτολογία του ο Κ. Σημίτης και κυρίως στις εναντίον του αιχμές. Ποια "γραμμή" θα ακολουθηθεί και κατά πόσο θα... συζευχτούν οι αντιτιθέμενες εισηγήσεις, θα φανεί σήμερα.

Θα φανεί, επίσης, αν στο σημερινό κλείσιμο των εργασιών με τη δευτερολογία του πρωθυπουργού επιλεγεί - υπό το βάρος των εντυπώσεων της πρώτης μέρας - αυτή τη φορά να "παίξει" με πρόταγμα την ενότητα.

Οι "εκσυγχρονιστές"

Από πλευράς "εκσυγχρονιστών", η εγκυρότητα της δική τους "λίστας", που εμφανίστηκε χτες και η οποία περιείχε και ονόματα του "ενδιάμεσου χώρου", αμφισβητούνταν... Λεγόταν, δε, πως ακόμα δεν είχε καταλήξει η συγγραφή της, αφού υπήρχε ασυμφωνία για το ποιος θα σταυροδοτηθεί. Πάντως και χτες συνεργάτες του πρωθυπουργού έλεγαν πως τελικά οι "εκσυγχρονιστές" θα κατεβάσουν 2 "λίστες" με στόχο την εκλογή έως και 140 μελών στη νέα ΚΕ. Το σίγουρο είναι πως σήμερα τα ξημερώματα, κάτω από την πόρτα που διαμένουν οι σύνεδροι του ΠΑΣΟΚ θα ριχτούν τα "ραβασάκια", ώστε να γνωρίζουν ποιον θα ψηφίσουν την Κυριακή...

Αποχωρήσεις;

Στο μεταξύ σήμερα δεν αποκλείεται να υπάρξουν εξελίξεις όσον αφορά την παραμονή ή όχι κάποιων εντός του ΠΑΣΟΚ. Εντονες ήταν οι φήμες χτες, πως το νυν μέλος του ΕΓ του ΠΑΣΟΚ Μ. Δασκαλάκης δεν αποκλείεται να αναγγείλει κατά τη διάρκεια της ομιλίας του την αποχώρησή του από το κόμμα. Αδιευκρίνιστο παραμένει, δε, τι θα πράξει η πλευρά Χαραλαμπίδη, αν ο τελευταίος θα εμφανιστεί στο συνέδριο και αν - διά της δικής του παρουσίας ή άλλου τρόπου - αναγγελθεί και η δική του αποχώρηση.

Στα "χάπενινγκ", που δεν πρέπει να αποκλειστούν, θα πρέπει να προστεθούν φωνές που αν επικρατήσουν μπορεί να οδηγήσουν ένα κομμάτι της "εσωκομματικής αντιπολίτευσης" στην αποχή από τις ψηφοφορίες, αλλά και την πρόκληση διαφόρων ψηφοφοριών με βάση, άλλοτε πολιτικές θέσεις που διαφοροποιούνται από την εισήγηση της πλειοψηφίας και άλλοτε με αντικείμενο, είτε το ένα είτε το άλλο θέμα της στιγμής.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Βολιδοσκόπηση» της Ειρ. Παπά (2002-01-10 00:00:00.0)
Ετοιμες οι λίστες των γραμματέων (2001-02-06 00:00:00.0)
Φιέστες και "μαχαιρώματα" (1999-03-11 00:00:00.0)
Μετά την ΚΟ, το... συνέδριο (1996-01-17 00:00:00.0)
Ελπίζοντας στην παραίτηση (1996-01-09 00:00:00.0)
Αντιλαϊκή ομοιογένεια και προσωπεία εξαπάτησης (1995-04-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ