Πέμπτη 11 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Φιέστες και "μαχαιρώματα"

Ο πρωθυπουργός και το περιβάλλον του θεωρούν ότι ήρθε η ώρα για φιέστες και για ...προσεγμένες συνεντεύξεις του κ. Σημίτη, ώστε να ανατραπεί - όσο αυτό είναι δυνατό - το κλίμα που έχει δημιουργηθεί για την κυβέρνηση και την ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, μετά την υπόθεση Οτσαλάν και ενόψει του συνεδρίου. Συνέδριο, που, πάντως, οι "εκσυγχρονιστές" πιστεύουν ότι θα αποφύγουν να πάρει "φθοροποιό" χαρακτήρα για την ηγετική ομάδα.

Ετσι, σήμερα ο Κ. Σημίτης αναμένεται να πρωταγωνιστήσει σε προεκλογικού τύπου φιέστα, που έχει στηθεί από τις τοπικές αρχές των Ανω Λιοσίων, περιοχή την οποία αναμένεται να επισκεφτεί ο πρωθυπουργός. Τις επόμενες μέρες, αναμένεται επίσης να δουν το φως τρεις συνεντεύξεις του Κ. Σημίτη, οι δυο σε φιλοκυβερνητικές εφημερίδες και η άλλη στην κρατική τηλεόραση... Να σημειωθεί ότι ο κ. Σημίτης, καθόλη τη διάρκεια της υπόθεσης Οτσαλάν, έχει απαγορεύσει να του τεθούν ερωτήσεις, όποτε συναντήθηκε με δημοσιογράφους.

Ο Γερ. Αρσένης

Στο μεταξύ εντός του ΠΑΣΟΚ η δραστηριοποίηση του "εκσυγχρονιστικού μπλοκ" εξελίσσεται με συντονισμένο τρόπο και με στόχο την απομόνωση του Α. Τσοχατζόπουλου, στον οποίο επιχειρείται να χρεωθεί ότι επιδιώκει ήττα στις ευρωεκλογές για να τεθεί θέμα ηγεσίας. Σε αυτό το μήκος κύματος, κινήθηκαν χτεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργικού "φίλου" Χρ. Βερελή, ενώ μετά τον Ε. Βενιζέλο και τον Θ. Τσουκάτο, χτες προστέθηκε και ο Γερ. Αρσένης, ο οποίος σε δημόσια ομιλία του (παρουσία των Πασχαλίδη, Οικονόμου, Παπούλια κ.ά.) κάλεσε τον Α. Τσοχατζόπουλου να "αναθεωρήσει" τη σκέψη του περί αλλαγής ηγεσίας... Οσο για την Β. Παπανδρέου, επιχείρησε μετά τις δηλώσεις Τσοχατζόπουλου να "ισορροπήσει" μεταξύ πρωθυπουργού και υπουργού Αμυνας.

Από την πλευρά του, ο Α. Τσοχατζόπουλος - που αύριο θα έχει συνάντηση με τον Κ. Σκανδαλίδη - διαμηνύει ότι θα καταγγείλει έτερη υποψηφιότητα πέραν του κ. Σημίτη στο συνέδριο ως "υποστηρικτική της πλειοψηφίας", ενώ ίδια άποψη φέρεται να έχει και ο Χρ. Παπουτσής.

Οξυνση στο
παρασκήνιο

Πάντως, χτες φάνηκε να οξύνονται οι εσωκομματικές διαμάχες, καθώς μετά από σύσκεψη μελών της "εσωκομματικής αντιπολίτευσης" (όπου οι συμμετέχοντες λένε ότι συμμετείχαν στελέχη όλου του "αντισημιτικού" φάσματος) αποφασίστηκε να κατέλθει αντίπαλος υποψήφιος του Κ. Σημίτη στο συνέδριο, το όνομα του οποίου θα οριστικοποιεί, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, σε επόμενη σύσκεψη.

Παράλληλα, η Επιτροπή Δεοντολογίας φέρεται να έχει διαγράψει συνέδρους, προερχόμενους από το χώρο της Νεολαίας, έπειτα από ενστάσεις της "εκσυγχρονιστικής" πλευράς, ενώ δεν αποκλείονται επαναληπτικές εσωκομματικές εκλογές στις οργανώσεις της νεολαίας, σε πέντε νομούς της χώρας, έπειτα από απαίτηση της ηγετικής ομάδας του κόμματος. Γεγονός, που αναμένεται να προκαλέσει σήμερα αντίδραση της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ. Κάποιοι ισχυρίζονταν χτες βράδυ ότι η αντίδραση θα είναι "σφοδρή" και πως θα ζητηθεί η απομάκρυνση του "εκσυγχρονιστή" Μ. Νεονάκη από τη θέση του γραμματέα Οργανωτικού του ΠΑΣΟΚ, λόγω "αντικαταστατικής συμπεριφοράς".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ