Πέμπτη 11 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Υπενθυμίζει τις αξιώσεις της η Αγκυρα

Η Αγκυρα, με μεθοδικότητα, εκμεταλλευόμενη το κλίμα που έχει δημιουργήσει η υπόθεση Οτσαλάν, φέρνει στο προσκήνιο τις πάγιες απόψεις της γύρω από τις ελληνοτουρκικές διαφορές.

Η εγκατάσταση πυραύλων στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, αντίκειται στις διεθνείς συμφωνίες και θα αλλάξει την υφιστάμενη ισορροπία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Αμύνης κ. Χικμέτ Σαμί Τουρκ.

"Η εγκατάσταση των πυραύλων αντίκειται τόσο στη Συνθήκη της Λοζάνης, όσο και στη Συνθήκη των Παρισίων", είπε ο Τούρκος υπουργός απαντώντας σε ερωτήσεις της εφημερίδας ΤΖΟΥΜΧΟΥΡΙΕΤ.

"Η Τουρκία, έχει αντιταχθεί στον εξοπλισμό των νησιών και θα συνεχίσει να αντιτάσσεται", πρόσθεσε ο κ. Τουρκ.

Απαντώντας σε ερώτηση για το "αν το θέμα αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί αιτία πολέμου", ο κ. Τουρκ παρατήρησε ότι "δεν μπορούμε να οδηγηθούμε αμέσως σε πόλεμο. Πριν τον πόλεμο, υπάρχουν στάδια που επιβάλλεται να διανυθούν".

Ο Σ. Ντεμιρέλ

"Η ειρηνική πολιτική δεν είναι μονομερής και δε σημαίνει πολιτική αδυναμίας", δήλωσε, μιλώντας στους διπλωματικούς συντάκτες στην Αγκυρα, ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, ο οποίος είπε χαρακτηριστικά: "Δεν έχω κηρύξει τον πόλεμο στην Ελλάδα, πρόκειται για νόμιμη άμυνα".

Ο κ. Ντεμιρέλ, αναφερόμενος στη "διαμελιστική τρομοκρατία", υποστήριξε ότι "η Ελλάδα έχει υποστηρίξει την κίνηση αυτή" και διατύπωσε το ερώτημα "πώς συμβαδίζει αυτό με την καλή γειτονία;".

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε επίσης ότι "κανείς δεν πρέπει να περιμένει να καθίσει η Τουρκία με σταυρωμένα χέρια απέναντι στην ξεκάθαρη αυτή εχθρότητα" και τόνισε πως "εάν η Τουρκία δηλώνει ότι έχει εξαντληθεί η υπομονή της, πρέπει να ακουστεί".

Ο κ. Ντεμιρέλ σημείωσε χαρακτηριστικά: "Δίνουμε στην Ελλάδα μια ευκαιρία να αθωωθεί απέναντι στη διεθνή κοινότητα".

Ο Τούρκος Πρόεδρος αναφέρθηκε και στο Κουρδικό ζήτημα και είπε πως "έχει περάσει η εποχή των αποικιών που είχαν οι αυτοκρατορίες. Το κράτος αυτό είναι κράτος όλων, όσοι κατοικούν στη χώρα αυτή".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ