Πέμπτη 11 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Διαπιστευτήρια "νομιμοφροσύνης" στην Ουάσιγκτον

"Ηταν καλή συνάντηση. Πήγε, όπως την περιμέναμε". Η δήλωση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζ. Ρούμπιν, μετά τη συνάντηση του προέδρου της ΝΔ με την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μ. Ολμπράιτ, είναι αρκετά εύγλωττη για το περιεχόμενο της σημαντικότερης συνάντησης του Κ. Καραμανλή στις ΗΠΑ, αλλά και "αποκαλυπτική" κυρίως για την επαλήθευση των προσδοκιών των Αμερικανών από τον Κ. Καραμανλή.

Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν ο Τζ. Ρούμπιν κλήθηκε να σχολιάσει, αν συζητήθηκε και η υπόθεση Οτσαλάν, είπε συγκεκριμένα: "Η θέση μας για τον Οτσαλάν είναι αρκετά γνωστή. Πιστεύω ότι θίχτηκε, αλλά θα αφήσω τον κ. Καραμανλή να περιγράψει τη θέση του. Η δική μας θέση για τον Οτσαλάν είναι ότι θέλουμε να τον δούμε, και το θέλαμε πάντα, να παραπεμφθεί στη Δικαιοσύνη. Δε συζήτησαν εσωτερικές πολιτικές υποθέσεις της Ελλάδας".

Βέβαια, η αντιπροσωπεία της ΝΔ στην Ουάσιγκτον επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις ότι ο Κ. Καραμανλής έδωσε διαπιστευτήρια νομιμοφροσύνης και υποτέλειας στις ΗΠΑ. Ο εκπρόσωπος του κόμματος Αρ. Σπηλιωτόπουλος, όταν ρωτήθηκε χτες (από τον "Πλάνετ") αν στη συνάντηση τέθηκε ευθέως θέμα αποκήρυξης του ΡΚΚ, υποστήριξε ότι "η αναφορά στο ΡΚΚ ήταν καθαρά ονομαστική. Δεν είδαμε την πάγια θέση των ΗΠΑ (!), που είναι να χαρακτηρίζει το ΡΚΚ ως τρομοκρατική οργάνωση, αλλά από εκεί και έπειτα, πέρα από την ονομαστική αυτή αναφορά, ούτε συζήτηση έγινε, ούτε ερώτηση συγκεκριμένη τέθηκε προς συζήτηση". Η συζήτηση, κατά τον εκπρόσωπο, περιστράφηκε στις "εσωτερικές τρομοκρατικές οργανώσεις της χώρας μας", εννοώντας προφανώς την "17 Ν".

Κατά τα λοιπά, ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι διέκρινε "μια αχτίδα φωτός", που έχει να κάνει με την ανάπτυξη συγκεκριμένης πρωτοβουλίας από την πλευρά των ΗΠΑ για το Κυπριακό τους επόμενους μήνες.

Το πρόγραμμα της χτεσινής επίσκεψης του Κ. Καραμανλή στις ΗΠΑ περιλάμβανε συζήτηση στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών (CSIS) και συνάντηση με τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής Β. Γκίλμαν, ενώ αύριο είναι προγραμματισμένη η συνάντηση με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Α. Γκορ. Μετά τη συνάντηση που είχε χτες με τον επιτελάρχη του Λευκού Οίκου Τζ. Ποντέστα, ο Κ. Καραμανλής χαρακτήρισε ενδιαφέρουσα τη συνάντηση που έγινε για τη δυνατότητα κοινής δράσης με τις ΗΠΑ για "επενδύσεις" στα Βαλκάνια. Προϋπόθεση γι' αυτό, σύμφωνα με τον Κ. Καραμανλή, είναι να γίνει η χώρα μας "ξανά ελκυστική για τους διεθνείς επενδυτές", δηλαδή να τα δώσουμε όλα στους ξένους "επενδυτές".

Η Ντ. Μπακογιάννη

"Η μόνη μακρόπνοη λύση μπορεί να προέλθει μέσα από την ανανέωση της λαϊκής εντολής και την προσφυγή στις κάλπες", τόνισε η Ντ. Μπακογιάννη, αναφερόμενη στις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις, σε ομιλία της χτες σε Τοπική Οργάνωση της ΝΔ στην Κηφισιά. Ταυτόχρονα, όμως, είπε ότι αυτό που προέχει είναι "η στήριξη του εθνικού μετώπου". Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη συμφωνία που, όπως όλα δείχνουν, έχει συναφθεί μεταξύ Τουρκίας και Αλβανίας για τον ελλιμενισμό του τουρκικού στόλου στην Αυλώνα, αλλά περιορίστηκε να αναρωτηθεί "τι έκανε η ελληνική κυβέρνηση για να αντιδράσει σε αυτό το ενδεχόμενο".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ