Πέμπτη 11 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ν. ΜΠΕΡΝΣ
"Αψογες" οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις

Την εικόνα μιας "άψογης σχέσης" παρουσίασε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Ν. Μπερνς, σε ομιλία του στη Ν. Υόρκη, σε εκδήλωση που οργάνωσε το Κέντρο Ευρωπαϊκών Σπουδών.

Ο Αμερικανός πρεσβευτής, κατ' αρχήν μίλησε για την "πίτα" που ενδιαφέρει την Ουάσιγκτον: Το ελληνικό εξοπλιστικό πρόγραμμα.

Η αναφορά αυτή ξεκίνησε με έμμεσο τρόπο, όταν ο Ν. Μπερνς απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι οι κατηγορίες εναντίον της Ελλάδας για δήθεν διαρροή μυστικών του ΝΑΤΟ προς τους Ρώσους αποδείχτηκαν αστήρικτες, αβάσιμες και αναληθείς.

Ο Ν. Μπερνς τόνισε ότι με δική του πρωτοβουλία συστάθηκε κοινή ελληνοαμερικανική επιτροπή, η οποία διερεύνησε σε βάθος το θέμα. Εξήρε την άψογη συνεργασία που είχε η επιτροπή με τον υπουργό Αμυνας, Α. Τσοχατζόπουλο και επισήμανε ότι ολόκληρη την προηγούμενη βδομάδα ενημέρωνε σχετικά το Κογκρέσο για να αρθεί, ελπίζω σύντομα, είπε, η απαγόρευση πώλησης αμερικανικού οπλισμού στην Ελλάδα και όπλα όπως οι "πάτριοτ" και τα αεροσκάφη "F-15" και "F-18" να μπορέσουν να υπερασπιστούν την ασφάλεια της Ελλάδας, όπως υπερασπίζονται την ασφάλεια των ΗΠΑ.

Στην ομιλία του, που είχε για κεντρικό θέμα τις "Σχέσεις ΗΠΑ - Ελλάδας σήμερα", ο Αμερικανός πρέσβης μίλησε για τους πολύ δυνατούς δεσμούς των δύο χωρών, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια. Παρατήρησε ότι τα τρία εκατομμύρια των Ελληνοαμερικανών αποτελούν την πιο γερή γέφυρα για τις σχέσεις των δύο χωρών.

Ο Αμερικανός πρέσβης μίλησε επίσης για "τα πολύ θετικά αποτελέσματα που πέτυχε η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης Σημίτη" και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα πετύχει την ένταξή της στην ΟΝΕ.

Ο Ν. Μπερνς χαρακτήρισε το Κυπριακό σαν ένα από τα πιο ακανθώδη προβλήματα που αντιμετώπισε η αμερικανική διπλωματία τα τελευταία σαράντα χρόνια. Είπε ότι δε διαβλέπει άμεση πρόοδο, λόγω των επικείμενων τουρκικών εκλογών, αλλά και της πόλωσης, στις διαπραγματεύσεις. Ο Αμερικανός πρέσβης απάντησε αρνητικά σε ερώτηση αν πιστεύει ότι η Ελλάδα και η Τουρκία βρίσκονται στα πρόθυρα πολέμου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ