Πέμπτη 11 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΔΡΕΥΣΗ - ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ
Οι κάτοικοι καταγγέλλουν τις λύσεις που προκρίθηκαν

Με Ερώτησή του ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γ. Θεωνάς καλεί την Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να πάρει θέση

Τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Σαντορίνης, εξαιτίας των συσσωρευμένων προβλημάτων που αφορούν την ύδρευση, την αποχέτευση αλλά κυρίως τη διαχείριση των αποβλήτων, φέρνει με Ερώτηση που κατέθεσε στην Επιτροπή της ΕΕ ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γ. Θεωνάς.

"Τα συσσωρευμένα αυτά προβλήματα, υπογραμμίζει ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, εμφανίζονται ιδιαίτερα οξυμένα λόγω της μεγάλης πληθυσμιακής πυκνότητας του νησιού, κυρίως τους θερινούς μήνες, όπου, λόγω και του μεγάλου αριθμού τουριστών, παρουσιάζεται ραγδαία αύξηση της ποσότητας των υγρών αποβλήτων και απορριμμάτων, δημιουργώντας σοβαρότητα προβλήματα τόσο στην υγεία και την ποιότητα ζωής των κατοίκων, όσο και για την ισορροπία του οικοσυστήματος (μόλυνση εδαφικού ιστού, υδροφόρου ορίζοντα), απειλώντας τη σπάνια ομορφιά και τον πολιτιστικό, αρχαιολογικό πλούτο του νησιού. Ιδιαίτερα δε οξυμένο παρουσιάζεται το πρόβλημα των απορριμμάτων, των οποίων οι ξεπερασμένοι μέθοδοι καύσης, μέσα σε κατοικημένες περιοχές, κατά παράβαση όλων των ισχυόντων κανονισμών ασφαλείας, εγκυμονούν άμεσους κινδύνους για τη δημόσια υγεία".

Δεδομένης της κρισιμότητας των προβλημάτων και της άμεσης ανάγκης αντιμετώπισής τους και γνωρίζοντας ότι η νήσος Θήρα έχει ενταχθεί σε πιλοτικό πρόγραμμα της ΕΕ στα πλαίσια του Ταμείου Συνοχής, με συγχρηματοδότηση 85% από το Ταμείο και 15% από το ελληνικό δημόσιο, που αφορά πρόγραμμα ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων και αναγκών ύδρευσης και αποχέτευσης, ο Γ. Θεωνάς καλεί την Επιτροπή να τοποθετηθεί σχετικά με το "σε ποιο στάδιο βρίσκεται η εφαρμογή του εν λόγω προγράμματος, αν οι αρμόδιες ελληνικές αρχές και υπουργεία έχουν εγκρίνει προγραμματισμό και χωροθέτηση των έργων και αν της είναι γνωστός ο ιδιωτικός φορέας που θα διαχειριστεί το έργο ή οι όροι του διαγωνισμού και οι προϋποθέσεις για την επιλογή του". Ζητά επίσης από την Επιτροπή να απαντήσει για το "αν αληθεύει ότι σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων προκρίνεται η μέθοδος της καύσης, γεγονός που έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις των κατοίκων, οι οποίοι φοβούνται για έντονα αρνητικές συνέπειες στη δημόσια υγεία και την ισορροπία του οικοσυστήματος".

Για το ίδιο θέμα, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ κατέθεσε στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναφορά κατοίκων της Σαντορίνης, ζητώντας από την Επιτροπή να εξετάσει τις καταγγελίες των κατοίκων και να προβεί στις κατάλληλες ενέργειες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η ΕΕ την αναβαθμίζει σε μέθοδο ...ενεργειακής αξιοποίησης! (2008-07-06 00:00:00.0)
Περιοδεία του ΚΚΕ στη Σαντορίνη (2000-05-26 00:00:00.0)
Παραμένουν τα εγγενή προβλήματα της αποτέφρωσης (2000-03-17 00:00:00.0)
Απειλή για ένα σπάνιο οικοσύστημα (1999-12-15 00:00:00.0)
Επιφυλάξεις για την αποτέφρωση των αποβλήτων (1999-04-20 00:00:00.0)
Εγκληματική η λειτουργία της ΕΛΒΙΕΞ (1998-03-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ