Τετάρτη 17 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μετά την ΚΟ, το... συνέδριο

Στην έμμεση και διά συνεντεύξεων σε ηλεκτρονικά ΜΜΕ ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του, προχώρησε χτες και ο Α. Τσοχατζόπουλος, ο οποίος αναμένεται να την επισημοποιήσει σήμερα στα πλαίσια της συνεδρίασης της ΚΕ του κόμματος. Σε δηλώσεις του, ο αναπληρωτής του πρωθυπουργού, αφού εκθείασε το κυβερνητικό έργο και την "ανάγκη" συνέχισής του, τάχθηκε, πάλι με έμμεσο τρόπο, υπέρ των αλλεπάλληλων ψηφοφοριών στην ΚΟ κατά τη διαδικασία εκλογής πρωθυπουργού. Αν και χαρακτήρισε το αίτημα των πολλών γύρων ως "λογικό", ισχυρίστηκε ότι "δεν έχει πάρει ακόμα θέση" καθώς το θέμα θα συζητηθεί και στην ΚΕ. Πάντως, όπως τόνιζαν χτες συνεργάτες του, ο Α. Τσοχατζόπουλος "είναι κατ'αρχήν υπέρ της διεξαγωγής αλλεπάλληλων ψηφοφοριών, αλλά - όπως έλεγαν - και το θέμα αυτό θα κριθεί στα όργανα του κόμματος". Χαρακτηριστική επ' αυτού είναι η τοποθέτηση του στενού συνεργάτη του, Γ. Δασκαλάκη, ο οποίος χαρακτήρισε το σύστημα των πολλών γύρων ως "περισσότερο δημοκρατικό". Ο τελευταίος μάλιστα και πριν ο Α. Τσοχατζόπουλος δηλώσει επισήμως υποψηφιότητα, δήλωσε ότι θα τον ψηφίσει γιατί "αποτελεί την ιστορική συνέχεια... και έχει και την καλή μαρτυρία του κόμματος και της οργάνωσης... ", ενώ εξέφρασε την άποψη ότι η πρωθυπουργία θα κριθεί μεταξύ τριών: Του Α. Τσοχατζόπουλου, του Γερ. Αρσένη και του Κ. Σημίτη.

Ας σημειωθεί ότι στα πλαίσια της ενίσχυσης του "ευνοϊκού ρεύματος" περί την υποψηφιότητα του υπουργού Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης, χτες έγινε γνωστό πως υπήρξε συνεύρεση 45 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στο υπουργείο Εσωτερικών, οι οποίοι συζητούσαν τη στράτευσή τους με το πλευρό του Α. Τσοχατζόπουλου (μεταξύ των οποίων οι Γ. Χαραλάμπους, Γρ. Νιώτης, Αν. Κοτσακάς, Γ. Ανωμερίτης κ.ά.). Πάντως ο τελευταίος - κατά το περιβάλλον του- όχι μόνο δε συμμετείχε σε αυτή τη συνάντηση, αλλά ούτε καν τη γνώριζε πριν προηγηθεί... Ας σημειωθεί, επίσης, ότι λίγες ώρες πριν την ψηφοφορία της ΚΟ, συνεργάτες του υπουργού μιλούσαν για "πανικό" που έχει καταλάβει το επιτελείο Σημίτη. Σχολιάζοντας δε τα όσα διέρρεαν χτες περί εκτιμήσεων Σημίτη(ότι δηλαδή φαβορί για την είσοδο στον τελικό γύρο θα είναι ο Α. Τσοχατζόπουλος), έλεγαν πως "πλέον είναι αδιάφορες οι τοποθετήσεις" του περιβάλλοντος του πρώην υπουργού Βιομηχανίας. Βέβαια δεν παρέλειπαν να επιδεικνύουν με τη σειρά τους ένα αίσθημα υπεροχής έναντι των υπόλοιπων υποψηφίων, αναφέροντας ότι "τώρα όλοι βλέπουν τον Τσοχατζόπουλο στον τελικό γύρο". Συνέχιζαν δε, υποστηρίζοντας ότι "δε θα πρέπει να θεωρείται έκπληξη η μη συμμετοχή Σημίτη στο β γύρο"... Οσο για τον Γερ. Αρσένη, που από πλευράς Τσοχατζόπουλου του... δίνεται η τρίτη θέση, έλεγαν ότι είναι αδιευκρίνιστες οι προθέσεις του αν βγει εκτός τελικής αναμέτρησης, πάντως θεωρείται ότι οι αποστάσεις του από τον Κ. Σημίτη είναι μεγαλύτερες από εκείνες με τον Α. Τσοχατζόπουλο και το αντίστροφο.

Εκείνο που αξίζει να αναφερθεί είναι ότι από πλευράς Τσοχατζόπουλου, επιχειρείται να "περάσει", πως η πορεία του υπουργού προς τα ύπατα αξιώματα δε σταματά με μια ενδεχόμενη αποτυχία κατά τη διεκδίκηση της πρωθυπουργίας. "Ο Ακης έχει μπροστά του το συνέδριο, όπου μπορεί να κερδίσει τη θέση του προέδρου του κόμματος ευκολότερα από κάθε άλλον", λένε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος δε ο Α. Τσοχατζόπουλος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία του κόμματος στο συνέδριο, ενώ για το ζήτημα της διαρχίας (άλλος πρωθυπουργός, άλλος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ) δήλωσε ότι είναι "αναγκαστική και όχι κατ' ανάγκη η καλύτερη λύση που τα αποτελέσματά της θα κριθούν"...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ