• Λέξη δεν είπε ο πρόεδρος της ΝΔ για την πολιτική της νέας κυβέρνησης
  • - Εμφανώς ικανοποιημένος γιατί ο ασυμβίβαστος αγώνας του για το τέλος της ακυβερνησίας δικαιώθηκε, εμφανίστηκε ο πρόεδρος της ΝΔ, Μ. Εβερτ, την επομένη της παραίτησης του Α. Παπανδρέου. Μετά την... - 1996-01-17 00:00:00.0"/>
  • Λέξη δεν είπε ο πρόεδρος της ΝΔ για την πολιτική της νέας κυβέρνησης
  • - Εμφανώς ικανοποιημένος γιατί ο ασυμβίβαστος αγώνας του για το τέλος της ακυβερνησίας δικαιώθηκε, εμφανίστηκε ο πρόεδρος της ΝΔ, Μ. Εβερτ, την επομένη της παραίτησης του Α. Παπανδρέου. Μετά την... - 1996-01-17 00:00:00.0" /> "Ο αγώνας μου τώρα δικαιώνεται" | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Τετάρτη 17 Γενάρη 1996
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Σελίδα 5
    ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    Μ. ΕΒΕΡΤ
    "Ο αγώνας μου τώρα δικαιώνεται"
    • Πανηγυρίζει η ηγεσία της ΝΔ για τα αποτελέσματα που είχαν οι "θεσμικές πρωτοβουλίες" και συνεχίζει ακάθεκτη με καινούριες
    • Λέξη δεν είπε ο πρόεδρος της ΝΔ για την πολιτική της νέας κυβέρνησης

    Εμφανώς ικανοποιημένος γιατί ο "ασυμβίβαστος" αγώνας του για το "τέλος της ακυβερνησίας" δικαιώθηκε, εμφανίστηκε ο πρόεδρος της ΝΔ, Μ. Εβερτ, την επομένη της παραίτησης του Α. Παπανδρέου.

    Μετά την επίσκεψή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Μ. Εβερτ πανηγύρισε για την παραίτηση του πρωθυπουργού, ενώ επιχείρησε να καρπωθεί το μεγάλο τμήμα της δόξας που του αναλογεί γι' αυτήν την εξέλιξη. Απέδωσε, μάλιστα, τη λύση της εκκρεμότητας στην πίεση που άσκησε το κόμμα του με τις "θεσμικές πρωτοβουλίες", καθώς και τα ΜΜΕ και ένα μικρό τμήμα του ΠΑΣΟΚ.

    Ασυγκράτητος, γιατί η αντιπολιτευτική τακτική του απέδωσε καρπούς, έσπευσε αμέσως να τη συνεχίσει με εντονότερο τρόπο. Στα πλαίσια αυτά κάλυψε, για λογαριασμό του ΠΑΣΟΚ, την "παράλειψη" του Α. Παπανδρέου να αναφέρει τη λέξη παραίτηση στο κείμενο, λέγοντας ότι "στην πραγματικότητα, ο πρωθυπουργός υπέβαλε την παραίτησή του, ανεξάρτητα εάν αυτή η λέξη αναφέρεται ή όχι στο κείμενο". Στη συνέχεια, "τρομοκράτησε" τα ηγετικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ... υποδεικνύοντάς τους να στείλουν το Προεδρικό Διάταγμα στον Κ. Στεφανόπουλο, χτες ή σήμερα, ώστε να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία. Η τρίτη και φοβερή "θεσμική παρέμβασή" του αφορούσε το νέο πρωθυπουργό, τον οποίο κάλεσε να μην εξαντλήσει το 15ήμερο για να έρθει στη Βουλή και να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης, αλλά "να έρθει στη Βουλή για ψήφο εμπιστοσύνης εντός της προσεχούς βδομάδας". Δε διευκρίνισε αν δώσει ο ίδιος ψήφος εμπιστοσύνης, αλλά είναι μάλλον φανερό...

    Αν και δε βρήκε να πει μια επικριτική λέξη για την πολιτική της κυβέρνησης, ωστόσο, έμμεσα έθεσε το πλαίσιο με το οποίο θα προχωρήσει η πολιτική συναίνεση με το κυβερνών κόμμα: "Ενιαία εξωτερική πολιτική, αναπτυξιακή οικονομική πολιτική, κοινωνικό πρόσωπο, πολιτική που να συνενώνει τους Ελληνες και να μην τους διχάζει".

    Οσον αφορά το αίτημα των εκλογών, το χαρακτήρισε πάγιο αίτημα της ΝΔ και το άφησε στον... πάγο να περιμένει.

    Κατά τ' άλλα, η Ρηγίλλης θα περιμένει να διακρίνει το... προσωπείο της νέας κυβέρνησης για να χαράξει την αντιπολιτευτική τακτική της.

    Ο Κ. Μητσοτάκης

    Ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ χαρακτήρισε θετική την εξέλιξη της παραίτησης και συμφώνησε ότι και η ΝΔ έκανε ό,τι μπορούσε. Εληξε, πρόσθεσε, μια εκκρεμότητα η οποία ήταν απαράδεκτη και επικίνδυνη για τον τόπο. Το πρόβλημα, κατά τον Κ. Μητσοτάκη, στο εξής δεν είναι μόνο τα πρόσωπα, αλλά προπαντός οι πολιτικές που θα ακολουθήσουν και η νοοτροπία που θα επικρατήσει. Υπογράμμισε, όμως, ότι η νέα κυβέρνηση θα βρει μπροστά της γιγαντωμένα προβλήματα και "εκεί θα φανεί ποια πορεία ακολουθούμε".

    Ο Στ. Μάνος εξέφρασε την εκτίμηση ότι τον Α. Παπανδρέου τον παραίτησαν, αλλά πάντως "είναι θετικό ότι μπαίνουμε σε μια φάση που ελπίζουμε ότι θα ομαλοποιηθούν τα πράγματα". Γενικό προσκλητήριο για την πραγματική ενίσχυση της ενότητας της ΝΔ, ζήτησε από την ηγεσία του κόμματός του ο Σ. Κούβελας.


    Κορυφή σελίδας
    Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
    Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
    Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ