Τετάρτη 17 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
Υποψηφιότητα με κάλπικα "κεντροαριστερά" διαγγέλματα

Στην επισημοποίηση της υποψηφιότητάς του για τη θέση της πρωθυπουργίας προχώρησε χτες, εν μέσω ύμνων για τη "γενναία" απόφαση του Α. Παπανδρέου, ο Κ. Σημίτης. Ο πρώην υπουργός Βιομηχανίας δεν παρέλειψε να καταβάλει φιλότιμες προσπάθειες, ώστε να πείσει πως μιλά εξ ονόματος της "κεντροαριστεράς". Πρόκειται για "κεντροαριστερόστροφη" φρασεολογία που καθώς πλησιάζουμε στο νήμα της διαδοχής θα γίνεται όλο και πιο έντονη, με στόχοτον αποπροσανατολισμό των λαϊκών στρωμάτων.

Συγκεκριμένα και όσον αφορά το "διάγγελμα" Σημίτη, ο πρώην υπουργός αφού υποστήριξε ότι ο Α. Παπανδρέου με την παραίτησή του "έκανε το χρέος του", ισχυρίστηκε ότι πρέπει "να προωθήσουμε τη μετεξέλιξη του ΠΑΣΟΚ σε ένα κόμμα ιδεών και κοινωνικών οραμάτων που έχει ανάγκη ο χώρος της κεντροαριστεράς"... Βέβαια, στην ανακοίνωση αφιερώθηκε χώρος και σε αναφορές περί της ανάγκης "διαφύλαξης του μέλλοντος" και της ενότητας του ΠΑΣΟΚ. Οσο για την πρωθυπουργία, επαναβεβαίωσε την εδώ και καιρό εκπεφρασμένη πρόθεσή του να τη διεκδικήσει. Πάντως, και σχετικά με το αν θα διεκδικήσει και την προεδρία του κόμματος, ο Κ. Σημίτης αρνήθηκε να απαντήσει, λέγοντας ότι"είναι ένα θέμα που θα δω μετά τη συνεδρίαση της ΚΟ μαζί με όλους τους συναδέλφους και συντρόφους μου του ΠΑΣΟΚ". Ας σημειωθεί ότι συνεργάτες του όλο αυτό το διάστημα τάσσονταν υπέρ της διαφοροποίησης του προσώπου του πρωθυπουργού από το πρόσωπο του προέδρου του κόμματος. Την ίδια ώρα η Βάσω Παπανδρέου με δήλωσή της σημείωνε ότι "οι αντίπαλοί μας είναι εκτός ΠΑΣΟΚ".

Σημαντικότερες, όμως, από τις επίσημες τοποθετήσεις είναι οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις που έχουν πολλαπλασιαστεί τις τελευταίες ώρες. Χτες και όπως ανέφεραν συνεργάτες του Κ. Σημίτη, από το πολιτικό γραφείο του πρώην υπουργού "παρέλασαν" περί τους 50 βουλευτές, μεταξύ των οποίων ο Θ. Πάγκαλος και η Β. Παπανδρέου, ενώ το βράδυ υπήρξε σύσκεψη με τη συμμετοχή 20 περίπου βουλευτών (ας σημειωθεί πως στα πλαίσια διαμόρφωσης "κλίματος" δεν ήταν λίγοι εκείνοι οι βουλευτές που τάχθηκαν χτες δημοσίως υπέρ της υποψηφιότητας Σημίτη). Ενα από τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν αυτότης διαδικασίας που θα ακολουθηθεί κατά την ψηφοφορία, καθώς ο Κ. Σημίτης τάσσεται υπέρ των 2 γύρων και ήδη συνεργάτες του καταγγέλλουν ότι αν ακολουθηθεί η άποψη των αλλεπάλληλων ψηφοφοριών τότε "θα υπάρξει εκφυλισμός και διαδικασίες συναλλαγής". Οσο για τις εκτιμήσεις του επιτελείου Σημίτη ως προς το ποιος θα είναι ο αντίπαλός του στην τελική ψηφοφορία (θεωρείται δεδομένη η δική του συμμετοχή) και εκείνο που επαναλαμβανόταν μονότονα ήταν η φράση "εμείς πάντως είμαστε μακράν όλων και αυτό δημιουργεί δυναμική για την τελική αναμέτρηση". Εκείνο που πάντως μάλλον θεωρείται σίγουρο είναι ότι η πλευρά Σημίτη δε θα ήθελε ως αντίπαλο τον Α. Τσοχατζόπουλο, τον οποίο θεωρούν "πιο πολυσυλλεκτικό από τον Γερ. Αρσένη".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ