Τετάρτη 17 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"ΣΥΝ"
Συγκρατημένη ικανοποίηση

Δύσκολα κρύβει την ικανοποίησή του για την παραίτηση του Α. Παπανδρέου ο "ΣΥΝ", θεωρώντας πως τώρα παραμερίζεται ένα μεγάλο εμπόδιο για τη σύσφιξη των σχέσεών του με το ΠΑΣΟΚ.

Σε δηλώσεις του ο Ν. Κωνσταντόπουλος χαρακτήρισε "αναγκαία από καιρό" την παραίτηση του Α. Παπανδρέου, προσθέτοντας πως αυτή "έγινε αναπόφευκτη με ευθύνη του ίδιου του ΠΑΣΟΚ, αφού έφθασε η Ελλάδα ολόκληρη σε οριακό σημείο" (!!) Ουσιαστικά, δηλαδή, ο Ν. Κωνσταντόπουλος επαναλαμβάνοντας τις απόψεις των κυβερνητικών στελεχών, ισχυρίζεται ότι η κρίση του ΠΑΣΟΚ αποτελεί κρίση της χώρας, η οποία "λύνεται ως διά μαγείας" με την αλλαγή πρωθυπουργού.Στη λογική αυτή, ο Ν. Κωνσταντόπουλος ισχυρίζεται πως η αποχώρηση του Α. Παπανδρέου "εισάγει την πολιτική ζωή της χώρας σε νέες καταστάσεις". Τέτοιες καταστάσεις είναι, σύμφωνα με τον "ΣΥΝ", η διαμόρφωση νέων συσχετισμών και το "τέλος των αυτοδυναμιών", γεγονός που φέρνει κοντύτερα το όνειρο της Κουμουνδούρου να συμμετάσχει κάποτε σε μια κυβέρνηση συνεργασίας. Για το σκοπό αυτό ο Ν. Κωνσταντόπουλος επιθυμεί "εκλογές που θα σημάνουν το τέλος της πόλωσης και των αυτοδυναμιών" και θα "οδηγήσουν στο νέο πολιτικό σκηνικό που χρειάζεται η χώρα".

Αν και ο πρόεδρος του "ΣΥΝ" δηλώνει πως το κόμμα του "θα ασκήσει προγραμματική αντιπολίτευση στη νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ", ωστόσο, είναι κοινό μυστικό στους "παροικούντες την Ιερουσαλήμ" ότι το κόμμα αυτό θα εξαρτήσει τη στάση του απέναντι στο ΠΑΣΟΚ ανάλογα με το πρόσωπο του νέου πρωθυπουργού.Γιατί ο "ΣΥΝ" έχει κατατάξει τους διεκδικητές της πρωθυπουργίας ανάλογα με το "βαθμό επικινδυνότητάς" τους, δηλαδή τη μικρή ή μεγάλη ικανότητά τους να διεμβολίσουν τον εκλογικό του χώρο. Αν, λοιπόν, εκλεγεί πρωθυπουργός κάποιος "μη επικίνδυνος", τότε στον "ΣΥΝ" θα "πάρουν το πάνω χέρι" οι οπαδοί της συνεργασίας. Σε αντίθετη περίπτωση, τουλάχιστο μέχρι το συνέδριό του, ο "ΣΥΝ" θα αναγκαστεί να κλείσει τους διαύλους επικοινωνίας με το ΠΑΣΟΚ, ώστε να συγκρατήσει στελέχη και οπαδούς του που θα μπορούσαν να διαρρεύσουν προς το κυβερνών κόμμα.

Πάντως, ανεξάρτητα από τις όποιες εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, το σύνολο του "ΣΥΝ" δείχνει ανακουφισμένο, επειδή "παραμερίστηκε ένα μεγάλο εμπόδιο" που άκουγε στο όνομα Α. Παπανδρέου. Θεωρούν, δηλαδή, πως όποιος κι αν τον αντικαταστήσει, ιδιαίτερα το πρώτο διάστημα της πρωθυπουργίας του, θα είναι πιο "εύκαμπτος" στις σχέσεις του με τον "ΣΥΝ". Αν αυτές τους οι προβλέψεις επιβεβαιωθούν αυτό θα αρχίσει να διαφαίνεται στο πολύ εγγύς μέλλον.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ