Τετάρτη 17 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΡΕΒΑ, ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Φιλειρηνικό μέτωπο όλων των λαών των Βαλκανίων

- Σήμερα γίνεται μια σύσκεψη με πρωτοβουλία της ΕΔΥΕΘ για το συντονισμό δράσης των φορέων της Θεσσαλονίκης, ενάντια στην αποστολή Ελλήνων στρατιωτών στο εκστρατευτικό σώμα του ΝΑΤΟ στη Βοσνία. Μια σύσκεψη, στην οποία δε θα συμμετάσχει το Εργατικό Κέντρο της πόλης, που συμφωνεί με την απόφαση της κυβέρνησης. Πώς κρίνετε αυτή τη στάση;

- Το γεγονός ότι η πλειοψηφία του ΕΚΘ (παρατάξεις ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - "ΣΥΝ") χαρακτήρισε ειρηνευτικές τις στρατιωτικές δυνάμεις κατοχής του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, δείχνει το μέγεθος της υποταγής τους στη λογική της Νέας Τάξης Πραγμάτων, αλλά και την εγκατάλειψη πάγιων θέσεων του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, για πάλη υπέρ της παγκόσμιας ειρήνης, δημιουργία φιλειρηνικού κινήματος και προϋποθέσεων φιλίας και συνεργασίας των λαών της Βαλκανικής. Η λογική ότι οι ΝΑΤΟικές δυνάμεις δικαιούνται να μεταχειρίζονται κατά το δοκούν τους λαούς των Βαλκανίων, καταπατώντας το αδιαμφισβήτητο δικαίωμά τους για αυτοδιάθεση, είναι άκρως επικίνδυνη. Δυστυχώς, αυτή τη λογική δείχνει ότι αποδέχεται με τη στάση της η πλειοψηφία του ΕΚΘ.

- Ποιο είναι το μέλλον που προδιαγράφεται για τους εργαζόμενους από την εγκαθίδρυση της Νέας Τάξης Πραγμάτων στα Βαλκάνια;

- Η Νέα Τάξη Πραγμάτων έχει ήδη συσσωρεύσει σημαντικά προβλήματα στις πλάτες των εργαζομένων στη χώρα μας και διεθνώς. Αμφισβητήθηκαν σημαντικές αξίες, αφαιρέθηκαν και εξακολουθούν να αφαιρούνται κεκτημένα δικαιώματα. Μια ανάλογη εξέλιξη στα Βαλκάνια θα είχε ως αποτέλεσμα την επικράτηση της μόνιμης απειλής του πολέμου στην περιοχή, μια και τα προωθούμενα ξένα συμφέροντα δε θα πάψουν να συγκρούονται μεταξύ τους στην προσπάθεια μοιράσματος της περιοχής. Οι λαοί θα ζουν μέσα σε ένα κλίμα τεχνητής ή πραγματικής έντασης, που θα τους διαιρεί, θα καταργεί τη δημιουργία προϋποθέσεων για ανάπτυξη σχέσεων φιλίας και συνεργασίας. Θα βιώνουν μέσα σε ένα καθεστώς τρομοκρατίας, που σε μεγάλο βαθμό θα τους στερεί τη δυνατότητα να διεκδικούν βελτίωση της θέσης τους στην κοινωνία ή, ακόμα, να υπερασπίζονται όποιες κατακτήσεις έχουν θεμελιώσει με αγώνες και θυσίες.

- Ποιος θα πρέπει να είναι ο ρόλος της συνδικαλιστικής ηγεσίας και των εργαζομένων απέναντι στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται στα Βαλκάνια; - Οι ηγεσίες του σ.κ. στη χώρα δεν μπορούν να εθελοτυφλούν μπροστά στις εξελίξεις που έχουν δρομολογηθεί. Πρέπει οργανώνοντας τους εργαζόμενους να απαιτήσουν την απομάκρυνση των ξένων δυνάμεων από τα Βαλκάνια, για να δημιουργηθεί η δυνατότητα στους λαούς να επιλύσουν τις όποιες μεταξύ τους διαφορές χωρίς διαιτητές. Πρέπει να αναπτυχθεί σημαντική δραστηριότητα, ώστε να καλλιεργηθούν και να εδραιωθούν αισθήματα εμπιστοσύνης, φιλίας και συνεργασίας ανάμεσα στους εργαζόμενους των βαλκανικών χωρών. Πρέπει να απαιτήσουν την απεμπλοκή της χώρας μας από την πολεμική μηχανή που έστησε το ΝΑΤΟ και η ΕΕ στη γειτονιά μας. Ασίγαστα να αγωνίζονται για τη δημιουργία ενός ισχυρού φιλειρηνικού μετώπου όλων των λαών των Βαλκανίων, που θα έχει τη δύναμη να προστατεύει την πραγματική και μόνιμη ειρήνη στην περιοχή. Μέσα από τις πληγές που άνοιξε ο πόλεμος στη Βοσνία ξεπηδάει η ανάγκη για μια τέτοια προσπάθεια, που πρέπει χωρίς καθυστέρηση να αναλάβει το σ.κ.

Α. Α.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ