Τετάρτη 17 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΠΑ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΠΑΡΕΜΒΑΙΝΟΥΝ ΣΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣΙΣ
Εντονο ενδιαφέρον από Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες

Η δρομολόγηση των διαδικασιών της αντικατάστασης του πρωθυπουργού συγκεντρώνει το ενδιαφέρον της εξωτερικής πολιτικής, τόσο των Ηνωμένων Πολιτειών, όσο και των ιθυνόντων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, κυρίως της Γερμανίας. Το ενδιαφέρον, που εκδηλώνεται διά της διπλωματικής οδού, αλλά και με δημοσιεύματα του ξένου Τύπου, αφορά, τόσο στις επερχόμενες εξελίξεις, όσο και στα πρόσωπα των επίδοξων διαδόχων του πρωθυπουργού, Ανδρέα Παπανδρέου. Σημειώνεται, πάντως, ότι κοινός τόπος των παρεμβάσεων είναι η εξασφάλιση της απρόσκοπτης συνέχειας στην οικονομική και την εξωτερική πολιτική, που ακολουθεί μέχρι σήμερα η κυβέρνηση στις γενικές της γραμμές. Ταυτόχρονα, κυρίως μέσω των δημοσιευμάτων του ξένου Τύπου, "φωτογραφίζονται" κατά περίπτωση οι διάδοχοι.

Σε αδρές γραμμές, μέσω αυτών των δημοσιευμάτων που είδαν το φως καθ' όλη τη διάρκεια της ασθένειας του πρωθυπουργού, προκύπτει η σχετική υποστήριξη του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς τον Γερ. Αρσένη και η αντίστοιχη υποστήριξη του Διευθυντηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης προς τον Κ. Σημίτη. Ωστόσο και με εξασφαλισμένη την προϋπόθεση για συνέχιση της ίδιας πολιτικής από τον όποιο διάδοχο του πρωθυπουργού, τόσο η Ουάσιγκτον, όσο και οι Βρυξέλλες - Βόννη δεν"κλείνουν την πόρτα σε κανέναν".

Ιδιαίτερη σημασία δίνεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες στη διαμόρφωση μιας πιο "ρεαλιστικής" πολιτικής εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης στο Κυπριακό και στις σχέσεις με την Τουρκία. Οπως είναι γνωστό, μετά την "ειρήνη" στη Βοσνία και τη "διευθέτηση" των σχέσεων της Ελλάδας με την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (θέμα, το οποίο θεωρείται λυμένο από τους Αμερικανούς), το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει αναλάβει πρωτοβουλία για την επίλυση του Κυπριακού και την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, στα πλαίσια των στρατηγικών τους επιδιώξεων στα Βαλκάνια, το Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή, αλλά και για το νότο της πρώην Σοβιετικής Ενωσης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, οι προτεραιότητες της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής συζητήθηκαν στις συναντήσεις που είχε το τελευταίο διάστημα στην Αθήνα ο Αμερικανός πρέσβης Τόμας Νάιλς, τόσο με τον Γερ. Αρσένη, όσο και με τον Κ. Σημίτη. Ο Τ. Νάιλς ζήτησε από τους δυο επικρατέστερους διαδόχους του πρωθυπουργού την επίδειξη μεγαλύτερου "ρεαλισμού" και "ελαστικότητας" σε σχέση με τις μέχρι τώρα γνωστές θέσεις της κυβέρνησης και επισήμανε ότι κάτι τέτοιο θα διευκολύνει και στην αντιμετώπιση των ανερχόμενων ισλαμιστών στην Τουρκία.

Χαρακτηριστική είναι εξάλλου η χθεσινή ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, όπου τονίζεται σχετικά με τον απερχόμενο πρωθυπουργό: "Στη διάρκεια της τελευταίας κυβέρνησής του, ανανέωσε την παλιά του σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες και υπήρξε καθοριστική η συμβολή του στην παραπέρα εμβάθυνση των θερμών δεσμών που υπάρχουν ανάμεσα στις δυο χώρες μας". Ο Λευκός Οίκος επισημαίνει ακόμη το "βασικό ρόλο" του Ανδρέα Παπανδρέου στη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, αλλά και της Αλβανίας. Η ανακοίνωση καταλήγει: "Αφήνει πίσω του εξαιρετική κληρονομιά επιτευγμάτων, η οποία θα συνεχίζει να εμπνέει τους συμπατριώτες του".

Στη διασφάλιση της συνέχειας στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, στα πλαίσια του προγράμματος "σύγκλισης", επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους οι ιθύνοντες της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε σχέση πάντα με την αντικατάσταση του πρωθυπουργού. Ιδιαίτερο είναι το ενδιαφέρον των "εταίρων" για την πορεία των μεγάλων έργων στη χώρα μας και τη διατήρηση του προτιμησιακού καθεστώτος για τις πολυεθνικές ευρωπαϊκές εταιρίες, τόσο στην ανάθεση των έργων, όσο και στις προμήθειες του δημοσίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ