ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 21 Μάρτη 1999
Σελ. /48
ΚΕΝΗ
Ωρα ιστορικής ευθύνης

Του Μάκη ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Υπάρχουν συγκεκριμένες στιγμές μέσα στην ιστορική διαδρομή κάθε λαού όπου αυτός καλείται να απαντήσει με σαφήνεια σε υπαρκτά ερωτήματα. Η σημερινή περίοδος είναι αναμφισβήτητα μια στιγμή ιστορικής σημασίας για το μέλλον του ελληνικού λαού και των υπολοίπων λαών της περιοχής.

Τα διλήμματα που τίθενται απαιτούν ξεκάθαρες απαντήσεις:

- Θα υποταχθούμε ή θα αντισταθούμε στα ΝΑΤΟικά σχέδια για την αλλαγή των συνόρων στην ευρύτερη περιοχή; Θα υποταχθούμε ή θα αντισταθούμε στα ιμπεριαλιστικά σχέδια για διχοτόμηση του Αιγαίου και της Κύπρου, για "αυτονόμηση" της Θράκης, για διάλυση της Γιουγκοσλαβίας; Θα σιωπήσουμε ή θα απαιτήσουμε την απελευθέρωση του Οτσαλάν; Θα συναινέσουμε ή όχι στην αξιοποίηση της χώρας μας και του στρατού της για την υλοποίηση των ΝΑΤΟικών σχεδίων;

- Θα αποδεχτούμε μοιρολατρικά τις θυσίες των εργαζόμενων στο βωμό της ΟΝΕ, της Συνθήκης του Μάαστριχτ και του Αμστερνταμ; Θα υποταχθούμε ή θα αντισταθούμε στην ισοπέδωση των εργασιακών και ασφαλιστικών κατακτήσεων δεκαετιών, μέσα απ' την υλοποίηση των κοινοτικών κατευθύνσεων της Λευκής Βίβλου για την εργασία και την παιδεία;

Σε τελευταία ανάλυση, ο ελληνικός λαός καλείται τώρα να απαντήσει στο ιστορικό δίλημμα: ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ Η ΥΠΟΤΑΓΗ στην ιμπεριαλιστική νέα τάξη;

Φυσικά το ερώτημα αυτό αφορά εξίσου όλους τους υπόλοιπους λαούς της περιοχής μας.

* * *

Το τελευταίο διάστημα όλο και διευρύνεται το τμήμα εκείνο των εργαζομένων που δυσανασχετεί με το κήρυγμα υποταγής της κυβέρνησης του κ. Σημίτη. Η προκλητική αντιμετώπιση της υπόθεσης Οτσαλάν απ' την ελληνική κυβέρνηση αποτέλεσε μια σημαντική αφορμή για να αποδειχθεί ότι σ' αντίθεση με τις προβλέψεις των αστών αναλυτών υπάρχουν ακόμα στους εργαζόμενους σημαντικά αποθέματα πατριωτικής ευαισθησίας, φιλειρηνικής διάθεσης και εναντίωσης στις επιλογές των ΗΠΑ και της ΕΕ.

Η προσπάθεια του σημερινού πρωθυπουργού να ανακόψει την αφύπνιση σημαντικών τμημάτων του λαού χρησιμοποιώντας διάφορα φόβητρα δε φαίνεται ότι θα πετύχει εύκολα. Τα φόβητρα του ελληνοτουρκικού πολέμου, της πιθανής πτωτικής τάσης στο Χρηματιστήριο της Σοφοκλέους και των δεινών που μας περιμένουν αν μείνει η χώρα εκτός ΟΝΕ, ξεφτίζουν κάτω απ' το βάρος της εφιαλτικής πραγματικότητας.

Οι εξελίξεις βοηθούν σήμερα αντικειμενικά τον εργαζόμενο να κατανοήσει ότι και η πατρίδα και η ειρήνη απειλούνται ουσιαστικά απ' τον ίδιο εχθρό, τον ιμπεριαλισμό.

Τον βοηθούν να καταλάβει ότι πρέπει σήμερα να δράσει από κοινού με τον κουρδικό, τον σερβικό, τον τουρκικό, τον αλβανικό λαό απέναντι στα ΝΑΤΟικά και κοινοτικά σχέδια για την περιοχή μας.

Η ίδια η ζωή αποδεικνύει ότι όσο βαδίζουμε στο μονόδρομο της ΟΝΕ, τόσο αυξάνουν οι απαιτήσεις για κατάργηση των εργατικών δικαιωμάτων και τόσο δυναμώνει ο στρατηγικός αντίπαλος των εργαζομένων, το μονοπωλιακό κεφάλαιο. Η ένταση της καπιταλιστικής κρίσης δεν αφήνει περιθώρια μακρόχρονης αισιοδοξίας ούτε και για τους μικροεπενδυτές του χρηματιστηρίου, τους οποίους η σημερινή κυβέρνηση προσπαθεί να συγκροτήσει σε δύναμη προάσπισης της πολιτικής της.

Ομως η υποχώρηση της κυβερνητικής γραμμής του εκφοβισμού, της μοιρολατρίας και της υποταγής σε τμήματα των εργαζομένων δεν είναι αρκετή για να ανοίξει ο δρόμος προς προοδευτικές εξελίξεις. Χρειάζεται ταυτόχρονα να υποχωρήσει και η αυταπάτη ότι είναι εφικτή μια λύση σε πατριωτική, αντιπολεμική κατεύθυνση χωρίς σύγκρουση με τις ιμπεριαλιστικές επιλογές.

* * *

Μια σειρά "αιρετικοί" πολιτικοί παράγοντες απ' το χώρο του ΠΑΣΟΚ, αλλά και του ΣΥΝ τοποθετούνται φραστικά υπέρ της προάσπισης της εθνικής ανεξαρτησίας και της αποκατάστασης της κοινωνικής δικαιοσύνης, όμως την ίδια στιγμή καλούν το λαό να δεχτεί:

α) σαν δεδομένο το στρατηγικό πλαίσιο ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ, στην ΕΕ, στην ΟΝΕ και ό,τι αυτό συνεπάγεται

β) σαν αναγκαιότητα το μονόδρομο της ταξικής συνεργασίας για την επίτευξη των λεγόμενων "εθνικών στόχων". Πέρα απ' τη φραστική "πατριωτική" ρητορεία δε θέτουν ούτε καν θέμα ανατροπής της άθλιας σημερινής κυβέρνησης. Πρόκειται στην ουσία για πολιτικές δυνάμεις που καλλιεργούν αυταπάτες και αξιοποιούν το φόβο του συνειδητού λαϊκού παράγοντα για μια αποφασιστική σύγκρουση με τον ιμπεριαλισμό, μετά τον αρνητικό συσχετισμό που προκάλεσαν οι ανατροπές των σοσιαλιστικών χωρών. Οι εργαζόμενοι δεν έχουν τίποτα να κερδίσουν απ' την παθητική αναμονή των "διορθωτικών" κινήσεων που εξαγγέλλουν πολιτικοί παράγοντες, όπως ο κ. Τσοχατζόπουλος, οι οποίοι την ίδια περίοδο στηρίζουν στην πράξη όλες τις βασικές κυβερνητικές επιλογές.

Απ' την άλλη πλευρά, εμείς οι κομμουνιστές καλούμε όλο τον ελληνικό λαό και ιδιαίτερα την εργατική τάξη να συναισθανθούν ότι αυτή είναι μία κρίσιμη ιστορική στιγμή και να διαλέξουν το δρόμο της αντίστασης και της αντεπίθεσης στις ιμπεριαλιστικές επιλογές.

Να συμπορευτούν πολιτικά με όποιον απαντά ξεκάθαρα απ' τη σκοπιά συμφερόντων των εργαζομένων στα ιστορικά διλήμματα πού τίθενται μπροστά μας αυτή την εποχή.

Να μελετήσουν και να αντλήσουν διδάγματα απ' την πλούσια θετική και αρνητική ιστορική πείρα της Επανάστασης του '21, της Μικρασιατικής Καταστροφής του 1922, του ΕΑΜ και του ΔΣΕ στη δεκαετία του '40 καθώς και απ' την πιο πρόσφατη ιστορία μας.

Να παραδειγματιστούν απ' την αντίσταση που προβάλλουν σήμερα στις επιλογές της "νέας τάξης" ο σερβικός και ο κουρδικός λαός, καθώς και απ' την πρόσφατη αλβανική εξέγερση του '97, αλλά και την ηρωική αντίσταση των Τούρκων δημοκρατών, αριστερών αγωνιστών.

Είναι η ώρα για κάθε δημοκράτη, πατριώτη, εχθρό του ιμπεριαλιστικού πολέμου να βαδίσει μαζί με μας, τους κομμουνιστές, στο δρόμο της μετωπικής δράσης ενάντια στα μονοπώλια και στον ιμπεριαλισμό. Η ολόπλευρη ενίσχυση του ΚΚΕ αποτελεί την πιο σημαντική προϋπόθεση για την ενδυνάμωση αυτής της προοπτικής. Οι ευρωεκλογές είναι μια ακόμη πολιτική μάχη που μπορεί και πρέπει ο λαός να εκφράσει την αντίθεσή του στην κυρίαρχη πολιτική, ενισχύοντας αποφασιστικά το ΚΚΕ. Θά 'ναι ένα μήνυμα αντίστασης και συμβολή στη δημιουργία της μεγάλης λαϊκής συσπείρωσης, που θα βάζει εμπόδια στην εφαρμογή της πολιτικής ενσωμάτωσης στην ΕΕ, στην εμπλοκή της χώρας στην εγκληματική δράση του ΝΑΤΟ και της "νέας τάξης" στην περιοχή, που θα εναντιώνεται στην κυρίαρχη πολιτική ως την ανατροπή της.

Σε τελευταία ανάλυση ο ελληνικός λαός καλείται τώρα να απαντήσει στο ιστορικό δίλημμα: ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ Η ΥΠΟΤΑΓΗ στην ιμπεριαλιστική νέα τάξη; Οι εξελίξεις βοηθούν σήμερα αντικειμενικά τον εργαζόμενο να κατανοήσει ότι και η πατρίδα και η ειρήνη απειλούνται ουσιαστικά απ' τον ίδιο εχθρό, τον ιμπεριαλισμό


Η ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ της Κομισιόν, δίνει την αφορμή για διάφορους και διαφορετικούς σχολιασμούς. Το πόρισμα των "σοφών" παραδέχεται την ύπαρξη σκανδάλων οικονομικής διαχείρισης, αλλά όποιος πιστεύει ότι στους κόλπους μιας καπιταλιστικής διακρατικής ένωσης, αυτό μπορεί να αποτελεί την αιτία για μια ενέργεια σαν αυτή της παραίτησης του πρώτου τη τάξη διαχειριστικού θεσμικού οργάνου της ΕΕ, ή είναι αφελής ή υποστηρίζει πως στο σύστημα της κυριαρχίας του κεφαλαίου, και μάλιστα σε μια ιμπεριαλιστική ένωση, η "γυναίκα του Καίσαρα μπορεί να φαίνεται και να είναι τιμία" (σελίδα 7)ΟΣΑ ΕΙΔΑΝ το φως της δημοσιότητας σχετικά με την περιβόητη τροπολογία με την οποία επιτρέπεται σε κάποιον εκδότη να κυκλοφορεί τρεις ημερήσιες εφημερίδες, αποτελούν μια από τις πτυχές των πολυσχιδών εξελίξεων στο χώρο του Τύπου και των ισχυρών εκδοτών του. Η κυβέρνηση απέσυρε τώρα την τροπολογία, αλλά αυτό που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί είναι ότι στο χώρο του Τύπου τα τελευταία χρόνια συντελούνται σοβαρές οικονομικές διεργασίες, που έχουν προετοιμάσει το έδαφος για δράση στα πλαίσια οξύτατου ανταγωνισμού, με τις μεγάλες πολυκλαδικές μονοπωλιακές επιχειρήσεις που έχουν ήδη δημιουργηθεί και έχουν απλώσει τα πλοκάμια τους σε βάρος των πιο αδύνατων μελών της ομάδας... (σελίδες 12 - 13)Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ πετάει τη μάσκα και αυτοαποκαλύπτεται και παρουσιάζει την ουσία της ταξικής πολιτικής που ακολουθείται όλη τη δεκαετία του '90, στα πλαίσια του προγράμματος "σύγκλισης". Ποιούμενη την ανάγκη φιλότιμο, η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας ζήτησε από το επιστημονικό δυναμικό του υπουργείου να συντάξει εργασία με θέμα "Η συμβολή των κερδών στη διαμόρφωση του επιπέδου των τιμών". Μια έκθεση - "περιβόλι", όπου με την παράθεση στοιχείων για τους διάφορους δείκτες κερδοφορίας των επιχειρήσεων, αποδεικνύεται το μέγεθος της ληστρικής εκμετάλλευσης των εργαζομένων της χώρας τα τελευταία αυτά χρόνια (σελίδες 16, 33)

ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ πάση θυσία ακόμη και "αντί πινακίου φακής", των χρυσοφόρων Καταστημάτων Αφορολόγητων Ειδών, θα επιδιώξει η κυβέρνηση κατά την τρίτη απόπειρα ιδιωτικοποίησης, που θα προωθήσει από τις 26 του Μάρτη, ημέρα κατά την οποία θα εκδώσει τη σχετική προκήρυξη. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, το περιεχόμενο της προκήρυξης θα δίνει το περιθώριο στους επίδοξους αγοραστές, να καταβάλλουν το τίμημα αγοράς σε δόσεις, αντί της εφάπαξ καταβολής του τιμήματος που προέβλεπαν οι προκηρύξεις των δύο προηγούμενων αποτυχημένων προσπαθειών. Η παραπάνω διάσταση εντάσσεται, στην..."αναγκαιότητα" να πουληθούν πάση θυσία τα ΚΑΕ - όπως και η Ιονική - αυτή τη φορά, προκειμένου η κυβέρνηση να δημιουργήσει κλίμα παραγωγής "έργου", ενόψει των ευρωεκλογών (σελίδες 16, 33)

ΜΕ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ τεσσάρων ημερών ο Οσκαρ Λαφοντέν έδωσε μια όχι πειστική απάντηση για τους πολιτικούς λόγους της παραίτησής του από τα σημαντικά αξιώματα του ομοσπονδιακού υπουργού Οικονομικών και του προέδρου του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD). Τι εξανάγκασε τον Λαφοντέν να εγκαταλείψει τόσο άδοξα την πολιτική αρένα; Θα μπορούσαν να γεμίσουν πολλές στήλες του "Ριζοσπάστη", αν μεταφέρονταν εδώ όλα όσα έχουν γραφεί τις τελευταίες μέρες γι' αυτό το θέμα. Το κεντρικό νόημά τους είναι ένα: Οτι δηλαδή, την "τρικλοποδιά" τού την έβαλε το γερμανικό και το διεθνές μονοπωλιακό κεφάλαιο. Οι ιδιοκτήτες των μεγάλων μέσων παραγωγής και οι σπεκουλαδόροι του χρηματιστικού κεφαλαίου, που δε θέλουν να αφήσουν ούτε ψίχουλα πάνω στο τραπέζι των φτωχών εργαζομένων ή ανέργων (σελίδες 42 - 43)



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ