ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 21 Μάρτη 1999
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
89Η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΚΙΛΕΛΕΡ
Ωρα για το μέτωπο μικρομεσαίας αγροτιάς - λαϊκών στρωμάτων

Ανακοίνωση της ΚΕ του ΚΚΕ

Αγρότες, αγρότισσες

Νέες και νέοι της υπαίθρου

Η φετινή επέτειος της εξέγερσης των κολίγων της Θεσσαλίας ενάντια στους τσιφλικάδες και στο αστικό κράτος, συμπίπτει με μια ολομέτωπη επίθεση των πολυεθνικών, των εμποροβιομηχάνων, της κυβέρνησης και της ΕΕ ενάντια στους μικρομεσαίους αγρότες, που προωθείται με την αναθεώρηση της ΚΑΠ στα πλαίσια της ΟΝΕ και της "Ατζέντας 2000".

Η δραστική μείωση των τιμών και επιδοτήσεων όλων των αγροτικών προϊόντων και η παραπέρα φιλελευθεροποίηση του παγκόσμιου εμπορίου των αγροτικών προϊόντων, που έχουν ήδη αποφασιστεί στα πλαίσια της "Ατζέντας 2000" και αναζητούνται τρόποι εφαρμογής τους, θα επιταχύνουν το ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών, θα συγκεντρώσουν τη γη και την αγροτική παραγωγή σε λίγους μεγαλοαγρότες για να γίνουν οι σύγχρονοι τσιφλικάδες και θα αυξήσουν τα κέρδη των εμποροβιομηχάνων και των πολυεθνικών που θα αγοράζουν σε εξευτελιστικές τιμές τα αγροτικά προϊόντα.

Στους στόχους και στις πολιτικές αυτές αντισταθήκατε με πρωτοφανείς κινητοποιήσεις συνεχίζοντας με τον καλύτερο τρόπο τον αγώνα των κολίγων της Θεσσαλίας που πριν 89 χρόνια στο Κιλελέρ εξεγέρθηκαν διεκδικώντας τη γη που καλλιεργούσαν και την κατάργηση των φόρων. Σήμερα αγωνίζεστε για να μην χάσετε τη γη που αποκτήσατε με αγώνες και θυσίες δεκαετιών. Ξεσηκώνεστε γιατί θέλετε να μείνετε στα χωριά σας και στα χωράφια σας και να μη γίνετε άνεργοι στις μεγαλουπόλεις, αλλά ούτε και σύγχρονοι κολίγοι όπως θέλει η κυβέρνηση και η ΕΕ.

Ενώνεστε και παλεύετε ενάντια στην εκμετάλλευση του τραπεζικού κεφαλαίου που σας πίνει το αίμα με τα τοκογλυφικά επιτόκια της ΑΤΕ. Αρνείστε τους περιορισμούς της ΕΕ στην αγροτική παραγωγή και προστατεύετε την παραγωγική βάση της χώρας. Αντιστέκεστε στην κυβερνητική τρομοκρατία, στα ΜΑΤ, στα αγροτοδικεία, στους εκμαυλιστικούς μηχανισμούς της κυβέρνησης και της ΕΕ, αλλά και στην πολιτική των κομμάτων που θεωρούν μονόδρομο την ΟΝΕ και την "Ατζέντα 2000".

Αγρότες, αγρότισσες

Νέες και νέοι της υπαίθρου

Στον αγώνα σας αυτό είχατε την ευκαιρία να ξεχωρίσετε τους φίλους σας από τους εχθρούς σας.

Διαπιστώσατε για άλλη μια φορά τον υπονομευτικό ρόλο της γραφειοκρατικής ηγεσίας του αγροτικού συνδικαλιστικού και συνεταιριστικού κινήματος, γι' αυτό αποτελεί ιεροσυλία και υποκρισία ο επετειακός γιορτασμός του Κιλελέρ από τις ηγεσίες αυτές που σκοπό της ύπαρξής τους έχουν τον αποπροσανατολισμό της μικρομεσαίας αγροτιάς και την υποταγή της στην κυβερνητική πολιτική.

Ζήσατε μια πρωτοφανή υβριστική και τρομοκρατική επίθεση από την κυβέρνηση που προεκλογικά σας αποκαλεί ραχοκοκαλιά της ελληνικής κοινωνίας, αλλά όταν διεκδικείτε τα δικαιώματά σας, με τα ΜΑΤ και τα αγροτοδικεία, σας αντιμετωπίζει σαν κοινούς εγκληματίες. Είδατε τις ηγεσίες των πολιτικών κομμάτων που έχουν ανακηρύξει σε "εθνικό στόχο" την ΟΝΕ και την "Ατζέντα 2000", να εκφράζουν υποκριτικά τη συμπάθειά τους στα αδιέξοδα που σας έχουν δημιουργήσει η ΚΑΠ και η ΓΚΑΤΤ και ταυτόχρονα να υπονομεύουν τους αγώνες σας, γιατί τα αιτήματά σας ήταν αντίθετα με τον εθνικό τους στόχο και οι μορφές πάλης ενοχλούσαν τα αφεντικά τους.

Είδατε το ΚΚΕ και τα αγροτικά στελέχη του να πρωτοστατούν μαζί σας στις αγροτικές κινητοποιήσεις, για να αποτραπεί το ξεκλήρισμά σας, και να αποκαλύπτουν τις νέες χειρότερες μέρες που θα έρθουν με την "Ατζέντα 2000".

Αγρότες, αγρότισσες

Νέες και νέοι της υπαίθρου

Και στους πρόσφατους αγώνες διαπιστώσατε, ότι οι κινητοποιήσεις, που αποτελούν τη βάση για οποιαδήποτε κατάκτηση, δεν μπορούν από μόνες τους για να αντιμετωπίσουν το τεράστιο πρόβλημα της επιβίωσης των μικρομεσαίων αγροτών. Στο μαύρο μέτωπο των εμποροβιομηχάνων, των πολυεθνικών, της κυβέρνησης, της ΕΕ, των καναλαρχών και των πολιτικών δυνάμεων που θεωρούν μονόδρομο την ΟΝΕ και την ΚΑΠ, ήρθε η ώρα η μικρομεσαία αγροτιά μαζί με τα άλλα λαϊκά στρώματα να αντιπαραθέσουν το δικό τους μέτωπο. Το αντιμονοπωλιακό αντιιμπεριαλιστικό δημοκρατικό μέτωπο που θα συγκρούεται με την ΕΕ και θα αναδείχνει τον άλλο δρόμο ανάπτυξης και στη γεωργία.

Οι αγώνες είναι πιο αποτελεσματικοί όταν συμβάλλουν στην αλλαγή του συσχετισμού των πολιτικών δυνάμεων και ενισχύουν τις δυνάμεις εκείνες που θεωρούν μονόδρομο την επιβίωση και όχι το ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών.

Οι ευρωεκλογές αποτελούν μια καλή ευκαιρία για να αλλάξει ο συσχετισμός των πολιτικών δυνάμεων της χώρας. Να ενισχυθεί το ΚΚΕ που αντιστέκεται στην ΟΝΕ και στην "Ατζέντα 2000" και στηρίζει με ειλικρίνεια και συνέπεια τις αγροτικές κινητοποιήσεις. Να ενισχυθεί η εναλλακτική πρόταση του ΚΚΕ για ανάπτυξη της γεωργίας και επιβίωση των μικρομεσαίων αγροτών μέσα από τους παραγωγικούς συνεταιρισμούς.

Η μαζική ενίσχυση του ΚΚΕ από τους αγρότες στις ευρωεκλογές, αποτελεί την καλύτερη ενίσχυση των αγροτικών κινητοποιήσεων και ταυτόχρονα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μαζικότερες και αποτελεσματικότερες κινητοποιήσεις. Μην επιτρέψετε σε αυτές τις εκλογές να σας κλέψουν την ψήφο σας, τη συνείδησή σας, αυτοί που όλα αυτά τα χρόνια με τις πολιτικές τους, σας κλέβουν τον ιδρώτα σας, σας έχουν οδηγήσει στη χρεοκοπία και σας απειλούν με ξεκλήρισμα.

Αγρότες, αγρότισσες

Νέες και νέοι της υπαίθρου

Με τους αγώνες τους τότε οι κολίγοι πήραν τη γη από τους τσιφλικάδες. Με τους τωρινούς αγώνες σας θα κρατήσετε αυτή τη γη. Εχετε το δίκιο με το μέρος σας, έχετε την έμπρακτη αλληλεγγύη όλων των λαϊκών στρωμάτων και κινημάτων, έχετε την αμέριστη συμπαράσταση του ΚΚΕ.

  • Δυναμώστε τους αγώνες σας και τις μορφές πάλης.
  • Μαυρίστε τα κόμματα που κατανοούν τάχα τα προβλήματά σας, αλλά διαφωνούν με τα αιτήματά σας και τις μορφές πάλης.
  • Ενισχύστε τη δημιουργία του αντιμονοπωλιακού αντιιμπεριαλιστικού δημοκρατικού μετώπου.
  • Ψηφίστε μαζικά το ΚΚΕ στις ευρωεκλογές.

21/3/99

Η ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ


Η εξέγερση του Κιλελέρ δείχνει το δρόμο

Σήμερα στις 11 π.μ. στον τόπο της θυσίας η μεγάλη συγκέντρωση που διοργανώνει η Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα

Αν και πέρασαν 89 χρόνια από την εξέγερση του Κιλελέρ, αν και έγιναν σημαντικές αλλαγές στη ζωή της υπαίθρου - χάρη στους αδιάκοπους και σκληρούς αγώνες των αγροτών - το αγροτικό πρόβλημα συνεχίζει να έχει ιδιαίτερη επικαιρότητα, αφού τα πολυάριθμα προβλήματα της συρρίκνωσης της αγροτικής οικονομίας και του αφανισμού των μικρών και μεσαίων αγροτών εντείνονται με τη σημερινή αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Γι' αυτό και σήμερα η "καρδιά" της αγροτιάς - η πάλη για το δικαίωμα να μείνουν οι αγρότες στα χωριά και στα χωράφια τους - χτυπά στον τόπο της θυσίας. Στις 11 το πρωί, μετά από το κάλεσμα της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα (ΠΑΣΕ), χιλιάδες αγρότες της Θεσσαλίας αλλά και όλης της χώρας θα ενώσουν τις φωνές τους, θα ενώσουν τις δυνάμεις τους για να φτάσει παντού το μήνυμα: "Με αγώνες τιμάμε τους ήρωες - μάρτυρες του Κιλελέρ".

Στο Κιλελέρ σήμερα, εκτός από τους αγρότες, θα είναι και δεκάδες μαζικοί φορείς, εργάτες, επαγγελματοβιοτέχνες, συνταξιούχοι, εκπαιδευτικοί, σύλλογοι γυναικών, νέοι άνθρωποι και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Με την παρουσία τους δε θα εκφράσουν μόνο την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή τους στους ηρωικούς αγώνες της αγροτιάς - όπως κάνουν άλλωστε κάθε χρόνο στις αγροτικές κινητοποιήσεις - αλλά θα δώσουν ταυτόχρονα και τη σημαντική για την εποχή υπόσχεση: "Οι αγώνες των προγόνων μας δικαιώνονται όταν εμείς ακολουθούμε τα χνάρια τους"...

"Πριν 89 χρόνια οι κολίγοι ξεσηκώθηκαν, για να αποκτήσουν ένα κομμάτι γης από τους τσιφλικάδες. Τώρα, οι αγρότες ξεσηκώνονται πάλι, για να διατηρήσουν τη γη που απέκτησαν με κόπο και θυσίες", υπογραμμίζει η Πανθεσσαλική στο κάλεσμά της. Επισημαίνει πως σήμερα η απειλή για μαζικό ξεκλήρισμα και οικονομικό αφανισμό της μεγάλης πλειοψηφίας των αγροτικών νοικοκυριών βρίσκεται προ των πυλών, αφού στο όνομα της παγκοσμιοποίησης, της ανταγωνιστικότητας, των όρων ένταξης στην ΟΝΕ και στην "ευρωπαϊκή ολοκλήρωση", συντελείται το μεγαλύτερο έγκλημα σε βάρος της αγροτιάς της χώρας μας. "Με αυτούς τους κυνικούς τρόπους εξυπηρετούνται τα σχέδια και τα συμφέροντα των μεγάλων πολυεθνικών εταιριών που λυμαίνονται το κύκλωμα των αγροτικών προϊόντων", αναφέρει η ΠΑΣΕ.

Και καταλήγει το κάλεσμά της: "Τίποτα δεν πρόκειται να τους σταματήσει παρά μονάχα η δύναμη του αγώνα της μεγάλης πλειοψηφίας της αγροτιάς, μαζί με όλο το λαό μας και τη νεολαία. Σ' αυτό το δρόμο βαδίσαμε τα τελευταία χρόνια με τους μεγάλους και ηρωικούς μας αγώνες: Στο δρόμο που δίδαξαν οι πρόγονοί μας με την εξέγερση του Κιλελέρ".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ