ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Μάρτη 1999
Σελ. /36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Στην αλλαγή προσανατολισμού, η διέξοδος

Σύσκεψη σωματείων και συνδικαλιστών σήμερα στον Πειραιά για την ταξική ανασυγκρότηση του κινήματος

Σήμερα πραγματοποιείται η σύσκεψη συνδικαλιστών και συνδικάτων που διοργανώνει η Επιτροπή Πρωτοβουλίας Σωματείων Πειραιά στις 6.30 το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά, στα πλαίσια της προετοιμασίας της Πανελλαδικής Συσκεψης στις 3 Απρίλη που γίνεται με πρωτοβουλία της Επιτροπής για την ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος.

Η Επιτροπή Πρωτοβουλίας Πειραιά σε ανακοίνωσή της τονίζει: "Η πάλη για την αλλαγή της κατάστασης του συνδικαλιστικού κινήματος, της αγωνιστικής - ηθικής εξυγίανσής του, η οικοδόμηση του αγωνιστικού εργατικού μετώπου πάλης ενάντια στον οδοστρωτήρα της ΟΝΕ, η πάλη ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, στη συρρίκνωση της παραγωγικής βάσης της χώρας και την ανεργία, μπορούν να γίνουν στέρεη βάση για αγωνιστική αντίσταση και αναδιοργάνωση του συνδικαλιστικού κινήματος".

"Σήμερα θα ήταν άλλη η κατάσταση - υπογραμμίζεται - εαν ήταν άλλος ο συσχετισμός δύναμης και ο προσανατολισμός των κεντρικών συνδικαλιστικών οργανώσεων, εάν ήταν ισχυρότερες οι ταξικές - αγωνιστικές δυνάμεις. Η κατάσταση πρέπει να αλλάξει. Κανένας εργαζόμενος δεν μπορεί να περιμένει τίποτα από αυτές τις συμβιβασμένες ηγεσίες. Υπάρχει διέξοδος και αυτή βρίσκεται στην αλλαγή προσανατολισμού του συνδικαλιστικού κινήματος. Με τη συμμετοχή και τη δράση μας στα όργανα του συνδικαλιστικού κινήματος και ταυτόχρονα την αξιοποίηση μορφών τοπικού και πανελλαδικού συντονισμού, καλούμε σε συναγερμό τους εργαζόμενους του Πειραιά".

Πλατιά ανταπόκριση στους νέους

Γόνιμο έδαφος βρήκε το κάλεσμα δέκα νέων συνδικαλιστών προς όλους τους νέους για συσπείρωση και συμμετοχή στην προσπάθεια για την αλλαγή της κατάστασης στο συνδικαλιστικό κίνημα. Σε μικρό χρονικό διάστημα κι άλλοι νέοι συνδικαλιστές και εργαζόμενοι ανταποκρίθηκαν και εξέφρασαν τη διάθεσή τους να συμβάλουν στην προσπάθεια της Επιτροπής για την Ανασυγκρότηση του Συνδικαλιστικού Κινήματος.

Ανάμεσά τους, οι Νίνα Τσαγκαρή, μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ασφαλιστικών Εταιριών, Ν. Κουρής και Ηλ. Νανόπουλος μέλη της διοίκησης του Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Ν. Οικονόμου μέλος της διοίκησης της Ενωσης Λιθογράφων, Γ. Ξυπόλητος μέλος της διοίκησης του Συνδικάτου Μετάλλου Αθήνας, Μαρία Σαρικά πρόεδρος του σωματείου ιδιωτικών υπαλλήλων Ρόδου.

Επίσης, οι εργαζόμενοι - νυχτερινοί μαθητές, πολλοί από τους οποίους είναι και εκλεγμένοι στα 15μελή συμβούλια των σχολείων τους, Ματίνα Κυριαζή,Νατάσα Πίτακα,Α. Αγαπάκης,Π. Μίνου,Ζ. Βελλάς,Χ. Κατσικονούρης,Ρένα Νικάκη,Μ. Καλούδης,Π. Σαρρής,Τ. Κορομβόκης,Γ. Αθανασίου,Λίτσα Παύλου,Στ. Κόντος,Μάγδα Δημοπούλου,Πόπη Πρωτόπαπα.

Τέλος, οι σπουδαστές - μέλη της διοίκησης του Συλλόγου Σπουδαστών Ιδιωτικών Σχολών, Σ. Γκέκας,Ολγα Δημάκη,Σπ. Δημοσθενιάδης,Α. Εφετζής,Κ. Τσίφτης,Αλ. Φλυτζάνης και Αρτεμις Χρυσοβιτσάνου.

Οι συνταξιούχοι

Τη συμπαράστασή τους στην προσπάθεια της Επιτροπής για την Ανασυγκρότηση του Συνδικαλιστικού Κινήματος εκφράζουν, με κοινή ανακοίνωσή τους, 13 συνταξιουχικά σωματεία του ΙΚΑ.Πρόκειται για τα σωματεία ΙΚΑ Βέροιας, ΙΚΑ Φιλαδέλφειας και Γύρω Δήμων, συνταξιούχων Επισιτιστών, Πανελλήνια Ενωση Συνταξιούχων ΝΑΤ, ΙΚΑ Καβάλας, ΙΚΑ - ΟΚΑ Μαγνησίας, Συνταξιούχων ΤΑΤ Λάρισας, ΙΚΑ Πέλλας, ΙΚΑ Ασβεστοχωρίου, Συνταξιούχων Μετάλλου Μακεδονίας, ΙΚΑ Κιλκίς, ΙΚΑ Ιωαννίνων, ΝΑΤ Θεσσαλονίκης.

Σύσκεψη οικοδόμων

Το παράρτημα Αιγάλαιω, Χαιαδαρίου και Αγ. Βαρβάρας του συνδικάτου οικοδόμων Αθήνας διοργανώνει σύσκεψη για την ανασυγκρότηση του συνδικαλισιτκού κινήματος, αύριο Τετάρτη, 24 Μάρτη, στις 6.30μμ στα γραφία του (Παπαναστασίου 6-8 και Μάρκου Μπότσαρη.

Οικονομική ενίσχυση

Για την οικονομική ενίσχυση της Επιτροπής για την ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος ανοίχτηκε λογαριασμός στην Εθνικής Τράπεζα με αριθμό 66474755197. Με ανακοίνωσή της η Επιτροπή κάνει έκκληση όσους καταθέτουν χρήματα να ενημερώνουν στο τηλέφωνο 3810081.

Απεργία για τη συλλογική σύμβαση

Αδιάλλακτες εμφανίζονται οι εταιρίες οξυγόνου και ασετιλίνης απέναντι στα αιτήματα των εργαζομένων

Σαρανταοκτάωρη απεργία ξεκίνησαν από χτες οι εργαζόμενοι στις βιομηχανίες οξυγόνου - ασετιλίνης και άλλων αερίων "Ερλικίτ","Λίντε","Καρμπόνικα" και "Ερβιτάλ",στον Ασπρόπυργο, στην Ελευσίνα, στη Θεσσαλονίκη και το Βόλο, διεκδικώντας ουσιαστικές αυξήσεις και βελτίωση των συνθηκών εργασίας, ενόψει της υπογραφής της νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας.

Με τον τρόπο αυτό δίνουν μια απάντηση στην αδιαλλαξία των εκπροσώπων των εταιριών, που όχι μόνο απέρριψαν σχεδόν το σύνολο των αιτημάτων τους, αλλά αρνήθηκαν οποιαδήποτε άλλη διαπραγμάτευση.

Τα αιτήματα των εργαζομένων είναι: Γενική αύξηση 25.000 δρχ. στους μισθούς τους, καθώς και αύξηση σε διάφορα επιδόματα. Επίσης, μείωση των ωρών εργασίας από 39 σε 37,5 ώρες εβδομαδιαίως σε πενθήμερη βάση χωρίς μείωση αποδοχών, προσλήψεις προσωπικού όπου εμφανίζεται έλλειψη, αναπροσαρμογή των κατωτάτων μισθών και ημερομισθίων σε 220.000 δρχ. και 11.000 δρχ. αντίστοιχα.

Οπως υπογράμμισε η Πόπη Μπούρα,πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Προσωπικού Βιομηχανιών Οξυγόνου - Ασετιλίνης, "οι εκπρόσωποι των πολυεθνικών όχι μόνο δεν έδειξαν διάθεση να ικανοποιήσουν τα αιτήματά μας, αλλά σταμάτησαν κάθε διαπραγμάτευση και έκλεισαν τις πόρτες στη διοίκηση του Σωματείου. Υποστήριξαν πως οι δυνατότητές τους για φέτος είναι μία αύξηση των μισθών του ύψους του 3% και τίποτα άλλο". Σχολιάζοντας την πρόταση των εταιριών, η συνδικαλίστρια σημείωσε ότι "καλύπτονται πίσω από το γνωστό "μαγειρεμένο" τιμάριθμο. Θεωρούμε ότι έχουν περισσότερες δυνατότητες για αυξήσεις, δεδομένου ότι είναι κερδοφόρες και τα αιτήματά μας είναι σε πολύ λογικά πλαίσια. Απλά προτιμούν να κινούνται στα πλαίσια της σκληρής λιτότητας των τελευταίων χρόνων, αυξάνοντας έτσι περισσότερο τα κέρδη τους".

Οι εταιρίες έφτασαν στο σημείο να απειλούν τους εργαζόμενους ότι θα καλέσουν εισαγγελέα, με το πρόσχημα ότι παρεμποδίζουν τη διακίνηση των προϊόντων. Και αυτό, παρόλο που οι απεργοί επέτρεπαν σε φορτηγά του στρατού και των νοσοκομείων να φορτώνουν.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ "ΒΑΛΚΑΝ ΕΞΠΟΡΤ"
Καθημερινά στους δρόμους

Διαρκή αγώνα, για να κρατήσουν τη ΒΑΛΚΑΝ ανοιχτή, υπόσχονται οι εργαζόμενοι της επιχείρησης, οι οποίοι πραγματοποίησαν χτες μεγάλη πορεία στα γραφεία του Συνδέσμου Βιομηχανιών και στο υπουργείο Β. Ελλάδας

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας).-

"Εχει πια εξαντληθεί η υπομονή μας. Δε μας μένει τίποτα άλλο, παρά από εδώ και πέρα να διαδηλώνουμε καθημερινά στους δρόμους, να κλιμακώνουμε τον αγώνα μας, μέχρι να αποφασίσουν οι υπεύθυνοι πολιτικοί και οικονομικοί φορείς να σκύψουν πάνω στο πρόβλημά μας και να βρούμε μαζί τη λύση".

Αυτά δήλωσε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στην ΒΑΛΚΑΝ ΕΞΠΟΡΤ, Παντελής Κυριαζής,λίγο πριν την έναρξη της μεγάλης πορείας των εργαζομένων της επιχείρησης στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, χτες το πρωί.

Η πορεία ξεκίνησε από τον σιδηροδρομικό σταθμό και κατέληξε στα γραφεία του ΣΒΒΕ, στην πλατεία Μοριχόβου. Στην πορεία κυριάρχησαν τα συνθήματα"Οχι στο κλείσιμο της ΒΑΛΚΑΝ", "θέλουμε δουλιά και όχι ανεργία" εργάτες ενωμένοι ποτέ νικημένοι "η εργατιά παλεύει και θα νικήσει, τη ΒΑΛΚΑΝ κανείς δε θα την κλείσει".

Οταν οι διαδηλωτές έφτασαν στην πλατεία Μοριχόβου, βρήκαν την είσοδο των γραφείων του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βόρειας Ελλάδας μπλοκαρισμένη από δυνάμεις των ΜΑΤ. Αντιπροσωπεία των διαδηλωτών αποτελούμενη από τον πρόεδρο του σωματείου μαζί με τον γραμματέα του ΕΚΘ, Θόδωρο Κυριακίδη, μπήκαν στο κτίριο και είχαν συνάντηση με τον εκπρόσωπο του ΣΒΒΕ, κ. Αλεξανδρίδη και του επέδωσαν ψήφισμα που ανάμεσα στα άλλα τονίζει: "Εμείς οι εργαζόμενοι σας πληροφορούμε ότι θα παλέψουμε με νύχια και με δόντια να διατηρήσουμε τις θέσεις εργασίας μας".

Ο εκπρόσωπος των βιομηχάνων, από τον οποίο ζητήθηκε να συμβάλει στην προσπάθεια να διασφαλιστεί η λειτουργία της ΒΑΛΚΑΝ, δήλωσε ότι ο ΣΒΒΕ δε γνωρίζει το πρόβλημα, αλλά αν στείλει το σωματείο σχετικό γράμμα, ο Σύνδεσμος θα κάνει παρέμβαση στο δικαστήριο να μη θέσει σε εκκαθάριση την επιχείρηση..!

Να σημειωθεί ότι στις 29 του Μάρτη πρόκειται να συζητηθεί στο δικαστήριο η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων των πιστωτριών τραπεζών, με την οποία ζητούν να τεθεί σε εκκαθάριση η ΒΑΛΚΑΝ.

Η πορεία των εργαζομένων συνεχίστηκε μέχρι το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, όπου αντιπροσωπία τους είχε συνάντηση με τον Γραμματέα του υπουργείου, κ. Λυσαρίδη και ζήτησε την ενεργό συμμετοχή του υπουργείου στην κατεύθυνση πολιτικής παρέμβασης της κυβέρνησης για εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα της ΒΑΛΚΑΝ.

Ο Γραμματέας του ΕΚΘ, Θ. Κυριακίδης, μπροστά στην είσοδο του υπουργείου δήλωσε: "Είναι εκφρασμένη η θέληση των εργατών της επιχείρησης να συνεχίσουν καθημερινά τις διαδηλώσεις και μαχητικές κινητοποιήσεις τους. Σήμερα απαιτείται ένα μέτωπο πάλης όλων των εργαζομένων και αυτό δείχνει η συμμετοχή στο σημερινό συλλαλητήριο των αγωνιστικών δυνάμεων του Εργατικού Κέντρου. Ζητάμε να κρατηθεί η ΒΑΛΚΑΝ σαν μέσο διεκδίκησης μιας άλλης πολιτικής, σε αντίθετη κατεύθυνση με αυτή που υπάρχει τώρα".

Κινητοποίηση στα εμφιαλωμένα ποτά

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.-

Προειδοποιητική 24ωρη απεργία έχει κηρύξει για αύριο, 24 του Μάρτη, το Συνδικάτο Πωλητών - Οδηγών και Βοηθών Εμφιαλωμένων Ποτών Βορ. Ελλάδας,ως μια πρώτη διαμαρτυρία κατά της άρνησης των εταιριών "ΜΙΔΑΣ ΑΕ", "Ζυθοποιία Βορείου Ελλάδος ΑΕ" και "PEPSICO - ΗΒΗ ΑΒΕ" να ικανοποιήσουν τα αιτήματα του κλάδου.

Το Συνδικάτο καταγγέλλει τις εν λόγω εταιρίες ότι για πολύ καιρό αρνούνται να εφαρμόσουν τις δεσμεύσεις που είχαν αναλάβει με προηγούμενες συμφωνίες που είχαν υπογράψει και αρνούνται επίσης την υπογραφή νέων συμβάσεων εργασίας, για τις οποίες σχετικά σχέδια είχε υποβάλει το Συνδικάτο από τις 4-2-99.

Με εξώδικη διαμαρτυρία - δήλωση που κοινοποίησε το Συνδικάτο με δικαστικό επιμελητή στις διευθύνσεις των τριών εταιριών, ζητά την άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων του. Σε αντίθετη περίπτωση, προειδοποιεί ότι θα προβεί σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Η διαμαρτυρία - δήλωση του Συνδικάτου κοινοποιήθηκε επίσης προς τον υπουργό Μακεδονίας - Θράκης, τον νομάρχη Θεσσαλονίκης, τη Διεύθυνση Εργασίας, την κλαδική ομοσπονδία και το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ