Τρίτη 23 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Απεργία για τη συλλογική σύμβαση

Αδιάλλακτες εμφανίζονται οι εταιρίες οξυγόνου και ασετιλίνης απέναντι στα αιτήματα των εργαζομένων

Σαρανταοκτάωρη απεργία ξεκίνησαν από χτες οι εργαζόμενοι στις βιομηχανίες οξυγόνου - ασετιλίνης και άλλων αερίων "Ερλικίτ","Λίντε","Καρμπόνικα" και "Ερβιτάλ",στον Ασπρόπυργο, στην Ελευσίνα, στη Θεσσαλονίκη και το Βόλο, διεκδικώντας ουσιαστικές αυξήσεις και βελτίωση των συνθηκών εργασίας, ενόψει της υπογραφής της νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας.

Με τον τρόπο αυτό δίνουν μια απάντηση στην αδιαλλαξία των εκπροσώπων των εταιριών, που όχι μόνο απέρριψαν σχεδόν το σύνολο των αιτημάτων τους, αλλά αρνήθηκαν οποιαδήποτε άλλη διαπραγμάτευση.

Τα αιτήματα των εργαζομένων είναι: Γενική αύξηση 25.000 δρχ. στους μισθούς τους, καθώς και αύξηση σε διάφορα επιδόματα. Επίσης, μείωση των ωρών εργασίας από 39 σε 37,5 ώρες εβδομαδιαίως σε πενθήμερη βάση χωρίς μείωση αποδοχών, προσλήψεις προσωπικού όπου εμφανίζεται έλλειψη, αναπροσαρμογή των κατωτάτων μισθών και ημερομισθίων σε 220.000 δρχ. και 11.000 δρχ. αντίστοιχα.

Οπως υπογράμμισε η Πόπη Μπούρα,πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Προσωπικού Βιομηχανιών Οξυγόνου - Ασετιλίνης, "οι εκπρόσωποι των πολυεθνικών όχι μόνο δεν έδειξαν διάθεση να ικανοποιήσουν τα αιτήματά μας, αλλά σταμάτησαν κάθε διαπραγμάτευση και έκλεισαν τις πόρτες στη διοίκηση του Σωματείου. Υποστήριξαν πως οι δυνατότητές τους για φέτος είναι μία αύξηση των μισθών του ύψους του 3% και τίποτα άλλο". Σχολιάζοντας την πρόταση των εταιριών, η συνδικαλίστρια σημείωσε ότι "καλύπτονται πίσω από το γνωστό "μαγειρεμένο" τιμάριθμο. Θεωρούμε ότι έχουν περισσότερες δυνατότητες για αυξήσεις, δεδομένου ότι είναι κερδοφόρες και τα αιτήματά μας είναι σε πολύ λογικά πλαίσια. Απλά προτιμούν να κινούνται στα πλαίσια της σκληρής λιτότητας των τελευταίων χρόνων, αυξάνοντας έτσι περισσότερο τα κέρδη τους".

Οι εταιρίες έφτασαν στο σημείο να απειλούν τους εργαζόμενους ότι θα καλέσουν εισαγγελέα, με το πρόσχημα ότι παρεμποδίζουν τη διακίνηση των προϊόντων. Και αυτό, παρόλο που οι απεργοί επέτρεπαν σε φορτηγά του στρατού και των νοσοκομείων να φορτώνουν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ