ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Μάρτη 1999
Σελ. /7
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ Η ΩΡΑ

Τα κανόνια της ιμπεριαλιστικής νέας τάξης έχουν και πάλι τον πρώτο λόγο στα Βαλκάνια. Ματώνουν τους λαούς, για να χαράξουν νέα σύνορα. Μια μέρα σαν κι αυτή που εμείς εδώ γιορτάζουμε τον ξεσηκωμό του '21. Ακούγονται ήδη πολλά ηρωικά, από πολιτικές ηγεσίες, αρχιεπισκόπους, ποικιλώνυμους πατριώτες, λόγοι στα σχολεία, παρελάσεις. Τσιμουδιά για το νέο μακελειό. Ο λαός, οι εργαζόμενοι, καλούνται να βγάλουν συμπεράσματα, για να μπορέσουν να διακρίνουν τους φίλους από τους εχθρούς, τους πατριδοκάπηλους, από τους πατριώτες, τους κοσμοπολίτες από τους Διεθνιστές.

Η ιστορία δίνει συμπεράσματα χρήσιμα. Οταν τότε άρχισε ο ξεσηκωμός, οι κοτζαμπάσηδες, οι Φαναριώτες, αυτές οι βδέλλες της ελληνικής και τουρκικής φτωχολογιάς, κήρυξαν την ηττοπάθεια και το συμβιβασμό "ότι δεν είναι τώρα η ώρα, είναι αποκοτιά". Σήμερα, που η Θεσσαλονίκη, το λιμάνι, το αεροδρόμιο, οι σιδηρόδρομοι, έχουν παραδοθεί στους επικυρίαρχους και προωθούν τεράστιες δυνάμεις για να μακελέψουν τους λαούς των Βαλκανίων, το ίδιο κήρυγμα της υποτέλειας σαλπίζει η άρχουσα τάξη και οι πολιτικοί της εκφραστές. Παραδίδουν ό,τι ιερό και όσιο, χτυπούν το λαό που εξεγείρεται. Το κάνουν γιατί φοβούνται μη χάσουν τα προνόμια που εξασφαλίζουν με τις συμμαχίες τους στο ΝΑΤΟ, στην ΕΕ. Η πολιτική της υποτέλειας και του συμβιβασμού έχει βαθιές ρίζες στην Ελλάδα. Από τον Εφιάλτη, στους κοτζαμπάσηδες, στον Τσολάκογκλου και τους Ράλληδες, στους Σοφούληδες, τους αμερικανόδουλους του Βαν Φλιτ, τους αγγλόδουλους του Σκόμπι, τους σημερινούς ΝΑΤΟδουλους και ευρωλιγούρηδες, η παράδοση καλά κρατεί.

Σήμερα, η Θεσσαλονίκη είναι υπό κατοχή. Είναι η Θεσσαλονίκη στην οποία ενώ οι Γερμανοί ξανάρχονται, οι πολιτειακοί παράγοντες σιωπούν. Υπάρχει όμως και η Θεσσαλονίκη των κομμουνιστών, των πατριωτών και άλλων προοδευτικών ανθρώπων, που αντιστέκονται στο έγκλημα που ετοιμάζεται κάτω από τη μύτη μας. Η πόλη μας έχει παραδοθεί σαν η πύλη εισόδου για την ανάπτυξη των πολυεθνικών στρατιωτικών δυνάμεων στα Βαλκάνια. Η Ελλάδα είναι ήδη μπλεγμένη στο βρώμικο πόλεμο. Ο σχεδιασμός της νέας δομής του ΝΑΤΟ, μέσω Θεσσαλονίκης, περνάει σε πρακτική εφαρμογή. Στόχος, η αναδιάταξη του χάρτη της περιοχής, πρόσχημα η επιβολή της ειρήνης, η περιφρούρηση των δικαιωμάτων των Κοσσοβάρων. Ολα μοιάζουν σαν να μην μπορεί να γίνει τίποτα. Φαίνονται τόσο ισχυροί. Ετσι φαίνονταν πάντα οι δουλοκτήτες, οι φεουδάρχες, σήμερα όμως τους διαβάζουμε μόνο σαν ιστορία. Ετσι θα γίνει και με τους αστούς, θα περάσουν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.

* * *

Ο λαός μπορεί να αντισταθεί. Αυτό δεν είναι σύνθημα, είναι η φωνή της ιστορίας. Είναι φανερό ότι ο αντίπαλος είναι πανίσχυρος, δεν μπορείς αύριο να τον ανατρέψεις. Ο λαός όμως μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την ανατροπή του, μπορεί σήμερα κιόλας να τον δυσκολεύει - πράγμα που γίνεται ήδη - να του βάζει τρικλοποδιές και στην πορεία να ανατραπεί αυτή η κατάσταση. Τέρμα πια οι αυταπάτες. Αυτή η πολιτική, αυτή η Ευρώπη, αυτό το ΝΑΤΟ δεν είναι ούτε για την ειρήνη, ούτε για τα δικαιώματα. Είναι μηχανές της μαζικής καθυπόταξης των λαών, του πολέμου, των σφαιρών επιρροής.

Το ΚΚΕ καλεί το λαό να φωνάξουμε όλοι μαζί: Θέλουμε μια Θεσσαλονίκη της ειρήνης και όχι του πολέμου. Να φύγουν οι ΝΑΤΟικοί απ' τα λιμάνια μας. Να μην εμπλακεί η χώρα μας. Κανένας Ελληνας φαντάρος έξω από τα σύνορα. Τα κανόνια ήδη πήραν φωτιά. Θα είναι τραγικό σφάλμα να ξεσηκωθούμε όταν το κακό χτυπήσει την πόρτα μας. Τώρα, καθημερινά πρέπει να βρισκόμαστε στο δρόμο.

Ο λαός μπορεί. Στο χέρι του είναι να πάψει να έχει αυταπάτες. Η Ευρώπη είναι αυτό που ζει. Αυτή που παραδίδει τον Οτσαλάν. Αυτή που στέλνει στρατό στα Βαλκάνια. Ο λαός μπορεί και πρέπει να βγει στο δρόμο. Παράλληλα, να ενισχύσει το ΚΚΕ να έχει δύναμη να παλεύει πιο αποφασιστικά. Να αποδυναμώσει το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ. Από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη δε γίνεται. Αυτός ο φαύλος κύκλος πρέπει να σπάσει. Πρέπει να ενισχυθεί η μόνη δύναμη που οργανώνει την αντίσταση. Πάνε κι έρχονται καράβια του πολέμου, τρένα της φωτιάς και του ολέθρου. Ποιος αντιστέκεται; Μόνο το ΚΚΕ.

Το ΔΗΚΚΙ του Τσοβόλα βγάζει πύρινους λόγους για την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, αλλά δεν είναι στους δρόμους. Γιατί; Είναι εύκολο να το λες, δύσκολο να το κάνεις. Το ΚΚΕ αυτό που λέει το εννοεί και το κάνει. Αυτό που έχει ανάγκη ο λαός τούτη την ώρα δεν είναι λόγια αλλά άμεση οργάνωση της αντίστασης.

Ο ΣΥΝ "αντιπολιτεύεται" το ΠΑΣΟΚ, "αντιπολιτεύεται" την Ευρώπη του πολέμου και της ανεργίας στα λόγια, αλλά θεωρεί τα καράβια που πηγαινοέρχονται στο λιμάνι, "λογική υποχρέωση των συμφωνιών που έχει η χώρα μας". Κουβέντες κούφιες, ρητορείες, μυξοκλάματα για την ειρήνη, παντελής απουσία στη δράση για αντίσταση. Κουβέντα για τους μακελάρηδες που περνοδιαβαίνουν την πόλη. Ολη τους η έγνοια είναι πως θα εγκλωβίσουν τον κόσμο σε μια λογική που δείχνει ότι μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα, μένοντας όπως είναι.

* * *

Ο λαός πρέπει να περάσει σε αντίσταση, σε απειθαρχία. Οι Γερμανοί ήρθαν το '41, οι τότε κυβερνώντες τα σκάσανε. Ο λαός πέρασε στη δική του αντίσταση. Το 1999 οι Γερμανοί ξανάρχονται, οι κυβερνώντες τους βαφτίζουν ειρηνοποιούς. Ο λαός καλείται να αντισταθεί. Κανένας να μην τους πουλάει. Αφήστε τις ιερόδουλες να πλουτίζουν, αφήστε τον ΟΣΕ, που νοικιάζει τα τρένα, να πλουτίζει. Ετσι κάνανε οι μαυραγορίτες, αφήστε τους να συνεχίζουν την παράδοσή τους. Εμείς με το λαό και την αξιοπρέπειά του.

Σήμερα, 25 Μάρτη, που οι εθελόδουλοι, οι κοσμοπολίτες, οι ευρωλιγούρηδες βγάζουν πύρινους λόγους για τους πολέμαρχους του '21, ο λαός πρέπει να θυμάται τον Ρήγα και τους Αυστριακούς, τον Οτσαλάν και την κυβέρνηση Σημίτη, το ΝΑΤΟ και το διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας και να σβήσει τα φώτα των σπιτιών, έστω, μισή ώρα. Να μπουν οι σημαίες μεσίστιες. Οι μαθητές που παρελαύνουν να μη γυρίσουν το κεφάλι δεξιά, γιατί στην εξέδρα δεν είναι ο εκπρόσωπος του Δ. Υψηλάντη, αλλά του Μαυροκορδάτου που ήθελε από το 1827 την Ελλάδα πολιτεία της Βρετανικής Κοινοπολιτείας και όχι ανεξάρτητο κράτος, είναι ο ίδιος με αυτούς που θέλουν την Ελλάδα - με τις συνθήκες του Μάαστριχτ και του Αμστερνταμ - νομαρχία των Βρυξελλών, που μας βάζουν στον πόλεμο στο πλευρό της "νέας τάξης".

* * *

Να ξεσηκωθούμε! Δεν είναι ανάγκη να πάθουμε αυτά που έπαθαν οι Αμερικανίδες μητέρες με τον πόλεμο του Βιετνάμ. Ξεσηκώθηκαν όταν τα φέρετρα έμπαιναν στα σπίτια τους. Τα καράβια στο Θερμαϊκό δεν είναι της γραμμής Λευκός Πύργος - Πειραιάς. Είναι σύνεργα θανάτου. Καμία εμπλοκή, καμιά συμμετοχή της χώρας μας. Το "όχι" ενάντια στον πόλεμο να γίνει συγκεκριμένο και αποφασιστικό. Ο λαός μπορεί. Τώρα, κάθε στιγμή πρέπει να μπαίνει συγκεκριμένα το ζήτημα: Καμία εμπλοκή της χώρας. Να πάψει το λιμάνι να υποδέχεται τα σύνεργα του θανάτου. Να βάλουμε μπροστά στην ευθύνη τους τον δήμαρχο, τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, τον νομάρχη, τον δεσπότη. Να τους ρωτήσουμε: Γιατί αφήνουν τόσες δυνάμεις του ΝΑΤΟ να προωθούνται για το δικαίωμα δήθεν στην αυτοδιάθεση των Κοσσοβάρων, ενώ την ίδια στιγμή τα δικαιώματα των Κούρδων όχι μόνο δε στηρίζονται, αλλά χτυπιούνται ανελέητα; Να αντισταθούμε. Αυτό είναι το μήνυμα. Ο λαός μπορεί να κάνει αποφασιστικά βήματα. Τώρα είναι η ώρα.

Χρήστος ΚΟΦΦΑΣ

Να ξεσηκωθούμε! Δεν είναι ανάγκη να πάθουμε αυτά που έπαθαν οι Αμερικανίδες μητέρες με τον πόλεμο του Βιετνάμ. Ξεσηκώθηκαν όταν τα φέρετρα έμπαιναν στα σπίτια τους. Τα καράβια στο Θερμαϊκό δεν είναι της γραμμής Λευκός Πύργος - Πειραιάς. Είναι σύνεργα θανάτου. Καμία εμπλοκή, καμιά συμμετοχή της χώρας μας. Το "όχι" ενάντια στον πόλεμο να γίνει συγκεκριμένο και αποφασιστικό. Ο λαός μπορεί


ΤΟΥ ΑΧΙΛΛΕΑ ΚΑΠΕΤΑΝΙΟΥ, ΜΕΛΟΥΣ ΤΩΝ ΠΚΣ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ
Να κάνουμε μπλόκο στον πόλεμο

- Ο πόλεμος βρίσκεται ήδη κοντά στα βόρεια σύνορα και της δικής μας χώρας. Ανησυχεί την πανεπιστημιακή κοινότητα αυτό;

- Ο πόλεμος πράγματι είναι δίπλα μας. Κανείς δεν πρέπει να μείνει απαθής. Ιδιαίτερα οι νέοι. Υπάρχει άμεσος κίνδυνος, όχι μόνο για το λαό της Γιουγκοσλαβίας. Ο πόλεμος δεν αποκλείεται να μεταφερθεί προς τα νότια, προς τη χώρα μας αλλά και γενικότερα να επεκταθεί σε όλα τα Βαλκάνια. Εμείς οι νέοι το έχουμε δηλώσει. Δε θέλουμε να συμμετάσχουμε σε ένα τέτοιο πόλεμο που ματώνει τους λαούς, τους φίλους, στο όνομα των συμφερόντων των ισχυρών. Επιδιώκουμε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να εδραιωθεί η ειρήνη στην περιοχή, να μην αλλάξουν τα σύνορα, να μη θρηνήσουμε και άλλα θύματα.

Μέχρι στιγμής, μόνο οι ΠΚΣ, δίνουν τη μάχη για την ενημέρωση των φοιτητών και την οργάνωση αντιιμπεριαλιστικών δράσεων. Οι άλλες παρατάξεις κρύβονται, σιωπούν και γίνονται, έτσι, συνένοχοι στο έγκλημα που ενδεχόμενα θα πλήξει και τη δική μας νεολαία.

- Πώς κρίνουν οι φοιτητές τους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς σε βάρος της Γιουγκοσλαβίας;

- Εχουν αγανακτήσει. Τα ερωτήματα που θέτουν στις συζητήσεις είναι αμείλικτα. Με ποιο δικαίωμα τα ΝΑΤΟικά στρατεύματα, οι φαντάροι, ο βαρύς οπλισμός που κουβαλάνε, περνάνε από την πόλη μας; Ποιος τους έδωσε το δικαίωμα να επεμβαίνουν στις άλλες χώρες, για να επιβάλουν την "ειρήνη" τους; Απομένει να γίνει το επόμενο βήμα. Αυτή η αγανάκτηση να μετατραπεί σε διαρκή μαχητική κινητοποίηση. Πρέπει όλοι μας, νέοι και εργαζόμενοι, να βγούμε στους δρόμους. Οι ελληνικές αστυνομικές και στρατιωτικές αρχές, διακόπτουν την κυκλοφορία για να περάσουν τα ΝΑΤΟικά στρατεύματα, χρησιμοποιούν αεροδρόμια, σιδηροδρομικούς σταθμούς και λιμάνια για να εξυπηρετηθεί η πολεμική μηχανή. Εμείς πρέπει να μπλοκάρουμε το δρόμο τους. Να εκφράσουμε στην πράξη το σύνθημα της ειρήνης και της αλληλεγγύης της χώρας μας απέναντι στους λαούς που βασανίζονται. Σήμερα, τώρα, πριν να είναι αργά.

- Δεν υπάρχουν, δηλαδή, πλέον, περιθώρια ανοχής;

- Το τελεσίγραφο των ιμπεριαλιστών έχει ήδη λήξει. Δεν ξέρουμε σε τι θέση θα βρεθεί ο σέρβικος λαός. Πρέπει να κινητοποιηθούμε τώρα και να απαιτήσουμε όλοι οι λαοί των Βαλκανίων, της Ελλάδας, εδώ ειδικά οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης, ειρήνη και φιλία. Να εμποδίσουμε την υλοποίηση των βρώμικων ιμπεριαλιστικών σχεδίων. Το εθνεγερτικό πνεύμα του 1821 που γιορτάζουμε, απαιτεί αντίσταση του λαού στη νέα "Ιερή Συμμαχία" του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Να αποφασίσουμε αν θα σταθούμε δίπλα στους προσκυνημένους ή θα στρατευθούμε με αυτούς που αντιστέκονται.

- Ποιο ειδικό κάλεσμα απευθύνετε στους συμφοιτητές σας;

- Τους θυμίζουμε πως τα νέα παιδιά είμαστε τα πρώτα θύματα. Ο πόλεμος θίγει πρώτα και κύρια τη νεολαία. Αυτή θα στρατευθεί και θα πάει να δώσει το αίμα της. Γι' αυτό δηλώνουμε πως κανένας Ελληνας φαντάρος δεν πρέπει να πολεμήσει για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα Ευρωπαίων και Αμερικανών ιμπεριαλιστών. Ιδιαίτερα εμείς, έχουμε χρέος να σηκώσουμε το ανάστημά μας. Να παλέψουμε για εθνική ανεξαρτησία, μαζί με όλο το λαό. Δεν πρέπει να ανεχθούμε άλλο τη ΝΑΤΟική κατοχή στην οποία έχουν θέση τη χώρα μας, η κυβέρνηση και τα κόμματα, που στηρίζουν τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Καλούμε τους πάντες να βγουν στο δρόμο.

Α. Α.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ