ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Μάρτη 1999
Σελ. /7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το '21 του λαού

Οι λόγοι και οι παράτες θα περισσέψουν. Ετσι γίνεται κάθε χρόνο απ' το επίσημο κράτος, τους επίδοξους κρατούντες μεγαλοεπιχειρηματίες και τους πολιτικούς τους. Μεγάλα λόγια έξαρσης της "εθνικής" υπερηφάνειας των Ελλήνων για την επέτειο της "εθνικής παλιγενεσίας". Και τα κάδρα των ηρώων της επανάστασης, στη θέση που πρέπει για τη γιορτή, όλα κατά το πρωτόκολλο που προστάζει η μέρα. Και κείνο το αθάνατο '21 στους μεγαλόστομους πανηγυρικούς, θα γεμίζει με ρίγη συγκίνησης όλους τους θιασώτες του μεγαλοϊδεατισμού γιατί κατάφεραν να κάνουν την Ελλάδα τους γιουσουφάκι των αμερικανοΝΑΤΟικών και Ευρωπαίων ομοίων τους. Και όσο γίνονται οι τελετές τόσο θα πλέουν σε πελάγη"εθνικής" συγκίνησης για το μέγα έργο που επιτελούν. Η Ελλάδα "τους", παίζει ρόλο στα Βαλκάνια. Ρόλο μέσα από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Τέτοιο ρόλο που μπορεί και να της κάνουν το χατίρι σήμερα, μέρα εθνικής γιορτής, να σταματήσουν τη μεταφορά και τη διέλευση του νέου κατοχικού στρατού (τη ζήτησαν αυτή τη χάρη οι κρατούντες), στο χώρο που οι λαοί εξεγέρθηκαν μαζί με τους Ελληνες για να αποκτήσουν πατρίδα και υπόσταση. Οι εθιμοτυπικές παράτες, μέρα που 'ναι, πρέπει να γίνουν κατά τις γραφές και θα 'ναι άβολο να 'χουν και τη σκοτούρα της διευκόλυνσης του περάσματος των μακελάρηδων. Αλλωστε και γη και ύδωρ τους τα 'χουν δώσει.

Ετσι το 'φερε η συγκυρία, μέρα της εθνικοαπελευθερωτικής και κοινωνικής επανάστασης του '21, η Ελλάδα τους, η Ελλάδα των αστών να 'ναι παραδομένη από τους ίδιους, στους σύγχρονους ΝΑΤΟικούς κατακτητές και καταπατημένη από το στρατό τους. Απ' αυτούς που μη έχοντας αιδώ θα ξεστομίζουν ύμνους στην επανάσταση, στην εθνική απελευθέρωση την ώρα που "παίζοντας ρόλο" στα Βαλκάνια δουλεύουν για την υποδούλωση άλλων λαών. Αυτή είναι η Ελλάδα τους και πασχίζουν να φέρουν το '21 στα μέτρα τους, ή πιο σωστά να γιορτάσουν το δικό τους '21. Γι' αυτό όπως έγραψε ο ιστορικός Δημήτρης Φωτιάδης "δύο ήταν τα Εικοσιένα: Το ένα του λαού και των πιο προοδευτικών ανθρώπων εκείνου του καιρού, το άλλο των κοτζαμπάσηδων και των πολιτικάντηδων. Του πρώτου οι ρίζες αντλούνε τους χυμούς τους από τα "Δίκαια του ανθρώπου" του Ρήγα Βελεστινλή, πάνω στ' άλλο πέφτει βαρύς ο ίσκιος της "Πατρικής Διδασκαλίας" του Μακαριοτάτου Πατριάρχη της Αγίας Πόλης Ιερουσαλήμ Κυρ - Ανθιμουή πιο σωστά του Γρηγορίου".

Μα εδώ υπάρχει και η Ελλάδα των εργατών, των ανθρώπων του μόχθου, η Ελλάδα του λαού της. Των απογόνων όλων των καταπιεσμένων που τότε πήραν τα όπλα κρατώντας άσβεστη τη φλόγα της επανάστασης, κόντρα στην "Ιερά Συμμαχία" που ακουμπώντας στις πλάτες των υποταγμένων ομοφύλων, πάσχιζε να τσακίσει κάθε επαναστατική ιδέα και δράση για εθνική και κοινωνική απελευθέρωση. Και αν σήμερα μια άλλη "Ιερά Συμμαχία", των αμερικανοΝΑΤΟικών και Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών, με τις πλάτες των κρατούντων και τη δική τους δράση πολεμά να τσακίσει κάθε ιδέα και δράση επαναστατική, τούτος ο λαός κρατώντας ό,τι φωτεινό και ελπιδοφόρο γέννησε η Επανάσταση του '21, το κρατά ζωντανό και μπορεί να το κάνει πράξη, ενάντια στη "νέα τάξη". Ενάντια στην ντόπια καθεστηκυία τάξη πραγμάτων. Γιατί το νόημα του '21 του λαού, είναι η εξέγερση των καταπιεσμένων ενάντια στον δυνατό, στο δυνάστη, για την "έφοδο προς τον ουρανό". Αυτό είναι η δύναμή του.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ 25Η ΜΑΡΤΗ 1821
Ενας λαός, όταν θέλει, μπορεί να σπάσει τα δεσμά του

Η Επανάσταση του 1821 και οι σημερινές εξελίξεις στο Κόσσοβο επιβεβαιώνουν ότι οι λαοί αξίζει να αγωνίζονται, για να προστατέψουν την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την αξιοπρέπειά τους. Χαμένοι είναι οι λαοί που σκύβουν το κεφάλι.

Η Επανάσταση του 1821 στέλνει στους εργαζόμενους της χώρας εξαιρετικά επίκαιρα μηνύματα.

Τότε, ο σκλαβωμένος λαός ξεσηκώθηκε κατά της "νέας τάξης πραγμάτων" και της πολιτικής της, όπως αυτή εκφραζόταν από την περιβόητη "Ιερά Συμμαχία".Σήμερα ο λαός μας έχει απέναντί του τη σύγχρονη "Ιερά Συμμαχία", την ιμπεριαλιστική "νέα τάξη".

Τότε οι καταδυναστευόμενοι και εκμεταλλευόμενοι απλοί άνθρωποι έδωσαν τα πάντα στον αγώνα κατά της οθωμανικής αυτοκρατορίας και των ντόπιων συνεργατών της κοτζαμπάσηδων, Φαναριωτών και μιας σειράς εκκλησιαστικών παραγόντων.

Σήμερα, οι εργαζόμενοι της χώρας βρίσκονται αντιμέτωποι με την αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ, μετατρέπονται σε σύγχρονους δουλοπάροικους, εξαιτίας της συνεχώς αυξανόμενης εκμετάλλευσης και καταπίεσης από το κεφάλαιο.

Το 1821 ο λαός μας ξεσηκώθηκε με το σύνθημα "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Η ΘΑΝΑΤΟΣ"!

Σήμερα το δίλημμα που προβάλλει η ίδια η ζωή είναι: "ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ Η ΥΠΟΤΑΓΗ"; "Ραγιαδισμός ή αγώνας για μια ζωή πραγματικά ελεύθερη";

Οι χιλιάδες αγωνιστές του 1821 δεν ενέδωσαν στις φωνές, που καλούσαν σε υποταγή και στα κηρύγματα των "φρόνιμων", που έλεγαν ότι "ο λαός δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα με υπέρτερες δυνάμεις"! Απέδειξαν, πως ένας λαός, όταν θέλει, μπορεί να σπάσει τα δεσμά του.

Οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, η εγχώρια και η ξένη πλουτοκρατία, δεν είναι πανίσχυρες. Φαίνονται πανίσχυρες, επειδή στηρίζονται από κόμματα και πολιτικές που εξυπηρετούν τα συμφέροντά τους. Από κόμματα που για την ώρα έχουν καταφέρει να εγκλωβίσουν την πλειοψηφία του λαού και ν' απεργάζονται σε βάρος του ακόμη σκληρότερα μέτρα.

Σήμερα αυτά τα κόμματα και άλλες δυνάμεις, που "βαδίζουν" στο δήθεν μονόδρομο της "νέας τάξης", καλούν το λαό να επιδείξει εθνική ομοψυχία, για ν' αντιμετωπιστούν οι κίνδυνοι που περιζώνουν τη χώρα, αλλά και για να επιτευχθεί ο "εθνικός στόχος" της ΟΝΕ! Την ίδια στιγμή δυναμώνουν οι φωνές που στρέφονται κατά των άλλων λαών, ενώ συγκαλύπτεται η εγκληματική πολιτική των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο, στο κουρδικό, στο πρόβλημα της Κύπρου, καθώς και σ' αυτό της προωθούμενης διχοτόμησης - αμερικανοποίησης του Αιγαίου.

Στη στρατηγική της "εθνικής ομοψυχίας" ο ελληνικός λαός έχει συμφέρον να αντιτάξει το δικό του Μέτωπο κατά των μονοπωλίων και του ιμπεριαλισμού, την ενότητα και την κοινή δράση του, με τους γειτονικούς λαούς.

Η αλληλεγγύη και η συμπαράσταση του ελληνικού λαού προς τους Σέρβους είναι στενά δεμένη με τον αγώνα στο εσωτερικό της χώρας. Η μαζική αντίδραση στο "νέο δόγμα του ΝΑΤΟ" και η απαίτηση να φύγει απ' τα Βαλκάνια μάς αφορά άμεσα.

Αυτή είναι η καλύτερη τιμή στους ανιδιοτελείς λαϊκούς αγωνιστές του 1821.

ΑΘΗΝΑ 24.03.99 Η ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

ΑΛ.ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Περιοδεία αύριο στο ΚΑΤ

Περιοδεία στο Νοσοκομείο ΚΑΤ πραγματοποιεί η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα,επικεφαλής κλιμακίου του Κόμματος, την Παρασκευή 26/3 στις 9.00 πμ.

ΝΕ ΗΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Τιμή και μνήμη στον Ν. Μπελογιάννη

Εκδήλωση τιμής και μνήμης στον κομμουνιστή ηγέτη Ν. Μπελογιάννη διοργανώνει το Σάββατο 27/3 στις 7.00 μ.μ. η ΝΕ Ηλείας του ΚΚΕ για τα 47 χρόνια από την εκτέλεσή του από το αμερικανόδουλο μετεμφυλιακό καθεστώτος. Η εκδήλωση θα γίνει στην ομώνυμη πλατεία της Αμαλιάδας με κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του και στις 8.00 μ.μ. στο Λαζαράκειο Δημοτικό Μέγαρο θα ακολουθήσει ομιλία του Κ. Μπάτσικα,γραμματέα της ΕΠ Δυτικής Πελοποννήσου, Κεφαλλονιάς, Ζακύνθου μετά στις 9.00 μ.μ. θα γίνει συνεστίαση στο "κουτούκι του Ντελόν".

  • Τα Κεντρικά Γραφεία της ΠΕΑΕΑ παίρνουν μέρος στην εκδήλωση και δρομολογούν πούλμαν το Σάββατο 27-3-99, που ξεκινούν από την πλατεία Κάνιγγος στις 8π.μ..Δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα: 82.34.296 - 82.22.952 - 38.44.853.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ